Tujina

Trump se je prepiral z voditeljico, Biden brez jasnih odgovorov

Miami, Philadelphia, 16. 10. 2020 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsedniška kandidata republikancev in demokratov sta imela v četrtek namesto drugega televizijskega soočenja vsak svojo javno tribuno in vsak v svojem slogu. Donald Trump se je v Miamiju prepiral z voditeljico, Joseph Biden pa še vedno ni pojasnil, ali podpira idejo levice o povečanju števila članov vrhovnega sodišča. Sta pa oba kandidata med drugim znova predstavila svoje videnje ravnanja v pandemiji.

Kot je znano, je imel Donald Trump dva dneva po soočenju v Clevelandu pozitiven test za koronavirus in komisija za predsedniška soočenja je predlagala, da bi bilo drugo soočenje med kandidatoma za predsednika ZDA virtualno. Trump je to odklonil, Joseph Biden se je s televizijo ABC dogovoril za javno tribuno, nakar je Trump dobil še svojo.

Volivci so se morali 19 dni pred volitvami odločiti, koga bodo spremljali, saj sta obe javni tribuni potekali istočasno. Trumpova je sicer trajala eno uro, Bidnova pa pol ure dlje.

Biden še vedno ni pojasnil, ali podpira idejo levice o povečanju števila članov vrhovnega sodišča, ker bodo republikanci s potrditvijo Amy Coney Barrett kmalu imeli konservativno večino šest proti tri. Je pa obljubil, da bo do volitev dal jasno stališče.

Trump je spet pogojeval priznanje izida volitev le, če bodo te "poštene", vmes pa večkrat menil, da najverjetneje ne bodo poštene.

Ponovil je, da nad zamislijo ni ravno navdušen, vendar hkrati opozoril, da republikanci v času, ko volitve že potekajo, potiskajo kandidatko skozi postopek potrditve, medtem ko so leta 2016 blokirali kandidata Baracka Obame.

Voditeljica NBC Savannah Guthrie je Trumpa v Miamiju soočila z njegovim stališčem iz leta 2016, da Obama v volilnem letu ne bi smel imenovati vrhovnega sodnika. Trump je spremembo stališča tokrat utemeljil z besedami, da je vse postavil na glavo odnos demokratov pri potrjevanju vrhovnega sodnika Bretta Kavanaugha. "Nikoli še nisem videl, da bi s kakšnim človekom postopali slabše kot z njim, in to je spremenilo igro," je dejal Trump.

Na vprašanje, ali podpira odpravo pravice do splava, kar nekateri napovedujejo v primeru potrditve Coney Barrettove, Trump ni odgovoril. Dejal je, da noče govoriti o tem, da ne bo delovalo, kot da kandidatki pošilja navodila.

Biden za več ukrepov proti pandemiji, Trump prepričan, da je covid-19 v ZDA že premagan

Biden je medtem v Philadelphii v miru kritiziral Trumpov odgovor na pandemijo koronavirusa, ki je do sinoči terjala življenja 218.000 Američanov. Trumpa je med drugim obtožil, da je ukinil urad Bele hiše za ukrepanje proti pandemijam, ki ga je odprl Obama.

Trump pa je zatrdil, da je pandemije praktično konec vsaj v ZDA, ker da se krepi le na tujem, denimo v Evropi. Na koncu je le priznal, da je nošenje mask lahko koristno.

Zagotovil je, da ameriške ekonomije ne bodo več zapirali zaradi koronavirusa, zapletel pa se je pri odgovoru na vprašanje, kdaj pred pozitivnim je imel nazadnje negativen test za koronavirus.

Nasprotniki sumijo, da je bil okužen že 29. septembra na soočenju z Bidnom, a noče priznati. Obe kampanji sta imeli dogovor, da si zaupata, da se bosta kandidata pred soočenjem testirala in bosta povedala, ali je vse v redu. "Ne vem, res ne vem. Vprašajte zdravnike, oni vedo," je dejal Trump.

Trump se ne spomni, komu je dolžan, zagotovo pa ne "Rusom in kakšnim zlonbnežem"

Priznal je, da je morda res dolžan 400 milijonov dolarjev, vendar se ne spomni komu, zagotovo pa ni dolžan "Rusom in kakšnim zlobnežem". Zatrdil je, da je to zanj drobiž, obenem pa priznal tudi, da je res plačal le 750 dolarjev davka. Ponovno kot že zadnjih pet let je obljubil, da bo objavil davčne napovedi in podatke o dolgu.

Ponovil je, da bo njegovo zdravstvo boljše in cenejše, kot je zdravstvena reforma obamacare, ki jo je neusmiljeno napadal, vendar spet ni ponudil odgovora, kdaj bo njegova reforma prišla v javnost in za kaj sploh gre.

Trump je obsodil bele supremaciste in voditeljico vprašal, zakaj o obsodbi leve antife ne sprašuje Bidna. Odgovorila mu je, da zato, ker Bidna ni tam. Glede teorije zarote QAnon – ta med drugim trdi, da demokrati vodijo verigo pedofilije, Turmp pa je borec proti temu – je dejal, da QAnon ne pozna, ampak ve, da so dobri proti pedofiliji.

Spet je pogojeval priznanje izida volitev, če bodo te "poštene", vmes pa večkrat menil, da najverjetneje ne bodo poštene.

Biden je poskrbel za dolg odgovor na vprašanje, zakaj bi mladi temnopolti volili njega, a ni dal jasnega odgovora. Pri sebi je imel celo listke z opomniki in je ob debati okrog davkov s pogledom na papir dejal, da bo odprava olajšav za najbogatejše proračunu prinesla 92 milijard dolarjev. Zagotovil je, da tistim, ki zaslužijo manj kot 400.000 dolarjev na leto, ne bo višal davkov.

Soočil se je z vprašanjem o zakonu proti kriminalu iz leta 1994, ki je močno povišal kazni za mamila, ki jih uživajo temnopolti. Biden je takrat zakon podprl, zdaj pa priznal, da je bila to napaka, ker je napolnila zapore s temnopoltimi. Izgovarjal se je sicer, da so zakon takrat podpirali vsi temnopolti voditelji, problem pa naj bi bil pri izvedbi na lokalnih ravneh.

Če ne bo kaj prišlo vmes, se bosta Trump in Biden v živo na zadnjem soočenju pomerila prihodnji teden v Nashvillu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Big M
20. 10. 2020 13.45
MAGA 2020🙏👍🤗
Al83
17. 10. 2020 16.31
V venezueli je diktator tudi nafilal ustavno sodišče s svojimi poporniki. Enako je to naredil tudi Erdogan. To da je število vrhovnih sodnikov omejeno je omejitev na moč senata in hiše predstavnikov. In če bodo predsedniki začeli filati sodišče z svojimi kandidati, tako da bodo dodajali nova mesta (kar se ni zgodilo že zadnjih 150 let), bodo porušili ravnovesje moči v republiki. Bieden absolutno namerava povečati število mest in si tako z goljufijo zagotoviti premoč v sodišču a tega noče izjaviti v javnosti, ker je tako dejanje zelo nepopularno in nanj gledajo Američani z gnusom.
ivan res grozni
24. 10. 2020 08.20
Preveč gledate NoroTV. Zdaj v US prevladujejo ljudje, ki sodijo prej v srednji vek kot v 21. stoletja (prepoved splava, neenakost črnih).
peresni
17. 10. 2020 13.37
-1
podn civilizacije...trumpizem po celem svetu.
Al83
17. 10. 2020 16.35
+2
Trump saj ni šel v politiko zato, da se obogati, kot Bieden, Klinton in Pelosi. Trump nima nikjer naštimanega funda, kamor med njegovim predsedovanjem lobisti nakazujejo podkupnine, kot npr. Klintonova. Niti njegovi otroci ne dobivajo služb z 70.000 $$ na mesec v tujih naftnih podjetjih brez kakršnih koli izkušen in znanja kakršnega koli jezika, kot npr. pri Biednu.
ivan res grozni
24. 10. 2020 08.22
Trump vse življenje goljufa ZDA. Čistilec na cesti plača več davka kot on. Ivanka Trump ima podjetja v Rusiji in na Kitajskem.
nightifly
16. 10. 2020 21.38
+0
To kar je pocela Savannah Guthrie na ´´debati´´ je emblematicno za vseh zadnjih 5 let ,kolikor traja popoln napad na Trumpa . Dober je ,da je ni poslal k vragu ,,,,no ,tako je naredil se bolje . Baba je popoln skret .
ivan res grozni
24. 10. 2020 08.23
kakafonijaprava
16. 10. 2020 16.21
-1
dva ameriška dementneža!
nightifly
16. 10. 2020 21.39
+0
mislim,da to velja samo za enega -Biden-a . Ta je totalno odpeljan . Upam samo ,da ne bo izvoljen.
ivan res grozni
24. 10. 2020 08.24
Res je! Bidna bo vsak čas pobralo, Trump se ne spomni komu dolguje 400 milijonov.
ivan res grozni
24. 10. 2020 08.27
Biden bi utrdil zavezništvo z EU, obnovil sporazum z Rusi o jedrskem oroožju in ponovno vstopil v Kioto, ker se zaveda globalnega ogrevanja. Da je Trump škodljiv za ZDA, kaže navijanje zanj v Rusiji in na Kitajskem.
Saloreich
16. 10. 2020 16.18
+2
Vauuu Bajdn ga pa pihne.. Napaka je zakon zaradi katerega so se zapori napolnili s temnopoltimi kriminalci?! Kaj je zanj bolje, da se prosto sprehajajo?!
nightifly
16. 10. 2020 12.50
+6
Za svet je vsekakor bolje ,da ZDA vodi naprej Trump . Take masivne in financno mocne gonje proti Trumpu svet se ni videl . Oz . bolj prtoi njegovi antiglobalisticni borbi ,ker je jasno ,da so libralci ,ki se sktivajo pod deznikom Demokratske stranke osiromasili ZDA , pa tudi svet . Se malo ,pa se bo vse skupaj zrusilo . Jasno ,da je temu sledila tudi cela Evropa ,Kitajska pa zanimivo gostuje skoraj vse te Zahodne drzave in njihove ekspositure , medtem ko sama osvaja predvsem njim dosegljiv celoten kontinet Afriko , pa se nekaaj Juzne Amerike , predvsem v sferi surovin . En dn bo neminovno pocilo ,ker tako ne more iti naprej . Svet bo implodiral ,ne eksplodiral , kar pa je v bistvu isto . Toda besed Trumpa ,da je treba ameriske kompanije in industrijo spet vrniti domov in s tem dati delo desetinam milionom delavcev v oceh liberalcev , ki zdaj brez truda samo transportirajo tisoce miliard $ v oaze in jih skrivajo dacarjem ni dobrodoslo in delajo vse ,da bi Trumpa odstavili ali mu preprecili ponovno izvolitev .
revolucija_mb
16. 10. 2020 13.55
-1
Kaj pa vem...on odloča bore malo. Kaj pa če bi on krepil blagajno doma da lahko še več v vojsko dajo ? Človek vsekakor kot oseba ni vzor in primeren za voditelja, tam mogoče ja, ker so itak poseben narod. Bolj me boli da je Evropa rinla tja skoz. Sicer pa hej, za mene so vsi politiki gnili do dna duše.
ivan res grozni
24. 10. 2020 08.33
Za svet je bolje, da ZDA izstopajo iz vseh mednarodnih sporazumov??? Svet je po njegovi odpovedi jedrskemu sporazumu z Rusijo bližje jedrskemu spopadu kot je bil zadnjih 30 let. Pa ja ne verjamete, da je Trump protii globalizmu. Je zanj vendar vedno v korist ZDA na račun drugih.. Zakaj pa ima Ivanka Trump podjetja na Kitajskem? Trumpa bi morali zapreti. Se vam zdi normalno, da milijarder plačuje manj davka kot fizični delavec na cesti?
Cavern
16. 10. 2020 12.30
+5
Trumpa za predsednika SLO,Šarca za predsednika ZDA.
Millady
16. 10. 2020 12.43
+3
dannyer
16. 10. 2020 12.25
+4
Kaj pa bajdnovi škandali glede snian pa ukrajine po ruskih laži sedaj cenzura pa vidimo vsaj dokaze emaile. halooooooo bajdnvo laganje ljudem kdo bo volil človeka ,ki ni sposoben ka govoriti ,ki obljublja manj delavnih mest. popušča izgrednikom ali res mislijo m s m, da bodo ljudje volili njega. ljudje ga kaj vorašajo pa jim reče volite drugega in ne mene. halooooooo vidno je da škandale demokratov ne pokriva med tem pa ko celo laži izmišljutine pa če škodijo trampu takoj. tramb bo zmagal. po videnem.
nikhrast
16. 10. 2020 21.55
-1
ivan res grozni
24. 10. 2020 08.35
Vprašajte se, zakaj so Rusi in Kitajci za Trumpa in ne za Bidna. Ali res verjamete, da zato, ker bo Ameriko naredil veliko???
dannyer
16. 10. 2020 12.24
+3
Kaj pa bajdnovi škandali glede snian pa ukrajine po ruskih laži sedaj cenzura pa vidimo vsaj dokaze emaile. halooooooo bajdnvo laganje ljudem kdo bo volil človeka ,ki ni sposoben kaj prida govoriti ,ki obljublja manj delavnih mest. popušča izgrednikom ali res mislijo MSM da bodo ljudje volili njega. ljudje ki ga kaj vorašajo reče volite drugega in ne mene. halooooooo vidno je da škandale demokratov ta medij ne pokriva med tem pa ko celo laži pa če škodijo trampu takoj. tramb bo zmagal. po videnem.
ivan res grozni
24. 10. 2020 08.37
Škandale demokratov? Kaj pa Trumpovo davčno goljufanje ZDA. Manj davka plača kot cestni pometač! Priznal je dolg 400 milijonov vendar ne ve komu???
dannyer
16. 10. 2020 12.23
+3
Kaj pa bajdnovi škandali glede snian pa ukrajine po ruskih laži sedaj cenzura pa vidimo vsaj dokaze emaile. halooooooo bajdnvo laganje ljudem kdo bo volil človeka ,ki ni sposoben ka jrida govoriti ,ki obljublja manj delavnih mest. popušča izgrednikom ali res mislijo MSM da bodo ljudje volili njega. ljudje ki ga kaj vorašajo reče volite drugega in ne mene. halooooooo vidno je da škandale demokratov ta medij ne pokriva med tem pa ko celo laži pa če škodijo trampu takoj. tramb bo zmagal. po videnem.
dannyer
16. 10. 2020 11.54
+7
Zanimivo NYT objavi brez dokazov a z zavajajočim naslovom glede davkov katerih jasno piše da je umel obveznost 750 usd plačal pa je 5,200,000 usd in jih postil davčni za prihodne zadeve med tem pa NY Poust objavi škandale in laži bajdna z dokazi pa je tviter in fb cenzurira novinarstvo korubcija in laži bajdan ne gane očitno ima tramp prav kdo je sovražnik naroda in celo bivši direktor fn je prišal ven in dajal da soc omrežja ogrožajo demokracijo. Med tem pa bajden ne obsoja antifo in blm celo plačal je varščino za njih. trump pa more skos one pa ga ne marajo saj WS podpirajo bajdna zaradi leve identitarske politike.
dannyer
16. 10. 2020 12.03
+5
Drugič problem je ,da novinarji trumpa ne sprašujejo prava vprašanja ampak se prepirajo med tem ko bajdan sploh ne vprašajo sami odgovorijo. dejstva so dejstva . svoje zločine tišijo trampu. zato sem mnenja da bo tramo zmagal ljudje niso z lune. saj vidijo kaj delajo demokrati celo pomoč ljudem blikirajo tišijo pa v zakon svojo ideologijo ,ki nima kaj iskati. celo cnn je kretiziral nancy polosi.
ivan res grozni
24. 10. 2020 08.40
Zanimivo, da vi verjamete BREZ DOKAZOV plačilu njegovih davkov, čeprav noče razkriti dokumentov o tem. In zakaj na enem soočenju govori, da je plačal 750 dolarjev, na drugem govori o plačanih milijonih. Ali laže ali je popolnoma dementen?
polanc1
16. 10. 2020 11.26
+10
Vzorec se več kot očitno ponavlja po vsem svetu ... Medje in socialna omrežja so prevzele interesne strukture, ki brišejo, cenzurirajo in skušajo utišati vse, kar ni po godu levi fašistični globalistični mafiji... Trump res ni ravno nek angelček, vendar, to kar se mu dogaja, ta nepoštena predvolilna tekma, cenzura, prepovedi komentiranja, delanje afer za vsaki napačen gib, medtem ko pri konkurentu ne smeš omeniti nobenega še tako velikega kriminalnega dejanja, pa te bodo MS mediji ignorirali, socialna omrežja pa blokirala.... In tako kot v Ameriki je vzorec prevzet tudi pri nas... Tudi pri nas skušajo vse, ki ne kritizirajo Janše in desnice, diskreditirat in utišat ...
ivan res grozni
24. 10. 2020 08.42
Trump je prav na vrhu te fašistične globalistične mafije! Ali res ničesar ne razumete? Zakaj so zanj ameriški milijarderji, Rusi in Kitajci???
ivan res grozni
24. 10. 2020 08.45
Pa ja ne mislite resnio z zadnjim stavkom. Prav Janša je tisti, ki hoče utišati vse, ki imajo drugačno mnenje od njegovega. Najprej diskreditirati, nato utišati in na koncu eliminirati.
mferk11
16. 10. 2020 11.03
+11
Biden v svoji 47 letni karieri kot politik še nikoli ni imel jasnih odgovorov. To pove vse. Jasen je bil samo svojim šefom in svojim žepom. Trump je ata za njega. Od 2016 ko spremljam Trumpa so mu moderatorji vedno skakali v besedo in krajšali čas za njegov odgovor. Svaka mu čast da ima živce za te lažnive demokrate. Drain the swamp!
ivan res grozni
24. 10. 2020 08.47
In vi ste za Trumpa, kljub temu, da je proti EU in demokraciji? Je največji predsedniški bedak v zgodovini ZDA, morda celo planeta.
AlternativeFacts
16. 10. 2020 10.55
+0
(Trump se je prepiral z voditeljico, Biden brez jasnih odgovorov)..@Torej sta oba samo kradla bogu čas. Naslov bi bil pa lahko "Predvolilna demenca, kdo od njiju ima več spominčič - Covfefe ali kako je že drugemu ime"...
ivan res grozni
24. 10. 2020 08.48
Za Bidna in Trumpa bi moral biti skrajni domet vodenje krajevne skupnosti.
mic3
16. 10. 2020 10.39
+9
Trump ima prav !! ... pedofili demokratski... Bidenov sin pa crackhed .. korupcija v Ukrajini ... noben večji medij noče nič pisat, ker je vse podkupljeno ... Twitter včeraj nekaj časa ni delal, ker so očitno čistili bazo ... da o cenzuri na Twiterju in Youtubu ne govorim .. Zoutube briše na polno kanale kateri kritizirajo demokrate...
spiderx2020
16. 10. 2020 10.31
+9
Od kdaj pa ima dementna oseba jasne odgovore? Sploh pa ne takšna, ki misli, da kandidira za senat, Bidena bi morali strpat v dom za onemogle, pa kakšna moćna zdravila in infuzija vsak dan, ker komaj stoji na nogah
EnKandidatDosmrtniMandat
16. 10. 2020 10.24
-1
Trump in Jansza imate enake luknje v spominu - ne spomnita se od koga dobita denar.
Cuti 89
16. 10. 2020 10.23
+11
Biden nima šans čeprou mediji nabijajo kako vodi, enako kot pri Clintonovi pa je sla adijo.
CenzuriraniPolde
16. 10. 2020 10.16
+1
Organiziran kaos!