Tujina

Trump se je vdal, Janša v ZDA primer za zgrešeno stavo državnika

New York, 24. 11. 2020 05.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
880

Več kot dva tedna po volilni zmagi je demokrat Joe Biden začel uradni postopek prevzemanja oblasti v državi. Poraženec Donald Trump še ni priznal, da je izgubil, in še naprej objavlja obtožbe o goljufijah, ki dobivajo opozorilne modre klicaje, da gre za sporne trditve. Toda hkrati je dovolil, da so uradniki priznali Bidnovo zmago.

Donald Trump je okoli ovinkov le priznal, da je izgubil volitve proti Joeju Bidnu in Kamali Harris kot bodoči podpredsednici.
Donald Trump je okoli ovinkov le priznal, da je izgubil volitve proti Joeju Bidnu in Kamali Harris kot bodoči podpredsednici. FOTO: AP

"Naš primer je trden, nadaljevali bomo boj in, verjamem, prevladali. Vseeno pa v dobro države upravi za splošne storitve priporočam, da naredi vse potrebno za začetne postopke," je nekoliko zamegljeno dal vedeti, da se je vdal stopnjevanju pritiskov znotraj republikanskih vrst, naj preneha vso državo imeti za talca. Vodja uprave za splošne storitve Emily Murphy, ki je bila dneve strelovod napadov iz demokratskih vrst, da preprečuje demokratičen prenos oblasti, je tako včeraj Bidna označila za izvoljenega predsednika. V pismu demokratu je zapisala, da s priznanjem njegove zmage ni odlašala zaradi osebnih ali političnih pritiskov, pač pa zaradi nedokončanega štetja glasovnic in pritožb na razglašene rezultate.

Bidnov štab je zdaj dobil dostop do več kot sedem milijonov dolarjev (okoli 6 milijonov evrov) zveznih sredstev in drugih virov za pripravo na vodenje države, njegovi svetovalci pa so dobili pooblastila za usklajevanje z uradniki Trumpove vlade. Med temi mnogi vse do večerne objave na Twitterju niso vedeli za zasuk, ki bo precej razelektril politično krizo v ZDA.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po neuradnih informacijah iz Bele hiše so praktično vsi okoli Trumpa pritiskali na predsednika, naj vsaj dovoli začetek prenosa oblasti, če že ne prizna poraza. Edini proti takšni odločitvi naj bi bil predsednikov odvetnik Rudy Giuliani, toda po vrsti sodnih porazov, še posebej pa po ostri kritiki sodnika iz Pensilvanije, je očitno izgubil vpliv na Trumpa. Hkrati so se stopnjevali pozivi iz vrst senatorjev desnice, naj odobri začetek prenosa oblasti, samo včeraj so se javno oglasili Lamar Alexander iz Tennesseeja, Shelley Moore Capito iz Zahodne Virginije in Rob Portman iz Ohia.

O obtožbah o volilnih prevarah sta začela dvomiti celo večerni zvezdnik konservativne televizije Fox News Tucker Carlson in še bolj skrajno konservativni radijski zvezdnik Rush Limbaugh. "Ko izgubiš celo Limbaugha in Tuckerja..." se je težavam Trumpa za časnik Politico posmehnil neimenovani republikanski uradnik. Predsednikove svetovalce je skrbelo, da ta z odlašanjem močno škoduje svoji zapuščini, hkrati je Biden lahko ves čas poudarjal, kakšne težave ima zaradi skvazenega postopka za prenos oblasti. V štabu demokrata tudi ob dobri novici niso pozabili ošvrkniti poraženega republikanca, Bidnov vodja postopkov v prehodnem obdobju Yohannes Abraham je med drugim izjavil, da bodo prihodnje dni izrabili za "jasno razumevanje prizadevanj Trumpove vlada za ošibitev vladnih agencij".

Konservativni mediji o težavah Slovenije

Začetek zamenjave oblasti je vrgel posebno luč na sicer v ZDA neopaznega predsednika slovenske vlade, saj je Janez Janša postal vodilni primer v časnikih, ki pišejo o zgrešeni stavi peščice evropskih državnikov na Trumpa. Tudi konservativni Wall Street Journal opozarja, da bo Bidnova vlada kritična do populističnih voditeljev iz vzhodne Evrope, in pri tem izpostavlja Slovenca. "Dan po predsedniških volitvah, 3. novembra, je slovenski desničarski premier Janez Janša postal prvi – in edini – svetovni voditelj, ki je javno razglasil zmago Donalda Trumpa. Od takrat ima polne roke dela z razširjanjem nepotrjenih teorij o domnevnih volilnih prevarah," časnik, ki ga berejo na ameriški desnici, začenja članek o težavah vzhodnoevropskih populistov.

Janez Janša se verjetno ne bo mogel več nadejati takšnih prisrčnih nasmehov ameriške diplomacije.
Janez Janša se verjetno ne bo mogel več nadejati takšnih prisrčnih nasmehov ameriške diplomacije. FOTO:

V WSJ menijo, da bo zamenjava v Beli hiši oslabila položaj Poljske in Madžarske pri sporu z večino ostalih članic EU, saj bosta izgubili zaslombo iz ZDA. Več nekdanjih uradnikov in svetovalcev, ki so sodelovali z Bidnom v času njegovega podpredsedovanja ZDA, je prepričanih, da bo nova vlada ostro zasukala politiko in v Evropi nastopila veliko bolj odločno. "Trdno sem prepričan, da bo izvoljeni predsednik znova uveljavil naše skupne vrednote, ko gre za demokratične norme in človekove pravice," je dejal demokratski senator Dick Durbin iz Illinoisa. Podobno trdi Ivo Daalder, nekdanji ameriški veleposlanik pri Natu. "Demokratične vrednote in zavezanost spoštovanja načel pravne države bodo presneto temeljne za dobre odnose z Washingtonom," je zelo jasen.

Biden je med kampanjo Madžarsko označil za enega od evropskih "totalitarnih režimov", kar bi lahko pomenilo, da tesne sodelavce tamkajšnjega predsednika vlade Viktorja Orbana čakajo sankcije. Te je pripravila že Trumpova vlada, a jih nato pustila v predalu. Slovenska diplomacija, na čelu z novim veleposlanikom v ZDA Tonetom Kajzerjem, se bo morala spopasti s težavno nalogo, kako novim ameriškim sogovornikom pojasniti oktobrsko oceno Janše, da "bi bil Biden eden najšibkejših predsednikov v zgodovini". Nekateri iz slovenskih diplomatskih krogov skušajo za slovensko javnost popraviti škodo, da takšne stvari ne vplivajo bistveno na odnose med državami. Toda tudi v WSJ so Janšo vprašali, ali ga ne skrbi, da bi njegovo tvitanje lahko poslabšalo odnose med državama v času Bidnovega predsedovanja. Po besedah avtorjev članka so dobili odgovor: "Oprostite, gospod, vaša natančnost me ne prepriča."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (880)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M.G.R.
06. 01. 2021 14.11
+1
Janša je navajen, da mu vsi ploskajo (sds) sedaj ma pa širšo publiko.
M.G.R.
06. 01. 2021 14.14
jankomat
28. 11. 2020 19.09
janša ga sračk-kje je tu diplomatsko obnašanje??ne ve komu se vdinja ,da mora imet rjav nos?
franko žgavec
28. 11. 2020 15.34
-4
Halo kaj kar naenkrat vsi delaste tako paniko kaj bo rekla Amerika od kdaj pa vas zanima mnenje Amerike saj do sedaj je leve vlade bolj vleklo na Rusijo čudno kako vas moti tvit pomojem vas bolj moti sedanja vlada-.,
Mladi? Plasto
26. 11. 2020 16.14
+6
blamaža brez primere na svetovnem dilplomatskem parketu ,,,,, janša je pogorel .... izpadel je kot naivni šolarček med gospodo :D ..... hvala bogu , da se je končno pred celim svetom SAM posral in podrekal in da ni kučan kriv :D in da niso mediji krivi ,ker lažejo in si izmišljajo :D ...... janša je dokazano pase in samo še volilci mu moramo to dati vedeti ob naslenji priložnosti ---- mislim ,da nas tak človek ne bi smel predstavljati v svetu .......
franko žgavec
28. 11. 2020 15.28
-4
Brakedirt
24. 11. 2020 21.10
+7
komunajzl desnicarski premier?
ivan z Doba
24. 11. 2020 21.03
+7
Kaj je to "janša"?!
ivo105
25. 11. 2020 12.55
+1
FU2
24. 11. 2020 20.59
+14
Prva akcija ZDA pod novim predsednikom bo, da bodo poslali agente, Twitotta po prstih in mu vzeli mobilnik!
FU2
24. 11. 2020 20.56
+13
Twitto, a mirno spiš? ZDA vedo da ne in tega ti ne bodo oprostili nikoli! Tudi takrat NE!
Dobra
24. 11. 2020 20.55
+14
Twito in njegovi verniki pa ne in ne. Nič se še ne ve.
zavetnik
24. 11. 2020 20.39
+16
Trump in JJ oba trdita, ko ne zmagata, da so volitve ukradene kakšni lažnjivci so to
metulj?ek
24. 11. 2020 20.10
+9
Eh Twitto naš bogi...
vidavidal
24. 11. 2020 18.43
-11
Nič bati..... toliko, kot jih je gostila ta vlada, jih ne bo nobena več.
ratnup
24. 11. 2020 18.31
+18
Janša veliki strateg in politik...] bolnik
jaro77
24. 11. 2020 17.50
+12
ma koga briga v ZDA, za eno mejhno Slovenijo, pa kaj si njena vlada misli o njih...kot da smo neka velesila...samo reklamo delate Janši s tem
Cervantes Saavedra
24. 11. 2020 18.21
+23
za jaro: Nekaj se ti je hudo zamešalo. JJ se je zdelo hudo pomembno, da kot prvi (in edini) čestita Trumpu za zmago in se mu hkrati prilizuje s posmehovanjem Bidnu. In s tem si je JJ sam naredil reklamo v ZDA in pri novi Bidnovi vladi. Ugani, ali pozitivno ali negativno. Mmm? Muu?
-9
Cervantes Saavedra:In kaj ima veze reklama pri Bidnu kateri sploh nima pojma,da Slovenija obstaja. In komu je sploh pomembno kaj se v ZDA dogaja saj Slovenija razen hrvaške ni imela in ne bo popolnoma ničesar tako,da se tudi ZDA nima kaj vmešavati v njo kot se že preveč glede gospodarstva. Hrvati so od teh jenkijev dobili helikopterje,čolne ladje,vojaško opremo itd.Slovenija pa niti odpadne ne kaj šele kaj drugega čeprav so se levaki hodili na stroške državljanov slinit v ZDA. Šarac je stal kot natakar upošteval ga pa sploh ni nihče razen,da so mu dajali ukaze naj prinese pladenj z pijačo,ker so ga imeli za hišnega sluga.Hahahahahahahahahaha
Berenika
24. 11. 2020 21.05
+8
cosmos, tvoj kozmos razumevanja se nahaja v stari konzervi, nekje na stari, pozabljeni polici v pozabljenem, vlažnem in zatohlem prostoru Trstenjakove.
Nimasmisla
24. 11. 2020 17.36
+13
Tudi jaz igram loto in ponavadi zgrešim
Cervantes Saavedra
24. 11. 2020 18.24
+19
za ta v: A igraš za svoj denar in ne za tisti od Slovenije.
prašek
24. 11. 2020 17.34
+19
Logar je moral zagovarjati prezgodnje čestitke premierja Janše Trumpu in odgovarjati na vprašanje, ali je slovenska vlada že čestitala Bidnu. "Slovenska vlada ni čestitala Bidnu, saj je tudi sporočilo, ki ste ga omenili, prišlo z osebnega profila predsednika vlade, in to se lahko zgodi tudi v prihodnje." ........... Iz drugega medija !
prašek
24. 11. 2020 17.35
+30
Tale SDS druščina res nima dna. Včasih pomislim, ko že zgleda, da ne more biti slabše, Twitto in kompanija najdejo pot za še globje v drek.
klosar.
24. 11. 2020 17.33
-14
Brez skrbi, da Janez ne igra na blef, gotovo ima kakšne notranje informacije naše izvrstne vohunske agencije. Kot strokovnjak političnih preigravanj predvidevam, da nas čaka še resno presenečenje glede ameriških volitev. Kapo dol spoštovanemu vodji. Lp, dr. Miro
Cervantes Saavedra
24. 11. 2020 18.34
+13
za klosar: Predvidevam, da ima papež boljše notranje (in z višjega vohunskega mesta!!!) informacije kot JJ. Zato je taisti papež že pred tednom dni čestital Bidnu zmago na volitvah. Užaljeni bog res še zna prirediti kakšno presenečenje tistim bleferjem, ki ga ne spoštujejo.
+2
klosar.Pa komu je sploh pomembna neka ZDA?O teh zadevah naj se brigajo hrvati kateri so dobili od ZDA vso vojaško opremo od helikopterjev naprej Slovenija pa vrečo dreka od njih. Amerikancem je interes VIS na hrvaškem kamor hočejo postaviti raketne baze Slovenija pa nima take lokacije oziroma jim ni v interesu.
ivo105
25. 11. 2020 13.01
+3
klosar, mora pa biti res "full cool" hvaliti vodjo po toliko napačnih potezah. Uživajte Trstenjakovci v svoji kleti s svojim sprenevedanjem. Ko boste prišli na svetlo, novegademokratičnega sveta po janschi ne boste več spoznali.
brusilec
24. 11. 2020 17.23
+16
kaj je sedaj vrli desnicarji .. kje so vsi zviti triki od Trumpa? ma kaksne beres na netu, da ima Trumpln se 10 asov v rokavu .. ma je najbolje da se hinavsko smejiš, ken napisat je tk brezveze, vi se samo napihujte, se nekaj mesecev pa surle do taaaaaaaal :D
Fejst pob?
24. 11. 2020 17.21
+17
Trump je hotel ošibiti Evropo in to mu je uspevalo s podporo šibkim vzhodnoevropskim državam z avtokratskimi režimi. Prihaja nov veter in upajmo ponovno zavezništvo Evrope in ZDA na zdravih temeljih.
smigol
24. 11. 2020 17.58
+6
Evropa je sibka tudi brez ameriskih posegov. Sibka pa je ker kradejo kot srake. Lej kaco je dobil 250 jurckov na leto....zakaj ze? Ko je grcija bla pred propadom je nujno blo treba resvat jih drgac evropa propade. 600 miljard. Zdej gre pa anglija gladko ven.
Maki3322
24. 11. 2020 17.16
+31
Janša pokvarjen komunist on ne bo priznal, da se je zmotil.
Gracia
24. 11. 2020 17.28
+16
Itak, da ne sej je v intervjuju rekel, da on tega ni napisal.:)