Tujina

Trump še naprej izgublja tožbe, Biden z imeni prvih ministrskih kandidatov

Washington / Bruselj, 23. 11. 2020 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Kaya Kamenarič, STA, Ti.Š.
Komentarji
86

Trump še naprej izgublja tožbe, med drugim jo je zavrnilo še sodišče v Pensilvaniji, razpada pa tudi njegova odvetniška ekipa. Poleg tega nekdanji predsednik od volitev še ni odgovoril niti na eno novinarsko vprašanje, kar je rekord v tišini, nekateri republikanci pa so končno začeli zahtevati, da prizna poraz in Bidnu omogoči dostop do informacij. Ta je medtem že objavil imena članov svoje prihodnje vladne ekipe za nacionalno varnost.

Biden je na volitvah 3. novembra republikanca Donalda Trumpa premagal za več kot šest milijonov glasov .
Biden je na volitvah 3. novembra republikanca Donalda Trumpa premagal za več kot šest milijonov glasov . FOTO: Profimedia

Čeprav Donald Trump vztraja, da ne bo priznal rezultata pravkar končanih ameriških predsedniških volitev, mu za to počasi zmanjkuje pravnih orodij. Še naprej namreč izgublja tožbe, zdaj je že na 30, zavrnilo pa jo je tudi sodišče v Pensilvaniji, kjer je želel razveljaviti milijone glasovnic, ki so jih ljudje oddali po pošti.

Pensilvanski sodnik Matthew Brann je pojasnil, da je bila Trumpova tožba neutemeljena in da gre zgolj za špekulativne obtožbe, za katere nimajo dokazov. Čeprav so poskušali izločiti več milijonov glasovnic, ki so prispele po pošti, je sodnik odločil, da predstavljeni dokazi niso dovolj niti za razveljavitev glasu enega samega volivca. Njegova odločitev Pensilvaniji omogoča, da že v naslednjem tednu potrdijo zmago Joeja Bidna, ki je zbral 80.000 glasov več.

Biden je na volitvah 3. novembra v ZDA dobil okrog šest milijonov glasov volivcev več kot Trump, z zmagami po posameznih zveznih državah pa je osvojil tudi 306 elektorskih glasov. Toliko jih je leta 2016 osvojil Trump, ki pa je takrat dobil tri milijone manj glasov od demokratke Hillary Clinton. Trump poraza še vedno ne priznava in toži ter ovira tranzicijo.

Trumpova kampanja se je sodniku zahvalila za hitro odločitev in se je v nedeljo že pritožila na zvezno prizivno sodišče, namerava pa iti vse do vrhovnega. Pravni strokovnjaki ji ne napovedujejo možnosti za uspeh.

V soboto so Trumpovi pravniki zahtevo za vnovično štetje glasovnic sicer vložili tudi v zvezni državi Georgia, v kateri je Biden Trumpa premagal za 12.000 glasov. Tri milijone dolarjev (preračunano okoli 2,53 milijona evrov) je Trumpova kampanja plačala za ponovno preštevanje glasovnic v dveh največjih okrožjih Wisconsina, kar še poteka. S podobnimi zahtevami Trump poskuša tudi v drugih državah, a sodišč za zdaj še niso uspeli prepričati.

Trumpova odvetniška ekipa počasi razpada, kot sporoča tudi naša dopisnica iz ZDA Tadeja Lampret, je pravnica Sidney Powell trosila tako nore teorije zarote, da so se od nje distancirali. Ostajata tako Rudy Guiliani, ki se od pritiskov kar 'topi', in mladenka, ki po Twitterju moške zmerja, da imajo majhne organe.

Kljub temu je Trump v nedeljo zjutraj republikancem tvitnil, naj se borijo naprej, sam pa je šel v Virginijo igrat golf. Od volitev še ni odgovoril na niti eno novinarsko vprašanje, kar predstavlja pravi rekord v tišini. Nekateri republikanci so začeli zahtevati, da Trump po vseh ponižanjih na sodiščih prizna poraz in Bidnu omogoči dostop do informacij.

Večina republikancev na zvezni ravni sicer še vedno molči, ker stranka Trumpove volivce potrebuje za drugi krog senatnih volitev v Georgii, ki bo 5. januarja. Nekaj jih je sicer javno povedalo, da ni dvoma o zmagovalcu. Med njimi je nekdanji guverner New Jerseyja, predsedniški kandidat in šef Trumpove tranzicije leta 2016 Chris Christie. Ta je Trumpovo odvetniško ekipo pod vodstvom Giulianija imenoval za nacionalno sramoto ter opozoril, da pred kamerami govorijo o prevarah, na sodišču pa si tega ne upajo povedati, ker nimajo dokazov. "Če na sodišču ne podaš dokazov o prevari, potem verjetno te prevare ni," je dejal.

Biden v objavo imen prvih ministrskih kandidatov

Demokrat Biden, zmagovalec ameriških predsedniških volitev, namerava v torek tudi uradno objaviti imena prvih ministrskih kandidatov svoje vlade, ki bo začela delati 20. januarja prihodnje leto, po njegovi prisegi.

Joe Biden namerava kmalu objaviti imena prvih ministrskih kandidatov.
Joe Biden namerava kmalu objaviti imena prvih ministrskih kandidatov. FOTO: Profimedia

Med Bidnovimi kandidati je za položaj finančne ministrice predlagana nekdanja predsednica centralne banke Federal Reserve Janet Yellen, naznanil pa bi naj tudi naslednika Miku Pompeu na položaju državnega sekretarja ZDA. Po neuradnih virih naj bi bil to nekdanji namestnik državnega sekretarja ZDA in nekdanji namestnik svetovalke za nacionalno varnost ZDA Anthony Blinken.

Novoizvoljeni predsednik ZDA je sicer že sporočil imena članov svoje vladne ekipe za nacionalno varnost, med katerimi so veterani prejšnje demokratske vlade predsednika Baracka Obame, kot je nekdanji državni sekretar John Kerry, ki bo postal odposlanec oziroma svetovalec za podnebje. Njegov položaj ne potrebuje senatne potrditve.

Znana so še nekatera druga imena: za svetovalca za podnebne spremembe naj bi imenoval nekdanjega državnega sekretarja v Obamovi administraciji Johna Kerryja, za svetovalca Bele hiše za nacionalno varnost pa Jakea Sullivana - nekdanjega pomočnika Clintonove in člana ožje ekipe predsednika Obame. Linda Thomas-Greenfield bi postala veleposlanica pri Združenih narodih, Alejandro Mayorkas pa bi vodil oddelek, zadolžen za upravljanje državne politike priseljevanja.

Na položaj prvega ministra za domovinsko varnost latinskoameriškega rodu namerava Biden imenovani Alejandra Mayorkasa, ki je bil od leta 2013 do leta 2016 namestnik ministra za domovinsko varnost. Mayorkas se je rodil na Kubi.

Na položaj nacionalne direktorice za obveščevalne dejavnosti namerava imenovati Avril Haines, ki je bila v preteklosti namestnica direktorja obveščevalne agencije Cia in namestnica ministra za domovinsko varnost.

Ameriški mediji poročajo tudi, da bo Biden kmalu imenoval tudi nekdanjega namestnika državnega sekretarja Anthonyja Blinkena na položaj državnega sekretarja ZDA in nekdanjega zunanjepolitičnega svetovalca Hillary Clinton Jaka Sullivana na položaj svetovalca za nacionalno varnost.

Na položaj veleposlanice ZDA pri ZN namerava Biden imenovati nekdanjo pomočnico državnega sekretarja ZDA za afriške zadeve Lindo Thomas-Greenfield. Položaj veleposlanika pri ZN Biden tudi vrača na kabinetno raven.

Šef kabineta prihodnje Bele hiše Ron Klain je v nedeljo dejal, da bo Bidnova inavguracija skromnejši dogodek, ker se pandemija novega koronavirusa v ZDA do takrat še ne bo končala in želijo ravnati odgovorno. Klain je kritiziral oviranje tranzicije, saj Biden nima dostopa do preverjanj ozadja ministrskih kandidatov s strani FBI, prav tako nima dostopa do zveznih sredstev, predvidenih za tranzicijo, in do obveščevalnih poročil ali načrtov Trumpove vlade za boj proti koronavirusu.

Skupina republikanskih strokovnjakov za nacionalno varnost pa je v posebnem pismu kongresne republikance opozorila, da to, kar dela Trump, ogroža nacionalno varnost ZDA v času soočanja s pandemijo, globalnimi nasprotniki in terorističnimi skupinami. Podpisniki republikance v kongresu zato pozivajo, naj javno zahtevajo konec tega protidemokratičnega napada na integriteto predsedniških volitev. Pod zahtevo se je podpisalo več kot 100 ljudi.

"Pomanjkanje sodelovanja pri tranziciji je najbolj nepremišljena in neodgovorna stvar, ki jo je Trump naredil na položaju. Volitve so novembra, novi predsednik položaj nastopi januarja in vse se konča, kot bi trenil z očmi. Škoda, ki jo povzroča državi, je velika," pa je dejal nekdanji svetovalec Obame David Plouffe.

Michel in von der Leynova v pogovorih z Bidnom za tesno sodelovanje med EU in ZDA

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa sta se danes po telefonu ločeno pogovarjala z novoizvoljenim ameriškim predsednikom Bidnom. Oba sta mu čestitala za zmago na predsedniških volitvah ter se zavzela za tesno sodelovanje med EU in ZDA v prihodnje.

ZDA Volitve-1

Michel je Bidnu med drugim predlagal, da bi strani obnovili močno čezatlantsko zavezništvo, ki bi temeljilo na skupnih interesih in vrednotah, je sporočil njegov predstavnik za odnose z javnostmi. Predsednik Evropskega sveta je tudi pozdravil Bidnovo močno zavezanost partnerjem ZDA ter njegovo podporo sodelovanju z Evropo.

Povabil ga je še na posebno srečanje z voditelji članic unije v Bruslju v prihodnjem letu, na katerem naj bi govorili o skupnih prednostnih nalogah EU in ZDA. Poudaril je, da se je EU pripravljena skupaj z ZDA soočiti z aktualnimi izzivi, kot so pandemija covida-19, okrevanje gospodarstva, podnebne spremembe, varnost in multilateralizem.

"Zdaj je čas, da združimo moči. V svetu, ki se spreminja, bo naše partnerstvo bolj kot kdajkoli pomembno za zaščito naših državljanov, ponoven zagon naših gospodarstev, ustavitev globalnega segrevanja ozračja in oblikovanje varnejšega sveta. EU in ZDA bosta vedno imeli večji vpliv, če bosta delovali skupaj," je poudaril Michel.

Novoizvoljenemu ameriškemu predsedniku se je še zahvalil za podporo ločitvenemu sporazumu, ki sta ga lani sklenila EU in Združeno kraljestvo.

Z Bidnom se je po telefonu ločeno pogovarjala tudi von der Leynova. Po pogovoru je tvitnila, da je Bidnova zmaga "nov začetek za globalno partnerstvo med EU in ZDA". "Močna EU in močne ZDA, ki sodelujejo, lahko oblikujejo globalno agendo na podlagi sodelovanja, multilateralizma, solidarnosti in skupnih vrednot," je še zapisala na Twitterju.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majmun11223344
23. 11. 2020 20.51
Joj, joj, joj... Tega trumpa pa fino ego base.
disident2
23. 11. 2020 19.22
-2
Trump bo zmagal. S tem, ko sodniki pod demokratskim vplivom zavračajo dokaze o goljufiji, je to voda na mlin Trumpu, saj bo tako hitreje prišel do vrhovnega sodišča. Sidney Powell bo dobila medaljo. Vaša dopisnica nič ne poroča o zaplenjenem Dominion strežniku v Nemčiji in enemu v Barceloni, preko katerih so nadzirali volitve. Tudi nič o spreminjanju glasov v prid Bidenu v korakih po 4300 glasov, itd. Zamenjajte dopisnico, saj podatke dobi samo pri CNN.
tečnež
25. 11. 2020 09.36
+0
hahahaha....a pri tebi so vrtni palčki prevzeli nadzor...??
Dejan Keuc
23. 11. 2020 18.59
-2
Trump ni šel v nobeno novo vojno, zato pa je trn v peti vojni industriji... in zato so se na vse pretege trudili ga skinit... in jim je uspelo... nasprotniki trumpa pa upam, da boste imeli vsaj malo cmok v grlu, ko biden šel v kakšno novo vojno, in bodo umirali nedolžni civilisti in otroci...
Dejan Keuc
23. 11. 2020 19.00
-1
Ps: pa ne mi z takimi, da je zaradi trumpa umrlo dosti ljudi zaradi covida, ker NE vemo koliko ljudi umre zaradi covida, vemo le koliko jih S covidom
Heretik1
23. 11. 2020 17.26
+1
A je Kramp že nakazal denar Kitajcem za nakup Tiktoka?
IgorMedved
23. 11. 2020 15.09
+2
Trump pošilja svoje "odvetnike", PR-ovce, republikanske senatorje... v javnost, sam pa igra golf!
Millady
23. 11. 2020 14.43
+0
Trump ima zelo dobro strategijo, ne komentira zadev, čaka na odločitve sodišč👍
disident2
23. 11. 2020 19.24
+0
Trump komentira povsod, kjer mu ne brišejo komentarjev. Moraš kaj več prebrati, kot ta portal in FB.
Fejst pob?
23. 11. 2020 12.08
+4
Neverjetno kaj lahko zagode en človek na najvišjem mestu( z ekipo veljakov) v današnji ZDA.
ivan z Doba
23. 11. 2020 14.04
+5
Uporabnik1940659
23. 11. 2020 11.56
+3
Gleda pa tako grdo, da se ga prav ustrašiš....
nnnnnnnnnnn
23. 11. 2020 11.18
-5
Vse poti vodijo v komunizem ali pa socializem
Spark
23. 11. 2020 09.43
+1
Saj Melanija ve,kako prit do prve dame,naj še Bajdnu malo povleče mogoče bo zopet!
Sosed Sosedov
23. 11. 2020 09.41
+7
Enako se bo naša desničarska koalicija razsula. Na prafaktorje. Z Janšo in SDS noben nikol več ne bo šel v španovijo. Tko da ne boste imel s svojimi 16,5 do 22% nič počet. NSi-ju bo žal, da je resno desničarsko mamo gospo Novak zamenjal za Janševega butlerja. Rezultat Matejeve vožnje? Garmin bo ponavljal preračunavam, preračunavam....samo iz luknje pa ne bo znal najt. Naslednji SMC. Nikoli več nikamor, Počivalška bodo v zahvalo njegovi skladiščili nekam v celjske mesnine. Desus? Kot bi rekel un nekdanji Jelinčičev mafijski poslanec: tik tak, tik tak. Odštevamo minute, ko še imajo čas se postavit nazaj za interese upokojencev in ne Janeza Janše. By-the-way: kako se je pa gospe Pivec Janša oddolžil? Pozabil nanjo? Se je odrekel takoj? Pa ni valjda.....
TolstojV
23. 11. 2020 10.36
-3
Sosed sosedov.........tebe mučijo mokre sanje kot posledica depresije verjetno si zelo frustrirana oseba!
marcipan
23. 11. 2020 09.32
+3
Kardashianovke se poslavljajo - prihaja Trump-ashian.
scipio
23. 11. 2020 09.30
+3
Ameriška demokracija le ni tako trhla kot se je sprva zdelo zadnja 4 leta in ob teh zadnjih volitvah. Zablojenega izvršnika Trumpa v sicer predsedniški (naša ni, ZDA pa je) državi ureja močno in neodvisno sodstvo. Slovenija, uči se, podnevi in pri luči!!!
mr.poper
23. 11. 2020 09.30
+3
Mravljicaa
23. 11. 2020 09.28
+5
Ta neverjetna podobnost s slovenskim... khm...,sploh ni vec tako smešna 😦
Covidus
23. 11. 2020 09.27
+5
Kaj twito se je že opravičil Bidenu?
Robert Koper
23. 11. 2020 09.22
-1
kdor je dal ta komentar je kozel. in je pod vplivom demokratov vidno. zakaj pisete eno ko pa je samo če gledaš tv v tujini najbrž drugače. vse gre po planu trampove ekipe da vrhovni sodnik preuči dokaze itd. zakaj pišete take bedarije in ne dejanskega stanja.
Cervantes Saavedra
23. 11. 2020 09.52
+8
za Robert: Je boleče, a drži, skoraj vsi največji časopisi v ZDA pišejo, da je zmagal Biden. A vsi ti časopisi pišejo kozlarije in bedarije? In kaj reči o papežu, ki je tudi že čestital Bidnu? Najbrž ima kakšne informacije od samega šefa v nebesih. - Sodniki v ZDA imajo očitno lahko delo, saj ni dokazov itd, ki naj bi jih po tvoje preučili.
kaktusar1
23. 11. 2020 11.07
+3
ovca pač mora nekaj napisat v bran twitkotu..
RudiFeler
23. 11. 2020 09.12
+13
Pri tem primeru se lepo vidi, da volilci SDS-a nimajo niti 5dkg možganov, Janša je rekel, da je Trump zmagal in oni bodo sedaj, kot ovce sledili do zadnjega, čeprav vsak normalen ve, da ni tako.
Metalllca
23. 11. 2020 09.08
-7
Ja zgublja v državah kjer so na oblasti demokrati in njihovi sodniki. Ko bo se to šlo v javnost in na vrhovno sodišče potem nebo več smešno. Še zdaleč ni konec
RudiFeler
23. 11. 2020 09.13
+14
Dej že potegni svojo ovčjo glavo izpod kamna.
SVOBODA 2020
23. 11. 2020 09.20
+2
A ti nisi prebral članka ? Aja , ne znaš brat.....
scipio
23. 11. 2020 09.35
+6
Prtisni, ti misliš, da je ves svet zgrajen tako kot je tale Slovenija? Na tvojo žalost ni, kar je dobro. Pravzaprav zelo dobro. Tudi za Slovenijo, ki bo morala prej ali slej postati zares demokratična (pa to ne slovensko-demokratična). Ali pa je ne bo več.
Cervantes Saavedra
23. 11. 2020 09.58
+5
za Prt: Torej hočeš reči tudi, da Trump zmaguje v državah, kjer so na oblasti republikanci in njihovi sodniki. Prav imaš, z izjemo Georgie in Arizone, kjer je Trump izgubil, čeravno vodijo ti dve državi republikanci. Krivi so si torej sami, a ne?
Mušmula
23. 11. 2020 09.05
+5
Kmalu bomo lahko nazdravili zmagi Trumpa in gledali propad NWO, samo še pokovko in six pack, sedi ter uživaj.