Tujina

Biden imenoval posebno skupino strokovnjakov za boj proti pandemiji

Washington, 09. 11. 2020 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj, STA, Neža Pušnik
Komentarji
754

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden namerava po prisegi 20. januarja nemudoma sesti za mizo in začeti s podpisovanjem množice izvršnih ukazov, s katerimi bo razveljavil izvršne ukaze predhodnika Donalda Trumpa, ki je na podoben način odpravljal dediščino predhodnika Baracka Obame. Med drugim je že predstavil svojo ekipo strokovnjakov za boj proti novemu koronavirusu. Ameriški mediji medtem poročajo, da naj bi se Trumpovi najbližji razhajali glede tega, kaj bi moral storiti – priznati poraz ali se boriti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Trump ne priznava poraza
    02:36
    Iz 24UR: Trump ne priznava poraza
  • Iz 24UR: Bidnova prioriteta je boj proti koronavirusu
    01:31
    Iz 24UR: Bidnova prioriteta je boj proti koronavirusu
  • Iz SVETA: Donald Trump poraza ne priznava
    03:00
    Iz SVETA: Donald Trump poraza ne priznava
  • Bidnovi podporniki po razglasitvi rezultatov v New Yorku
    00:25
    Bidnovi podporniki po razglasitvi rezultatov v New Yorku
  • Slavje v New Yorku
    00:29
    Slavje v New Yorku

V ZDA še čakajo na priznanje poraza predsednika Donalda Trumpa na predsedniških volitvah, potem ko je novoizvoljeni predsednik Joe Biden v soboto že opravil zmagoviti govor. Medtem ko Trump napoveduje nove tožbe, bo Biden skušal začeti tranzicijo, pri čemer je že danes imenoval posebno delovno skupino za boj proti pandemiji. 

Delovna skupina bo Bidnu svetovala glede ukrepov, ki bi jih lahko ZDA sprejele, da bi zajezile pandemijo covida-19, ko bo januarja nastopil svoj predsedniški mandat. Med drugim mu bodo strokovnjaki pomagali tudi glede razvoja in porazdelitve varnega in učinkovitega cepiva, ko bo to enkrat na voljo.

V ekipi bodo predsedujoči nekdanji generalni kirurg ZDA Vivek Murthy, nekdanji komisar Uprave za hrano in zdravila (FDA) David Kessler in profesorica na univerzi Yale Marcella Nunez-Smith. V skupini bo še deset drugih članov, številni med njimi so že delali za prejšnje ameriške vlade.

V Bidnovi ekipi pa je tudi dr. Rick Bright, žvižgač iz Trumpove administracije, ki je razkril, da so bila njegova zgodnja opozorila o pandemiji preslišana, Trump pa ga je nato odstavil s položaja. Bright je med drugim opozarjal na kritično pomanjkanje zaščitne opreme in ventilatorjev, kar se je kasneje pokazalo za velik problem v mestih, kot je New York. 

Biden je danes znova nagovoril Američane, tokrat pa je bila osrednja tema njegovega govora pandemija novega koronavirusa. Novoizvoljeni predsednik je poudaril, da mora biti postopek razvoja cepiva transparenten, tako, da bodo Američani zaupali znanosti. 

Nujno je treba ukrepati, je dejal Biden, saj število primerov, hospitalizacij in smrti hitro narašča. Preden bi bilo cepivo širše dostopno, bi po projekcijah v ZDA lahko umrlo še 200.000 ljudi. 

Američane je znova pozval k nošenju zaščitnih mask. “Morda vam to reši življenje, zato vas prosim, da nosite masko. Naredite to zase ali pa za svojega soseda. Maska ni politično vprašanje.” Kot dodaja, so maske najhitrejša pot nazaj v ‘normalno življenje’. 

Joe Biden bo sicer ZDA hitro vrnil tudi k pariškemu podnebnemu sporazumu, ki je bil sprejet predvsem po zaslugi ZDA oziroma vlade Baracka Obame, v kateri je bil Biden podpredsednik.

ZDA bo vrnil tudi v Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), odpravil bo prepoved prihoda v ZDA za državljane določenih muslimanskih držav in nezakonite priseljence, ki so v ZDA prišli kot mladoletniki, zavaroval pred izgonom.

Glasove bodo še šteli, vendar pa je Biden že dobil potrebne elektorske glasove.
Glasove bodo še šteli, vendar pa je Biden že dobil potrebne elektorske glasove. FOTO: AP

Bidnova odprava Trumpove dediščine bo podobno hitra in temeljita, kot je bila Trumpova odprava Obamove dediščine. Z ukrepi, ki zahtevajo zakonodajno pot, bo križ, če republikanci ohranijo večino v zveznem senatu, vendar pa bo Biden storil vse, kar lahko stori sam na podlagi ustavnih pooblastil.

Trump še ne namerava priznati poraza

Izid predsedniških volitev v ZDA so že pozdravili številni svetovni voditelji in Bidnu čestitali za zmago, vendar Trump še ne namerava priznati poraza, če sploh. Vztraja, da je le on dobil zakonite glasove volivcev, nasprotnik pa nezakonite, in bo nadaljeval s tožbami po nekaterih ključnih zveznih državah.

Izidi volitev morajo biti potrjeni do 14. decembra, ko se po zveznih državah sestanejo elektorji in glasujejo za zmagovalca. Ustava elektorjev ne zavezuje, da upoštevajo voljo volivcev, in možni so tudi zapleti, do katerih bi lahko prišlo, če bi države z republikanskim političnim vodstvom imenovale elektorje, ki volje volivcev ne bi upoštevali.

Po poročanju ameriških medijev se najožji krog Donalda Trumpa ne strinja glede tega, kaj bi moral predsednik narediti – prva dama Melania Trump in njegov zet ter svetovalec Jared Kushner naj bi mu svetovala, naj poraz prizna, medtem ko njegova starejša sinova, Eric in Donald Jr., očeta spodbujata, naj pritiska na zaveznike in se še naprej bori. Govorec Trumpove kampanje Jason Miller je v tvitu sicer zanikal, da bi Kushner tastu svetoval, naj odneha z bojem. 

Trump je medtem odpustil obrambnega ministra Marka Esperja. Razlogov za to odločitev ni navedel. Nadomestil ga bo Christopher C. Miller. 

Trumpova kampanja sicer med drugim načrtuje, da bodo ljudi bombardirali z sms sporočili o tem, da so bile volitve ukradene s štetjem nelegalnih glasov v državah bojnega polja, kar sicer niso podprli z nobenimi dokazi. Ob tem naj bi tudi uporabili osmrtnice ljudi, za katere bodo trdili, da so vseeno "glasovali" na volitvah.

Njihov cilj je, da bodo povzročili dovolj dvomov pri državnih sekretarjih ključnih držav, da bodo ti sami odprli preiskave oziroma bodo pozvali k ponovnemu štetju. To bi podaljšalo proces in potencialno dalo kampanji več časa, da bo nadaljevala s tožbami na sodiščih. 

Družina Trump
Družina Trump FOTO: AP

Trump v zasebnih pogovorih naj niti ne bi zanikal izida volitev, čeprav to počne javno. Kljub temu še naprej pritiska na svoje odvetnike, da s pravnimi sredstvi zavlačujejo potrditev uradne potrditve rezultatov. Medtem ko mnogi znotraj republikanske stranke ne podpirajo povolilnega dogajanja, so nekateri senatorji javno izjavili, da Trump ne bi smel priznati poraza, na primer Lindsey Graham iz Južne Karoline in senator Teksasa Ted Cruz.  

Potem ko so Bidna v soboto razglasili za zmagovalca v Pensilvaniji in Nevadi, je zbral že najmanj 279 od 270 elektorskih glasov, potrebnih za zmago. Nekateri, kot sta tiskovna agencija AP in televizija Fox News, so mu pripisali tudi zmago v Arizoni za skupaj 290 elektorjev.

Preostane pa še odločitev v Georgii in Severni Karolini ter na Aljaski, kjer bo vse tri elektorje, ki so na voljo, osvojil Trump. Najverjetneje bo zmagal še v Severni Karolini, v Georgii pa Biden pred ponovnim preštevanjem glasovnic zaradi majhne razlike vodi za okrog 10.000 glasov.

Glasove bodo še šteli, vendar pa je Biden dobil že več kot 75 milijonov glasov, Trump pa več kot 70 milijonov.

Minister Carson po torkovi volilni zabavi pozitiven na novi koronavirus

Ameriški mediji medtem poročajo, da je Ben Carson, minister za stanovanjsko gradnjo, postal zadnji v vrsti članov Trumpove administracije, ki se je okužil z novim koronavirusom. 

Minister se je v torek udeležil zabave, ki so jo v Beli hiši priredili po volitvah. Namestnik vodje kabineta ministra je za medije dejal, da se Carson počuti dobro in da ima k sreči zagotovljen dostop do učinkovitega zdravljenja. 

Tudi vodja kabineta Bele hiše Mark Meadows in še štirje drugi uslužbenci so bili po volitvah pozitivni na novi koronavirus. 

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (754)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mihakavc1c
09. 11. 2020 21.45
Vsake oči imajo svojega malarja.....na žalist negativnega...😥
flojdi
09. 11. 2020 21.38
.kdorkoli lahko sestavi nevemkolk skupin strokovnjakov .. pa ne bo ustavil virusa.. , če ga še cepilo samo 90 , ne 100
pepikrlinca
09. 11. 2020 21.03
+5
Pravilno se glasi naslov članka " Biden bo ..." ko bo imenovan za predsednika in bo zaprisegel. Nič prej. Mediji kar posplošujete in navijate za nekaj kar ni še. Bo ampak ni še.
Joža_Gulikoža
09. 11. 2020 20.59
+1
Volitve so bile zgoljufane pa rečte kar cte
MrKritik77 .
09. 11. 2020 20.56
-5
Biden bo prevzel obveznosti predsednika in dokaj kmalu bo bolje v Ameriki gleede Covid-19. Niti ni moglo biti slabše pod Trumpom.
mferk1
09. 11. 2020 21.15
-1
Uomo 46
09. 11. 2020 20.38
+4
Biden gre v kratkem v celico ...
tito73
09. 11. 2020 20.28
+3
Bush je tudi že čestital Bidnu. Zanimivo.
Betuul
09. 11. 2020 20.22
+7
Nič popuščat ne sme se priznati poraza ker pol si gotof in odideš iz bele hiše pred 20tim januarjem 2021. Borit se mormo
mferk1
09. 11. 2020 20.13
+4
“When injustices become law, resistance becomes duty” Thomas Jefferson
TerminatorX
09. 11. 2020 20.05
+0
Drim tim bo pobral spet obamacare na koncu pa spet "piši kuči propalo". Star trik ,ustanoviš delovno skupino prevališ krivdno odgornost na vse in to žez leto ponoviš. Zapraviš pol proračuna in nikome ništa. Videno tudi pri naših komunistih.
ibrakadabra123
09. 11. 2020 20.04
+7
Haha mediji govorijo k da je ta starček predsednik že najmanj 10 let pa uradno sploh predsednik še ni😂 Mal se umirte,teh volitev še zdaleč ni konc;)
WEF_DOWN
09. 11. 2020 19.38
+0
Odlično, US of A bo sedaj nova Kitajska! Obvezno nošenje mask povsod, tudi doma, prisilno cepljenje, permanentni lockdown...kot človeku tu nebi bilo všeč? Res je krasen!
Maxx365
09. 11. 2020 19.34
-2
Tole bo pa imel Biden dela s svojo novo ekipo, da bo počistil ves ta drek, ki se je nabral v zadnjih štirih letih v beli hiši
Belibog
09. 11. 2020 19.28
+5
Ko je bil živ moj dedek je volil republikance, zdaj, ko je mrtev pa " voli " Bidna.
Maxx365
09. 11. 2020 19.40
+1
Očitno imamo v Sloveniji kar močno bazo republikancev, ahahaha
Millady
09. 11. 2020 19.44
+1
Joža_Gulikoža
09. 11. 2020 21.01
+1
mferk1
09. 11. 2020 21.03
Belibog
09. 11. 2020 19.26
+4
Jasno saj volilna komisija ni razglasila zmage, ampak TV mreže, od kdaj so te merodajne za razglasitev. Kakšna sramota še le bo, če bo Trump na koncu zmagal, za to pametni politiki , kot Putin čakajo uradne razglasitve.
BenQurer24
09. 11. 2020 18.35
+4
Seveda... zdaj bodo klicali po svetu da naj postopoma nehajo z šijenjem virusa... in naj začnejo z prodajo Bidnove vodice...
Razumnež
09. 11. 2020 18.35
+3
Je pa kljub vsemu res, da imajo demokrati v ZDA presneto boljše populistične govorce. Kakšne smeti kozla tale Biden?? Še Obama ni bil tako osladno populističen.
kure bedne
09. 11. 2020 18.12
+4
One Dead in Shooting During Biden Celebration in Seattle. Se pravi prva žrtev je padla iz sobote na nedeljo. Naši mediji pa nič.
crazy but true
09. 11. 2020 18.13
-2
Ja, problem je.. da se tam garbajo Antifa in levicarji..
TheGreatRusia
09. 11. 2020 18.03
+10
NI JIH IMENOVAL, IMENOVALI SO ONI NJEGA, KER "GA POTREBUJEJO" IN NE TRUMPA, KI JIM NI PRIKIMAVAL, TEH LJUDI STAR.ČEK SPLOH NE POZNA🤣🤣🤣 JOJ KAKŠNE IGRE SE ODVIJAJO, AMPAK TO SO VSE "TEORIJE ZAROTE"👍😄😄👌
kure bedne
09. 11. 2020 18.00
+2
Novoizvoljeni predcednik hahaha. Ko bo Putin čestital pol boste lahko glasni. Zdaj pa še oladite malo. hehe.
mxmxmx
09. 11. 2020 18.06
-1
kure bedne
09. 11. 2020 18.10
+0
Maxx365
09. 11. 2020 19.36
+0
Biden, Biden ja. Pa če sektaši salte nazaj delate pa to