Tujina

Trump se ne trudi skriti političnega vmešavanja v izdelavo cepiv

Washington, 17. 09. 2020 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
3

Trump, ki nima strokovnega medicinskega znanja, se je tokrat spravil na enega najbolj priznanih zdravstvenih uradnikov v državi, dr. Roberta Redfielda. Vodja centrov za nadzor in preprečevanje bolezni je zakonodajalcem dejal, da zaloge cepiva, ki bi lahko omogočile vrnitev k "normalnemu" življenju, pred sredino leta 2021 najverjetneje ne bo. "Mislim, da ga je sporočilo morda zmedlo," ga je poskušal diskreditirati Trump.

"Mislim, da ga je sporočilo morda zmedlo," je Trump dejal o Redfieldovem mnenju glede cepiva in dodal, da strokovnjak "ni razumel vprašanja" o maskah – čeprav so bili Redfieldovi odgovori očitno proučeni in skrbno oblikovani.

Redfield je Trumpa razjezil med govorom, v katerem je bil optimističen, da bo kmalu odobreno in izdelano cepivo. A Redfield je dodal, da je treba dati prednost zdravstvenim delavcem in tistim, ki so najbolj ogroženi. Ko so ga vprašali, kdaj bo cepiva dovolj za splošno javnost, da se bodo ljudje lahko vrnili v način življenja, kakršnega so poznali pred epidemijo koronavirusa, je predstavil nekoliko dolg časovni okvir. "Mislim, da računamo na tretje, konec drugega četrtletja, tretje četrtletje 2021," je dejal.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Trumpu ta časovni načrt ne koristi, saj se mora z volivci soočiti v manj kot sedmih tednih. Tako ni zapravljal časa in predstavil alternativno zgodbo. "Menimo, da lahko začnemo nekje v oktobru," je dejal. "Torej, takoj, ko bo objavljeno, bomo lahko začeli. To bo od sredine oktobra dalje ... Pripravljeni bomo," je dejal in Američanom obljubil cepivo v "največ nekaj mesecih."

Predsednik je brez dokazov in verodostojnosti dodal, da bodo okužbe s covidom-19 do glasovanja Američanov 3. novembra "zelo nizke", in opozoril, da države, ki se bojijo ponovne rasti okužb, zaprte ostajajo samo zato, da bi ga politično prizadele.

Predsednik si je v torek zvečer ponovno prizadeval, da bi diskreditiral nošenje mask, ki dokazano preprečujejo širjenje covida-19 in so še pomembnejše, če ni cepiva, poroča CNN. Redfield je na zaslišanju v sredo dejal: "Lahko bi šel celo tako daleč, da bi rekel, da me ta obrazna maska ​​bolj zagotovo ščiti pred covidom, kot če bi se cepil, saj je imunost lahko tudi 70-odstotna. In če ne dobim imunskega odziva, me cepivo ne bo zaščitilo. Ta maska ​​za obraz me bo."

Trump je kasneje odgovoril: "Kar zadeva maske, upam, da bo cepivo veliko bolj koristno." Čeprav je dejal, da je Redfield vprašanje "napačno razumel", predsednikovi komentarji nakazujejo, da ni bil jasen glede znanosti in učinkovitosti cepiv ter načina delovanja mask.

Trump ni edini državni uradnik, ki nasprotuje omejitvam, ki jih prinaša pandemija

Trumpovo spodkopavanje Redfieldove kredibilnosti se je zgodilo v istem tednu, ko je predsednik zavrnil že nekaj drugih nasvetov zdravstvenih organov. Medtem ko v zahodnih državah divjajo zgodovinsko veliki požari, je izpodbijal tudi znanost o globalnem segrevanju. Toda Trump ni edini državni uradnik, ki nasprotuje omejitvam, ki jih prinaša pandemija.

Generalni državni tožilec William Barr je v sredo v izredni izjavi nasprotoval guvernerjem zveznih držav, ki so z izvršnimi pooblastili uvedli omejitve in zaprli nekatera podjetja, da bi upočasnili širjenje virusa. "Veste, omejitve gibanja, zapovedi, naj ostanemo doma, to je kot hišni pripor. Poleg suženjstva, ko je šlo za drugačen način zadrževanja, je to največji poseg v državljanske svoboščine v ameriški zgodovini," je dejal med nastopom, ki ga je gostila zasebna, konzervativna šola Hillsdale College v Michiganu.

Donald Trump in William Barr
Donald Trump in William Barr FOTO: AP

Po mnenju nekaterih strokovnjakov Trump skuša pred volitvami ustvariti vtis, da se je svet vrnil v normalno stanje. Zato je tudi močno pritiskal na šolske ekipe ameriškega nogometa – v sredo so ekipe sporočile, da se bodo tekme začele konec oktobra. 

Razglasitev o cepivu je za Trumpovo kampanjo ključna

Zdi se, da je razglasitev cepiva – ne glede na to, ali je prestalo klinična preskušanja ali ne – ključni del predsednikove strategije. Kot poroča CNN, so njegovi pritiski na Redfielda še en dokaz, da so Trumpu kratkoročni volilni premisleki veliko bolj pomembni kot dejansko varno in verodostojno cepivo.

Redfield se zaradi predsednikove igre moči ni mogel braniti, čeprav so bile njegove izjave v bistvu točne, piše CNN. Potem ko je strokovnjaka javno grajal, je poklical na Center za nadzor in preprečevanje bolezni, kjer so predstavniki centra povedali, da je Redfield ugotovil, da je vprašanja o cepivih res razumel narobe.

Prav zaradi te izjave je bila njegova verodostojnost povsem porušena in tudi vse nadaljnje izjave, ki jih bo imel, bodo obravnavane skozi prizmo Trumpovega ustrahovanja, ki temelji na nenehnih prizadevanjih za spodkopavanje znanosti. 

Trump o cepivu govori, kot da je že na voljo

Jonathan Reiner, profesor medicine na univerzi George Washington, je dejal, da je bil predsednik v sredo "osupljiv". "Kar je rekel dr. Redfield, je bilo povsem smiselno. Bilo je zdravo. Po njegovih besedah ​​bo treba ZDA zelo dolgo cepiti," je dejal Reiner. 

Trump je o cepivu večkrat govoril, kot da je na voljo že zdaj in kot da ni predmet strogih kliničnih preizkušanj. Podvomil je celo v postopek znanstvene ocene, ki bo potrebe, preden cepivo odobrijo regulatorji. Njegovi komentarji najverjetneje ne bodo vzbudili zaupanja v cepivo, do katerega je glede na anketne raziskave veliko Američanov že kritično. Strokovnjaki verjamejo, da je cepivo najboljše upanje, da se bo pandemija končala, življenje pa vrnilo v utečene tirnice, prav zato pomanjkanje zaupanja v program za razvijanje cepiva predstavlja pravo nočno moro. 

Preden bodo cepivo izdelali in ustrezno testirali, nato pa še odobrili in cepili vse Američane, bodo gotovo potrebni še številni meseci, poroča CNN. Samo v torek je v Ameriki umrlo 1200 ljudi, kmalu bo število smrti preseglo 200.000. 

Trump je februarja novinarju in avtorju Bobu Woodwardu povedal, da je koronavirus "smrtonosen", toda v javnosti je še naprej zagovarjal idejo, da virus ni tako hudo nevaren. Stroški te odločitve so astronomski, poroča CNN. Približno 30 milijonov Američanov je zaradi posledic gospodarske krize izgubilo službo, na milijone mladih se izobražuje prek videoklicev, propadla pa je tudi industrija turizma. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crazymoto
18. 09. 2020 17.54
+1
Joj joj kam se bo še vmešaval... obnaša pa se kot mali otrok...
nikhrast
18. 09. 2020 16.54
-1
Trumpu se gre samo za novo izvolitev, zato pa te trapaste izjave, mentalno ni stabilen, sebičnost, narcisizem... so mu šli v glavo.
kure bedne
17. 09. 2020 14.25
+3
Vsi samo nabijajo o nekih cepivih. Bi pa rad videl tiste junake, ki se bodo cepili oz. morali 2x cepit, ker enkrat ne bo dovolj. Po eni strani govorijo, da hočejo, da smo zdravi po drugi strani nam hočejo pa v telo vbrizgati neko gnojšnjico brez certifikatov ustreznosti.