Tujina

Trump svari Hameneja, naj pazi na svoje besede

Washington, 18. 01. 2020 09.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
345

Ameriški predsednik Donald Trump je v tvitu iranskega vrhovnega voditelja, ajatolo Alija Hameneja, opozoril, naj bo "zelo pazljiv s svojimi besedami". Hamenej ga je namreč med petkovimi molitvami in nagovorom Irancem označil za klovna.

"Tako imenovani vrhovni vodja Irana, ki ni več tako zelo vrhovni, je izrekel nekaj nesramnih besed na račun ZDA in Evrope. Njihovo gospodarstvo se sesuva in njihovi ljudje trpijo. Moral bi biti zelo pazljiv s svojimi besedami," je v tvitu zapisal ameriški predsednik Donald Trump.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nato je iranskega voditelja ajatolo Alija Hameneja okrcal, da bi morale iranske oblasti "pomagati Irancem, da dosežejo svoje sanje, ne pa da se jih ubija, ker zahtevajo spoštovanje". "Namesto da vodijo Iran proti propadu, bi morali njegovi voditelji opustiti teror in narediti Iran spet velik," je še zapisal.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Hamenej se je sicer v petkovem nagovoru opravičil za sestrelitev ukrajinskega potniškega letala, kar je označil za bridko tragedijo, ki pa ne bi smela zasenčiti žrtve ob ameriški likvidaciji iranskega generala Kasema Solejmanija. Ocenil je, da so bili sovražniki Irana veseli zaradi strmoglavljenja letala.

Obtožil je ZDA, da lažejo, ko govorijo, da podpirajo iranske državljane. Tudi če bi jim stali ob strani, bi bilo to zato, da bi jih zabodli s zastrupljenim bodalom, je dejal.

Razmere med ZDA in Iranom so se zaostrile, ko so ameriške sile v napadu z brezpilotnim letalnikom likvidirale Solejmanija, nato pa se je Iran odzval z napadom na oporišči v Iraku, v katerih so nameščeni ameriški vojaki.

V zmedi in ob visoki pripravljenosti je revolucionarna garda pomotoma sestrelila civilno letalo. Sprva so v Teheranu trdili, da je šlo za nesrečo, a so kasneje ob kopičenju dokazov priznali, da so letalo sestrelili pomotoma. Mednarodna skupnost zdaj pritiska na Iran, naj zagotovi transparentno in neodvisno preiskavo.

ZDA povezovale uvedbo mehanizma proti Iranu s carinami na evropska vozila

ZDA so sicer zagrozile EU z uvedbo carin na uvoz evropskih vozil, če proti Iranu zaradi kršitev zavez iz jedrskega sporazuma ne bi sprožili posebnega mehanizma za reševanje sporov. Tri evropske države so mehanizem sprožile v torek, po trditvah Nemčije pa ameriška grožnja ni vplivala na to odločitev.  Sprejeli so jo namreč že dan pred sestankom, le da ZDA o tem še niso bile obveščene.

O grožnjah ZDA z uvedbo 25-odstotnih carin je v sredo poročal Washington Post. Po trditvah udeležencev sestanka odbora bundestaga za zunanjo politiko, ki je v visoki tajnosti potekal 8. januarja, naj bi šlo za pogojevanje na ravni visokih predstavnikov obeh vlad.

Mehanizem za reševanje sporov so Nemčija, Francija in Velika Britanija zaradi iranskih kršitev jedrskega dogovora sprožile v torek. V skupni izjavi so zapisale, da jim zaradi kršitev ni preostalo drugega.

Po sporazumu iz leta 2015 naj bi se Iran odpovedal dejavnostim za razvoj jedrskega orožja v zameno za ukinitev gospodarskih sankcij. A ko so ZDA od sporazuma odstopile in vnovič uvedle sankcije proti Iranu, je tudi Teheran postopoma obnovil dejavnosti bogatenja urana. Po več korakih v tej smeri je v začetku leta celo naznanil, da ne bo več spoštoval jedrskega dogovora, saj ocenjuje, da ga ta ne zavezuje več.

KOMENTARJI (345)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

setisfekšn
18. 01. 2020 21.55
+5
Da bi moral irancem omogočiti sanje take kot so jih zda omogočile libiji iraku demokratične sanje kaosa!!!
Apostol1
18. 01. 2020 21.07
+1
Najboljši človekov prijatelj je pes in moja želja je ,da bi v bodočnosti postal tudi človek najboljši človekov prijatelj , tod ,ko Trump odpre usta to upanje za vedno ugasne.
Zmaga Ukrajini ...
18. 01. 2020 19.31
+2
trumpelj sam bi moral zapret svoj umazani g.... Sicer je pa Hamenej kamilica v primerjavi s Homeinijem. Če bi bil Homeini še živ, bi zdajle že letele nukice vsepovsod in bi s tem oranžnim tepcem komunicirala samo še preko raketnih konic.
homcan
19. 01. 2020 07.47
-2
Maks Novak
18. 01. 2020 19.19
+5
Najbolj žulijo ta dvojna merila,teg Krampa naj zažuga svojim prijateljem Saudijcem ,saj prav tam je največje leglo terorizma.
jankomat
18. 01. 2020 18.46
+2
evropa -ameriški hlapec. amerji zažugajo --evropa pa poklekne. Zakaj pa v vsem tem času ,ko je še iran vse spoštoval,ni evropa gosposdarsko sodelovala z iranom.Stalno so mu govorili ,bodite pridni ,spoštujte zaveze mi pa bomo sedelovali al pa na . nateg!!!ravno tako nateg severne makedonije .najprej spremenite ime,da bo grčija zadovoljna ,potem pa bomo sodelovali --in so jih nateg,....
nikhrast
18. 01. 2020 17.42
+3
Eden izziva, isto pa drugi, stvari se bodo pa umirile konec leta ko bo Trump odletel, potem pa spet dolgotrajna pogajanja.
ahim1225
18. 01. 2020 16.47
-3
Čim prej naj Hameneja zbombardira, zagotovo ne bo nobene škode.
Maks Novak
18. 01. 2020 17.17
+6
Twittar nima jajc,da bi bombardiral koga,ki te lahko bombardira nazaj
krnekilojz
18. 01. 2020 18.53
+1
Čimprej zbombardirati trumpetko pa bo mir!
deratizacija
18. 01. 2020 16.35
+4
Resnica včasih boli.
frufru
18. 01. 2020 15.01
+0
Zares čudno da Dončic Kopitar igrata vtej grdi Ameriki zdravit se hodijo v Ameriko ne pa v visoko razviti Iran
Mauzahecmauzares
18. 01. 2020 16.29
+10
Z Amerilo ni nič narobe kot dobro. Enako velja za vse države..
el capitano
18. 01. 2020 14.53
-4
Mislim, da je del Hamenej popolnoma realno oceno..
Rudar
18. 01. 2020 17.06
-1
Tomy Bananas
18. 01. 2020 14.04
+23
Žal je ena resnica vse to so bile velike in razvite države vzhoda. Vendar se je zgodil prevelik vpliv vere na njihovo življenje in to je pokopalo njihov razvoj in mentaliteto. Prav tako se to dogaja v Bosni kjer so pred vojno gospodične hodile lepo oblečene v krilih itd.. Danes pa katastrofa isto prevelik vpliv vere na ljudi in politiko ženske hodijo povite razvoj se ustavlja. Žalostna stran vere
User416781
18. 01. 2020 14.24
+3
A Bosna je bila kdaj razvita država vzhoda...?
VolkBrenin
18. 01. 2020 14.54
+2
tomy...40 let izolacije / sankcij / usa vs iran pusti posledice...in ne vera . Sankcijam pa se eu pridružuje zaradi trumpovih groženj evropi s 25 % tarifo na evropske avtomobile v usa , če ne bodo podprli usa v delovanju proti iranu ...Iran pa je izpolnil absolutno VSE ZAHTEVE usa in eu o nuk...od sporazuma je odstopil trump in to ZAHTEVA od eu / pompeo je bil s tem namenom nekaj dni nazaj v berlinu in po eu. .
Tomy Bananas
18. 01. 2020 15.12
+7
Napisal sem prav tako bosna kjer je pred vojno tudi bilo vse urejeno in bosna ni na vzhodu
ahim1225
18. 01. 2020 16.50
+4
BiH nikoli ni bila urejena država! Srbi, Hrvatje in Muslimani se nikoli ne bodo dogovorili za življenje v eni državi.
VolkBrenin
18. 01. 2020 13.55
-1
Terorist v obleki: Trump grozi z uničenjem pomembnih iranskih spomenikov kulture in »nesorazmerno uporabo sile«! Besedna vojna med najvišjimi predstavniki ZDA in Irana se je po uboju generala Kasema Sulejmanija samo še zaostrila. Pri tem pa je ameriški predsednik uporabil celo vrsto groženj, ki že same po sebi predstavljajo kršitev mednarodnega prava. Predsednik ZDA je v svojem tvitu namreč zatrdil, da bodo v primeru povračilnega napada Irana ameriške sile napadle »52 mest v Iranu« vključno s tistimi, ki so »pomembne za iransko kulturo«. V skladu z mednarodnim pravom je prepovedano bombardirati civilna mesta, prav tako pa je vojni zločin vsak napad na kulturne objekte. Toda v skladu z mednarodnim pravom je prepovedano bombardirati civilna mesta, prav tako pa je vojni zločin vsak napad na kulturne objekte, razen v izjemnih primerih, ko jih sovražnik sam uporabi kot utrdbe. Nato je predsednik ZDA naredil še en spodrsljaj, ko je zatrdil, da so njegovi tviti že sami po sebi »notifikacija kongresu« glede uporabe sile (kar od njega zahteva zakon) in da se bodo v primeru povračilnih ukrepov ZDA morda odzvale »nesorazmerno.« »Te Medijske Objave bodo služile kot notifikacije Kongresu Združenih držav da bodo ZDA v primeru, če bo Iran napadel katero koli ameriško osebo ali tarčo, Združene države hitro in v celoti udarile nazaj in morda na neproporcionalen način. Ta pravna pripomba ni zahtevana, se pa ne glede na to daje vnaprej,« je tvitnil Trump. Namesto da bi kongresu posredoval svojo napoved uporabe sile, je ameriškim kongresnikom torej sporočil, da naj spremljajo njegove objave na Twitterju, istočasno pa je zagrozil s povračilnimi napadi, ki bodo bistveno neproporcionalni v primerjavi z iranskimi. Toda to je še ena napoved kršitvemednarodnega in vojnega prava. Trump, ki je sicer znan kot tisti, ki je pomilostil vrsto zločincev, tudi vojnih (npr. marinca, morilca ranjenca Eddieja Gallagherja), je namreč napovedal točno to, kar mu mednarodno vojno pravo prepoveduje. V primeru samoobrambe, na katero se ZDA sicer pri uboju Kasima Sulejmanija sklicujejo, je namreč dovoljena samo sorazmerna, proporcionalna uporaba sile in še to samo do trenutka, ko nevarnost preneha in o potrebnih korakih odloči Varnosti Svet OZN. Še posebej pa je eklatanten vojni zločin, kadar se sila v vojni uporabi 'neproporcionalno' in ob tem prav zato pride do civilnih žrtev. Še posebej pa je eklatanten vojni zločin – zaradi njega so bili obsojeni zločinci v Nürnbergu, pa tudi pred kazenskim sodiščem za nekdanjo Jugoslavijo (ICTY) v Haagu, torej kadar se sila v vojni uporabi neproporcionalno in ob tem prav zato pride do civilnih žrtev. Toda predsednik ZDA se na to očitno požvižga in napoveduje zločine, zaradi katerih so ZDA druge države razglašale za kršilce mednarodnega reda ter »propadle« in »odpadniške« države. ZDA pa v tem primeru same ravnajo kot odpadniška država...... 7.januar 2020 , Svetlana Vasovič/ insajder/ .....
VolkBrenin
18. 01. 2020 13.58
-7
sicer pa so njegovi / trumpeljnovi tviti in NJEGOVE GROŽNJE javno DOSTOPNE VSEM...
pravisprehajalec
18. 01. 2020 14.38
-2
Vi levičarčki in islamistični podporniki, se ne morete sprijazniti, da je Trump dal lekcijo Iranu Volćić?
VolkBrenin
18. 01. 2020 14.41
+3
ibro.. ti si bedak..In tvoja replika na zgornja preverljiva DEJSTVA to samo potrjuje....
Apostol1
18. 01. 2020 13.36
+13
Pride Trump na obisk v psihiatrično bolnišnico po domače norišnico in vsi začnejo vzklikati "Živel Trump" Hura za Trumpa " in podobno. Le v enem kotu za mizo sedi človek in je čisto tiho , pa ga vpraša Trump "Zakaj si pa ti čisto tiho" . "Saj nisem nor , jaz sem bolničar"
reakcionar
18. 01. 2020 13.35
+4
Tako je Trump. Tudi naši levi antiameriški politiki bi lahko namenil kakšno svojo dobronamerno besedo opozorila.
VolkBrenin
18. 01. 2020 13.56
-2
je že...preko prijateljev izraela in jeruzalemskega instituta simona wiesenthala...in TO DESNIM podpornikom domobrancev in njihovim simpatizerjem....
Krainerland
18. 01. 2020 14.20
-2
Simon Wiesenthal ne ve kdo so podporniki Izraela v Sloveniji. To smo mi desničarji.
VolkBrenin
18. 01. 2020 14.45
+4
nemškutar...seveda ve ...preberi še enkrat moj komentar...po prstih ste dobili VI DESNI...ker malikujete domobrance , ki so prisegli nacistom...in poslušate za vsako ceno izbrisati zločine desnih domobrancev , ki so prisegli nacistom...Ste pod drobnogledom v izraelu tudi...mossad pa ni hec ...
VolkBrenin
18. 01. 2020 14.48
+3
in VI DESNI želite rehabilitacijo domobranca rupnika...a bo šlo , nemškutar...???
Krainerland
18. 01. 2020 16.38
+2
Slaba obveščenost izgleda. Ali pa medijski spin kdo bi vedel. Se je Wiesenthal naposlušal seje kjer so razpravljali o priznanju Palestine, upam da se je.
Ost1234
18. 01. 2020 13.35
+1
Pameten pa res ni... Čudno da na Slovenijo po tistem požigu spomenika njemu v čast ni poslal pol jate frćeplanov .....
Apostol1
18. 01. 2020 13.32
-4
Če mački na rep stopiš zacvili no Trump potrjuje ta pregovor . Nič novega.
ArkaMast
18. 01. 2020 13.26
-2
Je pa vedno več takih, ki bi bili radi klovni, pa ne morejo biti. Moraš znat.
ArkaMast
18. 01. 2020 13.24
+2
Trump hvala za begunce. Desničarji te slave. Še jih pošlji. Še bombardiraj mesta.
ArkaMast
18. 01. 2020 13.20
+5
Kaj se sekita. Pri nas bo kmalu izraz kloven kompliment. Joker
pravisprehajalec
18. 01. 2020 13.19
+3
Po smernicah Protiimperialistične Fronte 1941, takrat usmerjene proti največjima imperialistoma tistega časa, Angliji in Ameriki, delujejo še današnji slovenski levičarji. Povezali se bodo z vsakomer, ki spodkopava Imperialistični primat omenjenih dveh.
Ost1234
18. 01. 2020 13.33
+5
pravisprehajalec Hmmmmm, zanimivo pa je, da so jih desni podprli kot brate v orožju in se krvoločno borili tudi proti Angliji in Ameriki .... Pa res morate vedno služit tujcem??
VolkBrenin
18. 01. 2020 14.04
+1
ibro...desni ste povezani evidentno z zločinci domobranci , ki jih kujete v nebo...zato ste jih dobili po prstih iz jeruzalema/ od izraela...zet trumpeljna pa je " 2.človek " usa...samo da vi desničarji težko dojemate...zet Jared Corey Kushner ...pa je jud - ali žid...kakor ti ljubše...
VolkBrenin
18. 01. 2020 14.06
+0
ost...ne samo to...morajo jim tudi prisegati , kot so nacistom v 2.svetovni vojni...2 krat , da bolj prime..in z žegnom rožmana rkc...
pravisprehajalec
18. 01. 2020 14.40
+0
To vam je Stalin rekel, da podpirajte Angleže in Američane. Začasno. leta 1947 ste žugali s pestjo proti Trstu in jim grozili s smrtjo...
pravisprehajalec
18. 01. 2020 14.41
-1
Njihov Zločin ni bil nikoli dokazan Volćić. Ali pač obstajajo neki sodni zapisniki sojenj, pa sem jih spregledal?