Tujina

Trump uporabo solzivca nad protestniki označil za 'čudovit prizor'

Washington, 14. 06. 2020 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maruša Slana
Komentarji
244

Ameriški predsednik Donald Trump je v Dallasu komentiral proteste po smrti temnopoltega Georgea Floyda, ki so najprej izbruhnili v Minneapolisu. Po njegovih besedah je bil trenutek, ko se je policija soočila s protestniki in pri tem uporabila solzivec, 'čudovit'. Pozval je tudi k podpori policije in napovedal okrepitev policijskih sil v bližnji prihodnosti. Medtem pa je na družbenih omrežjih zaokrožil posnetek predsednikovega govora na eni od vojaških akademij in njegove 'neprepričljive' hoje z govorniškega odra. Mnogi so se namreč spraševali, ali ima Trump morda zdravstvene težave.

Ameriški predsednik Donald Trump, ki danes praznuje 74. rojstni dan, je na dogodku v Dallasu komentiral dogajanje v Minneapolisu, kjer so izbruhnili protesti po smrti temnopoltega Georgea Floyda, nato pa se razširili po vsej ZDA. Med drugim je pohvalil uporabo solzivca nad protestniki in prizore označil za 'čudovite'. Hvalospeve pa je namenil tudi nacionalni gardi, poroča The Washington Post. 

"Nikoli ne bom pozabil. Videli ste ta prizor. Ne bi smel biti lep prizor, a zame je bil. Bili so postrojeni in samo hodili so naravnost. Da, bilo je nekaj solzivca in verjetno še nekaj drugih stvari. Množica se je nato razpršila in  vse je bilo v redu. Na koncu dneva ni bilo več slišati, da bi imeli tam probleme," je uvodoma dejal Trump. 

Ameriški predsednik ni omenjal pokojnega Floyda, je pa dejal, da se bo ameriška družba v bližnji prihodnosti morala soočiti s predsodki, a to po Trumpovih besedah ne bo težko. "Ne bomo dosegli napredka in zacelili ran, če bomo na desetine milijonov dostojnih Američanov lažno označili za rasiste ali fanatike," je še dodal. 

Trumpu se uporaba solzivca nad protestniki ne zdi sporna, pozval pa je tudi k večji podpori policije.
Trumpu se uporaba solzivca nad protestniki ne zdi sporna, pozval pa je tudi k večji podpori policije. FOTO: AP

Trump je komentiral tudi potezo mestnega sveta Minneapolisa, ki je zahteval, da se lokalni policijski urad razpusti, kar je precejšen konkretni korak v prizadevanjih aktivistov in politike za korenite spremembe v ameriški policiji. 13 mestnih svetnikov je zahtevalo, da se vzpostavi "nov model javne varnosti".  Predsednik se z zamislijo ne strinja, poudaril pa je, da bodo ZDA v prihodnosti imele še močnejše policijske sile in da je to tisto, kar v državi zares potrebujejo. "Policijo moramo spoštovati. Ščitijo nas. Če jim dovolimo, da opravljajo svoje delo, ga bodo odlično opravili. Vedno se bo našlo kakšno gnilo jabolko. Kamorkoli greš, najdeš gnila jabolka, a ni jih veliko." 

Kasneje je sicer na Twitterju zapisal: "Radikalni levi demokrati so nam najprej želeli odvzeti orožje, zdaj pa še policijo!

Vprašljivi komentarji predsednika so se v zadnjih dneh znašli pod drobnogledom ameriškim medijev in javnosti. Ko so policisti v zvezni državi New York poškodovali 75-letnika, ki je z glavo udaril v beton in obležal, je Trump moškega označil za "provokatorja in pripadnika Antife". Na tiskovni konferenci pa je ob komentiranju upada brezposelnosti v državi v svojem govoru vključil tudi pokojnega Georgea Floyda, ki je umrl zaradi policijskega nasilja. "Upam, da nas George gleda in se veseli dobrih stvari, ki se dogajajo v naši državi. To je dober dan zanj, dober dan za vse. To je dober dan v smislu enakosti," se je pohvalil Trump. Dodal je še, da okrevanje gospodarstva "najboljša stvar za Afroameričane".

Sredi divjanja protestov v ZDA v začetku meseca pa se je Trump odločil, da obišče nekatere cerkve. Med obiskom episkopske cerkve nasproti Bele hiše je celo poziral s Svetim pismom v roki. Številni verski voditelji pa so te njegove poteze ostro kritizirali, češ da zlorablja religijo za politične namene.

Posnetki s Trumpovega obiska vojaške akademije West Point, kjer je imel govor pred letošnjimi diplomanti akademije, pa so sprožili val ugibanj o predsednikovem zdravstvenem stanju. Na govorniškem odru je najprej s težavo prijel kozarec z vodo, nato pa se je počasi in neprepričljivo sprehodil z odra, poroča New York Post. Na družbenem omrežju Twitter se je zato že pojavil ključnik #Trumpisnotwell ('Trump ni v redu'). A predsednik ni ostal tiho in je branil svoj počasen spust z govorniškega odra. "Klanec, po katerem sem se spustil, je bil zelo strm. Ni bilo nobene ograje in bilo je zelo spolzko. Zadnje, kar si želim, je, da bi padel, lažne novice (op. a. lažni mediji) pa bi se ob tem zabavale. Na koncu sem nato hitreje zakorakal," je pojasnil v svojem tvitu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na slovesnosti je sicer pozval k narodni enotnosti. "Kar je v zgodovini Ameriko naredilo edinstveno, je trajnost njenih institucij in imunost pred strastmi in predsodki v nekem trenutku. Ko smo v nemirnih časih, ko je pot težka, je najpomembnejše tisto, kar je trajno, brezčasno in večno," je zaključil Trump in čestital diplomantom za uspešen zaključek študija. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (244)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1940659
27. 07. 2020 12.18
Čisto v Crumpovem stilu...........🤑🤬😡
annonQ
14. 06. 2020 21.58
+5
V glavnem spet "fake news ".
User1629901
14. 06. 2020 21.42
+2
Resniničnostni šov z naslovom: senilni starec v beli hiši.
Debely
14. 06. 2020 21.31
-3
felix59 drugič
14. 06. 2020 21.17
-5
Ta bedak res sam sebi koplje jamo. Nikoli ne bo dobil drugega predsedniškega mandata , je preneumen. Torej Melanija , še nekaj mesecev boš gospa , pol greš pa lahko fuzbal igrat.
Betuul
14. 06. 2020 21.02
+7
Med protestnike v ameriki postavt 20 Rafikije-v
Ost1234
14. 06. 2020 20.51
+3
Goreče in uničene države po svetu - za Trumpa lep pogled. Solzivec , policajsko nasilje - za Tumpa lep pogled. Nacionalna garda na ulicah - za Tumpa lep pogled ... Solzivec v potokih vržen zoper svoje državljane ki se ne strinjajo z njegovo politiko -za Trumpa lep pogled. Naš Ištvasn pa mu aplavdira , čestita in mu leze pod trtico.. Ista ptiča v isti jati ... Bo pa lep pogled ko bosta oba dobila eno lepo povsem demokratično brco v levo ali pa desn obtrtnično pol oblo!
Pravicaje
14. 06. 2020 20.50
+25
Naivno nekateri še vedno imenujejo ameriško družbo "kapitalistična demokracija" kot pred 200-timi leti ! Demokracijo v ameriki,ki jo je zatemnila kapitalistična stran ,so že zdavnaj ukradli lobiji in velike korporacije in prišlo je tako daleč ,da večino zakonodaje sedaj pišejo lobisti in upravljalci korporacij. Vojska in policija je v njihovi domeni , kriza demokracije pa je že itak tu. Se mi zdi da imamo s tem lep vpogled tudi slovenije v bodočnost in kaj nas čaka pri takem premieru ,ki tako rad hvali sedanjo ameriško vlado !
INAZ
14. 06. 2020 20.59
+11
Bolj problematični so protesti, ki se selijo k nam. V petek so že bili prisotni zamaskiranci organizacije ANTIFA.
nikhrast
14. 06. 2020 21.57
+0
Problem je naiven folk, misli da bo na hitro obogatel, pa s čim manj dela, tako pa glasuje za kandidate ki še nikoli niso delali kaj poštenega. Poglej Trumpa, ta pravi mešetar je, samo promoviral bi in prodajal.
Pravicaje
15. 06. 2020 11.47
+3
Nič bat . ANTIFA- prilivigirani mamini sinovi ,ki se igrajo anarhiste in anti-fašiste in od države do države je njihova ideologija drugačna, ponavadi so enostavno kontra trenutni vladi - pri nas bodo sigurno kratkega veka! Bolj skrbi pri nas organizirana skupina anti-fašistov ,ki nimajo veze z antifo in so podporniki yuge in komunistov in njihov komunistični slogan: "smrt fašizmu, svoboda narodu!!" ne asocira na nič dobrega !Sicer pa vsak slogan ,levih ali desnih ,ki uporablja tak žargon za uveljavljanje svoje ideologije bi morali v kali zatreti in z zakonom ukiniti ! Če ne bi mešali kraje,zlorabljanja položaja, sprenevedanja itd.itd. z ideologijo ,bi bile stvari mnogo bolj preproste..... za vse!
Uporabnik1521210
14. 06. 2020 20.27
+3
Problem so desne populistične stranke, ki dobesedno vodijo svet h propadu, slepe ovčke pa seveda tega ne vidijo.
annonQ
14. 06. 2020 21.56
-7
Boš moral sam k okulistu, desne stranke samo vodijo leve v propad,te pa res v besu peljejo svet v kaos !
tovarišinajuriš
14. 06. 2020 20.08
+11
...pred malo manj kot štiridesetimi leti je bil v Mladini strip,v katerem sta se na dveh straneh dva naganjala in se streljala,eden ubije drugega in edini tekst na koncu je povedal kam vse skupaj vodi : na Zemlji je končno zavladal mir - zadnji človek je ubil predzadnjega človeka...
tovarišinajuriš
14. 06. 2020 20.32
-3
...vprašanje za dežurne minusarje - zakaj ???
NEBODIRITBODIROŽA
14. 06. 2020 19.54
+28
Vse lepo in prav, sam ne morjo kao neki protestirat, v bistvu pa sipajo izložbe in kradejo vse po spisku.... Itak jim trumpl ne bo tega dovolil... in prav je tako
HumanNOTsheep
14. 06. 2020 20.11
-7
Vidim da čivkaš kokr ti je glavna kura rekla ... in potem taki furate politične debate ...
?enka
14. 06. 2020 20.13
+12
klukec
14. 06. 2020 19.31
+4
Prou ma nimajo kaj protestitat,pri nas niti ne vejo zakaj protestirajo vazno da so dobili finamcma.sredstva
janez6bbbbb
14. 06. 2020 19.35
+17
Ne ne vemo, sam nase banke so spraznili za nekaj milijard, to res ni razlog da bi protestiral😂😂😂😂
?enka
14. 06. 2020 20.14
+3
HumanNOTsheep
14. 06. 2020 20.14
-6
A zato ker so dali NAŠ denar NAM zdej pa nimamo več dovoljenja do protesta al kako ? Osebno mislim da točno taki kljukci kokr si ti bremzajo naš razvoj v boljšo prihodnost ....
?enka
14. 06. 2020 20.15
+1
big_foot
14. 06. 2020 20.44
+4
Jaz nisem nič dobil niti nisem za nič prosil. Mi pa država vsak mesec kar lepo pobere. Tako da jaz lahko komot protestiram
Uporabnik1940659
27. 07. 2020 12.20
A ja?? Solzivec nad ljudi in vi to odobravate? Varda in rumeni jopiči so tudi od nekod financirani.... vir je znan.......🙈🙉🙊 Pa da ne govorim o slovnici....🐑🐑🐑
sosed5
14. 06. 2020 19.31
-1
Trump je dokaz, da se da z denarjem kupit vse in tudi vse unicit. Neglede na to, koliko si brihten ali zabit. Trump je zal nevaren za svet, ker ima prenizki iq.
?enka
14. 06. 2020 20.16
+9
big_foot
14. 06. 2020 20.44
-1
Trump je dokaz da se z denarjem da kupit vse razen pameti
janez6bbbbb
14. 06. 2020 19.30
-3
Go go protestniki, anke zacet ropat, tok kot so nas 9ni okradli jih mi ne moremo. ANARHIJA PRIHAJA😂😂😂KOLAPS ZAHODNE CIVILIZACIJE, mi pa sedeze v prvi vrsti, kdaj zacnemo pokat ejga😂😂😂
janez6bbbbb
14. 06. 2020 19.30
-2
korintos25
14. 06. 2020 19.31
+8
Čuj mojster, sosed je Trumpove slike v krompir nastavil in je vrag vzel koloradskega hrošča. hahahaha
el capitano
14. 06. 2020 19.29
-6
A tega tipa ne misli nihče pospravit..Drago bodo Američani plačali vladavino tega bedaka..
Zmaga Ukrajini ...
14. 06. 2020 20.24
-1
majmun11223344
14. 06. 2020 18.52
+11
Ha ha, ja razčisti naj to z rasizmi, pa ga ne bo več treba uporabljat. Je že čas da pošljemo ta rasizem nekam daleč stran.
endva
14. 06. 2020 18.50
+1
Let it be ...
14. 06. 2020 18.39
+52
24ur ... kolikokrat ste že napisali kakšen članek, kjer piše koliko policistov je že bilo skupno ranjenih na kakšnih protestih? Te nasilne protestnike prikazujete kot najbolj uboge ljudi na tem planetu, nikjer pa nobenega članka zakaj policisti odgovarjajo s silo ali vaše strokovno mnenje prepametnih novinarjev, ki bi lahko dali kakšne nasvete kako nasilne protestnike umiriti brez uporabe sile, ko protestniki mečejo v njih kamenje, opeke, molotovke in celo ščite jim hočejo ukrasti. Kje je kakšen članek o tem?? Isto prikazujete migrante! Samo kako so ubogi, nikjer pa kje kakšno pisdarijo naredijo po evropi! Mediji ste tisti, ki načrtno netite vojno! Če bi poročali realno stanje, bi bilo nasilja veliko manj po svetu, tako pa prav spodbujate k nasilju! Lep primer so tudi ti rasistični protesti. Samo kako so ubogi, nikjer pa ničesar o nasilnih protestnikih. Sramota! Veliko rajši berem kakšen siol.net ali pa rtvslo, kjer vsaj ne lažejo toliko, kot vaša hiša. Prav v vseh vaših člankih je mogoče razbrati, kako ste sovražno nastrojeni proti trumpu. Tako. kot nekateri vaši športni novinarji v prenosih, ko se prav vidi, kako navija za neko ekipo, med tem, ko bi mogel komentirati strokovno in biti vesel oz. neopredeljen v dosežkih obeh ekip.
Giffig1
14. 06. 2020 19.02
+33
Hvala, ker si povedal resnico. Jaz naceloma nobenim medijem ne verjamem! Svet je fake! Zapomnite si to...hitro minuse, ampak, tudi minusi so fake, ker so to naceloma nicle in enice ;)
Uporabnik1940659
27. 07. 2020 12.22
ljx
14. 06. 2020 18.26
+58
POP TV sodeluje v kampanji rušenja Donalda Trumpa! Njihovo poročanje je skrajno neobjektivno in pristransko!
Stipe Mesi?
14. 06. 2020 18.32
+7
Kaj bi naj mel od tega pop tv in kaj slovenski volivci? Americanom pa se ne sanja kje je Slovenija.
ljx
14. 06. 2020 18.38
+7
Ti si pa res en Stipe,a misliš da je Melanija Hrvatica,jaoooo prjatu.......
majmun11223344
14. 06. 2020 18.55
+9
Sanja se večini Američani ne kje je Slovenija, preverjeno, sicer začnejo nekaj momljat ko jim omeniš Melanija, pa se nasmiha, češ, a so vse ženske pri vas take, pa ne mislijo izgleda z tem. Ja kaj pa bo ena slovenija😂 Se tramvaja ne premoremo v svojih mini mestecih😂😂😂
drago štubljar
14. 06. 2020 19.52
-1
gdo pa potpire totega ludjaka sds in nora tv hiihhiihhihiihihhi
drago štubljar
14. 06. 2020 19.52
-1
Uporabnik1940659
27. 07. 2020 12.22
Pa smo odkrili "zaroto"...... Zakaj je to tako zelo podobno neki opciji iskanja sovražnikov??🤐☹😲🙁
Uporabnik1408352
14. 06. 2020 18.09
+4
Na napalm bi pa orgazmiral....