Tujina

Trump v letih 2016 in 2017 plačal zgolj 750 dolarjev davka

Washington, 28. 09. 2020 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Tina Švajger, STA
Komentarji
485

Ameriški predsednik očitno ne plačuje davkov, razkriva časnik New York Times. Donald Trump je tako leta 2016, ko je kandidiral za ameriškega predsednika, kot naslednje leto, ko je že živel v Beli hiši, v zvezno davčno blagajno namreč vplačal zgolj 750 dolarjev (okoli 644 evrov) dohodnine. Trump navedbe v celoti zavrača, češ da gre za lažne novice.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Trumpove davčne napovedi
    02:59
    Iz 24UR: Trumpove davčne napovedi
  • Iz SVETA: Trump ne plačuje davkov
    02:56
    Iz SVETA: Trump ne plačuje davkov
New York Times razkriva: Trump je v letih 2016 in 2017 plačal le 750 dolarjev (okoli 644 evrov) davka na dohodek.
New York Times razkriva: Trump je v letih 2016 in 2017 plačal le 750 dolarjev (okoli 644 evrov) davka na dohodek. FOTO: AP

Ameriški časnik The New York Times je pridobil davčne evidence predsednika ZDA Donalda Trumpa ter njegovih podjetij za več kot dve desetletji. Podatki, ki so jih objavili v nedeljo zvečer, kažejo, da je leta 2016 plačal le 750 dolarjev (preračunano okoli 644 evrov) davka na dobiček.

Kaj so ključne trditve časnika? The New York Times na spletu navaja, da so pregledali davčne napovedi iz 90. let prejšnjega stoletja, ki jih povezujejo s predsednikom Trumpom in družbami, ki so v lasti njegove organizacije. Prav tako so proučili njegove osebne napovedi za leti 2016 in 2017. Kot poročajo, naj bi predsednik ZDA leta 2016 in 2017 plačal le 750 dolarjev dohodnine, kar deset let (od zadnjih 15) pa dohodnine sploh ni plačal. Pri tem se je največkrat skliceval na velike finančne izgube. ’Davkariji’ je namreč poročal, da je izgubil veliko več denarja, kot ga je zaslužil, na podlagi tega pa bi se tako lahko izognil plačilu davka na dobiček, razkriva časnik. Times še zagotavlja, da so jim informacije v poročilu "zagotavljali viri s pravnim dostopom do njih".

Izpisi prav tako razkrivajo "kronične izgube in leta izogibanja davkom". Med drugim naj ameriški predsednik davka na dohodek ne bi plačal že najmanj deset let. Praktično ves dobiček, ki ga je imel v desetletju, pa naj bi Trump zaslužil s plačo od televizije NBC za oddajo Vajenec.

Trump navedbe kategorično zavrača

Trump se je na navedbe odzval v svojem slogu, češ da gre za lažne novice. "Pravzaprav sem plačal davke. In to boste tudi videli, takoj ko dobim nazaj svojo davčno napoved - je v reviziji, že dolgo so v reviziji," je po poročanju časnika v nedeljo dejal novinarjem. "IRS (notranja davčna služba - op. p.) ne ravna dobro z mano ... zelo slabo se obnašajo do mene. V IRS imate ljudi, ki z menoj ravnajo zelo slabo," je dodal.

Na novinarski konferenci je Trump še zatrdil, da plačuje veliko davkov tudi državi New York. Pri vztrajanju novinarjev, naj pove, kaj je torej v članku New York Timesa napačno in kaj je potem res, pa se je Trump poslovil z govorniškega odra.

Ameriški predsednik se je sicer že v preteklosti soočil s 'pravnimi izzivi', ker z javnostjo ni hotel deliti dokumentov, ki se nanašajo na njegovo premoženje in poslovanje. Trump je tako prvi predsednik v sodobni zgodovini (po letu 1970), ki svojih davčnih napovedi in obračunov ni javno objavil. Tega zakon sicer ne zahteva, njegova armada odvetnikov pa vseeno blokira vsa prizadevanja medijev, kongresa in tožilcev, da pridejo do informacij.

Times navaja, da so ključne informacije pridobili od virov, ki imajo zakonit dostop do teh podatkov. Trumpova organizacija je zanikala navedbe časnika, češ da je večina dejstev netočnih.

Trumpova organizacija se je predsedniku ZDA prav tako 'pridružila' pri zanikanju navedb v poročilu časnika. Glavni odvetnik organizacije Alan Garten je dejal, da večina objavljenega deluje netočno. "Zdi se, da je večina dejstev, če ne celo vsa, netočnih," je povedal za Times. "V zadnjem desetletju je predsednik Trump zvezni vladi plačal na desetine milijonov dolarjev davkov, vključno z milijoni iz osebne dohodninske napovedi, ki jih je plačal, odkar je napovedal kandidaturo leta 2015," je zatrdil Garten. Prav tako je zahteval dokumente. Pri New York Timesu so to zavrnili zaradi varovanja virov. "Vse informacije so posredovali viri s pravno urejenim dostopom do njih," je zatrdil časopis, ki pa še ni dobil Trumpovih davčnih napovedi za leti 2018 in 2019. Prav tako v objavljenem ni ničesar o kakšnem dolgu Rusiji.

Po drugi strani pa Indiji in Filipinom več kot sto tisočakov

Članek na spletni strani New York Timesa med drugim še razkriva, da pa je Trump po drugi strani na primer leta 2017, ko je bil prvo leto na položaju, Indiji plačal 145.400 dolarjev (okoli 125.040 evrov) davka, Filipinom 156.824 (134.870 evrov), Panami pa malo manj kot 16.000 dolarjev (13.760 evrov).

Drugi ameriški predsedniki, kot sta na primer George Bush mlajši in Barack Obama, so na leto vodenja države redno plačali več kot 100.000 dolarjev (86.000 evrov) davka. Trump sicer svojo plačo nakazuje dobrodelnim organizacijam.

Trumpova organizacija je sestavljena iz okrog 500 podjetij, katerih lastnik ostaja predsednik ZDA. V prvih dveh letih na položaju je dobil 73 milijonov dolarjev (dobrih 62 milijonov evrov) iz tujine, največ od svojih golf centrov na Škotskem in Irskem. Od premoženja na Filipinih je dobil tri milijone dolarjev (2,58 milijona evrov), iz Indije 2,3 milijona (1,98 milijona evrov) in milijon (0,86 milijona evrov) iz Turčije.

Preden je Trump postal ameriški predsednik, je bil poznan kot zvezdniški poslovnež in nepremičninski mogotec. Med kandidaturo za predsedniški položaj leta 2016 je o sebi trdil, da je milijarder, česar New York Times ni mogel potrditi. Trump je denimo leta 2018 (za leto 2017) sam objavil, da je zaslužil najmanj 434,9 milijona dolarjev (dobrih 374 milijona evrov). Časnik pa temu oporeka, češ da davčne napovedi, ki jim jih je uspelo pridobiti, kažejo, da je predsednik takrat zakorakal globoko v minus - vsaj sodeč po podatkih 'davkarije'. Prijavil je namreč popolnoma drugačne številke - 47,4 milijona dolarjev (40,76 milijona evrov) izgube.

Novica sicer v javnost prihaja le nekaj dni pred prvo predsedniško razpravo Trumpa z demokratskim tekmecem Joejem Bidnom, ter nekaj tednov pred volitvami, 3. novembra.

Omenjeni časnik na spletu tako opisuje zgodbo poslovneža, ki se nenehno muči, da ostane nad vodo. Njegova poročila ameriški davčni upravi so namreč videti kot davčne napovedi poslovneža, ki letno 'obrne' več sto milijonov dolarjev, a kljub temu 'nabira' kronične izgube, ki jih precej agresivno tišči v ospredje, vse zgolj za to, da bi se izognil plačilu davkov.

Leta 2016 je tako na primer trdil, da plačuje veliko davkov, ko pa je demokratka Hillary Clinton dejala, da skriva napovedi, ker ni plačal ničesar, je Trump odvrnil, da je potem zelo pameten. Še vedno vztraja, da ne objavi nič, ker je pod davčno revizijo, vendar po zakonu zaradi tega ni treba skrivati podatkov.

Revizija še vedno poteka, in sicer zaradi 72,9 milijona dolarjev (dobrih 62 milijonov evrov), ki jih je zahteval in dobil nazaj zaradi propada njegovih igralnic v Atlantic Cityju. Revizija je bila uvedena, ker je ohranil petodstotni delež v svojih igralnicah po prodaji in zaradi tega ne bi smel uveljavljati olajšave.

Trump si je med drugim odštel 70.000 dolarjev stroškov za frizerja v oddaji Vajenec.
Trump si je med drugim odštel 70.000 dolarjev stroškov za frizerja v oddaji Vajenec. FOTO: AP

Trump je za oddajo Vajenec na NBC, pri kateri je bil upravičen do 50 odstotkov dobička, od leta 2004 dobil 427,4 milijona dolarjev (367,56 milijona evrov). To je potem porabil za nakupe golf igrišč in drugega premoženja, s katerim je ustvarjal izgubo, kar je prijavljal in si zmanjševal davčne obveznosti.

Za nižje davke je pogosto uveljavljal "stroške svetovanja", ki jih je dobila plačane tudi njegova hči Ivanka. Za hotel v Azerbajdžanu je na primer odpisal 1,1 milijona dolarjev (0,95 milijona evrov) za stroške svetovanja.

Med nastopanjem v oddaji Vajenec si je med drugim odštel 70.000 dolarjev (60.200 evrov) stroškov za frizerja, kot olajšavo je uveljavljal potovanja s svojim letalom in vse svoje objekte, ki jih je uporabljal kot prebivališče, prijavil pa kot poslovne prostore.

Trump bi moral soditi med 0,001 odstotka najbogatejših Američanov. V 18 letih je plačal 95 milijonov dolarjev (81,7 milijona evrov) zveznih davkov, po vračilu 72,9 milijona (preračunano 62,69 milijona evrov) davkov leta 2010 pa je med letoma 2000 in 2017 povprečno plačal na leto 1,4 milijona dolarjev (1,2 milijona evrov) davkov. Ostali v vrhu najbogatejših so v istem času povprečno plačali 25 milijonov dolarjev (21,5 milijona evrov).

Kaj še navaja poročilo?

Časnik prav tako še piše, da večina Trumpovih največjih poslov - denimo golf igrišča in pripadajoči hoteli - izgublja milijone (če ne desetine milijonov) dolarjev leto za letom. Predsednikova igrišča za golf so od leta 2000 tako ustvarila za 315 milijonov dolarjev (270,9 milijona evrov) izgube, s hotelom v Washingtonu pa je od odprtja leta 2016 ustvaril 55 milijonov dolarjev (47,3 milijona evrov) izgube.

Časnik še trdi, da so nekatera Trumpova podjetja denar v preteklosti prejemala od "lobistov, tujih uradnikov in drugih, ki želijo predsednikov čas, dostop ali naklonjenost".

"Ta enačba je ključni element alkimije Trumpovih financ: izkupiček svoje javne podobe zvezdnika izrablja za nakupe in podporo tveganim podjetjem, nato pa se z izgubo, ki jo prinašajo, izogiba plačilu davkov," je prebrati v Timesovem članku. Novinarji Russ Buettner, Susanne Craig in Mike McIntire še pišejo, da je predsednik tako osebno odgovoren za več kot 300 milijonov dolarjev (258 milijonov evrov) posojil, ki bodo zapadla v naslednjih štirih letih.

Edini objekt, s katerim je Trump imel dobiček, je njegov stolp v New Yorku na 5. aveniji, ki mu na leto redno navrže okrog 20 milijonov dolarjev (17,2 milijona evrov) dobička.

Vendar pa je bil zaradi vseh drugih izgub leta 2015 že v finančnih težavah in je vzel 100 milijonov dolarjev (86 milijonov evrov) hipoteke na newyorški stolp. Glavnica posojila se doslej ni zmanjšala, vse posojilo pa bo zapadlo leta 2022. Če bo znova izvoljen, bodo morali upniki terjati plačilo dolga od predsednika ZDA. Če izgubi še spor z davkarijo, bo dolžan več kot 200 milijonov dolarjev (172 milijonov evrov).

Objave v New York Timesu so tako oživele teorijo, da se je Trump leta 2015 za predsedniško kandidaturo odločil, da bi obudil svojo blagovno znamko in se izkopal iz dolgov.

Od leta 2015 je od novih članov njegovega golf kluba Mar a Lago na Floridi dobil po pet milijonov dolarjev (4,3 milijona evrov) na leto. Konservativna krščanska organizacija Billyja Grahama mu je za hotel v Washingtonu plačala skoraj 400.000 dolarjev (344.000 evrov), podjetje za pokrivanje streh GAF pa je za njegov golf klub v Miamiju porabilo 1,5 milijona dolarjev (1,29 milijona evrov) v času, ko je pri administraciji lobiralo za odpravo regulacij.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (485)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

En procent
29. 09. 2020 15.20
70.000 USD za frizerja..... to je uno veš, tačas, ko te strižejo, je ena glava ali dve med nogami in skrbijo za ejakulacijo!
dannyer
29. 09. 2020 13.16
+3
Gre za medijsko manipulacijo tako imenovano frejming NYT je že popravil zgodbo obistvu je tramp plačal nekaj več kot 5,2 milijonov in, da naj bi dolgoval 750 usd.Res etičnost medijev je nizka prav zaradi te zgodbe bo tramp dobil še več podpornike ker imajo ljudje dovolj. Edini ,ki je postal predsednik pa mu je premoženje upadlo hmmmm. Poleg tega pa je treba razumeti davke. Če bi mu šlo za denar bi sprejel ponudbo cnn. Plačal je 1.000.000 2016 in 4,2 in 2017 in to sami napišejo. V dveh letih je plačal 5,2 moral pa bi 750 usd. dajal je naj obdržijo v primeri krize. torej zgodba je nesramna zmanipulirana. sramota za medije
nikhrast
29. 09. 2020 17.30
-4
Preberi artikel v NYT pa boš videl vso sliko. Pa ne govoriti da nima pufa na milijone, pa da golf igrišča na Škotskem, Floridi... ne delajo z izgubo, pa koliko izgube ima Trump Tower v New Yorku, v Toronto so ga komaj prodali par let nazaj, seveda z izgubo. Trump dobiva profit iz tujih držav, kot, Filipine, Savdska Arabija..., tam pa plačuje davke.
dannyer
29. 09. 2020 17.53
+2
Očitno ne znaš brat v popravku so naoisali koliko je plačal za 2016 in za 2017 in da bi moral zakonsko samo 750 usd. in ja ima puf 47 milijonov od 400 pa še nekaj prihodkov a ima veliko nelekvidnega premoženja res vi pa ekonomija so 3 različni pojmi. pač lahko proda svoje stvari in polpača problem zgodbe je zavajanje in naslov je FN.
Nimasmisla
29. 09. 2020 08.03
+3
mu je melanija prišepnila kako to delajo v sloveniji
KungFuPanda
28. 09. 2020 21.56
Jaz pa verjamem, zakaj pa ne? Ima kup najboljših odvetnikov in svetovalcev, ki mu povejo, kako se legalno (vendar vseeno nepošteno) izogniti davkom. Poleg tega so mu njegovi "kolegi" že večkrat dali odlog na plačilo davkov v zameno za kake druge stvari.
.Marela88.
28. 09. 2020 21.35
aloalo
28. 09. 2020 21.09
felix58
28. 09. 2020 20.52
+1
Se vidi, da mu je partnerka naših korenin in je faso firus neplati
Kaktus111
28. 09. 2020 19.51
+2
Tale ima sigurno Rokita za davčnega svetovalca ........
Cervantes Saavedra
28. 09. 2020 19.43
+1
Trump je za frizerske storitve plačal 70.000 dolarjev. Naši premierji porabljajo v ta namen mnogo manj. In vse manj.
dannyer
28. 09. 2020 19.41
+2
pač prepisana zgodba od pred lani nič novega. takrat se je nbc osmešil. drugače pa davki v zda so kar težki. imaš mesne kot la,new york pol državne in zveznne ponekot pa tudi regionalne.
nikhrast
28. 09. 2020 21.22
-5
Tu v Ameriki in Kanadi vsi izpolnimo davčno polo na koncu leta, komplicirana zadeva, zato večina folka uporablja urade za ta posel. Prijaviti pa moreš vse pridodke, kot plače, dividende, rente, obresti..., še napitnino, potem pa nakažeš še olajšave, posebno v biznisu to ni enostavno, koliko malic lahko odpišeš kot olajšava? Davke na nepremičnine pa plačujemo občini direktno, s tem nima država nobene veze, ti davki so pa kar visoki.
dannyer
28. 09. 2020 21.55
+3
trampu računovodje plačajo davke. zato jih ima. je pa drugače kje živiš pa koliko zaslužiš ker v NY lahko plačaš državi celo do 60% vsega kar pomeni če zaslužiš 1.000.000 dobiš 400.000. zato pa si izplačujejo manjše plače pa več v delnicah itd
Veles_zaš?itnik
29. 09. 2020 08.35
+3
No Hrast in kaj si hotel sedaj povedati? V Sloveniji pač izplačevalec prihodkov odvede davke za davčnega zavezanca, davčni zavezanec pa mora sam poskrbeti, da javi nekatere podatke, npr. če uveljavlja olajšavo za vzdrževane člane (otroke). Prijaviti mora le kapitalske dobičke, ki jih je imel v tekočem letu. Olajšave in druge zadeve so dokaj pregledne. Tudi v Sloveniji se plačujejo nadomestila od stavbnih zemljišč občini (to je v principu davek od nepremičnin). Ne razumem pa, da te tvoje mantre lajnaš že leta in da si sploh ne daš dopovedati, da v Sloveniji nismo 100 let za luno. In verjamem, da so davčne zadeve v Sloveniji bolj avtomatizirane in preprostejše (vsaj na tem področju, ne govorim o višini davkov in o davčnih olajšavah in davčnih odvodih ter prevarah), kot pa v Ameriki ali Kanadi. Davki in sistem pobiranja davkov bi moral biti transparenten, preprost in vzdržen,.... tako pri osebnih davkih, kakor tudi pri korporacijskih davkih, ne pa da je to znanost in da morajo ljudje najemati računovodje, da jim izpolnijo davčno napoved.
nikhrast
29. 09. 2020 17.23
-3
Vely, v Sloveniji tudi plačujem davke, samo ni mi pa treba izpolniti davčne pole, to pa more vsak v Severni Ameriki. V Ameriki ima davčna zakonodaja več kot 650 strani, zato pa je izpolnjevanje davčnih pol tako komplicirano. Tu vsak delodajalec investotor... na koncu leta izda spisek koliko je bila plača, dividenda..., pa koliko davka prispevka... je bilo plačano. Ena kopija gre vsakemu delavcu, investitroju..., druga pa v centralo. Tako neto pri plači ne pomeni veliko, nobeden ne omenja neto plačo. Seveda pa moreš prijaviti še ostale pridodke, kot napitnino, samo vprašaj kakšnega profesionalnega natakarja kako so jih ujeli ker niso najavili napitnino. Tu je pa še davek vsake zvazne države in provincije. Omenjam samo da večina folka v Sloveniji, pa tudi tu, ne ve kakšna je razlika pri pobiranju davka v Evropi in Severni Ameriki.
Apostol1
28. 09. 2020 19.40
+5
Tudi Al Capone ni plačeval davkov in je zaradi tega sedel , ker pač ni bil predsednik ZDA . Razlike med njim in Trumpom pa ni nobene.
CestniKolesar370Wattov
29. 09. 2020 13.09
Capone je davke utajil, Trump pa optimiziral. IQ rabiš višji od 20, da ti je to jasno. Ti je oproščeno.
jutri_pa_res
28. 09. 2020 19.33
+3
Tudi za Tuša smo bili dolga leta prepričani, da je najbogatejši Slovenec, nazadnje pa se je pokazalo, da je ves imperij na puf in da so dolgovi oziroma krediti višji od vrednosti premoženja. V to situacijo pripelje megalomanija.
Nidani
28. 09. 2020 19.20
+5
No, naša lovača bo kmalu s kufrom doma...
nikhrast
28. 09. 2020 19.01
-1
Če plačuješ tako malo davka ti bo vsak davčni nasvetnik povedal da so tu mogoče samo dve stvari, da je tako slab v biznisu in tako izkorišča vse davčne olajšave ali pa da goljufa pri izpolnitvi davčne pole. Pa da živi v takem udobju, vse odpiše na davčni poli, delničarjem pa laže kako uspešen je, pa tako pridobiva kredite. Laganje delničarjem je tudi kaznivo.
tornadotex
28. 09. 2020 18.32
+7
Nategun in smeji se ljudem v obraz, bože ne daj da ga še kdaj izvolijo takega dvornega norčka,ker potem bo Amerika totalno v riti
ZIPPO
28. 09. 2020 18.26
+7
In do danes mu ni nihče nič rekel, res čudno🤔
Nimasmisla
28. 09. 2020 18.13
-5
kdor zna pač zna
Hej Slovani
28. 09. 2020 17.55
+5
Luzer. Pri nas bi dobil dohodnino nazaj!!
KungFuPanda
28. 09. 2020 17.39
+3
Ja, glih bo priznal...
nikhrast
28. 09. 2020 17.15
-1
Pa da Trumpa nekateri še zagovarjajo, ne moreš verjeti. Vsak ki je verodostojen, pošten..., pa v servisu naroda, bo objavil svoje davćne pole. Pa samo poglejte leta nazaj, stalno v sporih in na sodiščih, pa kazni ki jih je plačal, pa sumljive davčne olajšave, ni čudmo d aga IRS stalno pregleduje. Shyster prve klase, na divjem zahodu bi bil uspešen pri prodaji snake olja.