Tujina

Trump ali Biden: kakšna bo politika ZDA, če zmaga eden ali drugi?

Washington, 01. 11. 2020 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
618

Trump nima načrtov za ustavitev podnebnih sprememb, saj vanje ne verjame. Biden obljublja ukrepe za njihovo upočasnitev. Trump nasprotuje omejevalnim ukrepom, Biden podpira obvezno nošenje mask in stroge ukrepe za zajezitev pandemije. Trump ruši transatlantske povezave, Biden bi jih obnovil.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pred predsedniškimi volitvami v ZDA
    05:17
    Iz 24UR: Pred predsedniškimi volitvami v ZDA
  • Iz 24UR: Amerika na trnih
    02:36
    Iz 24UR: Amerika na trnih

 

"Eden od razlogov, da volimo Bidna, je Trump in eden od razlogov, da volimo Trumpa, je Biden," je eden od komentarjev, ki povzame razmišljanje tistih Američanov, ki niso navdušeni nad nobenim od predsedniških kandidatov. A to sta edini izbiri, ki ju imajo. In vsaka izbira ponuja povsem različno prihodnjo pot oziroma politiko, ki ju predstavljata in zagovarjata republikanski kandidat in aktualni predsednik Donald Trump ter demokratski kandidat in nekdanji podpredsednik Joseph Biden

Čeprav Biden morda ne velja za najboljšega predsedniškega kandidata, kar jih je bilo, pa velja za dostojnega človeka. Za razliko od zamerljivega in samosvojega Trumpa, je Biden sposoben graditi konsenz. Američanom vliva upanje, da bo povrnil red v vladanje doma in po svetu. 

Po drugi strani je Trump med volilno kampanjo napadal nasprotnika in odvračal pozornost od svoje zgrešene politike. Kot je dejala komentatorka televizije Fox News in nekdanja državna senatorka iz Ohia Capri Cafaro: "Vladanje in politika nista spremenila Trumpa, ampak obratno." Trump je s svojim vedenjem državniško politiko naredil bolj konfliktno in neolikano. Medije označuje za lažnive, njegov priljubljen kanal za komuniciranje z javnostjo pa so družbena omrežja, na katerih obračunava z demokrati in svojimi kritiki. 

Američani so prepričani, da so to ene najpomembnejših volitev.
Američani so prepričani, da so to ene najpomembnejših volitev. FOTO: Dreamstime

Če bo Trump zmagal na volitvah, bo to vzel kot potrditev svoje razdiralne politike in kot spodbudo za nadaljevanje na tej poti. V primeru poraza bo volilni rezultat označil kot prirejenega in zgoljufanega, kar je sicer že vnaprej napovedal. Če bo vajeti prevzel Biden, pa lahko s svojim drugačnim pristopom politiko naredi bolj vljudno in spoštljivo, meni profesor politologije z newyorške univerze Columbia Robert Shapiro

Razdvojenost ameriške družbe, ki se je poglabljala zadnjih 40 let, pa se bo nadaljevala ne glede na to, kateri kandidat zmaga. Po Trumpu pa so ZDA postale še bolj konservativne, predvsem zaradi sprememb po zveznih sodiščih, česar ne bo moč odpraviti tako hitro. Kdorkoli bo izvoljen za predsednika ZDA, pa bo postavljen pred velik izziv vodenja države sredi pandemije, recesije in globoke družbene razdeljenosti.

Ko je uradno sporočil svojo predsedniško kandidaturo, je Biden dejal, da se zavzema za dve stvari: delavce, ki so "zgradili državo", in vrednote, ki lahko premostijo razdvojenost in razlike. Trump je ostal pri svojem zmagovalnem receptu iz prve kampanje leta 2016 in še vedno trdi, da bo "naredil Ameriko spet veliko", obljublja okrevanje gospodarstva, spodbujanje novih delovnih mest, zaščito ameriških interesov in nadaljevanje dosedanje politike migracij. 

Medtem ko Melania in Biden upoštevata navodila epidemiologov in nosita zaščitno masko, pa se ji Trump izogiba.
Medtem ko Melania in Biden upoštevata navodila epidemiologov in nosita zaščitno masko, pa se ji Trump izogiba. FOTO: AP

Pandemija: Trump nasprotuje omejevalnim ukrepom, Biden jih podpira

Pandemija koronavirusa je postavila na glavo celotno letošnjo volilno kampanjo v ZDA in postala ena ključnih tem tako za volivce kot za gospodarstvo. Mnogi Trumpu očitajo podcenjevanje razmer in prepozno ukrepanje. Dolgo časa je namreč zanikal resnost pandemije in nasprotoval strogim ukrepom za omejevanje širjenja okužb. Ko je še sam zbolel, je dejal, da zdaj razume, za kaj gre, a se je po hitri ozdravitvi s poskusnimi zdravili vrnil k svojemu prepričanju, da virus ni tako nevaren. Prepričan je, da bo slej kot prej virus izginil sam od sebe in napovedal, da ne bodo več ustavljali gospodarstva. 

Sam je kritiziral guvernerje tistih držav, ki so sledili stroki, zapirali gospodarstvo, uvajali fizično distanciranje in nošenje mask. Na svojih novinarskih konferencah je spravljal v obup epidemiologe in znanstvenike, ko je promoviral nepotrjena zdravila in predlagal nevarne ideje, denimo, da bi dezinfekcijska sredstva uživali ali jih vbrizgavali. Ni zagovornik nošenja zaščitnih mask in fizičnega distanciranja, pa tudi sam ni dosleden pri nošenju mask in fizičnem distanciranju.

Joe Biden podpira nošenje zaščitnih mask za preprečevanje širjenja okužb.
Joe Biden podpira nošenje zaščitnih mask za preprečevanje širjenja okužb. FOTO: AP

Biden bi ubral drugačno pot pri obvladovanju pandemije. Poudarja, da bi njegovi ukrepi in navodila temeljili na priporočilih zveznih zdravstvenih strokovnjakov. Podpira obvezno uporabo zaščitnih mask in bi guvernerje zveznih držav pri uvedbi obveznega nošenja mask podprl. Zavzema se za več testiranja, ki bi bilo brezplačno, v vsaki zvezni državi pa bi odprl vsaj 10 centrov za testiranje. Po vzoru drugih držav bi uvedel nacionalni program za iskanje in obveščanje stikov okuženih in v ta namen zaposlil 100.000 ljudi. Povečal bi proizvodnjo zaščitne opreme. 

Poleg tega pravi, da bi postavil standarde, po katerih bi posamezne skupnosti zaostrovale ukrepe za obvladovanje pandemije. Lokale in posle bi zapiral glede na posamezne izbruhe oziroma stopnjo širjenja okužb na določenem območju. Medtem ko je Trump Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) označil za zarotnika, ki je skupaj s Kitajsko kriv za pandemijo in organizaciji odtegnil ameriška sredstva, pa bi Biden obnovil odnose s to institucijo. 

Gospodarstvo: Trump bi najbogatejšim še nižal davke, Biden bi jih zvišal

Tako Trump kot Biden se zavzemata za nizko stopnjo brezposelnosti, blaginjo in gospodarsko rast. A njuni poti, po katerih bi to dosegla, se precej razlikujeta. Trump, ki se sam izogiba plačevanju davkov, obljublja še nižje davke za podjetja in bogate. S tem, kot pravi, želi razbremeniti tiste, ki ustvarjajo delovna mesta. 

Biden pa se zavzema za višjo obdavčitev bogatih. Odpravil bi Trumpove dosedanje davčne olajšave za tiste, ki zaslužijo več kot 400.000 dolarjev (približno 340.000 evrov) na leto in dvignil davek na dobiček podjetij na 28 odstotkov. Tako zbran denar pa bi namenil za projekte na področju izobraževanja, zdravstva in okolja.

Trump še vedno vztraja, da bodo pandemijo kmalu premagali in gospodarstvo vrnili s polno paro.
Trump še vedno vztraja, da bodo pandemijo kmalu premagali in gospodarstvo vrnili s polno paro. FOTO: AP

Trumpu je sicer v štirih letih uspelo doseči pomembne korake za ameriško gospodarstvo: zgodovinsko nizka brezposelnost, trdna gospodarska rast, nizke obresti, rast borznih indeksov. Vse do letošnjega leta je bil zato gospodarski uspeh njegov paradni konj, s katerim si je obetal vnovično izvolitev. A zaradi pandemije koronavirusa so se ZDA znašle pred pragom nove recesije, zapirajo se delovna mesta, gospodarstvo je v krču. Trump sicer že od marca obljublja pomoč gospodarstvu za hitrejše okrevanje, a velikih učinkov ni. 

Biden je realist in opozarja, da se bo stanje v gospodarstvu nadaljevalo, dokler pandemija ne bo premagana in ne dobimo učinkovitega cepiva. Sam stavi na velika javno-zasebna vlaganja v infrastrukturne in druge projekte. Prav tako se zavzema za zmanjšanje neenakosti v prihodkih in dvig minimalne zajamčene plače na 15 dolarjev (približno 13 evrov) na uro. Trump se s tem ne strinja in je prepričan, da bi dvig minimalne urne postavke škodil podjetjem. Zato meni, da bi morali odločanje o tem prepustiti zveznim državam. 

Podnebne spremembe: Trump nima posebnih načrtov, Biden je za postopno opuščanje fosilnih goriv

Trump, ki sicer pravi, da ima rad čisto okolje, temu posebne skrbi ni namenjal. Sam sicer pravi, da je njegova vlada naredila "neverjetne stvari" za okolje. V resnici pa je odpravil številne okoljske regulacije, pod njegovim vodenjem so ZDA leta 2017 izstopile iz pariškega podnebnega dogovora, saj pravi, da ta predvideva izgubo več deset milijonov delovnih mest.  Večkrat je celo zanikal podnebne spremembe, kritiziral obnovljive vire energije. Med drugim je za vetrne elektrarne dejal, da so predrage in da ubijajo ptice, za sončne elektrarne pa, da ne proizvajajo dovolj elektrike. 

Zato je Trump velik zagovornik naftne industrije in fosilnih goriv. Njegovo stališče je, da je na prvem mestu ekonomija in šele nato boj proti podnebnim spremembam.

Biden v nasprotju s Trumpom izpostavlja, da je zaradi podnebnih sprememb pod vprašajem naš obstoj. Obljubil je, da se bodo pod njegovim vodstvom ZDA znova pridružile pariškemu podnebnemu sporazumu. S svojo politiko pa si bo, po njegovih besedah, prizadeval za postopno opustitev energije iz fosilnih goriv, kot je nafta. Napovedal je tudi 2000 milijard dolarjev (1700 milijard evrov) vreden načrt za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov oziroma njihovo popolno odpravo iz energetskega sektorja do leta 2035. Do leta 2050 pa si je zastavil cilj, da ameriško gospodarstvo postane 100-odstotno zeleno in da ZDA dosežejo neto ničelne emisije. To bi med drugim naredil tako, da bi zmanjšal zvezne subvencije za naftno industrijo in vlagal v zelene projekte, kot so vetrne in sončne elektrarne. Biden v tem vidi tudi veliko gospodarsko priložnost za ustvarjanje novih delovnih mest v energetskem sektorju. 

Trump si za enega svojih večjih dosežkov šteje normalizacijo odnosov s Severno Korejo.
Trump si za enega svojih večjih dosežkov šteje normalizacijo odnosov s Severno Korejo. FOTO: AP

Zunanja politika: Trump ruši transatlantske povezave, Biden bi jih obnovil

Čeprav Trump ni sprožal pravih vojn in je celo umikal ameriške vojake iz nekaterih kriznih žarišč, pa je začel trgovinsko vojno s Kitajsko. Po drugi strani se je zbližal s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, odnosi ZDA z rivalsko velesilo Rusijo pa so boljši kot z zavezniškimi državami. Trump je razmajal tradicionalna zavezništva, odstopil od iranskega jedrskega sporazuma, spodkopal prizadevanja za dogovor med Palestinci in Izraelci s premikom veleposlaništva v Jeruzalem. Mu je pa uspel tudi premik na Bližnjem vzhodu z normalizacijo odnosov med Izraelom in Združenimi arabskimi emirati in Bahrajnom.

Medtem ko je Trump s svojo politiko začel rušiti povezave in odnose, bi jih Biden skušal obnoviti in se znova povezati s tradicionalnimi zavezniki. Bolj demokratsko bi se lotil reševanja zaostrenih odnosov s Kitajsko, ki neugodno vplivajo na celoten svet. V primeru Bidnove zmage se obeta obnova pogajanj z Iranom oziroma iranski jedrski sporazum, ki velja za velik uspeh Obamove administracije. Znova lahko pričakujemo ostrejše odzive ZDA glede Rusije in več sankcij. 

Tudi Evropa si lahko v primeru Bidnove zmage obeta konec trgovinskih napetosti in novih carin. Biden pa se prav gotovo ne bo srečal s severnokorejskim voditeljem brez odpovedi jedrskemu orožju. Na področju boja proti terorizmu, Iraka in Afganistana pa se ne obeta veliko sprememb v nobenem primeru. Ob morebitni Bidnovi zmagi na volitvah pa si bosta poleg voditeljev zavezniških držav najbolj oddahnili sosednji državi Kanada in Mehika, ki pričakujeta manj viharne odnose. Zid na meji z Mehiko, ki ga je začel graditi Trump, pa bo po vsej verjetnosti pozabljen. 

Biden bi povečal kapacitete za testiranje in sledil stikom okuženih.
Biden bi povečal kapacitete za testiranje in sledil stikom okuženih. FOTO: AP

Notranja politika: Trump bi uničil 'obamacare' in zasebne šole financiral z javnimi sredstvi, Biden ravno nasprotno

Trump podpira javno financiranje zasebnih šol z raznimi programi. Po drugi strani pa bi zvezna sredstva ali status ustanove, oproščene plačevanja davkov, odvzel univerzam in šolam, ki so po njegovem mnenju preveč levo usmerjene. 

Biden nasprotuje javni porabi za zasebne šole. Zavzema se za brezplačno visoko šolanje na javnih univerzah za študente iz gospodinjstev, ki ne zaslužijo več kot 125.000 dolarjev (107.000 evrov) na leto. Poleg tega bi namenil več pomoči zgodovinsko temnopoltim univerzam, uvedel pa bi tudi zastonj vrtce za tri- in štiriletne otroke.

Trumpu gre že od prvih volitev v nos obamacare oziroma zdravstvena reforma, ki jo je vpeljal Obama. Obljubil je, da jo bo uničil in uvedel svojo "čudovito zdravstveno reformo". A o tem govori že štiri leta, v vsem tem času pa ni predstavil še nobenega načrta na tem področju. Biden, nekdanji podpredsednik Obame, pa je napovedal, da bo delo svojega nekdanjega šefa še nadgradil in znotraj obamacare uvedel poleg zasebne še javno možnost za revne državljane. Reforma se bo imenovala "bidencare". Ne bo pa ukinil zasebnega zdravstva.

Trump je svoja stališča in politična prepričanja glede splava in LGBT skupnosti v preteklosti večkrat spremenil. Včasih je podpiral pravico do splava, odkar je republikanec in predsednik, je ne. Nekoč je bil za legalizacijo istospolnih porok, pozneje je svoje mnenje spremenil. Čeprav bi se v zgodovino zapisal kot drugi katoliški predsednik ZDA po Johnu F. Kennedyju, pa je Biden zelo progresiven pri vprašanjih, kot sta pravica do splava in pravice istospolnih. Biden je prepričan, da mora splav ostati zakonita možnost, čeprav je njegovo osebno mnenje, da je splav vedno napačna odločitev, pa tega mnenja ne želi vsiljevati drugim. Prav tako podpira politiko, da se transspolnim osebam omogoči, da se pridružijo vojski, kar je Trump razveljavil.  

Ameriški protestnik zagovarja svojo pravico do nošenja orožja.
Ameriški protestnik zagovarja svojo pravico do nošenja orožja. FOTO: AP

Trump je po lanskih množičnih strelskih napadih v Teksasu in Ohiu izrazil podporo reformi na področju strelskega orožja v ZDA in dejal, da bi morali uvesti strožje preverjanje kupcev in onemogočiti prodajo tistim posameznikom, ki predstavljajo grožnjo. Vendar pozneje ni naredil nič v tej smeri. Namesto tega je večkrat branil drugi amandma ameriške ustave, ki govori o pravici Američanov, da posedujejo orožje. 

Biden ne nasprotuje tej pravici, čeprav so iz Trumpovega tabora večkrat leteli očitki proti demokratom, da si prizadevajo za umik drugega amandmaja. A Biden bi uvedel stroga preverjanja in podaljšal postopek za pridobivanje orožnega lista, prepovedal pa bi prodajo in proizvodnjo težkega orožja, ki ga je označil za vojaško orožje in uvedel program za odkup takšnega orožja, da bi ga umaknil z ameriških ulic.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (618)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
04. 11. 2020 11.05
"A to sta edini izbiri, ki ju imajo." Kot pri nas. Pač, če ni pametnih kandidatov, ki bi delali v korist ljudi, se izbere kar je na voljo, pa komu to všeč ali ne. Potem je samo odvisno od izvoljenega za kaj se sam zavzema, v tisto smer potem teče vse življenje v državi.
gulmor
02. 11. 2020 11.07
+5
Če zmaga Biden, ga je Janez nahebal...
nightifly
02. 11. 2020 10.01
+3
Pa se nekaj vaznega ........ toda skritega .....Administracija ZDA se je v zadnjih mesecih na veliko zacela pogajati z Iranom , nekaj napredka je ze , napoveduje se celo otoplitev odnosov in popuscanje napetosti , to bi bila pa po moje zmaga za vse strani , in jasno vsaj nekaj miru na Bliznjem vzhodu , obenem pa vzpostavitev ene drzave Zidov in Palestincev . Ocitno Trumpu uspeva to ,kar se nikomur ni do sedaj . Vsaj tako kaze .
nightifly
02. 11. 2020 09.56
+4
Vsaj deset razlicnih novinarjev je v zadnjih dveh tednih pisalo o ZDA in volitvah . Niti eden se ni dotaknil v globino ameriskih medijev , torej ,liberalno -demokratskih , pardon , raje napisem ,medijih Demokratske stranke ( kar niisto kot demokraticne ) ,in vsaj omenil nevzdrzno pocetje velikih IT platform ...kot sta recimo FB in Twitter , ki sta -ne samo pod preprogo pospravila skoraj vse o Epsteinu ,ampak tudi o pocetju Hunerja bidena in celotne Biden druzine -glede njihovega dolgoletnega poslovanja po svetu. Twitter si je celo dobvolil blokirati racun NY Posta ,enega najstarejsih casopisov v ZDA ,ki je objavil dolocene stvari ,ki vsebijejo kriminalna pocetja Biden -druzine ...in jasno nelagalno bogatenje ,kako tudi -in celo protiamerisko delovanje . Te velike firme so se jasno na pritisk Demokr . stranke odlocile za blokado vsega materiala kot tudi stotine racunov bliznjih sodelavcev Trumpa kot novinarjev ,ki so o tem pisali . Trdi diski Hunterjevih l.topov so ze od decembra pri FBI -ju ,pa tudi ta hoce vse skriti pod preprogo ,kar pa bo tezko ,ker je cca 400 strani ze prislo ven - sicer redaktiranih . Toda stvari se ne da vec skriti . Lahko samo kaksnega spravijo pod zemljo kot je bilo v primeru Epsteina . Pocakajmo .
oježeš
04. 11. 2020 11.10
Zdaj pa pokaži enega politika, ki je pošten, ne laže in ni lačen le funkcije in denarja ki ga pridobi na kakršen koli način. Pošteni ljudje se nimajo čas ukvarjati s politiko, za katero se tako ve, da je umazana in skrajno krivična za državljane. Tam se pase nekaj ljudi, katerim je skrb svoj žep, veliko govorjenja, od katerega je bore malo efekta za vse.
nightifly
02. 11. 2020 09.44
+2
V zadnjih 20 letih se je na primer struktura -dam primer - Texasa popolnoma spremenila .Danes je 34 % hispanov , 12 % crncev in 41 % belcev ,ostalo drugi . Demokratska -liberalna grupa nacrtno spreminja rasno sestavo prebivalstva ZDa ,s tem ,da omogoca prakticno nekontrolirano priseljevanje ljudi iz celega sveta , se najbolj iz srednje in juzne Amerike ,da si za gotovi volilno bazo vsakokratnih volitev . Zato je z zakoni zagotovila tudi ilegalcem neverjetne pravice , ki so celo po mednarodnem -tudi UE - pravu absurdne. O kriminalu pa bolje ,da niti ne pisem . Se je kdo vprasal zakaj se liberalci tako borijo defundirati policijo ? No , naj kdo napise .
nightifly
02. 11. 2020 09.15
+1
Iz pricujocega zapiska novinarke na tej strani razberem ogromen razkorak med tistim kar je predsednik Trump naredil in med tistim kar vsi liberalni mediji pisejo ze vsaj 5 let in skusajo izniciti celo tisto kar je pozitivno . Ali pa popolnoma prezrti , skriti . Tudi novinarka sama pise ,da je trumpu uspel podvig glede gospodarstva in zaposlenosti . Seveda do Covida .... ampak ta je prizadel cel svet -je tako ? Toda do virus ,je ZDA stopila na vlak uspeha v vseh ozirih . KOT DRUGO ,Trumpu je na zunanjepoliticnem parketu uspelo to ,kar ni se skoraj nikomur . Samo Reaganu ,in verjetno Titu ,ko je leta 48 poslal Stalina v pozabo in z Naserjem ,Nehrujem osnoval Neuvrscene . Ce bi recimo Biden-u uspelo to kar je Trumpu ,da bi odtalil led s Korejo , Rusijo , pa se kom , bi to bil zgodovinski presezek . Kot vidimo ,mu uspeva tudi v vecni vojni Izraela z ostalimi arab .drzavmi . Zacetek je zelo obetaven . Toda za liberalne medije to ni nic . Verjetno bi raj videli ,da arabci potolcejo vse Zide . To pa smo ze videli pri Nazijih ,a ne . Ne razumem te pristranskosti ,obenem pa mediji pisejo o demokraciji . Cigavi, kateri , kje za vraga je ta Levica,ki se danes prodaja kot ena pocestnica ?
nightifly
02. 11. 2020 09.00
+5
In po drugi strani , gospa Huseinovic , nastevate kar nekaj dosezkov Trumpa ,ki mu gredo samo v + , vendar pa obenem sesuvate njegovo uspesnost s tem ,da ima nesprejemljivo retoriko ,obnasanje . VESTE KAJ ,nOVINARKA ,V VSAKEM PRIMERU IMAM RAJE CLOVEKA , KI JE ODKRIT , DIREKTEN IN SE JAVNO IZRAZA ZA MIR , NE ZACENJA VOJN , NASPROTNO - JAVNO SPOROCA SVETU ,DA SVOJE VOJAKE ZELI PRIPELJATI ZIVE DOMOV . Gospa novinarka , po moje je to cisto nasprotno od prejsnjih predsednikov , ki so kar dolga desetletja sesuvali svet . ...........Svedska Greta bi rekla ......How dare you ??? In res , kako lahko en predesnik dobi Nobelovo nagrado za mir samo zato ,ker je kot POL crnec -pol belec postal predsednik in sesul bliznji Vzhod .. posledice so vidne -pa se kako . Vidite ,to je realnost danasnjega sveta ,,, ko mediji liberalnega sveta ,ki nadzoruje skoraj vse na svetu obvladuje skoraj 90 % medij .prostora , vsega kar se dogaja vsak dan . Danes je ze jasno , da vsa horda medijev z FB ,Googlom ,Tweeterjem ,CNN , CBS ,NBC in ostalimi velikani drzi v oblasti skoraj vse . Oni dan je bil objavljen uraden statisticni podatek , upostevajoc medije na nacionalni osnovi , da je 192 enot pokriva demokratsko stranko (mednjimi vsi najvecji mediji ZDA) ,in samo 9 - Republikansko . Do sedaj je krozil v javnosti podatek , da je skoraj 90 % medijev v sferi DNC -ja in okoli 10-12 % na Republ . strani . Zdaj pa lahko vidimo kaj to pomeni ,se posebno v drzavi kot so ZDA . In ce pomislimo samo na Internet ,ki je v popolni domeni Demokratov , no ....... si lahko predstavljamo kaksno moc ima recimo Biden danes .
nightifly
02. 11. 2020 09.02
+1
Trump ,roko na srce ,ima na svoji strani ljudi , navadne ljudi ,ki zadaj nimajo mega firm kot so Amazon ,FB ,Microsoft ...in vsi ostali miliarderji . Trumpa podpira narod in ne kapital -v prvi vrsti .
Borisj
02. 11. 2020 09.20
+0
Trump je znižal davke najbogatejšim, v 10 letih bo v ameriškem proračunu zaradi tega 1500 milijard $ manj, še kako ga podpira in voli kapital. Ljudje ne volijo le predsednika, temveč administracijo in stranko in pro-korporativni program Republikanske stranke se ne spreminja niti malo.
nightifly
02. 11. 2020 09.38
+0
Boris .......... namen je eno , realizacija pa drugo . Svetujem vsem ,da si dobro pogledajo delovanje Kongresa ,in kako Demokrati preko Kongresa blokirajo prakticno vse kar vlada ZDA zeli sprovesti . Toliko za ´posladek´ , zakaj Kongres noce glasovati za takojsnih 1200 miliard $ injekc .sredstev za resevanje malih podjetnikov in blazenja posledic covidaa ?
nightifly
02. 11. 2020 08.44
+4
Gospa novinarka Husseinovic ,,,, kako naj berem vas clanek ,in kako naj razumem vaso elogijo za Bidena , ki je 47 let na visokih polozajih v ZDa in ni se nic naredil v vlogi predsednika ZDA . To o Bidenu so samo predvidevanja ,kaj bi ,kaj bo naredil -sele . Seveda ,ce mu bodo ostali predsedniki in sefi drzav po svetu to dopustili .Torej zaenkrat NIC . In hec bo sele doma , ko bo zacel tresti temelje ZDA ,posebno pa prva dva amandmaja Ustave . To bo se veselje .
crazy but true
02. 11. 2020 08.56
+1
Naredil je.. obogatel je on, sinovi, zlahta.. FBI ima dokaze, mediji pa niti pisnejo ne o tem.. na veliko pa pisejo o Trumpu, kako baje korumptiven je, z laznivimi "dokazi"..
gongash
02. 11. 2020 08.44
-3
Edino folk s eno možgansko celico lahko voli trumpa. Amerika še nikoli ni bila tako razdeljena. Utaja davke in širi neresnice. En trump supoorter si je celo vbrizgal dezinfekcisjko sredstvo zato ker je trump izjavil da to pomaga proti koroni. Moraš bit res omejen da kaj takega storiš.
crazy but true
02. 11. 2020 08.53
-2
Amerika je razdeljena zaradi levicarjev in medijev. Iskanje vedno novih "zrtev" zahteva skupine, ki jih zatirajo. Ce ni problemov, se pa laze o njih dokler ne nastanejo. Latinoti, crni, geyi, zenske, itd itd.. vedno nove "zrtve", ki nucajo levicarje da (na racun davkoplacevalcev) jih resujejo.. v praksi pa levicarska mesta vedno bolj tonejo v problemih. Trump ima taksno podporo volilcev, ker so se stvari v praksi zacele premikati na bolje.. obstaja razlog zakaj se na njegovih shodih zbere 58.000 ljudi, na Bidenovih pa ne najdes 58..
nightifly
02. 11. 2020 10.04
-1
crazy bbut true .......... ravno zato sem napisal statisticen podatek kdo ima v roki medije . To pa pomeni ,da gre biden v bistvu lahko samo na kavo ,,,ker vse njegovo delo z enim klikom opravi CNN ,FB ,Twitter , ki preko ekranov obvescajo desetine milionov ljudi .Trump tega pokritja nima , je pa videti v ZIVO kaj pomeni imeti zveste ljudi .
User768643
02. 11. 2020 08.38
+0
Tukaj imajo Američani lose-lose situacijo. Izbirajo med dvema slabima izbirama. Ini smešno mi je, ker nekdo zagovarja Trumpa, samo zaradi tega, ker je republikanski kandidat. To se vidi tudi v slovenskem političnem prostoru. Ni važno kdo kaj dobrega/ slabega naredi. Ali je nekaj dobro ali slabo ocenjujemo predvsem po strankarski pripadnosti subjekta. Nobene konstruktivne kritike. Nobene konstruktivne opozicije. Nobenega kontruktivnega sodelovanja pozicije in opozicije za dobrobit Slovenije in Slovencev.
Carmennula26
02. 11. 2020 08.46
-1
Ti si kot FDV jevc, ti vse veš kaj je dobro za ZDA in svet, vse o sosedih in ostalih ne veš a kako bi ti preživel svoje življenje na kulturni civilizacijski način, Take mamo taki so Slovenci. Slovenci in Ljubljana vse vedo, samo kaj bi z sami z sabo z svojo nenormalno glavo, propadlo miselnostjo NE.
crazy but true
02. 11. 2020 08.47
-4
Daj nam razlozi kaj je slabega naredil Trump.. imel slabo frizuro?
Borisj
02. 11. 2020 09.06
-1
Argumentov je veliko, le manj kot kdajkoli se jih resno presoja oz. sploh posluša. En primer, obstaja skupina Republicans against Trump. Dejansko gre za ljudi, ki so delali v tej administraciji, ki prvič v ameriški zgodovini javno pozivajo ljudi naj te administracije ne volijo, lahko prisluhnete njihovim argumentom.
nekaj brezveze
02. 11. 2020 08.30
+5
Narod z vami je res nekaj hudo narobe če podpirate ljudi ki imajo cudna nagnjena do otrok.. Bidnu ob stran stopil bivš precednik ki je zakuhal z njim skupaj več vojn po svetu in za to še dobil Nobelovo nagrado... Narobe svet... In ja- zaradi njiju dva je Evropa polna ilegalnih emigrantov..
crazy but true
02. 11. 2020 08.36
-2
To niso ilegalci! To so "inzinirji in doktorji".. ne zaupaj svojim laznjivim ocem, ampak raje beri medije. Oni vedo resnico, ti pa ne..
crazy but true
02. 11. 2020 08.17
+4
Mediji in levicarji upajo, da bodo leta negativne propagande proti Trumpu pomagale pri zmagi. No, mislim da bo veliko jokanja ko bo vas Biden izgubil. Vecja mesta se ze pripravljajo za nove runde "miroljubnih protestov", levicarskih ekstremistov seveda..
mkov
02. 11. 2020 08.14
+6
Žurnal je spet pokazal svojo nepristranskost... HAHAHAHAHAHAHAHAHA Biden v 40 letih svoje kariere ni naredil toliko za Američane, kot Trump v 4 mesecih.
Betuul
01. 11. 2020 21.57
+2
Najbol bi blo da zmaga g. Tramp
Tir1
01. 11. 2020 21.41
+3
Dobr, da še Kitajci nimajo volitev... to bi bil kaos.
ValterUdovernik
01. 11. 2020 21.39
+0
Bruce Springsteen, the Boss je danes javno podprl Bidna, torej bo Trump izgubil.
mkov
02. 11. 2020 08.15
+0
Bruce Springsteen je vedno navijal za demokrate. To pomeni, da nima pojma kaj je realnost, kot večina demokratov.
Brana2020
01. 11. 2020 21.34
+11
Menim, da je prispevek precej pristranski oz neprofesionalen, saj oba komentatorja jasno izrazata svoje osebno stalisce proti Trampu. Neodvisna novinarska analiza naj bi omogocila gledalcem, da si mnenje ustvari sam. Ali je kak poseben razlog, da gospa Debeljak, ki ze 30 let zivi v Soveniji v prispevku ne more govoriti slovensko, ceprav verjetno govori brezhibno?
neodym 007
01. 11. 2020 21.26
-5
Dober članek, 24ur, sicer eden redkih, ki je dokaj nepristranski. Upam da zmaga Trump. Bistvena razlika med njima je: Trump podpira moralnost vladarjev, Biden podpira moralnost sužnjev. Po teoriji znanega filozofa sta obe moralnost na koncu slabi. Prva se na koncu izpridi (ko namesto ohranitve temeljnih vrednot, pride do ohranjanja moralnosti same), druga se na koncu sesede sama vase. Zato je pomembno da sta na svetu obe in si nasprotujeta.
crazy but true
02. 11. 2020 08.14
+2
Nepristranski? Ce je tole nepristransko, kaj je potem pristransko? Pamfleti komunisticne partije?
gripson
01. 11. 2020 21.16
-1
Tale s tole puško je zagotovo Trumpetkov volilec... ne moreš zgrešit...
dr.Fen0men
01. 11. 2020 21.09
-1
Biden bi biden ne bi...in ne bo ker bele hise od dalec ne bo videl.
crazy but true
02. 11. 2020 08.18
-1
No, od dalec jo bo lahko videl. Kot turist ima vsekakor moznost priti relativno blizu..