Tujina

Trump za 30 dni prepovedal potovanja v ZDA iz večine evropskih držav

Washington, 12. 03. 2020 06.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ameriški predsednik Donald Trump je napovedal prepoved potovanj v ZDA iz Evrope, točneje iz 26 držav schengenskega območja, torej tudi iz Slovenije. Pojasnil je, da prepoved ne velja za Veliko Britanijo in za Američane, ki se bodo vračali domov iz Evrope. Dovolil je tudi možnost, da prepoved odpravijo pred iztekom 30-dnevnega roka. Zaradi odnosa do pandemije se predsednik na domačih tleh sooča s številnimi kritikami.

Ameriški predsednik Donald Trump je v televizijskem nagovoru iz Ovalne pisarne sporočil, da zaradi koronavirusa za 30 dni prepoveduje potovanja iz Evrope v ZDA. Pojasnil je, da prepoved ne velja za Veliko Britanijo in Američane, ki se bodo vračali iz Evrope, dovolil pa je tudi možnost, da prepoved odpravijo še pred iztekom 30-dnevnega roka.

Ti bodo sicer morali po vrnitvi v ZDA v 14-dnevno karanteno, je pojasnil podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je opozoril, da se je epicenter okužb zdaj iz Kitajske in Južne Koreje preselil v Evropo.

Poleg tega se bodo Američani iz Evrope lahko vrnili na 13 izbranih letališč v ZDA, kjer jih bodo zdravstveno pregledali in nato poslali v karanteno, je še povedal Pence.

Prekinitev potovanj, ki bo najbolj prizadela letalski promet, se začenja ob 23.59 v petek po vzhodnoameriškem oziroma ob 4.59 v soboto zjutraj po srednjeevropskem času. Za tovorni promet prepoved ne velja.

Urad za domovinsko varnost je pozneje dodatno pojasnil, da se ukrep nanaša samo na tuje državljane, ki so bili v določenih evropskih državah dva tedna pred prihodom v ZDA. Gre za države, ki spadajo v schengensko območje: Avstrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Islandija, Italija, Latvija, Liechtenstein, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska in Švica.

Ukrep torej ne velja za Hrvaško, Bolgarijo in Romunijo, ki niso članice schengenskega območja. Prav tako ukrep ne velja za Američane, za tujce s stalnim prebivališčem v ZDA, ožje družinske člane ameriških državljanov ter druge posameznike, ki so posebej navedeni v posebni izjavi.

Trump je do zdaj v svojih izjavah zmanjševal nevarnost koronavirusa tudi v nasprotju z izjavami ameriških zdravstvenih strokovnjakov, zdaj pa se je nenadoma odločil za drastičen ukrep.
Trump je do zdaj v svojih izjavah zmanjševal nevarnost koronavirusa tudi v nasprotju z izjavami ameriških zdravstvenih strokovnjakov, zdaj pa se je nenadoma odločil za drastičen ukrep. FOTO: AP

Trump je Američanom tudi svetoval, naj se izognejo vsem nenujnim potovanjem na območja, ker je veliko ljudi, poroča CNN. "Če ste bolni ali če se slabo počutite, ostanite doma," je naročil in opozoril, da morajo biti starejši še posebej previdni.

Krivdo za ameriške okužbe s koronavirusom je pripisal Evropejcem, ki naj bi "semena" okužbe prinesli v ZDA. Kot je znano, je virus decembra lani izbruhnil na Kitajskem, Trump pa je potovanja v ZDA iz Azije omejil šele 31. januarja.

Sreda je bila sicer v ZDA dan, ko se je večina države končno zavedla nevarnosti na čelu z njenim predsednikom. Zapirale so se šole, odpovedovale prireditve, prekinila se je sezona v ligi NBA, drugi športi bodo potekali pred praznimi tribunami, kongres in Združeni narodi so prekinili turistične obiske, število okužb v ZDA pa se je ob okrepljenem testiranju povzpelo na 1135. Umrlo je 38 ljudi.

Vršilec dolžnosti ministrstva za domovinsko varnost ZDA Chad Wolf bo v naslednjih 48 urah izdal dokument o podrobnostih glede omejitev prihodov ameriških potnikov, ki so bili v območju schengena, oziroma o letališčih, s katerih jim bo dovoljeno leteti iz Evrope v ZDA, ker bo ameriška vlada tam zanje uvedla posebno preverjanje.

Zganili so se tudi v kongresu in naznanili paket pomoči gospodarstvu v vrednosti več milijard dolarjev, o katerem bo predvidoma že danes glasoval predstavniški dom kongresa. Direktor Nacionalnega inštituta za nalezljive bolezni Anthony Fauci je v kongresu povedal, da bo še več primerov okužbe s koronavirusom in da se bo stanje še poslabšalo.

Do Trumpovega nagovora v sredo zvečer Bela hiša še ni vedela, kaj naj stori predsednik sam in kaj v sodelovanju s kongresom, Trump pa se še ni odločil, ali bo priznal resnost pandemije novega koronavirusa.

V nagovoru je dejal, da je vladnim agencijam naročil, naj dajo finančno pomoč obolelim delavcem ali tistim v karanteni ter tistim, ki skrbijo za bolne zaradi okužbe s koronavirusom. Ni sicer pojasnil, katerim agencijam je to naročil. 

Napovedal je tudi, da bo za tri mesece preložil obvezno plačevanje davkov podjetjem in posameznikom, drobno gospodarstvo pa bo dobilo vladna posojila z nizkimi obrestmi. "Ne bom okleval pri sprejetju kakršnihkoli potrebnih ukrepov za javno zdravje in dobrobit ameriškega naroda," je bil odločen in dodal, da  "noben narod ni bolj pripravljen in odporen kot ZDA."

"To ni finančna kriza. To je le začasen trenutek v času, ki ga bomo skupaj presegli kot država in kot svet," je še zagotovil. Kongres je pozval, naj sprejme davčne olajšave na plače, kar pa ni naletelo na podporo ne pri republikancih ne pri demokratih. Prej omenjene pomoči potovalni industriji tokrat ni omenjal.

Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je medtem objavila demokratski načrt pomoči, ki ima podporo republikancev. Načrt predvideva brezplačno testiranje za koronavirus po državi in vzpostavitev sklada za pomoč vsem, ki so v karanteni, ne morejo na delo ali so ostali brez službe v času izbruha pandemije. Zvezne države bodo dobile več denarja za podporo prebivalcem zaradi brezposelnosti, predvidena je pomoč nosečnicam, materam in majhnim otrokom, starejšim in revnim.

Vlada je razmišljala tudi o razglasitvi izrednih razmer za celotno območje ZDA, kar bi bolj odprlo proračunsko finančno pipo za različne potrebe, vendar je bil Trump proti.

Kongres se je zganil potem, ko so jih kongresni zdravniki obvestili, da lahko v ZDA pričakujejo med 70 do 100 milijonov okužb s koronavirusom, druge ocene pa se gibljejo med 20 do 60 odstotkov prebivalstva, ki presega 300 milijonov.

"Imamo skupnega sovražnika, sovražnika sveta – koronavirus. Premagati ga moramo hitro in čim bolj varno. Zame ni nič bolj pomembnega kot življenja in varnost ZDA," pa je Trump sporočil na Twitterju.

EU svari pred gospodarskimi motnjami

V EU po napovedi prepovedi potovanj iz Evrope v ZDA zaradi pandemije novega koronavirusa svarijo pred gospodarskimi motnjami. "Danes bomo preučili položaj. Izogniti se je treba gospodarskim motnjam," je sporočil predsednik Evropskega sveta Charles Michel na Twitterju. Zatrdil je, da EU sprejema vse potrebne ukrepe za zajezitev širjenja virusa, omejitev števila prizadetih ljudi in v podporo raziskavam.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trump se sooča z ostrimi kritikami

V ZDA so doslej potrdili najmanj 1400 primerov okužbe s koronavirusom in 40 smrtnih primerov. Nekdanji Trumpov svetovalec za domovinsko varnost Thomas Bossert je sporočil, da bo vsem čez dva tedna hudo žal za izgubo časa in energije za nesmiselno prepoved potovanj, potem ko se virus že širi po ZDA, namesto da bi se osredotočili na okrepitev testiranj in ukrepe proti širjenju virusa znotraj države.

Voditelj televizije MSNBC in nekdanji republikanski kongresnik s Floride Joe Scarborough je bil še ostrejši in je Trumpu razložil, da zaklepa vrata hiše, ko je morilec že v njej. Prvi primer okužbe z virusom se je v sredo pojavil tudi znotraj kongresa, kjer so zaprli vrata za turistične oglede, kongresniki pa so izjemno razočarani nad nesposobnostjo vlade, da razširi testiranja po ZDA.

Kritik je deležna tudi prva dama ZDA Melania Trump, ki je imela v torek nastop v okviru svoje akcije proti nasilništvu med otroci, udeleženci pa so zaman čakali, ali bo kaj povedala o koranvirusu. Prve dame ZDA so zgodovinsko bolj popularne od predsednikov in njihov vpliv je lahko blagodejen in pomirjujoč. Američani od Melanie Trump na to še čakajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (345)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
13. 03. 2020 16.01
+0
Amerika bi morala prepovedati Trumpa ,ker on je še bolj nevaren za Ameriko in ves svet kot ta korona virus.
Lumpx
12. 03. 2020 20.10
-5
Se dober da imajo "levaki" Trumpa in seveda nasega Janso da sta jima kriva za vse tegobe tega sveta. Ja levaki ko tale korona virus pojenja bo treba it na javna dela al pa ne bo vec socialke za vas.
BroNo1
12. 03. 2020 19.35
+9
Ta ni gladek?! Raj naj se zmenijo kdo je kriv za ta virus. Amerika ali Kitajska, čeprav jaz mislim da je Amerika krivec number one. Zlo ga je motila Evropa, ki ga je po desni prehitevala!!!
puspan
12. 03. 2020 19.13
+3
Hvala Bogu, nimam kaj tam iskati.
Lumpx
12. 03. 2020 20.09
-2
Ha ha saj si ne mores privoscit niti karte za grcijo kaj sele za USA.
Matjaž ?renc
12. 03. 2020 18.49
+3
Trump je tako brcnil v temo kot naši vrli državniki. pa še da malce podučim tiste, kateri tako na piedestal postavljajo Trupa. Človek potomec Nemških priseljencev (ded in stara mama), tako da če že karkoli natolcujejte glede tega da so ZDA ustanovili priseljenci iz Anglije - "MALO MORGEN". Večina ustanovnih Očetov ZDA je bila ali potomcev priseljencev iz Nemčije, Nizozemske, Škotske, Irske oz. 1 generacija le teh. Tako da ne mi nakladat o ZDA nekih flanc, isto so iz EU, potem je treba tudi njih in Trampa dat v Karanteno in to kompletno USA, "from coast to coast".
Anton Majer
13. 03. 2020 11.15
+1
FlatyEric
12. 03. 2020 17.11
+2
Ta je en pravi buh. Ker Kinezi pa niso mogli pritrest tega v ZDA.
dr21
12. 03. 2020 16.52
+15
Američani vržejo po tleh flaško z virusom v najbolj industrijskem na Kitajskem, zdaj pa jočejo ker je prišlo do njih...
Abba
12. 03. 2020 16.36
+13
Ah , tudi za njega naj velja isto, naj ostane, kjer je..
CtrlDelete
12. 03. 2020 16.40
+7
nikhrast
12. 03. 2020 16.07
+6
Trump je povzročil pravo zmedo včeraj ob devetih zvečer ko je imel govor pred kamerami. Govor je bral s teleprompterja, vseeno pa zmeda, tako polno vprašanj, drugače pa kot vedno, spet poln optimizma, vse pod kontrolo, pomanjkanje pa opreme za testiranje. Pa da to ne bo prizadelo gospodarstvo, poglej danes, borze spet padajo, Dow Jones pod 22 000, zgleda da prihaja recesija. Pa kaj bodo rekli penzionisti, 401K jim pada, precej jih je glasovalo za Trumpa, on se pa obnaša nonšalantno.
Salamander123
12. 03. 2020 19.47
+2
On je idealni ignorant. Ni nobenih nevarnosti za svet. Koronavorus kdo? Globalno segravanje kaj? Ima v mislih, da je rešitelj sveta ali pa kaj takega.
Sha6ow66
12. 03. 2020 15.10
+6
oni gri sasti italijanček ko je prišo iz wuhana bo celi svet okužo...
Rde?a barva
12. 03. 2020 15.01
+15
A ta prepoved velja tudi za žlahto prve dame ZDA?
Roninax
12. 03. 2020 14.57
+4
Avstrijci mu recejo Tepard
puspan
12. 03. 2020 19.15
-3
jakec1575
12. 03. 2020 14.34
+24
če smo iskreni so italijani in vsi turisti v severni italiji zadevo ponesli po vsej evropi.
jakec1575
12. 03. 2020 14.34
+10
res bi lahko nehal s tem pudrom. mu skodi. na mozganih.
FIRBCA
12. 03. 2020 14.29
+9
Tako kod je bilo zapisano se sedaj izvaja EU. so spravili na kolena. Kriva je vsega tega zaspana EU. politika in nemcija nosi vecinski delez. Imegrantje in bancni kriditi cil za EU. Bruselj se vedno spi ali pa tudi ne hmm. Corona jim prav pride. Politika napihuje 99.9%
obožeobože
12. 03. 2020 14.17
+3
Po svoje ima prav in ga razumem!
Lumpx
12. 03. 2020 13.42
-7
Ni mi jasn kaj te levaki pljuvate zdaj po Trumpu ker je prepovedal lete v USA. Glede na to kako sovrazite USA itak ne bi sli nikol tja si mal pogledat kako je v resnici. Povrhu si razen tistih ki so ne-zaposlni v JU s svojimi "socialnimi po9dporami" tega niti ne morete privosciti.
Smeile
12. 03. 2020 14.44
+9
No kako pa veš da levaki, kaj če to delajo desnaki, ali beli ali zeleni in so mogoče bolj levaki na tvoji strani. Dokler bojo obstajali takšni kot ti, ki vsakega ki ni tvojega mnenja opiše kot levaka in rdečega, tako dolgo ne bomo živeli v takozvani demokraciji. V demokraciji lahko svoje mnenje izrazi vsak, in le to je lahko različno od tvoje usmerjenosti. tipično za tvojega liderja. A misliš da je on demokrat? A demokratično uniči vse drugače misleče? Trump se je prav odločil, in tudi naša vlada se je in se bo... lp
Rde?a barva
12. 03. 2020 15.04
+8
Tovariš ti si obseden z levaki.. Pojdi se solit!
ivan res grozni
12. 03. 2020 15.52
-1
ZDA sovražijo samo tisti, ki so za Trumpa, enako kot Slovenijo sovražijo samo tisti, ki so za Janšo. Oba sta za svoji državi več kot naravni katastrofi.
xyz01
12. 03. 2020 13.24
+17
Narava poskrbi za selekcijo, tudi ljudje nismo izuzeti. Kdor je močnejši, odpornejši bo zagotovo preživel tudi ta virus. Tako je bilo in tako bo ostalo na veke vekomaj.
tarzan13
12. 03. 2020 12.52
+21
trumpu bi tut prepovedal za 30 dni hamburgerje in krompirčke
Lumpx
12. 03. 2020 13.11
-10
ha ha ti tarzan pa na drevo in v jok .... ce bos drevo sploh nasel. Aja saj vem si direktor EU multinacionalke pa bi moral nujno potovat v USA ke rmas multimilijonski posel za sklenit. Hm saj socialka na katero cakas tak nestrpno bo ... sam glede na situacijo s vprasam kako dolgo se.
NB777
12. 03. 2020 12.48
+7
Sploh ni nakljucje da Evropo prizadene izbris prebivalstva vsakih 50 do 100 let... Medtem ko so americani varni na svojem kontinentu, Britanci na svojem otoku po Brexitu, Evropa pa kot ovcke z IQjuem manjsim od 10 se vedno pustijo naplahtati Jenkijem in Anglosaxom
Lumpx
12. 03. 2020 13.11
+1
bojda korencek pomaga tud za boljse dleovanje mozganov ne sam za vid. Odlocno svetujem tud tebi.
FIRBCA
12. 03. 2020 14.31
+2
pa vsak ko da negativno naj se gre testirat resno. Al je solo kupil. Tak pameti itak nima, ko sploh ne ve kaj je NB777 napisal.
toldo1989
12. 03. 2020 15.17
+0