Tujina

Trump zavrnil obtožbe o poslovnih prevarah in se zapletel v spor s sodnikom

New York, 06. 11. 2023 19.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bivši predsednik ZDA Donald Trump je na pričanju v civilni tožbi države New York zaradi poslovnih prevar vztrajal, da ni nikoli napihoval vrednosti premoženja, ki je po njegovih trditvah še večja, kot izhaja iz finančnih poročil. S sodnikom se je zapletel v spor zaradi očitkov, da ne odgovarja na vprašanja, ampak izvaja politične govore.

Trump, njegova najstarejša sinova Donald mlajši in Eric ter drugi vodilni delavci podjetja Trumpova organizacija so obtoženi, da so več let lažno napihovali vrednost svojega premoženja, da pridobijo ugodnejša posojila in plačajo nižje zavarovalne premije. Sodnik Arthur Engoron je to ugotovil kot dejstvo, še preden se je proces začel, in sedaj gre le še za višino kazni. Pravosodna ministrica New Yorka Letitia James zahteva 250 milijonov dolarjev in prepoved poslovanja v New Yorku.

Trump trdi, da finančnim poročilom ni bilo moč verjeti, ker so v drobnem tisku zapisali, da morajo posojilodajalci sami preveriti dejanske številke. Hkrati pa vztraja, da je njegovo premoženje vredno veliko več, kot so zapisali v poročilih, zagotovo pa veliko več, kot je navedel sodnik Engoron.

Kot je dejal danes, v vrednost niso všteli vrednosti njegove blagovne znamke oziroma imena Trump, ki bi naj na primer zagotavljalo, da je posestvo Mar-a-Lago na Floridi vredno milijarde dolarjev in ne le nekaj deset milijonov, kot navajajo uradni cenilci okrožja Palm Beach. Trump in sinova tudi vztrajajo, da je tožba brezpredmetna, saj da ni bilo zločina in ne žrtve. Posojila so odplačevali in banke so dobro služile.

"Predsednik sem postal zaradi svoje blagovne znamke," je Trump odgovoril na vprašanje tožilca in nadaljeval z dolgo izjavo. "Prosim, da le odgovorite na vprašanja, brez govorov," mu je rekel sodnik in odvetnikom naročil, naj brzdajo svojo stranko, ker so na sodišču in ne na političnem zborovanju.

Trump je že prej novinarjem povedal, da je pregon v New Yorku vpletanje v predsedniške volitve. "To je zelo žalostno za našo državo. To se običajno dogaja v državah tretjega sveta in banana republikah," je dejal in temnopolto pravosodno ministrico Jamesovo ponovno označil za rasistko, poroča ABC. Jamesova je pred novinarji še pred obravnavo izrazila pričakovanje, da bo Trump "žalil in zasmehoval ter se lotil rasnega hujskanja in to označil za lov na čarovnice". "Toda na koncu so pomembna le dejstva in številke in te ne lažejo," je dejala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

77-letni Trump je po navedbah Washington Posta prvi bivši predsednik ZDA, ki mora pričati v civilni tožbi po Theodoru Rooseveltu leta 1915, sooča pa se s še štirimi kazenskimi procesi v času, ko si ponovno prizadeva osvojiti predsedniški položaj. Zadnje ankete, objavljene v nedeljo, mu za to pripisujejo veliko možnosti, vendar pa anketa New York Timesa ugotavlja, da bi se mu v primeru kakršne koli obsodbe odreklo okrog šest odstotkov podpornikov v šestih ključnih državah.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Wolfman
07. 11. 2023 09.29
+9
Državlajani ZDA želijo Trumpa nazaj, Putin in Rusija želijo Trumpa nazaj, Kitajska tudi, zato je več ali manj vse jasno. Še eno leto je do volitev, medtem pa se Biden že mora spogledovati z katastrofalno podporo doma.
nikhrast
07. 11. 2023 15.28
-10
Lepa druščina, sami avtokrati Trump, Putin, Kim, Lukashenko..., res misliš da bi Američani še enkrat izvolili tega lažnivca in narcisa.
marre
06. 11. 2023 20.15
-1
Čimprej tega polpismenega klovna v zapor, predno naredi državi nepopravljivo škodo, zavoljo svojega ega in želje po oblasti..
slayer2
06. 11. 2023 20.11
+5
G...o Trump!!!
MOJSTER SQIRTINGA
06. 11. 2023 20.02
-2
Nikjer nisem videl Matoza
Na pol ovca
06. 11. 2023 19.50
-5
Političen proces...
Na pol ovca
06. 11. 2023 19.50
+0
Pred 40 leti se ne bi mučili s tem bi sam bil JFK 2
BedicaEna
06. 11. 2023 20.02
+1
jfk je biu trumpov bestic...ce slucajno se ne ves