Tujina

Trump znova zagovarjal likvidacijo Solejmanija in žalil demokrate

Columbus, 10. 01. 2020 06.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.Š. / STA
Komentarji
205

Ameriški predsednik Donald Trump je na zborovanju pred svojimi privrženci v Toledu v ameriški zvezni državi Ohio na svoj način zagovarjal odločitev za napad na iranskega generala Kasema Solejmanija, ob tem pa grdo žalil demokrate in jih obtožil, da podpirajo teroriste.

Bolj je bil nesramen do demokratov, večji aplavz je dobil pred volivci države, ki bo ključnega pomena za njegovo ponovno izvolitev na novembrskih volitvah. Ključnega pomena zato, ker mora v Ohiu nujno zmagati, sicer se lahko poslovi od drugega mandata. Četrtkovo zborovanje je bilo razglašeno za Trumpovo prvo uradno predvolilno zborovanje, čeprav s takšnimi zborovanji ni nikoli prenehal niti po prevzemu položaja. Samo v Ohiu je bil doslej že 15-krat.

Schiffa imenoval 'ti mali z dolgim vratom', pri Pelosijevi namigoval na duševno prizadetost

Pred množico privržencev je lahko povedal vse, kar je hotel. Trump je ukazal napad na poveljnika elitne enote iranske revolucionarne garde Kasema Solejmanija, ki ga je ubila ameriška raketa pretekli petek na bagdadskem letališču. Iran je v sredo odgovoril z raketnimi izstrelki na vojaški oporišči Američanov in koalicijskih sil v Iraku, pri čemer ni bil nihče poškodovan.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Trump je bil nato nekaj časa zelo zadržan in v sredo je tvitnil samo svojo izjavo po napadu, v kateri ni grozil z ničemer hujšim kot sankcijami. V četrtek je bil bolj zgovoren in je novinarjem povedal, da je že uvedel nove sankcije, vendar njegovo ministrstvo za finance o tem ni reklo nič. Od leta 2018, ko je odstopil od iranskega jedrskega sporazuma, je sicer proti Teheranu že uvedel toliko sankcij, da kakšne nove večje škode ne morejo povzročiti.

Najbolj zgovoren pa je bil zvečer v Toledu, ko je predsednika obveščevalnega odbora v predstavniškem domu kongresa Adama Schiffa imenoval "ti mali z dolgim vratom", za predsednico predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi pa je namigoval na duševno prizadetost. Oba sta se mu zamerila s sprožitvijo in vodenjem postopka ustavne obtožbe zaradi izsiljevanja Ukrajine.

Trdil, da si zasluži Nobelovo nagrado

Govor v Toledu je bil namenjen žaljenju demokratov in razlagi iranske politike, vmes pa je hvalil gospodarstvo, trdil, da si zasluži Nobelovo nagrado in izzival vodilnega predsedniškega kandidata demokratov Josepha Bidna, da mu bo na soočenjih nenehno metal v obraz vprašanje, kje je njegov sin Hunter. Trump vztraja, da je od Ukrajine zahteval preiskavo Hunterja Bidna in njegovega očeta samo zato, ker ga skrbi boj proti korupciji.

Za vsak primer si je privoščil še senatorja Bernarda Sandersa, ki ga je opredelil za norega Bernieja, ker si je drznil dvomiti v modrost njegove odločitve za usmrtitev Solejmanija. "Dobili smo klic. Vedeli smo, kje je. Nismo imeli časa klicati Nancy, ki ni pri pravi. Želeli so, da jim povemo, da bi lahko to izdali njihovim prijateljem v skorumpiranih medijih," je odgovoril Trump na kritike kongresnikov, da niso bili obveščeni o napadu na Solejmanija.

"Solejmani je aktivno načrtoval nove napade in je resno gledal naše ambasade in ne le ambasado v Bagdadu. Vendar smo ga ustavili in ustavili smo ga hitro in ga dali na hladno," je dejal Trump. "Zadeli so nas s 16 raketami in sem vprašal, koliko? Bili smo pripravljeni iti. Sem dejal, koliko? Koliko jih je umrlo? Koliko je bilo ranjenih? Nič, gospod. Nič. Precej dober opozorilni sistem. Nič. Zato nismo storili ničesar. Bili smo pripravljeni. Ne da bi si tega želel. Ampak bili smo pripravljeni. Veliko ljudi je lahko zelo srečnih," je opisoval dogajanje in razmišljanje po iranskem odgovoru na usmrtitev Solejmanija.

'Mi obnavljamo naš svet na pot miru, miru skozi moč'

"Bil je slab možakar. Bil je terorist, žejen krvi, in ni več terorist, mrtev je. Sedaj pa vidim, kako radikalno levi demokrati izražajo ogorčenje nad usmrtitvijo tega groznega terorista. Pravijo, da bi moral dobiti dovoljenje kongresa, da lahko potem to nesejo lažnim novicam tam zadaj," je dejal Trump in množici pokazal televizijske snemalce, ki so na takih zborovanjih vedno tarča zaradi svoje vidne opreme. "Veliko je korupcije tam zadaj."

Privoščil si je tudi vlado predhodnika Baracka Obamo, za katero je trdil, da je subvencionirala Iran in peljala državo na pot vojne. "Mi obnavljamo naš svet na pot miru, miru skozi moč," je dejal predsednik ZDA in ustrezno zanemaril, da so se težave z Iranom začele zaradi njegove odločitve, da odstopi od jedrskega sporazuma brez alternative.

Med govorom je potem še hvalil trdno gospodarstvo in zagotovil, da mora zmagati, sicer ga bodo demokrati uničili, iz Amerike pa naredili socialistično katastrofo, polno splavov, brezposelnosti in podobnih nesreč.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (205)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jankomat
10. 01. 2020 20.53
+3
Kak nivo predsednika-ćist gostilniški in temu primerni volilci .pijančki,radikali ,kuxlus klan --me spominja na hitlerjev način--lagati,zmerjati,ubijati,ustrahovati(demokrate),dol padeš kaj ima človeštvo-to ni nič dobrega -dokler taki troti ,zagledani vase vodijo svet.
Deo30
10. 01. 2020 16.20
+4
ob tem pa grdo žalil demokrate in jih obtožil, da podpirajo teroriste. Jaa zdaj vsi ki se vam ne podredijo so teroristi sami izgovori.:.Ma kaj ste vi dve atomski ste spustili na Japonsko,veste koliko civilov je umrlo,babice,dojenčki ma vsi,za razliko od Japoncev ki so napadali samo vojaške cilje......VI SE OGLAŠATE TPUUJ
Deo30
10. 01. 2020 15.55
+3
Ne dam prav Trumpu,ampak tu se vidi da predsednik je samo fasada Amerike.Odloča kongres,ki je pod velikim nadzorom mega bogatih multi nacijonalk kot so farmacija in naftarji ter židovskih bankirjov........In ko sem pred dnevi napisal da je U.S.A usmrtila tujega generala z droni,ki jih pilotirajo iz baze v Vegasu so ne vedneži talali minuse..........Ee
Ost1234
10. 01. 2020 21.55
+1
Al83
10. 01. 2020 15.43
+3
Prevolilna kampanije se je začela. Trumpovi nasprotniki imajo že vsi nadimke. Sem mislil, da bom umrl od smeha, ko je po raketnem napadu izjavil, da so bile rakete kuplene z denarjem, ki ga je dal Obama Iraku.
aloalo
10. 01. 2020 14.14
-2
Vržmo v zrak ameriško ambasado v ljubljani.
Daoist
10. 01. 2020 14.48
+6
Heretik1
10. 01. 2020 14.50
+4
Če drugega ne, bi morali izgnati ameriškega ambasadorja z vsemi njegovimi pucfleki!
BETONSKI
10. 01. 2020 15.16
+0
Zakaj ste tako nasilni?? Zakaj kaj so oni krivi??? Nasilneži! Vse bi nekam podili.Zakaj ????
Saloreich
10. 01. 2020 12.09
+2
Suleimani so atentirali a njegovega dela ne morejo. In to boli Izrael in Ameriko in SA. Vso drh.al, zmerno ni ekstremno, ki so jo navlekli v Sirijo jim je potamanil. Za demokratične sile še ena izgbuljena proxy vojna.
Razumnež
10. 01. 2020 12.36
+4
Tebi pa ni čisto jasno kdo je kdo in kje, kaj?
mbtukaj
10. 01. 2020 11.43
+5
Američani majo najslabšega predsednika v zgodovini tak ko mi.
Ost1234
10. 01. 2020 15.47
+0
mbtukaj Ameri res najbolj butastega, naš pa je kar v redu. BDP raste, puf se je za nekaj že zmanjšal, minimalna se je malo povečala.... Od 2004 še noben premier ni delal tako dobro !
felixkp
10. 01. 2020 10.21
+13
Trump misli, da mora le močno pritisnit na Iran in se bo moderniziral in demokratiziral in opustil sanje o jedrskem orožju. Kako zelo se moti. Bolj kot bo pritiskal, bol se bodo upirali, bolj bodo iskali druge zaveznike, bolj se bodo radikalizirali. Obnaša se kot oče, ki hoče sina najstnika spametovat z batinami.
Zmaga Ukrajini ...
10. 01. 2020 10.26
+16
Točno to. Samo bebec dela stvari vedno na isti način, in pričakuje drugačen rezultat. Kavbojci so Irance že ves čas prekomerno pritiskali, in če ne bodo nehali s tem prekomernim in nerazumnim pritiskom na Iran, ki je čedalje bolj živčen in se upira, bo ves čas pokalo in "orng" počilo. Vendar dvomim, da bi trumpelj to lahko s svojo mentalno "opremljenostjo" sploh dojel. Kavbojci so popolnoma poslušni Izraelu, Iran pa se čedalje bolj zateka v teroristična dejanja (kaj drugega mu za svoj obstoj zaradi hudih ameriških sankcij niti ne preostane).
Quercus
10. 01. 2020 10.18
+24
Če bi obveljal jedrski sporazum, ki ga je podpisal Obama, zdaj ne bi govorili o nobenem Solejmaniju, ker bi Iran, rešen sankcij lahko posloval z drugimi državami. Ker pa je Trump tej državi nabil vse mogoče sankcije, se Iran upravičeno maščuje američanom kjer le more, išče zaveznike v Iraku, Libanonu, Jemnu in Siriji. Mislim a ste vsi nori ali kaj? Ne moreš ti neki državi s sankcijami uničiti gospodarstva in potem pričakovati, da se ti ne bodo uprli na vse mogoče načine. A ZDA pričakuje od Irana, da se jim bo klanjal, ker so ga gospodarsko uničile?
felixkp
10. 01. 2020 10.27
+12
Uporabnik518700
10. 01. 2020 10.13
+18
Zakaj so Američani v NATU? Zakaj se Američanom ne sodi v Hagu? Zakaj evropska politika ne izloči Amerike? Zakaj je Trump vedno v ospredju (prvi). Želim si izgon Amerike iz svetovne politike pa, če prav so to le "pobožne " želje.
Zmaga Ukrajini ...
10. 01. 2020 10.21
+20
Povsem korektna vprašanja! EU bi morala svojim ameriškim "prijateljem" jasno in glasno dati na znanje, da se z njihovo zločinsko politiko ne strinja. Tako pa celotna EU ravnanje kavbojcev ostro obsoja, vendar pa na glas tega nihče ne upa izreči. In to je največja napaka EU - podobno kot se ni želela izreči za "naravno" pravico do samoodločbe na primeru Katalonije, enako kot ni jasno zavzela stališč do arbitražne razsodbe za rešitev mejnega spora SLO-HR, itd. Skratka ta mevžasta politika jo še dodatno slabi in jo bo pokopala, če ne bo začela odločneje izražati svojih stališč in zahtevati ravnanje po načelih, na katerih temelji delovanje EU. Na tak način bomo tudi vedno lakaj ZDA, ki nas lahko vsakič znova na podlagi zveze NATO zvlečejo v svoje blodnjave spore po svetu, ki jih izvaja na pobudo Izraela. Ergo - EU deluje ne za svoje, pač pa za interese Izraela.
Saloreich
10. 01. 2020 12.21
+9
Pa tudi za svoje. Spomnimo se 2011. Francija in VB so imele milijardne dolgove do Libije katerih so se na hitro znebili z umorom Gaddafija. Kar se pa NATA tiče pa vse pove tisti stavek od prvega sekretarja NATA. To keep the Russians out, the Americans in and the Germans down.
Deo30
10. 01. 2020 16.02
+1
Točno,tudi Italija je Libiji bila dolžna 55 miljard,saj Gedafi se je v eni konferenci obrnil na Berlusconija in rekel,kako si mi obrnil hrbet,kako si me izdal.A rad imam sacotinije od mulino biancho neke merendine,in na koncu vzkliknil forza NK Fogia......
Zmaga Ukrajini ...
10. 01. 2020 21.46
+2
Polter,... res je, ampak Francija in UK sta takrat solirali,...mimo EU. Rezultat pa smo pokasirali vsi v obliki ogromnega imigrantskega vala - niso prišli samo Libijci, pač pa tudi migranti iz podsaharske Afrike, ki jih je Gadafi (za plačilo seveda) učinkovito zadrževal pri prehodu čez Sredozemlje. In ja, Gadafija so izdali.
26277
10. 01. 2020 10.11
+17
Trump je naredil samo zgago in nič drugega. Kar mu je tudi cilj.
Razumnež
10. 01. 2020 09.57
-8
In vendarle Trump ni začel nobene vojne, pospravil pa Sulejmana in Al-Bagdadija.... Seveda demokratom to ni najbolj po godu.
AlternativeFacts
10. 01. 2020 09.58
+23
Ni, ni jo pa tudi končal, jo pa podaljšuje, kot recimo v Jemnu...
felixkp
10. 01. 2020 10.17
+17
Ost1234
10. 01. 2020 15.49
+1
Razumnež Začel še ne, se pa na moč trudi!
AlternativeFacts
10. 01. 2020 09.57
-1
(Med govorom je potem še hvalil trdno gospodarstvo in zagotovil, da mora zmagati, sicer ga bodo demokrati uničili, iz Amerike pa naredili socialistično katastrofo, polno splavov, brezposelnosti in podobnih nesreč.)....@No pa smo spet v letu 1950, ko je za 1.maj na vrhuncu hladne vojne ob 10.15 padel Mosinee, ki je tedaj premogel le okoli 1.400 prebivalcev. Prebivalci Mosineeja niso nudili niti najmajšega odpora. Tiste, ki so kazali disidentske ambicije, so itak takoj internirali, naravnost v gulag. Kjer so takoj pristale tudi tri nune. Ukinili so vse stranke razen komunistične...Skratka komisar Jack Kornfeder, vodja komunistične invazije, je takrat oznanil, da je Mosinee odslej del ZSDA - Združenih socialističnih držav Amerike. United Socialist States of America.....
AlternativeFacts
10. 01. 2020 09.49
+10
"Trdil, da si zasluži Nobelovo nagrado"......Seveda, Nobelovo nagrado za književnost, pardon twitter...
KAPIBARA
10. 01. 2020 10.17
+2
Odvisno, lahko pa dobi Nobelovo za mir.. "kot ljubi od Majkla"..
Stran ni važna
10. 01. 2020 09.49
+5
Zakaj so Američani sploh v Iranu?
vectra c
10. 01. 2020 09.51
+14
Stran ni važna
10. 01. 2020 09.55
+0
Pa kaj je fora, da mi dajete minuse če sem podal samo vprašanje? ali nezna noben odgovoriti?
Quercus
10. 01. 2020 10.03
+5
Ker si zastavil nesmiselno vprašanje. Američani niso v Iranu temveč v Iraku. Zato ti ni nihče ne more odgovoriti na neumno vprašanje.
Zmaga Ukrajini ...
10. 01. 2020 10.14
+15
Ameri nimajo vstopa na ozemlje Irana (to so lahko potem samo še njihova trupla), ker so jih že 1979 izgnali ven iz države, prekinili vse diplomatske stike z njimi (zato z njimi komunicirajo zgolj preko posrednikov - švicarskih diplomatov). So pa kavbojci v Iraku, ki so ga leta 2003 razbili z izgovorom, da imajo orožje za množično uničenje. Irak si od tedaj ni opomogel. Je šibka država, po kateri se razraščajo teroristične celice in zato kavbojci tam "pomagajo" vladi. Irak je zelo pomemben za Iran (zaradi skupno šiitske "osnove" ter zaradi blaženja ameriških sankcij, ki dušijo Iran). Kar se tiče kavbojskega vtikanja v Iran, je pa to vse maslo zločinskega Bibija (Netanjahu - predsednik Izraela), ki bi rad popoln nadzor na Bližnjem vzhodu. Mimogrede, ta Bibi je obremenjen z mnogimi obtožbami o kriminalni dejavnosti (podobnost z Jajotom, prvakom svečkarjev, je "zgolj naključna"). Skratka kavbojci v Iranu gotovo nimajo nobenih političnih interesov, več kot očitno pa igrajo "vunbacača" Izraelu. To se očitno kaže tudi v vseh dosedanjih nezaslišanih akcijah trumpeljna - razglasitev Jeruzalema za židovsko prestolnico (kar je v nasprotju z vsemi resolucijami OZN, ki Jeruzalemu podeljuje poseben status, in ni niti SAMO krščanski, ali samo judovski, ali samo muslimanski), preselitev ameriške ambasade iz Tel Aviva v Jeruzalem, itd.
KAPIBARA
10. 01. 2020 10.16
+0
Za kaj so SLO vojaki v Iranu ?? Tu jih pa primanjkuje..
Stran ni važna
10. 01. 2020 10.24
+0
Ja potem me pa popravi ne pa, da takoj nabijaš, da postavljam neumna vprašanja.
Stran ni važna
10. 01. 2020 10.42
+7
Evo temu se reče odgovor! Hvala ti za informacijo, vsaj eden, ki zna lepo odgovoriti :) Legenda si :)
lumpimonster
10. 01. 2020 09.49
+0
Vsak predsednik bi mogu bit tak pove kaj misl in pika. Ne pa že vse za 4leta naprej načrt9van kje bo bil pa kje se bo slikal pa kaj bo reku :D
lumpimonster
10. 01. 2020 09.47
+2
Tko k sm reku trumb bo se naslednic predsednik :D
lumpimonster
10. 01. 2020 09.46
-3
Kaj bi pa vi naredili? Cakali da solejman spet napqda pa pobije 2000 ljudi? To je tko k v filmu k zarad 1ga cloveka raje pobijejo 2miljona :D ker pac ni prav da ubijejo tistega enga
lumpimonster
10. 01. 2020 09.46
+0
AMZS
10. 01. 2020 15.51
+1
Kolk milijonov so jih ameri do zdaj ze pospravli?
aljoteam
10. 01. 2020 09.41
+1
Neverjetno koliko propagande v komentarjih. Dejansko javno mnenje je ravno obratno od teh ocen komentarjem. Zanimivo koliko se investira v vojno propagando oziroma propagando proti Iranu.
VolkBrenin
10. 01. 2020 09.40
+10
Med govorom je potem še hvalil trdno gospodarstvo in zagotovil, da mora zmagati, sicer ga bodo demokrati uničili, iz Amerike pa naredili socialistično katastrofo, polno splavov, brezposelnosti in podobnih nesreč....usa demokrati so po trumpovo socialisti...in splav / abortus je nesreča...izjava usa predsednika ...Januar , 2020 ...Datum sem dodal v opomin , da smo leta 2020 in da izjava prihaja od 1.človeka najbolj opevane demokracije sveta...
VolkBrenin
10. 01. 2020 09.40
+9