Tujina

Trump: Žrtev med Američani in Iračani ni, bodo pa ZDA takoj uvedle nove sankcije proti Iranu

Washington / Erbil, 08. 01. 2020 17.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Ti.Š. / STA
Komentarji
68

Ameriški predsednik Donald Trump je po iranskem napadu na ameriška vojaška oporišča v Iraku stopil pred novinarje. Sporočil je, da v iranskem raketnem napadu na oporišči v Iraku ni bil ranjen noben Američan. Kot kaže, se Iran umika, zadeve se po njegovem mnenju umirjajo. Napovedal je tudi nove sankcije proti Iranu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Washington umirja žogico
    03:02
    Iz 24UR: Washington umirja žogico
  • Iz 24UR ZVEČER: Odzivi na Trumpov govor
    01:30
    Iz 24UR ZVEČER: Odzivi na Trumpov govor
  • Iz 24UR ZVEČER: Kakšni vojski si stojita nasproti?
    04:07
    Iz 24UR ZVEČER: Kakšni vojski si stojita nasproti?
"V napadu v Iraku ni bil ranjen noben Američan, zadeve se umirjajo," je Trump potolažil Američane.
"V napadu v Iraku ni bil ranjen noben Američan, zadeve se umirjajo," je Trump potolažil Američane. FOTO: AP

Na iranski raketni napad na oporišči ameriških sil v Iraku se je okoli 17.20 (po našem času) odzval ameriški predsednik Donald Trump.

"Ameriško ljudstvo naj bo veselo: v iranskem napadu v Iraku ni bil poškodovan noben Američan. Vsi naši vojaki so na varnem, oporišče pa je utrpelo le malo škode. Naša vojska je pripravljena. Zahvaljujoč previdnostnim ukrepom, ni umrl noben Američan in noben Iračan," je uvodoma v izjavi za medije dejal Trump.

'Dokler bom predsednik ZDA, Iran ne bo imel jedrskega orožja'

"Solejmani, čigar roke so bile okrvavljene z ameriško in iraško krvjo, je v zadnjih dneh načrtoval nov napad na naše centre. In to smo mu preprečili. Ustvaril je pekel v Iraku, Jemnu, Afganistanu …" je poudaril ameriški predsednik.

Teheran mora po njegovih besedah nehati podpirati teroristične skupine in opustiti jedrski program. "Iran se mora odpovedati svojim jedrskim ambicijam. Prišel je čas, da se Zahod zave teh groženj," je izpostavil. Dodal je še, da bo zvezo Nato zaprosil za dodatno pomoč in sodelovanje, ter jo ob tem že pozval k večji angažiranosti na Bližnjem vzhodu.

Druge države podpisnice pa je pozval, naj odstopijo od jedrskega sporazuma z Iranom, od katerega je sam odstopil leta 2018.

Ameriški predsednik je napovedal nove sankcije proti Iranu.
Ameriški predsednik je napovedal nove sankcije proti Iranu. FOTO: AP

'Imamo najmočnejše orožje, a to ne pomeni, da ga bomo uporabili'

"Kot kaže, se Iran umika, zadeve se umirjajo," je poudaril v nagovoru Američanom. Bodo pa ZDA takoj uvedle nove sankcije proti Iranu, "dokler ne spremeni svojega obnašanja".

Med govorom je Trump omenil, da imajo ZDA "velike, mogočne, natančne, smrtonosne in hitre rakete", izdelujejo pa tudi številne nadzvočne izstrelke. Ponovil je kritike iranskih dejavnosti, ki destabilizirajo regijo Bližnjega vzhoda.

"Ameriške vojaške sile so močnejše kot kadarkoli prej. A dejstvo, da imamo tako močno vojsko in orožje, ne pomeni, da ga bomo uporabili. Ne želimo ga uporabiti," je v svojem govoru še povedal Trump. Dotaknil se je še Islamske države, za katero je dejal, da je naravni sovražnik Irana. "In skupaj moramo delati na tem, da jih uničimo," je dodal.

Iranu je za konec še sporočil, da so ZDA pripravljene skleniti mir s tistimi, ki ga želijo.

"Dokler bom predsednik ZDA, Iran ne bo imel jedrskega orožja," obljublja Trump.
"Dokler bom predsednik ZDA, Iran ne bo imel jedrskega orožja," obljublja Trump. FOTO: AP

Po Trumpovem govoru je nastalo olajšanje, ki ga je bilo moč čutiti že po iranskem odgovoru na ameriško likvidacijo poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde Al Kuds generala Kasema Solejmanija v petek v Bagdadu.

Trump je ponoči po raketnem napadu Irana najprej tvitnil le, da je "vse v redu" in napovedal današnjo izjavo. Iraški premier Adil Abdul Mahdi je zjutraj potrdil, da je od Irana dobil obvestilo pred napadom na ameriške vojaške objekte. CNN navaja "arabski diplomatski vir", ki pravi, da so Iračani potem nemudoma obvestili Američane, ki so lahko umaknili svoje in koalicijske vojake na varno.

Iraške rakete so povzročile škodo v in okrog vojaških oporišč, žrtev pa ni bilo, kar je več kot jasno sporočilo, da si Iran ob nujnem odgovoru na usmrtitev državnega uradnika in kljub eksplozivni retoriki ne želi vojne z ZDA. To sporočilo je, kot kaže, sprejel tudi Trump, ki v svojem govoru ni bil nič kaj bojevit.

Začel ga je sicer z izjavo, da Iranu ne bo nikoli dovolil, da pride do jedrskega orožja, vendar to govori že leta. Napovedal je tudi zaostritev sankcij, kar se dogaja že od leta 2018, ko je odstopil od iranskega jedrskega sporazuma.

Trump obenem ni omenjal maščevanja za napad, ampak celo menil, da bi morala imeti zveza Nato večjo vlogo v Iraku. Evropske zaveznike je pozval, naj sprejmejo dogovor z Iranom, po katerem bo svet bolj varen in miren. Po usmrtitvi Solejmanija se koalicijske sile sicer ne ukvarjajo več z Islamsko državo, zaradi katere so bile poslane v Irak, ampak skrbijo za lastno varnost.

"Iran mora opustiti svoje jedrske ambicije in končati podporo terorizmu," je dejal Trump, obenem pa ponudil roko za pogajanja z izjavo, da je potrebno skleniti boljši sporazum z Iranom, kot je bil jedrski, sklenjen v času nekdanjega predsednika Baracka Obame.

Kot vedno pa je Trump našel razlog, da za zaplet okrivi svojega predhodnika Obamo, ki je menda kriv za zaostrovanje, ker je z Iranom sklenil jedrski sporazum in v okviru tega vrnil milijarde dolarjev ameriškega dolga Iranu, s katerim je Teheran potem lahko kupil rakete, ki jih je izstrelil na oporišča v Iraku.

"Rakete, ki so bile izstreljene sinoči, so bile plačane z denarjem, ki ga je omogočila prejšnja vlada," je dejal Trump. Izjava se je nanašala na 150 milijard desetletja zamrznjenega iranskega denarja v ZDA, od tega 1,5 milijarde v gotovini. To je bil iranski denar, ki so ga ZDA zaplenile po revoluciji in krizi s talci.

V športnem žargonu je sedaj izid tekme med Iranom in ZDA izenačen, čeprav je vrhovni vodja Irana ajatola Ali Kamenej po napadih izjavil, da je šlo le za zaušnico, ki ni zadostna. Vendar pa je zunanji minister Mohamed Džavad Zarif izjavil, da je bil napad proporcionalen odgovor na ameriško dejanje, in dodal, da si Iran ne želi vojne.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ChampionsLeague17
09. 01. 2020 14.19
Klinton ali Trump ko so bile volitve .. Državljani itak niso imel druge izbire kot da izbirajo med Nevarnostjo in Nevarnostjo ..
ChampionsLeague17
09. 01. 2020 14.15
+1
Agresorji napadajo državo ,ki se samo brani ..
BUONcaffee
09. 01. 2020 10.08
-1
TRUMPU SE SEDAJ MAJE STOLČEK TUDI ZARADI ATENTATA NA GENERALA. OČITNO GRE V ZGODOVINO NAJSLABŠIH PREDSEDNIKOV ZDA.
BUONcaffee
09. 01. 2020 09.25
-4
Dokler bo Trump predsednik ZDA bodite pripravljeni na apokalipso.
Ferdo Crni
09. 01. 2020 07.53
+1
Neverjetno je tudi, da članek sploh ne komentira celotnega govora Trumpa ampak samo dele, ki odgovarjajo mantri. Trump je mimogrede omenil tudi, da so ZDA prvič v zgodovini energetsko neodvisne. Za svoje potrebe samo načrpajo več kot dovolj nafte in zemeljskega plina. S tem je poudaril, da jih Iranska nafta ne zanima. Gre za stabilnost celotne regije ki lahko eskalira v nepredvidljive sfere če bi kakšni ekstremisti dobili v roke nuklearno orožje. Država kot je Iran odkrito grozi z uničenjem izraela in po potrebi in trenutnem navdihu še koga. Takšna država je nevarna sama po sebi.
Ferdo Crni
09. 01. 2020 07.47
+0
Fantastičen govor Trumpa. Ponudil je mir na teroristih pa je, če ga bodo sprejeli. Po mojem še ne bo miru saj bodo razne iranske milice nadaljevale s kakšnim provokacijami in bo potreben še en odgovor. Iranskim skrajnežem ni za zaupati čeprav so imeli polne hlače ko so ameri eliminirali enega izmed njih. Tudi denar, ki ga je obama na paletah vozil v Iran je Trump pravilno skritiziral. Država Iran je na enaki poti kot severna koreja - gospodarstvo je v buli, inflacija je abnormalna, nezaposlenost je najvišja..... Ampak glavno da so mule preskrbljene in na varnem.
Soti99
08. 01. 2020 21.53
+2
O Dexter what does this button do.........in tako dalje...
VirusX
08. 01. 2020 21.53
+3
Mi je pa zelo zanimivo kako Američani grozijo ubijajo...... A v isti sapi govorijo bog blagoslovi Ameriko. Če bi bog bil bi, mogli vsi američani goreti v peklu.
Ost1234
08. 01. 2020 21.47
+1
Kravata in gvant .... To je vsa modrost , ki jo premore Trumpelj ....
Apostol1
08. 01. 2020 21.18
+6
Nihče si ne želi vojne , toda Iran ima prav ZDA oziroma njihova politika in politiki in ljudje ki imajo oblast v rokah so zlo , za ves svet ne samo za Bližnji vzhod.
Wahl
08. 01. 2020 21.14
-2
Čisto možno, da je šlo za dogovor. Iran je tako ali tako posvaril Irak, naj svoje enote in civile umakne od ameriških baz, zakaj se ne bi nanašalo tudi na američane? Iran je povračilno raketiral bazi iz katerih so, po izjavi Iranskega ministra za zunanje zadeve, napadli in ubili generala, drugam pa raket niso usmerili. Napadli so sloneč na 51. ti člen OZN, satelitska slika oporišča Ain al-Assad kaže na precej natančne zadetke, čeprav je dobrih 30 odstotkov raket tako ali drugače odpovedalo. Morda je prišlo do dogovora, ki bi zadovoljil obe strani in ohranil stanje brez vojne. Iranski vrh poteši željo po maščevanju in narodu dokaže,da imajo vojaško moč, ZDA se brez žrtev na ameriški strani izognejo vojni, ki bi bila v primeru smrtih žrtev verjetno neizbežna. Donaldu bi vojna z Iranom tudi prej škodila kot koristila, če hoče potegniti še v drugi mandat. Samo dodatne nasprotnike bi si doma nakopal, državo vojni veterani, ki trpijo za posledicami bojev že tako letno stanejo okoli 50 milijard dolarjev Po tiskovni konferenci sem nekako še bolj prepričan, da neke vrste dogovor je moral biti ali vsaj naveza, da ni mrtvih, potem bi bila Amerika prisiljena udariti nazaj.
Wahl
08. 01. 2020 21.56
+1
Preveč tekoče je šlo, da bilo naključje, začenši z Iranskim predhodnim opozorilom in ZERO žrvami 22 tih raket, ki niso pasje bombice. No, vsak verjame tisto kar hoče ali pa slepo sledi...
Rde?a barva
08. 01. 2020 21.12
-5
Naj ogroženi Iračani pridejo v Slovenijo skupaj z SLO vojaki in tukaj zaprosijo za azil.
acco98
08. 01. 2020 21.08
+5
Zanimivo, le kako so Iranci 80 ameriških žrtev prešteli,da lahko objavljajo v medijih.
Ost1234
08. 01. 2020 21.12
+4
acco98 Kaj misliš da v ameriških bazah ni tujih obveščevalcev? Ne bod no naiven!
cakra
09. 01. 2020 07.12
+1
To je vojaška propaganda za butaste ljudi.
Balki30
08. 01. 2020 21.04
+2
Izbira barv kravat je bila nakljucje...pa to
komarec
08. 01. 2020 21.02
+0
A je te naše specijalce uril Krkovič?
Ost1234
08. 01. 2020 21.00
+4
Sej res ... Kako je kaj z evakuacijo slovenske 4. armade iz Iraka? So se jih Nemci že usmilili?
User416781
08. 01. 2020 20.58
+1
A jim lahko dajo še kakšne dodatne sankcije...?
komarec
08. 01. 2020 20.56
+2
Kaj je rošo, a si se .....
gobo
08. 01. 2020 20.48
+2
glede na moja odkritja in seznanitev z realnostjo se bojo lahko samo usrali vsi skupaj-to kar doživljaste je samo hologram
LOPOVIGOTOVISTE
08. 01. 2020 20.22
+7
24 UR JE VCERAJ SIRIL SOVRAZNI GOVOR IN GROZNJE S SRTJO IZ IRANA... SAMI STE POSTAVLJALI MERILA IN SEDAJ JIH KRSITE???
Ost1234
08. 01. 2020 20.25
+1
LOPOVIGOTOVISTE Pomir se. En ameriški Prozac pogoltni. Ti bo bolje. Jutr pa k specialistu ....
LOPOVIGOTOVISTE
08. 01. 2020 20.34
+5
VI SE UMIRITE LEVICARJI... KO CENZURIRATE KRITIKO . IN SE SKLICUJETE NA SOVRAZNI GOVOR.. ..
Ost1234
08. 01. 2020 20.37
+3
LOPOVIGOTOVISTE Prozac še ni prijel?? Hmmmm, tud amerika ni več to kar je bla včas ...
komarec
08. 01. 2020 20.59
+3
LOPOV vzemi dva, če ne pomaga, obstaja še altenativa, macola.