Korona

Raven kisika v krvi zaskrbljujoče padla, a bolnišnico bi lahko zapustil že kmalu

Washington, 04. 10. 2020 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Vrečar, Tina Švajger, STA
Komentarji
587

Smo previdno optimistični, a predsednik še ni iz najhujšega, pravi zdravstvena ekipa ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Ta je preko Twitterja sporočil, da se počuti bolje. V javnost sicer prihajajo nejasna sporočila glede njegovega zdravstvenega stanja, Trumpov šef kabineta pa je dejal, da bo "naslednjih 48 ur odločilnih". Iz bolnišnice so medtem sporočili, da je predsedniku ZDA dvakrat zaskrbljujoče padla raven kisika v krvi, a so to uspešno premagali "z dodajanjem steroida deksametazona". V domačo oskrbo pa bi ga lahko odpustili že jutri.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Izguba podpore?
    01:12
    Iz 24UR: Izguba podpore?
  • Iz 24UR: Trump ostaja v bolnišnici
    03:38
    Iz 24UR: Trump ostaja v bolnišnici
Pred bolnišnico Walter Reed so v soboto in nedeljo predsedniku izražali podporo njegovi volivci.
Pred bolnišnico Walter Reed so v soboto in nedeljo predsedniku izražali podporo njegovi volivci. FOTO: AP

Ameriški predsednik Donald Trump se zaradi okužbe z novim koronavirusom zdravi v vojaški bolnišnici Walter Reed. Preko video sporočila, ki ga je objavil na družbenem omrežju Twitter, je ponoči sporočil, da se počuti bolje, a da bo naslednjih nekaj dni odločilnih. "Ko sem prišel sem, se nisem počutil tako dobro, sedaj pa sem že veliko bolje." Pri tem se je zahvalil zdravniškemu osebju v bolnišnici, ki je po njegovih besedah najboljše na svetu. Dodal je tudi, da se je pripravljen vrniti v predvolilno bitko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Popoldan po našem času je nato na Twitterju poobjavil video posnetek njegovih podpornikov, ki so se zbrali pred bolnišnico, ter se jim zahvalil za podporo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Zdravje ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je zbolel za covidom-19, se izboljšuje in že v ponedeljek bi ga lahko odpustili iz bolnišnice, je danes povedal njegov zdravnik Sean Conley. Kot je dodal, je Trumpu minule dni dvakrat padla raven kisika, zdaj pa je normalna.

Zdravniki previdno optimistični, njegov šef kabineta: 'Naslednjih 48 ur bo odločilnih'

Njegov zdravnik Sean Conley je na novinarski konferenci v soboto pozno popoldan po našem času povedal, da Trump dobro napreduje. Glede predsednikovega zdravstvenega stanja je ekipa zdravnikov "previdno optimistična", je dejal, a pri tem poudaril, da Trump še ni iz najhujšega. Predsednik ZDA sicer naj ne bi imel več povišane telesne temperature.

Conley najprej sicer ni želel podati jasnega odgovora, ali je predsednik potreboval dodatni kisik, kljub številnim vprašanjem novinarjev na to temo. Dejal je le, da ga trenutno ne potrebuje. AP je namreč poročal, da so Trumpu v Beli hiši, pred odhodom v bolnišnico, zaradi oteženega dihanja dali dodatni kisik, pri tem pa navajal vir iz Bele hiše.

'Trump bi lahko že v ponedeljek zapustil bolnišnico'

Danes okoli 18. ure po našem času pa so Trumpovi zdravniki spet stopili pred novinarje in jih obvestili o predsednikovem zdravstvenem stanju. Ker mu je padla raven kisika v krvi, so ga pričeli zdraviti z deksametazonom - steroidom, ki ga dajejo bolnikom s hudimi simptomi okužbe in kritično ogroženim za izboljšanje delovanja pljuč.

Conley je v izjavi pred bolnišnico Walter Reed, kjer zdravijo Trumpa, potrdil, da je predsedniku v petek raven kisika zaskrbljujoče padla, zato so mu približno eno uro pomagali z dodatnim kisikom, v soboto pa še enkrat. Zdravniki so danes še povedali, da 74-letnega ameriškega predsednika med drugim zdravijo tudi s steroidi. Trump je v soboto namreč dobil še drugo dozo poskusnega zdravila remdesivir in prvič tudi dozo steroida deksametozon. Za zdaj niso ugotovili nobenih stranskih učinkov. "Predsednik je na nogah in načrtujemo, da bo v nedeljo ven iz postelje kolikor bo mogoče," je dejal Garibaldi.

Kljub temu Conley in njegova ekipa načrtujejo, da bi ga iz bolnišnice v domačo oskrbo odpustili že takoj jutri zjutraj. V Beli hiši bi nato nadaljevali z zdravljenjem. Ponoči naj bi se Trumpovo zdravstveno stanje namreč izboljšalo, vročine nima več. Eden od njegovih zdravnikov Brian Garibaldi je potrdil, da se danes počuti dobro. "Če se bo še naprej počutil in izgledal tako, kot danes, upamo, da ga bomo lahko že jutri odpustili v Belo hišo, kjer bo lahko nadaljeval zdravljenje," je dodal pulmolog Garibaldi.

Trumpu je sicer raven kisika v krvi od četrtka padla že dvakrat, poročajo ameriški mediji. Tako imenovana saturacija je bila enkrat pod 94-odstotki, drugič pa pod 93-odstotki. Conley je predsedniku nato priporočil dodaten kisik, in čeprav je Trump najprej vztrajal, da ga je potrebuje, so mu ga kasneje dali.

V petek je Trump zjutraj vstal kot običajno in želel pričeti z delom, a so ga kasneje vseeno iz preventivnih razlogov premestili v bolnišnico. Na vprašanje, zakaj ni prej razkril, da je Trump prejel dodaten kisik oziroma zakaj v soboto ni potrdil ali zavrnil informacije o padcu ravni kisika v predsednikovi krvi, pa je Conley dejal: "Poskušal sem prikazati, odsevati optimističen odnos zdravniške ekipe , ki pa ni nujno želela dati netočnih informacij ... Dejstvo je, da mu gre res dobro."

Tudi njegova ekipa medtem zatrjuje, da Trump vse svoje dolžnosti predsednika ZDA opravlja iz bolnišnice, tudi sobotno popoldne naj bi preživel delovno.

Sean Conley in Trumpova zdravstvena ekipa. Conley je tudi sam priznal, da je v soboto javnost 'nekoliko zavajal' glede Trumpovega zdravja.
Sean Conley in Trumpova zdravstvena ekipa. Conley je tudi sam priznal, da je v soboto javnost 'nekoliko zavajal' glede Trumpovega zdravja. FOTO: AP
Precej zmede je vnesel Trumpov šef kabineta Mark Meadows, ki je novinarjem v soboto najprej povedal, da je predsednikovo stanje bolj resno, kot pravijo uradne informacije, naslednjih 48 ur pa bo kritičnih. Pri tem jih je prosil, naj ne navajajo vira, nato pa je agenciji Reuters uradno povedal, da je vse v najlepšem redu.

Trumpov šef kabineta Mark Meadows pa je izrazil zaskrbljenost glede Trumpovega stanja in dejal, da slednji še ni na poti okrevanja, povzema BBC. Novinarjem je dejal, da je predsednikovo stanje v zadnjih 24 urah "zelo zaskrbljujoče" ter da bo naslednjih 48 ur odločilnih.

Prav zaradi nasprotujočih si informacij, ki prihajajo v javnost, se pojavljajo številna ugibanja glede Trumpovega resničnega zdravstvenega stanja oziroma kako resno je.

Za dodatno zmedo je v soboto poskrbel tudi Conley sam, ki je izjavil, da je bil Trump diagnosticiran "pred 72 urami". "Smo 72 ur po diagnozi, prvi teden covida-19 - predvsem od sedmega do 10 dneva - je najbolj kritičen pri določitvi verjetnega poteka te bolezni." To bi pomenilo, da so Trumpu potrdili okužbo že v sredo dopoldan, preden je odpotoval v Minnesoto, kjer je imel predvolilno zborovanje pred tisoči podpornikov. A ti se - tako kot sam Trump - v večini ne držijo ukrepov, kot sta nošenje zaščitne maske in varnostna razdalja. Zatem se je v New Jerseyju udeležil še zasebne donatorske prireditve. Poleg tega naj bi Trump prejel eksperimentalni koktajl protiteles, preden je sporočil, da je pozitiven na koronavirus.

Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je za televizijo CBS povedala, da bi morali Trumpovi zdravniki javnosti posredovati zaupanja vredne informacije. Sama se boji, da zdravnikom pred objavo informacije potrdi Trump, kar ni "strokovno".

Bela hiša se je zatem hitro odzvala in trdila, da se je zdravniku zareklo, ter da je Trump v "tretjem dnevu bolezni", zdravilo pa je prejel na drugi dan.

Donald Trump s svojimi 74 leti ter prekomerno telesno težo sodi v rizično skupino. Zdravijo ga z remdesivirjem, zvečer je že prejel drugi odmerek, so potrdili njegovi zdravniki. Poleg tega pa prejema vitamin D, aspirin, cink. Dali so mu tudi eksperimentalni koktajl protiteles.

Prva dama Melania Trump, pri kateri so prav tako potrdili okužbo s koronavirusom, ostaja v karanteni v Beli hiši, počutila naj bi se dobro.

Širi se krog okuženih, pod drobnogledom prireditev pred Belo hišo

Število okuženih oseb, ki so bili v stiku s predsednikom Trumpom, medtem narašča.

Vse bolj verjetno je, da se je virus širil na prireditvi pred Belo hišo 26. septembra, na kateri je Trump kot kandidatko za vrhovno sodnico predstavil Amy Coney Barrett. Potrjenih je že vsaj osem primerov okužbe med udeleženci, ki pa med dogodkom v večini niso nosili mask, niti se niso držali varnostne razdalje. Sedeli so tesno skupaj, sodeč po fotografijah, se rokovali in objemali. Potrjene okužbe imajo prva dama Melania, svetovalka predsednika Hope Hicks, ki naj bi prva kazala simptome bolezni, nekdanja svetovalka Kellyanne Conway, trije senatorji (Chris Christie, Mike Lee in Thom Tillis) ter vodja Trumpove predsedniške kampanje.

Okužbo so v zadnjih dneh potrdili tudi več uslužbencem v Beli hiši, med njimi Trumpovi osebni asistentki in nekaj novinarjem.

Trump je pred Belo hišo predstavil Amy Coney Barrett.
Trump je pred Belo hišo predstavil Amy Coney Barrett. FOTO: AP

Sveža anketa tiskovne agencije Reuters in inštituta Ipsos, opravljena 2. in 3. oktobra, medtem kaže, da predsedniško kandidaturo demokrata Josepha Bidna sedaj podpira 51 odstotkov Američanov, Trumpovo pa 41 odstotkov. To je največja Bidnova prednost v mesecu dni, večina udeležencev ankete pa meni, da bi se lahko Trump okužbi izognil. Tako meni 90 odstotkov demokratskih udeležencev ankete in kar 50 odstotkov republikanskih.

Le 34 odstotkov udeležencev ankete meni, da jim je Trump doslej govoril resnico o koronavirusu, 55 odstotkov jih meni, da je lagal, 11 odstotkov pa se ne more odločiti.

Trumpovega odnosa do koronavirusa ne podpira 57 odstotkov Američanov, 67 odstotkov jih želi, da ne bo več velikih predvolilnih zborovanj, 59 odstotkov pa noče novega televizijskega soočenja kandidatov, dokler Trump ne okreva po covidu-19. Naslednje soočenje med Trumpom in Bidnom je predvideno 15. oktobra.

V sredo pa se bosta na soočenju pomerila podpredsedniška kandidata Mike Pence in Kamala Harris. Oba se sedaj testirata vsak dan in oba sta bila doslej negativna na koronavirus.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (587)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rde?azvezdarde?a
05. 10. 2020 08.00
+1
Komentarji na tem portalu so polni zlobe, odnos do sočloveka je na nuli. Sram vas je lahko, ker v sebi nimate nobenega sočutja. Ni pa nič čudno, kajti levičarski komentarji so polni sovraštva in zdrah in prepirov. Sposobni so narediti vse, samo da bi ponovno prišli do korita. Prodali bi še lastne starše.
Matjaž Pihler
05. 10. 2020 11.24
Ja podobno kot je Janša prodal Slovenijo za 6 milijard kovid mafiji🤣
dark horse
04. 10. 2020 21.54
Kot sm reku ozdravel bo v tednu dni. Čudeži se dogajajo vendar je treba biti dramatičen da izgleda bolj hudo😂
PejtGaPogledatBrane
04. 10. 2020 21.51
+0
Resno, Trump bo umrl v sredo.
Satoshi Nakamoto
04. 10. 2020 21.45
-1
Zanimivo. Izvedel sem samo za tri KAO okužene. Vsi orto janšisti! To bi bilo treba raziskat. Zakaj samo oni zbolevajo za tem virusom.
Krta?a 21
04. 10. 2020 21.37
+1
Vzemi vzorec brisa ga daj v PCR, naredi test, test pozitiven. Taisti vzorec poglej pod mikroskop če najdeš kak virus....tega žal ne delajo. Long story short - PCR je prevara.
Satoshi Nakamoto
04. 10. 2020 21.40
+3
Saj ne vedo niti kako bi naj ta virus izgledal. Ostanke poškodovane celice kažejo kot virus.
streetfighter
04. 10. 2020 21.31
+0
A si je že vbrizgal razkužilo??
bububu123
04. 10. 2020 21.28
-2
tipični Ameri.... ko je kaj narobe z zdravjem, potem steroidi rešijo
dreka?1
04. 10. 2020 21.34
+1
Zaradi dopinga s steroidi bo Trump izločen iz tekme za predsednika ZDA.
miselna policija
04. 10. 2020 21.24
+1
orgličar - čebelarjev sindrom!!pred vsakimi volitvami neozdravljivo zboliš!!
miselna policija
04. 10. 2020 21.22
+2
vsekakor je bolje tako kot pa da delajo poskuse na živalih!!
DaVinci
04. 10. 2020 21.22
-2
Ne daj se Trump!!!
Crazy_Horse
04. 10. 2020 21.12
+2
izigral demokrate da se jim še sanja ne
krucyfix
04. 10. 2020 21.09
+1
Tip blefira. Za volitve mu je preslabo kazalo, pol so se pa tole spomnili.
Balki30
04. 10. 2020 21.01
-1
Deksametazon in medrol sta ucinkovita....ampak.mata posledice.....sploh v udarnih dozah...pa to
Satoshi Nakamoto
04. 10. 2020 21.08
+1
Balki30
04. 10. 2020 21.12
-3
Odvisno od teze....pa navadna voda te ne ubije tudi 30 litrov....destilirana pa...pa to
igor1
04. 10. 2020 21.13
+1
od medrola lahko dobis sladkorno bolezen ko nehas z medrolom nimas sladkorne vec stranski
igor1
04. 10. 2020 21.20
+1
Luka Zagrajšek
04. 10. 2020 21.53
+1
Balki30 - Dajte si desni malo povečat razgledanost. Še kak te lahko preveč vode ubije. hyponatremia
Satoshi Nakamoto
04. 10. 2020 20.58
+4
Veseli me da moje pisanje spravlja janšiste ob pamet ;) Oziroma so s tem že prej imeli probleme, sedaj so začeli noret :)
Balki30
04. 10. 2020 21.02
-2
Tvoje pisanje je nic od nic...tudi moderator tako meni ocitno...zato pa nov nick vsak mesec..pa to
Satoshi Nakamoto
04. 10. 2020 21.06
+0
Satoshi Nakamoto
04. 10. 2020 21.07
+0
Balki30
04. 10. 2020 21.12
+0
Nisem registriran na novi...sem tu in rtv....in nisem jez....pa to
Satoshi Nakamoto
04. 10. 2020 21.15
+1
Satoshi Nakamoto
04. 10. 2020 21.15
+1
dane30
04. 10. 2020 20.55
+0
Upam, da jutri pride ven in da je v dveh dneh premagu smrtonosno korono. Pol bo sele smeha.
Satoshi Nakamoto
04. 10. 2020 20.57
+4
Čudežno ameriško zdravilo. Koktejl. Drago ampak učinkovito. Naj vlada določi posrednika in se to nabavi. Potem pa dat vsakemu ki se prehladi.
reakcionar
04. 10. 2020 20.52
+1
Poslušaj me Donald! Korona ti ne more absolutno NIČ. Če si premagal Killary in globalne sile zla leta 2016, boš tudi korono. Ostani močen! In Melanija tudi. Mi doma molimo za vas! Bog te živi še 100 let. Na mnoga leta!
igor1
04. 10. 2020 20.57
-1
jaz se spomnem da je hilari klinton rekla ce bo precednica da bo povedala ko izve vse o nezemljanih nakar je izgubila volitve
Luka Zagrajšek
04. 10. 2020 21.56
+1
Bogi reakcionar. Zaradi lastnega strahu pred življenjem, sloni na navidezno močni osebi kot je trumpek. Tak je če nimaš lastne samozavesti in volje. Se bo tumpek OK, ne boš trpel, da bi moral sam razmišljat in biti samostojen.
Uporabnik1262524
04. 10. 2020 20.47
+3
Kakorkoli, naj okreva in se čimprej spet normalno počuti ... mogoče je pa lekcija dosežena.
VAREN
04. 10. 2020 20.41
+1
Tretjič gre rado.
Mr. Jones
04. 10. 2020 20.40
+6
Ampak Trump kljub temu da ima 'smrtonosen' covid, še vseeno zgleda boljšega zdravja kot Biden.
Zanesenjak
04. 10. 2020 20.33
+3
Tip ima srečo. Ima pa tudi neskončno željo po zmagi.