Tujina

Trump v telefonskem pogovoru zahteval spremembo izida v Georgii

Washington, 04. 01. 2021 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
735

Ameriški časnik Washington Post je objavil izseke enournega telefonskega pogovora med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in državnim sekretarjem zvezne države Georgia. Trump je v pogovoru od uradnika zahteval, naj najde dovolj glasov za spremembo izida predsedniških volitev. V nasprotnem primeru je zagrozil s pravnimi posledicami.

"Želim si samo najti 11.780 glasov," je dejal Donald Trump republikanskemu državnemu sekretarju Bradu Raffenspergerju. Ta mu je odgovoril, da so obstoječi rezultati regularni in da predsednik razpolaga z napačnimi podatki. Trump je nadaljeval, da je slišal govorice, da so številni glasovi šli v razrez, naprave za preštevanje glasov pa naj bi bile odstranjene iz okrožja Fulton.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Trump je nato Raffenspergerju zagrozil s pravnimi posledicami. "Zavedaš se, kaj so naredili, in o tem ne poročaš. To je kaznivo dejanje. Tega ne smeš dovoliti. Tako ti kot tvoj odvetnik veliko tvegata," je dejal Trump in nadaljeval, naj znova preveri izide, vendar naj to stori "z ljudmi, ki si želijo najti odgovore, in ne tistimi, ki si jih ne".

"Gospod predsednik, stati moramo za našimi številkami, saj verjamemo, da so resnične," pa je dejal Raffensperger.

Kot je znano, je volitve v zvezni državi Georgia dobil Joe Biden, ki je na ravni celotne države zbral 306 elektorskih glasov, Trump pa 232. Ta pa z izidom volitev nikakor ni zadovoljen in nadaljuje boj za, kot trdi sam, ukradene glasove, čeprav so sodišča ugotovila, da tehtnih dokazov za volilno prevaro nima. Sodišča so zavrnila več kot 60 pritožb Trumpove ekipe.

Trump je na Raffenspergerja brez sramu in zadrege naravnost pritiskal, naj mu najde 11.780 glasov, kar bi bil eden več, kot bi jih potreboval za zmago. Svetoval mu je, naj potem razloži, da so se uvodoma ušteli, in bo postal junak.

Donald Trump je v telefonskem pogovoru zahteval spremembo izida v Georgii.
Donald Trump je v telefonskem pogovoru zahteval spremembo izida v Georgii. FOTO: Dreamstime

Trump je trdil, da je slišal, da je zmagal za več 100.000 glasov, da je slišal, da je podjetje, ki proizvaja stroje za štetje glasovnic, začelo odstranjevati stroje iz Georgie oziroma iz strojev pobirati določene dele in podobne neosnovane trditve.

Trumpu je s svojimi nedokazanimi trditvami o volilnih prevarah uspelo na svojo stran dobiti 12 republikanskih senatorjev in okrog 100 članov predstavniškega doma, ki bodo v sredo ob uradnem štetju elektorskih glasov na skupnem zasedanju predstavniškega doma in senata vložili ugovor na Bidnovo zmago.

Kongresni demokrati pa so direktorja zvezne policije FBI Christopherja Wrayja pozvali, naj zaradi pritiska za spremembo volilnega izida v Georgii in s tem suma kršitve volilne zakonodaje sproži kazensko preiskavo predsednika. Vse več je tudi pozivov k vložitvi nove ustavne obtožbe, čeprav se bo Trumpu mandat iztekel 20. januarja. "Kot člana kongresa in nekdanja tožilca se zavedava, da je Trump zagrešil številne kršitve volilne zakonodaje," sta direktorju FBI napisala demokratska kongresnika Ted Lieu iz Kalifornije in Kathleen Rice iz New Yorka.

V nedeljo je na odločitev nekaterih republikancev s teksaškim senatorjem Tedom Cruzom na čelu, da vložijo ugovor na Bidnovo zmago, odgovorila skupina deset senatorjev obeh strank. Med njimi so bili republikanci Mitt Romney, Susan Collins, Lisa Murkowski in Bill Cassidy. "Volitve so končane. Nadaljnji poskusi sejanja dvomov o izidu so v nasprotju z jasno izraženo voljo Američanov in služijo le za spodkopavanje zaupanja ljudi v že potrjene izide volitev," so zapisali senatorji.

Volivci v Georgii bodo v torek odšli znova na volišča in odločali o izvolitvi dveh senatorjev, rezultat pa bo vplival na razmerje moči v senatu. Če bosta zmagala demokrata, bo število demokratskih in republikanskih senatorjev izenačeno, odločilni glas pa bi tako imela podpredsednica Kamala Harris, kar bi tehtnico nagnilo stran demokratov. Novoizvoljena podpredsednica, da gre za "poskus iz obupa in golo zlorabo oblasti s strani predsednika ZDA".

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (735)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
06. 01. 2021 11.10
Silvester Kresnik
05. 01. 2021 14.32
Evropsko odvišno mrjašenje v neskončnost. Če so ameriške volitve približno takšne kot slovenski referendum za nATO, ko je glasovalo samo 27 % volivcev in so v 80 %tih udeleženih, ljudje zagotavljali, da so glasovali proti učlanjenju Slovenije. 73 %tov pa, ki so smatrali, da je referendum iz potrebe, uradno sploh neveljaven; bo izid volitev čez lužo dokončno določilo mednarodno arbitražno sodišče in s tem omejilo vsestransko glamurozne stroške tega svetovnega škandala. Sivc.
Pandemia
05. 01. 2021 10.25
+1
ma za pisat gostilniske debate. rekla, kazal, sem cu pravit itd. do sedaj kar ste tukaj na tem portalu trdili ne stoji vec na nogah. nisem politik in nimam veze s tem ampak kar je prevec je prevec
morfo
04. 01. 2021 21.52
+0
Kaj pa prevare v Floridi, Texsasu, Missisouri, Oklahoma, Arkansas, Utah, Ohio tam je bilo vse OK, tam seje vse dobro štelo, tam ni nič izginilo, tam niso manipulirali s aparati za štetje? 😂😂😂😂😂
dannyer
04. 01. 2021 21.49
-1
mediji že ignorirajo zgodbo le nekaj slrajnih demorkatov čivka neumnosti. posnetek mate na msnbc. in je bolj zadelgeorginega predstavnika kot trumpa. vidl opa se je novinarsko nastavlanje in rezanje iz konteksta. sramota. kaj bi dal da bi imeli še prave novinarje le iluzija.
Fejst pob?
04. 01. 2021 20.50
-1
Neverjetno kako lahko en pokvarjen človek s pomočjo enako pokvarjenih lažnivcev na visokih položajih zamaje eno najstarejših demokracij.
dannyer
04. 01. 2021 21.46
-1
takoj sem vedel da ne veš nič to so zamajali demokrati z laganjem in spodkopavanjem ter lažmi s pomočjo msm. malo se pouči in posnetek je že v javnosti cel. in je bolj na slab glas spravil tega iz george. mal opreveri info preden pišeš ti nerazgledani nizko informirani ljudje so resen problem
Rock8
04. 01. 2021 19.32
zajebant2
04. 01. 2021 19.18
-3
čisti naš levak sili z glavo skozi betonski zid
dannyer
04. 01. 2021 18.54
-4
video je sedaj vidl ose je da je medij dal iz konteksta je pa prav to pokazalo slabo luč na tega republikanca . trump je dajal da imajo dokaze o ljudeh k iso se preselili. in da en rabi 100.000 tožb rabi jih sam o11,000 t oje mislo sramota kok medij laže
Paskakvali
04. 01. 2021 19.14
+1
MladInPerspektiven
04. 01. 2021 20.42
+1
Dannyer Ma kaj maš korono in vročino, lahko ti jaz prevedem sem živel v Kanadi tko da ne bo pomote. In nehajte se blamirat slepi podporniki Tampa... JJ tiho molči in molčite še vi.
morfo
04. 01. 2021 21.36
-2
dannyer
04. 01. 2021 21.47
-1
kanada je uff slaba. slepi neinformirani baidnovi podpoirniki so problem malo preverite info
dannyer
04. 01. 2021 18.36
-5
na koncu pa ljudje ne vedo kaj se dogaja ljudje so klicali na posebna zaslišanja v georgi. pa je governer lagal ljudem pa preklical voljo kongresnikov. priznanje v misigenu ,da imajo skos napake na volitvah detroit press. haloooooooo. pa sedaj zmaga v wiskonsi saj lahk osedaj kar 200.000 glasov leti ven ker so neveljavna kar pomeni trup je zmagal wisconso. ljudje so prisegli pokazali dokumente in posnetke pa sodniki niso dovolili zaradi procesnih napak . halooooooo ljudje so ignorirani sistem ne deluje prevare pa so sedaj učitne. glede na to kako demokrati vse ovirajo. baiden kriminalec pa ima zaščito msm z največji medijsko afero vseh časov ko so zanikiali preiskavo v hunter baiden baiden je v lasti kitajcev. vse kaj so delali in obtožii trampa so sami delali. sramota.
nikhrast
04. 01. 2021 19.12
+2
danny, ne se smešiti s temi izjavami, še večina republikancev 6daj vidi da je Trump slepar, confidence man, po vrhu tega je pa še moron, ne preveč brihten, kot je rekel Rex Tillerson. Trump že vse življenje vleče folk za nos, samo precej naivnih mu še vseeno zaupa.
morfo
04. 01. 2021 21.38
-1
dannyer
04. 01. 2021 21.48
+0
se vidi na se ti smešiš to da omenjaš ljudje iz elite me ne preseneča. to pač je ko nimaš znanje.
dannyer
04. 01. 2021 18.23
-2
jasno je ,da je prav ta spusto posnetke ker se njegov glas vidi ok trampov pa ne. zato pa je lahko samega sebe naredil kot ok tramp pa ne. drugič posnetk iso glede nepravilnosti v georgi po škandalih z vdori in laži elit ljudje ne zaupajo več sistemu. mim grede hileri je sama dajal ,da baiden ne sme priznati poraza pa neustavne zadeve so sam idelali že 4 leta. ker ni konteksta v pogovoru in je očitno zrežirano ni tok kredibilno. ker če ne poznaš konteksta ne veš to pa da v slo MSM še vedno lažejo pa zavajajo o nepravilnostih je neetično in novinarsko rsodišče bi moral oposredovati ker to n inovinarstvo ka jdela ta medij.
dannyer
04. 01. 2021 18.13
+0
PRvič objavili so 4 minute z preskoki brez konteksta tak o,da se ne ve kaj se dogaja .drugič dokazi so bili glede nepravilnosti natančno raziskavo pa še nico naredili. smo pa videli ,da mercope county zavrača sodni poziv. demokrati delaj osedaj enako pa so mediji tiho. MSM pa dajo zavajajoče info. Prvič ni imel 60 tožb. drugič večina je šla zaradi proceduralinih napak in ne zaradi dokazov neetično poročanje 24ur se nadeljuje. pravila za ene za druge pa ne. to da so kršile ustavo države je jasno da ni ok.
enakostzavse
04. 01. 2021 17.24
+6
Se sprašujem če zdravniški pregledi, psihofizično stanje kandidata, veljajo samo za nižji rang zaposlenih ? Ni vprašanje samo za USA, ampak tudi za našo državo. Poleg pozitivnega mnenja zdr. medicine dela, še je bil en pogoj za sprejem. NEKAZNOVANOST. Če bi se po svetu, tudi pri nas, držali tega, ne bi bilo raznih trampusov, erdijev, onega madžara in pa seveda ne bi imeli lopova janše.
ValterUdovernik
04. 01. 2021 16.23
+15
Po 20. januarju bo sel Biden v Belo Hiso, Trump bo sel v bliznji prihodnosti v zapor, Jansa pa v zgodovino z dolgim nosom, na katerem bodo konkretni ostanki Trumpovega dreka.
Sputnik8
04. 01. 2021 18.03
-6
nikhrast
04. 01. 2021 16.17
+9
Trump je psihično bolan, narcis in egoist, normalen človek, pa še predsednik države, ne more dajati takšne absurdne izjave ki pravzaprav zvenijo kot državni udar.
dannyer
04. 01. 2021 18.14
-4
unclub
04. 01. 2021 18.27
-1
dannyer
04. 01. 2021 21.48
-1
predolgo bi trajalo za nizkoinformirane ljudi
ho?emVšolo
04. 01. 2021 15.56
-8
Buum fotografija. A ga je razneslo - samouničenje. Levi mu ne dajo spati.
Kollerik
04. 01. 2021 16.14
+9
Ne dajo mu spati pufi in luzerstvo. Pa tudi ženkica komaj čaka, da bo odnesla pete od tega orangutana.
Capone42
04. 01. 2021 16.45
+1
Ja, Melania bo ušla h kakšnemu pripadniku BLM 🤣😂
deratizacija
04. 01. 2021 15.55
+12
Pred koncem leta bo Trump, če ne bo kot slovenski državljan po Melaniji emigriral v Slovenijo, že za rešetkami. Malo nerodno za bivšega predsednika in ZDA, vendar tudi to je Amerika. Obstaja pa še častna varianta, če postane Melanija vdova.
malaraja
04. 01. 2021 16.03
+18
Pri nas je lahko pravnomočni obsojenec predsednik vlade, bosanski pralec denarja pa svetovalec. Slovenija je Indija Koromandija za Trumpa, tukaj bo imel 200.000 gorečih oboževalcev ne glede na to, kaj reče ali naredi.
serumresnice
04. 01. 2021 15.44
+12
Janša še kar upa, da je bil prvi, ki je čestital Trumpu za zmago in ne zadnji, ki bo čestital Bidnu.
malaraja
04. 01. 2021 15.44
+13
Zakaj je oboževalcem lika in dela socialističnega desetarja toliko do zmage Trumpa? Ne razumem. Američani so volili, elektorji odločili in to je to. Kaj se vpletate v vsako pasjo procesijo. Koliko ur porabite za iskanje "dejstev", ki so popolnoma nepomembna. Biden je zmagal, a nimate zdaj kakšnega pomembnejšega dela? Saje ne poslušate tvitota in sedite na kavču?!??
smigol
04. 01. 2021 15.48
-12
Zakaj se pa ti ukcarjas s tistimi ki se ukvarjajo z ameriko? Si kaj drugacen?
M teorija
04. 01. 2021 15.35
+6
Če mu ne bo Grims štel bo težko zmagal!?
poneumljanje
04. 01. 2021 16.18
+5
Imaš prav, zemlja se ohlaja, pa še ranva plošča je, Trumpovi volilci so padli z nje !