Tujina

Bizarna tirada proti novinarjem: 'Predsednik ZDA ima glavno besedo'

Washington, 14. 04. 2020 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Ameriški predsednik ima popolno oblast," je novinarjem v novi tiradi trdil Donald Trump, ko so ga ti povprašali o njegovih pooblastilih za ponovno odprtje zveznih držav in odpravo izolacijskih ukrepov. V nasprotju z njegovimi trditvami so si pravniki enotni, da so ta pooblastila v rokah zveznih oblasti, temu pritrjujejo tudi guvernerji.

Vprašanju enega izmed novinarjev na tiskovni konferenci v Beli hiši glede pooblastil ameriškega predsednika je sledila bizarna in jezna tirada Donalda Trumpa, v kateri je trdil, da ima "popolno oblast" za ponovno odprtje države oziroma odpravo ukrepov socialnega distanciranja zaradi epidemije koronavirusa – v nasprotju s trditvami pravnikov, guvernerjev ameriških zveznih držav ter ameriško ustavo, ki jasno določa, da imajo zvezne države pooblastila za vzdrževanje javnega reda in varnosti. "Predsednik Združenih držav Amerike ima glavno besedo," je Trump dejal med vnovično ostro izmenjavo besed z ameriškimi novinarji. 

Tiskovna konferenca ameriškega predsednika.
Tiskovna konferenca ameriškega predsednika. FOTO: AP

V zadnjih tednih je ZDA postala središče pandemije koronavirusa, umrlo je že preko 23.000 ljudi, novi koronavirus so potrdili pri več kot 680.000 osebah. Večina zveznih držav je tako sprejela ostre ukrepe za zajezitev širjenja virusa, deset držav na  vzhodni in zahodni obali pa že načrtuje odpravo določenih ukrepov. Trenutno veljavna priporočila Bele hiše so sicer zgolj, naj se Američani izogibajo restavracijam, nenujnih potovanjem ter zborovanj, na katerih je več kot 10 ljudi. 

Trump je v ponedeljek novinarjem dejal, da Bela hiša pripravlja načrt ponovnega zagona ameriškega gospodarstva, kot datum potencialne omilitve ukrepov pa je omenil 1. maj. A ko je eden izmed novinarjev vprašal ameriškega predsednika o njegovih pooblastilih, da razveljavi ukrepe, ki so jih sprejele zvezne oblasti oziroma vsili svoje, je Trump dejal, da "ima predsednik Združenih držav Amerike popolno oblast". "Popolno oblast. Guvernerji to vedo." Hitro je sicer nadaljeval, da bodo pri odpravi ukrepov sodelovali z zveznimi oblastmi. 

 

Ameriški predsednik je znan po svojih prepirih z njemu nenaklonjenimi mediji.
Ameriški predsednik je znan po svojih prepirih z njemu nenaklonjenimi mediji. FOTO: AP

Trump je pri tem trdil, da mu številna določila ameriške ustave podeljujejo tovrstna pooblastila, a pri tem ni omenil katera. Pravniki so si sicer enotni, da ameriški predsednik enostavno nima pooblastil, da prekliče oziroma razveljavi ukrepe zveznih ali lokalnih oblasti na področju zagotovitve javnega zdravja. 

Prav tako so si ameriški guvernerji enotni, da je odločitev o omilitvi ali odpravi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa v njihovih rokah. 

Svoje trditve je nato Trump ponovil še na Twitterju in med drugim zapisal, da "lažni mediji" poročajo, da je odločitev o odprtju zveznih držav v rokah  guvernerjev, in ne predsednika ali federalne vlade, ker "želijo ustvariti konflikt in zmedo". 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na tiskovni konferenci je Trump prav tako predvajal videoposnetek njegove predsedniške kampanje, ki po njegovih besedah prikazuje, "kako so mediji podcenjevali in zmanjševali pomen pandemije koronavirusa". A spomnimo, da je sam Trump, tudi ko se je število primerov in smrtnih žrtev v ZDA strmo poviševalo, trdil, da gre "zgolj za gripo" in sprva ostro zavračal kakršnekoli ukrepe socialnega distanciranja in izolacije. Bela hiša je morala tudi priznati, da v državi nimajo dovolj kompletov za testiranje na koronavirus, zvezne države pa so se soočale z velikim pomanjkanjem zaščitne opreme in respiratorjev, pri tem pa so letele tudi obtožbe na Belo hišo, da so pri dobavi opreme prepuščene same sebi, pomoči od Trumpove administracije pa ni od nikoder. 

Celo direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je tako pred dnevi priznal, da bi lahko bilo okužb in mrtvih manj, če bi prej ukrepali. "Bilo je veliko odpora zapiranju zadev v začetku leta," je dejal v odgovoru za ameriški CNN. Trump je nato začel namigovati, da bodo besede Faucija stale njegove službe, a je nato v ponedeljek novinarjem rekel, da Faucija ne namerava odpustiti. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (347)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vapo
14. 04. 2020 19.57
-1
aloalo
14. 04. 2020 16.34
+3
joj ko bo tale korona v zda se še malo razpasla..jim ne bo več pomoči, do konca leta jih bodo v miljinih štel , mrtve seveda
Millady
14. 04. 2020 17.12
-1
Morda, upajmo da ne, ampak za to ne bo kriv Trump
MENS
14. 04. 2020 16.30
+11
"Donald Trump je nevarno duševno bolan in po temperamentu neprimeren za predsednika neke države," je dejal ameriški psihiater John D. Gartner. "Videli smo dovolj, da lahko postavimo diagnozo. Ta motnja je neozdravljiva. Skupina 35- tih ameriških strokovnjakov pa je prepričana, da je hudo duševno bolan. Ti so v odprtem pismu Trumpu pripisali nagnjenost k sadizmu, agresivnosti, paranoji, impulzivnosti in hiperobčutljivost, kar po njihovem kaže celo na to, da predsednik oboleva za resnim malignim narcizmom.
StrikeOne
14. 04. 2020 16.35
+1
Kdo jim je plačal za takšno diagnozo? A so to isti psihijatri, ki trdijo da ne obstajata samo dva biološka spola ampak njih nešteto? A to so ti viri katere navajaš kot sveto kravo v Indiji? Isti psihijatri, ki mentalne bolnike ne pošljejo na zdravljenje ali jih zdravijo ampak jim kar odredijo operacijo spremembe spola katero jih pa še bolj zaznamuje in uniči kajti zaradi tega niso srečni niti je to vzrok njihovih težav. Jaz se indentificiram kot napadalni helikopter prosim, da spoštujete moj spol in me pravilno imenujete.
StrikeOne
14. 04. 2020 16.42
+0
Dodal bi , da je malo narcisoiden a ni tako zblojen in hudo nevaren kot ga hočeš prikazati ti ali ti psihijatri, ki pa ironično podpirajo tisto psihopatinjo in morilko Killary clinton, proti njej pa nimajo diagnoz, dovolj že imamo te dvoličnosti in zlobe ter , da nam drugi govorijo kaj in kako naj mislimo. Lep dan želim.
Millady
14. 04. 2020 16.57
+0
Millady
14. 04. 2020 17.00
+2
Prav zanima me, kaj reče psihiater Gartner za sliko Billa Clintona v modri obleki in rdečih salonarjih? Slika je bila sicer last Epsteina...
nightifly
14. 04. 2020 15.51
+13
Nekaj pa je sigurno ,,,pa tudi , ce imate novinarji karkoli proti njemu ----namrec , Trump ne bo nikoli poslal v svet depes ,ki bi blatile Ameriko . Ce ima kaj povedati novinarjem ,njegovim nasprotnikom , jim to pove direkt v fris ,osebno . Brez skrivanja za nick ,name-i ali celo anonimkami .
Maxx365
14. 04. 2020 15.44
-2
"Predsednik ZDA ima glavno besedo" ... bog ne daj, vsaj dokler je trumpelj predsednik
nightifly
14. 04. 2020 15.54
+4
max ,,,,,,do sedaj Trump se ni povzrocil nobene vojne , vrgel dol kaksnega rezima kot so to poceli vsi predsedniki pred njim , celo nobelovec Obamovic hussein . Nasprotno , bodite posteni in povejte ,da si prizadeva za mir ,ter za to ,da se vecina ameriskih vojakov vrne domov ,celih in zivih . Ne razumem vseh vas , ki ga strafate zaradi tega . To mi pa res ne bo nikoli jasno .
deathbite
14. 04. 2020 16.40
+2
@nočni, tumpasti je sam po sebi dovolj velika škoda za Američane in svet. Da si prizadeva za mir? Nisem opazila. Ne v Iraku in ne v Siriji.
DR.Fejsbuk
14. 04. 2020 15.36
+11
Še enkrat velika zahvala vsem, ki se vsakodnevno trudijo, da naše mrtvašnice niso zvrhano napolnjene z žrtvami bolezni covid-19! Tako kot je to primer v Ameriki, Španiji, Italiji.....
StrikeOne
14. 04. 2020 15.54
+5
Daj se ti raje ukvarjaj s tako pomembnimi temami kot si se do sedaj in sicer kdo je dal gol komu kajti to bo spremenilo svet, ko nekdo da gol. Kot je rekla ena sedaj že viralna Biologinja v Španiji: Mene plačate 1800€ mesečno, da razvijam zdravila za viruse dokler plačujete Messiju in Ronaldotu desetine milijonov mesečno da igrajo nogomet. Sedaj ko delate paniko, da potrebujete cepiva in zdravila naj vam jih messi in ronaldo naredijo!
grozjak
14. 04. 2020 20.45
+2
Strikeone, toliko bedarij, kot si jih ti danes natrosil, jih ta z nickom messi ne more cel lajf.....
GlasModrosti
14. 04. 2020 15.00
-1
Wannabe diktator. Tale se zgleduje po samih slabih zgledi Putin, Orban, Kim Jong Un. bin Salman ...
StrikeOne
14. 04. 2020 15.08
+11
Tvoji vzorniki pa so predvidevam : Kilary and billy clinton, George Bush, jimmy savile, Madonna, Epstein, Princ Andrew..
nightangel
14. 04. 2020 15.16
+2
@GlasModrosti,ti imaš napačen nick,v tebi ni niti najmanjše modrosti...Trump je car,za vse podkupljene politike,ki delajo proti narodu.
StrikeOne
14. 04. 2020 14.34
+9
Poglejte si najbolj gledan dokumentarec objavljen pred tremi dnevi in že ima 5 milijonov pregledov. Vse je točno dokumentirano tudi kaj počnejo mediji in kako. Ker pop tv ne dovoli linkov vam posredujem Ime dokumentarca katerega delijo že vsi traja eno uro je "eye opener" Out of Shadows
mferk11
14. 04. 2020 14.40
+4
verjetno bodo izbrisali tvoj komentar resnice tako kot so mojega. Mislim, da jim ni všeč.
blazboss
14. 04. 2020 14.44
+8
tocno tako, poglejte si na YT - Fall Cabal. P*edofilija, satanizem, trgovanje z otroki s strani krvnih družin, clintonovih, obame in drugi hollywoodkih znanih norčkih
StrikeOne
14. 04. 2020 14.45
+7
Naj brišejo , ne morejo ustaviti več Prebujanja po celem svetu. Preveč je malih razpok v jezu. To da pa uporabljamo njihovo platformo pa je čisto pravilno ker imamo pravico do Svobode govora in ker oni nam natrošajo svojo propagando preko teh platform. Sicer pa ogromno zaposlenih v teh medijih vedo o čem govorim in se mnogi strinjajo, kajti so samo ljudje v istem kot mi.
DR.Fejsbuk
14. 04. 2020 15.27
-3
Na srečo se zelo redki strinjajo z vašimi blodnjami, zato smo še vedno na repu po smrtnosti zaradi korona virusa! In fantje, prenehajte pisati bedarije, saj s tem samo ovirate ostale pri čimprejšnjem vzpostavljanju kolikor toliko normalnega življenja! Meni tudi ni prav, da letos ne bom mogel na dopust v tujino, pa kaj potem!
mferk11
14. 04. 2020 15.37
+2
StrikeOne
14. 04. 2020 15.44
+6
Blodnjami? Bog ti daj malo pameti kajti očitno je nimaš in nisi sposoben kritičnega razmišljanja. Če nekaj obsodiš za blodnje preden sploh pogledaš in oceniš si že vse povedal o svojem intelektu ali motivih. Še malo zblojeni.
DR.Fejsbuk
14. 04. 2020 15.56
-1
StrikeOne
14. 04. 2020 16.05
+1
A si ga sploh pogledal preden si ga označil za neumnost? To pove kdo je neumen. Seveda lahko posname vsak, ki hoče a ne more vsak navesti jasno dokazljivih dejstev ter ne more vsak imeti nekaj Milijonov pregledov v treh dneh sploh pa ne, če bi to bila neumnost. Zato se sprašujem kaj je tvoj motiv, da pljuvaš po resnici? Neumnost ali pokvarjenost?
grozjak
14. 04. 2020 20.52
Nekaj let nazaj je bil zelo popularen tvorec dokumentarcev američan moore, ki je zelo uspešno blatil svojo državo, upravičeno ali ne, na koncu je bil podoben samo debelemu zagrenjencu, ki mu nič ni prav...vsak dokumentarec je tako samo pogled avtorja na neko situacijo....nikakor pa ne nekaj, kar je treba verjeti, pa če nam je še tako logično prikazano....jaz verjamem samo še uradnim informacijam...sem raje ovca, kot magarac....
matejcko
14. 04. 2020 14.31
+15
Raziskovalno novinarstvo je v Sloveniji že zdavnaj umrlo
praviceni
14. 04. 2020 14.27
-3
Enega njemu precej podobnega ima tudi Ljubljana. Aroganca in vse ostalo enako.......
mikica247
14. 04. 2020 14.26
+11
Ko sem branil novinarje, da so politikom trn v peti je nekdo pod moj komentar napisal, da so mediji krivi, ker pišejo o Severini, kako je sosed sosedu zažgal avto in podobnih bedarijah... Ja res je. In še več bo takšnih medijev in novinarjev. Krivi pa smo si sami. Zato, ker ne podpiramo neodvisne javne in državne RTV Slovenije. O njej govorimo najslabše, kako so vsi leni, kako jih je preveč in imajo prevelike plače. Zakaj JJ poziva in hujska ljudi, da nebi več plačevali RTV prispevek? Ko navadnemu človeku rečeš, da bi bilo treba RTV prispevek ukinit je seveda takoj ZA in na strani pobudnikov tega neumnega in za državljane škodljivega namena. Namesto izšolanih, profesionalnih, neodvisnih novinarjev zaposlenih v javni RTV Slovenija si vlada želi in nas napeljuje, da bomo imeli privat (honorarne, vodljive in neizobražene) novinarje na privat TV in radijskih postajah. Te postaje pa imajo v ozadju privat kapital in svoje interese. Kaj mislite kako je delati novinarju, ko mu na privat postaji rečejo: "Ne piši o JJ nič slabega, namesto tega raje napiši nekaj o Severini. Drugače lahko greš". A tega si želimo?
Millady
14. 04. 2020 14.44
+8
Ljudje so kratkovidni, ne vedo, kaj pomeni objektivna informacija, za njih ta ni vredna 12 eur..vse bodo podprli, samo da jim ni treba plačevati rtv prispevka..
aleksandar1964
14. 04. 2020 15.15
+1
Ti imaš pa prav res smo ovce. JJ pa kateri IQ ima ta lik. Že moj sein ga je izanalalaziral.... Rešitelj slovenstva.. ????
nightangel
14. 04. 2020 15.18
+3
@Mikica,če misliš da je RTV neodvisna in da ne spada pod MSM medije potem ti res ni pomoči.
vokindos
14. 04. 2020 14.25
+2
A je Trump levičar ali desničar?
Matjaž Pihler
14. 04. 2020 14.30
+13
Nic, politiki se ne delijo na leve in desne, to je samo delitev za uboge ljudi, da mislijo da imajo izbiro, politika vidi 1% ljudi in to je to, normalno oni jih tut placujejo, pod mizo seveda, danasnji svet je pa en velik dokaz da se svet deli sam de na 1%-99% ampak uboge ofce navijajo zabtisti 1%, ki bi se jih takoj znebil😂
StrikeOne
14. 04. 2020 14.36
+6
1% je v paniki kajti njihovi mediji ne morejo več oblikovati javnega mnenja ljudje ne verjamemjo medijem, seveda jih je še kar nekaj takih, kateri jim slepo verjamejo ampak so že v manjšini.
GlasModrosti
14. 04. 2020 15.05
+4
V ZDA je bil izvooljen na strani republikancev, ki so konzervativci ali desničarji. Mislim pa da v realnosti Trump ni nič oz. vse, odvisno od tega kaj je bolj donosno.
GlasModrosti
14. 04. 2020 15.06
+2
Načeloma ni daleč od resnice. So pa izjeme. Verjamem, da je Bernie sanders čistokrvni levičar.
nightifly
14. 04. 2020 14.18
+7
Avtor , novinar U. V. , ste poslusal celotno tiskovno ? Trump je zelo natancno povedal glede pristojnosti v zadevah ,ki se zdaj dogajajo . Tako kot glede ukrepov , kar se tice eksplicitno medicinske stroke , Trump vedno pove ,da se zanasa na odlocitve ekipe ,ki je bila ustanovljen a zaradi te epidemije , je odgovorna , mu predlaga ,toda on na koncu sprejme politicne odlocitve . Analiziral je tudi prenos oblasti navzgor ali navzdol , prioritete in ekskluzivne pristojnosti . Lepo bi bilo ,ce novinarji natocijo cistega vina slovenskih bralcem in ne objavijo smo nacelnega pisanja ,ampak natacno razclenijo kaj je kdo rekel ,naredil in podpisal .
mferk11
14. 04. 2020 14.20
+8
nightifly
14. 04. 2020 14.23
+11
Sicer pa ----napisite tudi to , da se Trump , vec ali manj vsak dan tudi dvakrat pojavi osebno z vso ekipo dohtarjev ,ki so odgovorni za odlocitve o Covidu ,torej za posledice v 300 milionski tako raznoliki drzavi . Na voljo je novinarjem , in to v direktnem prenosu .Slovenski premier smatra novinarje za nebod*igatreba , sprejema vprasanja samo vi*a ma*il . Kje to vidis ? Nikjer .
ho?emVšolo
14. 04. 2020 14.11
+7
Trump in jojo si lahko podata roke!
nightifly
14. 04. 2020 14.23
+12
ojej , misek ,,,,, pa ja ne primerjate Trumpa s tem slovenskim orbanom .....dajte no .
Millady
14. 04. 2020 14.53
+4
Edino, kar imata skupno je podoben okus za ženske :) JJ Trumpu ne seže niti do gležnja
pravakritika
14. 04. 2020 14.06
+9
...še dobro, da je Trump KOMUNAJZAR.... Vsakršna podobnost Trumpa v aroganciji s kom v sedanji vladi je zgolj slučajna...
Ribežn
14. 04. 2020 14.02
+0
Edino pravilno.. Medije ukint.. Folk nj se za sebe briga in bo svet lepši..Ukvarjite se raj temeljito s svojimi hobiji, ne pa da vam je hoby pisanje po forumih in analiza politikov.
Franz verli?
14. 04. 2020 14.00
+13
Pa pravijo, da je Putin diktator.....
Cervantes Saavedra
14. 04. 2020 14.00
+1
ZA pravi: In praviš: »…po kennedyju, ob katerem se je pa maršal Tito počutil očetovskega in mu je bil všeč. tam je bilo pa prepovedano tolči....« (14.04.2020, 12:04:51). – Neverjetno, koliko laži trosiš okoli sebe. Dosledno. Sept. 1961, na konferenci neuvrščenih v Beogradu, je Tito v govoru opravičeval sovjetski jedrski poskus. Dne 13.11.1961 je Tito v Skopju imel govor z izrazito prosovjetsko in protiameriško vsebino. Itd, itd. Vse za časa predsednikovanja Johna Kennedyja. Ki je take Titove govore gotovo imel za očetovske, a ne? Trdo, trdo Sančovo sedlo ti megli pamet, kaj?
pravisprehajalec
14. 04. 2020 14.25
-4
Da je bilo gibanje Neuvrščenih podaljšana roka varšavskega pakta je znano, kar je pojasnil Fidel Castro na konferenci neuvrščenih 1978 leta, Sančo. Po nekaterih informacijah jih je Hruščov sam predlagal Brozu, saj sta bila stara znanca iz predvojne Moskve, Broz pa je zastopal neko protistalinsko komunistično ideološko linijo po Informbiroju. Kljub tvoji omenjeni epizodi, pa broz nikoli ni sprožil medijske gonje proti Kennedyju in še danes je pri starih ljudeh nenormalno priljubljen. Kar ne velja za nobenega ameriškega predsednika...
Cervantes Saavedra
14. 04. 2020 20.27
ZA pravi kljusač: Te nič ne ganejo zgornji natančni podatki o Titovi medijski protiameriški gonji. Se ne čudim, tvoja koža pod Sančevim sedlom je vse trša. In Castro ni imel nobene besede pri ustanavljanju gibanja neuvrščenih. Podatki ti očitno ne morejo priti do strjenih spominskih centrov.
Matjaž Pihler
14. 04. 2020 13.59
+0
Predsednik besedo, niti te nima, se najmanj pa zadnjo. Cudno da trumpek dela kot zeli zasebna banka federalnih rezerv. Mediji pa nadzorovani s strani pescice, ki jih lahko prestejemo na prste. Najvecji medijski mogotec je imel nekoc v lasti 300 svetovnih medijev od jeruzalem do washington posta, preden napadate malo pogoglajte, si da dokazat marsikej ce clovek vidi dlje od nosu.
StrikeOne
14. 04. 2020 14.01
+6
Za tvojo informacijo Trump je ukinil privat lastništvo Judovskih bankirjev nad FED-om, niti mesec dni nazaj ne! Takoj se je začela najhujša kriza na svetu korona, ne trdimda je povezano je pa zanimivo. FED je po stoletju manipulacij Banksterjev ponovno pod oblastjo Ameriškega naroda in države.
bikoborec69
14. 04. 2020 14.08
-1
Matjaž Pihler
14. 04. 2020 14.19
+0
Strike a lohk vir, se mi zdi skir neverjetno. Je trump natiskal 7 trilijonov? Pol ocitno ni nic drugacen od predhodnikov.
Matjaž Pihler
14. 04. 2020 14.24
+0
Strike govoriti da bos nekaj naredil al pa narediti sta dve razlicni stvari, nikjer nobene infomacije da je klown trumpek storil to. Teorije za trote.
Millady
14. 04. 2020 14.36
+5
Matjaž, Trump JE to storil, malo preberi kaj pišejo tuji časopisi. Prvič po stotih letih bo imela država kontrolo nad bankami, totalno jih je knockoutiral!
Matjaž Pihler
14. 04. 2020 14.42
-1
Ja iscem pa nikjer ne najdem, najdem samo da je bil glasen okol tega, pomoje ga v istem trenutku pospravjo vse trumpe😂
nightangel
14. 04. 2020 15.22
-1
Na RTV ali na Pop Tv tega sigurno ne boš našel.
Millady
14. 04. 2020 16.56
+1
bikoborec69
14. 04. 2020 13.57
-2
Demenca je huda stvar, a se da pozdravit oz odvisno od starosti in faze.