20°C

V Beli hiši podpisali Abrahamov sporazum med Izraelom in dvema arabskima državama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA /
KOMENTARJI
10
Pod pokroviteljstvom ameriškega predsednika Donalda Trumpa je premier Izraela Benjamin Netanjahu v Beli hiši z zunanjima ministroma Bahrajna in Združenih arabskih emiratov danes podpisal sporazum o normalizaciji odnosov. Sporazum so poimenovali po preroku Abrahamu, ki ga častijo vse tri glavne vere na Bližnjem vzhodu.

Sporazum o normalizaciji odnosov je Izrael ob posredovanju ZDA najprej sklenil z Združenimi arabskimi emirati, nato se je pridružil še Bahrajn, Trump pa si je prislužil nominacijo za Nobelovo nagrado za mir. Pred podpisom sporazuma je Trump zagotovil, da se mu bodo pridružile še druge arabske države, že kmalu "med pet in šest", pa tudi Palestinci in na Bližnjem vzhodu bo zavladal mir.

Bela hiša zgodovinski dogodek s pridom izkorišča za potrebe kampanje za predsedniške volitve, čeprav pa za Američane zunanja politika, ko gre za dosežke, ni nikoli v ospredju najpomembnejših vprašanj. To je nazadnje boleče spoznal predsednik George Bushstarejši, ki je leta 1991 užival rekordno podporo v javnosti zaradi uspeha v zalivski vojni proti Iraku, nato pa leta 1992 izgubil volitve proti Billu Clintonu.

Izrael je doslej pod ameriškim pokroviteljstvom vzpostavil odnose z Egiptom leta 1974, potem pa še z Jordanijo leta 1994. Mirovni sporazum z Egiptom je bil sklenjen v Camp Davidu pod pokroviteljstvom demokratskega predsednika Jimmyja Carterja, ki je prav tako vladal le en mandat, sporazumu z Jordanijo pa je botrovalo posredovanje vlade demokrata Billa Clintona.

Podpis sporazuma o normalizaciji odnosov.
Podpis sporazuma o normalizaciji odnosov.FOTO: AP

Danes sklenjena sporazuma pomenita pomembno prelomnico za Bližnji vzhod, kjer so arabske države doslej ohranjale enotno fronto pritiska na Izrael z zavračanjem normalizacije odnosov, dokler se ne uredi palestinsko vprašanje. Trumpova vlada je popolnoma na strani Izraela kar zadeva Palestince, ki so v nedeljo pozvali k protestom na zasedenih ozemljih in drugod po svetu, predvsem pred veleposlaništvi ZDA, pa tudi Izraela, Bahrajna in Združenih arabskih emiratov.

Vsem štirim državam je skupno, da sovražijo Iran, proti kateremu je Trump uvedel sankcije, potem ko se je enostransko umaknil iz iranskega jedrskega sporazuma. Za Bahrajn in Združene arabske emirate sporazum prinaša nove gospodarske priložnosti in Trump je tako navdušen, da je pripravljen celo na prodajo sodobne vojaške oborožitve obema, kar je malce zaskrbelo Izrael, ki že lobira, da se to ne bi zgodilo.

Sporazum je nedvomno dober za Trumpa, ki zaostaja v anketah pred volitvami in za Netanjahuja, ki se sooča z obtožbami o korupciji, tako kot Trump pa tudi s kritikami glede ukrepanja proti pandemiji koronavirusa.

Podrobnosti sporazuma še niso znane, vendar pa gre v bistvu za več sporazumov. Izrael bo z vsako od dveh držav sklenil bilateralni sporazum, vsi skupaj vključno z ZDA pa enega krovnega.