Tujina

Trump predstavil mirovni načrt, Palestinici ga zavračajo

Washington, 28. 01. 2020 19.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški predsednik Donald Trump je z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem ob strani v Beli hiši predstavil mirovni načrt za Bližnji vzhod. Avtor predstavljenega načrta je sicer Trumpov zet Jared Kushner. V skladu z načrtom naj bi po besedah predsednik ZDA Palestincem pripadlo več ozemlja, prestolnica Palestine pa bi bil del vzhodnega Jeruzalema. Palestinci so Trumpov načrt že zavrnili.

Ameriški predsednik Donald Trump je sporočil, da je Izrael že pristal na pogovore o njegovem načrtu. Če se bo Izrael strinjal z zemljevidom, ga bodo ZDA priznale. Povedal je še, da gre za velik korak k dosegu mira na Bližnjem vzhodu.

"Gre za načrt, ki bo dvakratno povečal palestinsko ozemlje, hkrati pa ne bo sklenjen na škodo, ne ene ne druge strani". ZDA bi tako "s ponosom" odprle veleposlaništvo v palestinskem vzhodnem Jeruzalemu, je dejal Trump. Zemljevid, ki je že prišel v javnost, sicer predvideva precej razdrobljeno palestinsko ozemlje. Trump je na Twitterju objavil fotografijo zemljevida, ko je pospremil z zapisom v arabščini: "Kakšna bi lahko bila podoba Palestine v prihodnosti."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bodoča palestinska država naj bi bila razdeljena na Zahodni breg in Gazo, ki bi se povezala z novimi cestami nad zemljo in predori. Dolina reke Jordan, ki je ključnega pomena za izraelsko varnost, naj bi ostala pod suverenostjo Izraela, vendar pa bi njeni deli sčasoma, ko bo palestinska država zaživela, prehajala pod nadzor palestinske države, navaja STA.

Načrt predvideva, da bi odgovornost za mošejo Al Aksa v Jeruzalemu v prehodnem obdobju ohranila Jordanija. Washington računa tudi na previdno podporo Savdske Arabije in morda še kakšne države Perzijskega zaliva.

Trump verjame, da bo njegov načrt rešil poglavitne težave med Izraelci in Palestinci.
Trump verjame, da bo njegov načrt rešil poglavitne težave med Izraelci in Palestinci. FOTO: AP

Trump se je pohvalil, da je doslej že veliko storil za Izrael, zato je "edino smiselno, da veliko postori še za Palestince, sicer vse skupaj ne bi bilo fer". Načrt naj bi sicer vseboval tudi 50 milijardno finančno injekcijo za Palestino, Jordanijo in Egipt.

Medtem pa palestinski predstavniki že zavračajo načrt. Palestinski predsednik Mahmud Abas je zavrnil mirovni načrt in dejal, ga bodo poslali na "smetišče zgodovine". "Potem, ko smo slišali te smeti, pravimo še enkrat 'ne' temu 'dogovoru stoletja," je dejal palestinski predsednik Abas in napovedal, da se bo vloga palestinskih oblasti zdaj spremenila. Ni pa pojasnil, kako. Medtem se je na Zahodnem bregu zbralo več sto palestinskih protestnikov. Po poročanju AFP je prišlo tudi do spopadov med protestniki in izraelsko vojsko, pri čemer je bilo najmanj 13 Palestincev ranjenih.

Odposlanec za Veliko Britanijo Husam Zomlot je dejal, da gre le za "del političnega teatra, ki bi zadevo pomaknil čez rob do apartheida". Tudi palestinsko gibanje Hamas že zavrnilo Trumpov predlog ter ga označilo kot "neumnost", predsednikovo izjave pa kot "agresivne".

Odzvali so se tudi v Teheranu. Svetovalec iranskega predsednika Hassana Rohanija je dejal, da gre pri omenjenem Trumpovem načrtu le za "dogovor ZDA in zionističnega režima", ter da ob tem Palestinci sploh niso bili upoštevani.

Na drugi strani pa je jordanski zunanji minister Ajman Safadi prepričan, da je ustanovitev palestinske države z vzhodnim Jeruzalemom kot prestolnico, edina pot do dolgotrajnega miru. Safadi je sicer posvaril pred enostranskimi potezami Izraela.

Netanjahu namerava mirovni načrt predstaviti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu v Moskvi, Palestinci pa so medtem zaprosili za nujno izredno srečanje zunanjih ministrov Arabske lige, ki bo v soboto. Narašča strah, da bo zaradi Trumpovega načrta prišlo do novega nasilja Palestincev in izraelska vojska je v pripravljenosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

OlalaKokoĐambo
30. 01. 2020 16.10
+0
Sem Jud..Moj stric je Rabin v Italiji..Smo zelo verni Judje... I kot taki -NE PRIZNAVAMO DANASNJO DRZAVO IZRAEL!!!!-
CestniKolesar370Wattov
29. 01. 2020 17.58
-2
In spet po soc. omrežjih kroži slika, kako je Izrael zrastel napram Palestini od 46 do 48. leta. V glavnem liberalci in potomci raznih divjakov. Mogoče... Ampak MOGOČE... Pa se ta razlika ne bi naredila, če ne bi Palestinski divjaki in celoten Bližnji vzhod čez Palestino napadal Izraela in grozil z genocidom? Predstavljaj si, da Slovenijo napade Hrvaška, pa dol vse do Grčije, Avstrija, Madžarska, Italija, Nemčija, Švica. In vsi ti te napadajo iz Italijanske strani. Kaj boš naredil? Boš Italijane izgnal iz Trsta do Udin, potem pa jim ob koncu napada podelil nazaj ozemlje, da se spet zberejo tam s tanki? Ne, ne boš. Vzel boš ozemlje. Bolj kot je strateško pomembno, boljše je. In evo ti. Pritožujete se, da imajo dobrodelne organizacije prevelike marže. Daš jim 20€, v dobrodelne namene gre 5€. Če daš pa v Palestino, gre pa v dobrodelne namene 0.01€. Populacije imajo za 2 Slovenije, milijarderjev in milijonarjev pa vrh glave. Tistih milijonarjev, ki jih je za milijonarje naredila politika. In brez tega konflikta bi bilo stanje drugače. Torej... Hamasu paše konflikt ali ne?
nikhrast
29. 01. 2020 16.22
-2
Trump je neverjetno naiven, bahal se bo tudi ko bo vse propadlo. Pa Kushner, saj nima nobenih izkušenj, samo še Ivanka manjka. Palestinci so pa reveži in ostali bodo reveži, kolikokrat ao že imeli priložnost da sklenejo mir in dobijo svojo državo, vedno so to odklinili. Tudi če se Judi izselijo in Palestinci prevzamejo vso ozemlje, bi na koncu bila država polomija.
CestniKolesar370Wattov
29. 01. 2020 17.53
+0
Kakšne izkušnje pa rabiš? Obstaja šola za to? Rabiš zgolj veze in Kushner kot master jew jih ima. Tako kot smo se pritoževali čez Bratuškovo, češ, da ne zna angleško... So what? Važne so veze in za Slovenijo bi več naredila Bratuškova, ker je imela primerne noge in rit za Junckerja. Prav ne morem verjeti, vsak tvoj komentar je bolj subjektiven in bolj neumen.
nikhrast
29. 01. 2020 20.21
-1
Friedy, samo plagiariziral sem, saj sem slišal iste komentarje po TV News kanalih, vsaj reči, "Sram te bodi."
mariomandzukic
29. 01. 2020 15.22
-2
Bravo za trumpa.. Želeli Palestinci to ali ne, je to maksimum kar lahk dobijo.. Za Palestince se ve,da za njih pride v opustev edin izseliti, pobit vse Izraelce in na celotnem teritoriju vspostavit arabsko Palestino
Heretik1
29. 01. 2020 14.34
+7
Živela Palestina! Slovenci vas podpiramo! Dol z izraelom!
Heretik1
29. 01. 2020 14.33
+9
Izrael bi morali ukiniti!
pravisprehajalec
29. 01. 2020 10.25
-18
Če bi se Izraelci vsi preselili nekam drugam, bi jim arabski Palestinci sledili. Izrael je njihov način življenja, na ta račun trpajo denar za življenje, ki jim ga dajejo drugi Arabci....
marker1
29. 01. 2020 09.54
-14
Palestinci se že nekaj desetletij borijo z Izraelci za ozemlje. Konflikti z Izraelom so njihov način življenja in je težko verjeti, da se mu bodo odpovedali.
KavčStrokovnjak
29. 01. 2020 15.01
+2
CestniKolesar370Wattov
29. 01. 2020 08.31
-18
Izrael nastavr, kupijo obmocje. Imajo par 100k vojno sposobnih ljudi. Arabci se dvignejo, zagrozijo z genocidom, pripravljajo napade s 100x vecjimi vojskami. Izrael se brani, odbije vsak napad, ob napadih zavzame stratesko pomembna obmocja. Arabski svet: "izrael krade ozemlje!"
rCharles
29. 01. 2020 09.28
+1
pozabil si na to da so jim 50% ze vrnili, Izrael je v kontra napadu osvojil veliko vec kot so njegove danasnje meje z vsemi "okupiranimi" obmocji skupaj... itak pa je v igri 50 milijard, Trump dobro ve da bi lahko narisal karkoli pa bi slo cez, drzave bodo pobrale denar in podprle sporazum, samo Iran bo proti kar se pa razume in sploh ni pomembno kaksen je zemljevid. Mene cudi da se Izrael sploh pogaja
Roninax
29. 01. 2020 08.25
-6
Poo dati izven osnovne sheme in bo mir v sloveniji.. Brez zdrah ki ga delajo!
Shisui
29. 01. 2020 08.25
-6
Če si želijo še naprej vojne naj potem ne cmerajo, ko se vrne udarec.
BobbyP
29. 01. 2020 08.02
-4
Palestincem trenutno in dolgoletno sranje odgovarja. Vodje imajo svojo ekstremistično agendo, folk je pa zabit, neizobražen in vzgojen v fanatizem. Nekaj podobnega kot Slovenija in "novi obrazi". Bedakov poln svet. 🙄
CestniKolesar370Wattov
29. 01. 2020 08.27
-11
Ne pozabi koliko milijonarjev in milijarderjev je v Hamasu.
Uporabnik740916
29. 01. 2020 07.48
+9
Največji "mirovnik" predstavil "mirovni sporazum". A tako se reče temu po novem, ko urediš stvari tako, da tebi kaplja v denarnico in netiš vojne po celem svetu? Tudi prav.
Centurion
29. 01. 2020 07.39
-8
Palestinci so večkrat v novejši zgodovini imeli priložnost da dobijo svojo državo, in to celo dve opciji kjer bi bili Judje kot "drugorazredni" državljani ampak so odklonili. Ne mi govorit o Gazi, Hamasu in nekem taborišču. Direktno mejijo z svojimi "brati" Egipčani po veri ampak jim tudi oni ne dovolijo, in so proti njim zaprli mejo. Glede Golana pa, je zavzet v VOJNI in sopadu z več Arabskimi državami torej je na žalost ali veselje pač sedaj Izraelski.
jan.k94
29. 01. 2020 07.36
-5
Bosta že Amerika in Izrael določila kaj bo s palestino
KavčStrokovnjak
29. 01. 2020 07.41
+27
To je približno tako, kot bi Donnie določal mejo med SLO in CRO... Nesprejemljivo že v osnovi.
Razumnež
29. 01. 2020 07.25
+5
No no amerofobi.... Vsaj počakajte še na Putina, da vam potem ne bo nerodno.
Marko Live
29. 01. 2020 07.18
+3
Trompetina Trump Kramp Bolj grdega in atipatičnega ne najdeš! Kaj je videla Melanca na njemu no kaj?
Reality check
29. 01. 2020 07.10
+38
Bi ti sprejel sporazum kjer nekdo tretji odloča kako in kje boš živel?? Palestinci niso sodelovali pri izdelavi sporazuma! Samo da se spomnimo, v času 2 sv. Vojne so Palestinci sprejemali jude in jim dovolili ostati, ti so si pa s pomocjo VB prilastili ozemlje ,njih pa spravili v geto...
Razumnež
29. 01. 2020 07.29
-21
No, samo da nisi šel še malo nazaj, da bi imeli kar otomanski imperij.
Shisui
28. 01. 2020 21.59
-13
Palestina je mirovni sporazum zavrnila preden so ga sploh prebrali. Kakopak.
trumpet2018
29. 01. 2020 07.40
-23
zato se pa izraelci s palestinskimi teroristi ne pogajajo. in prav imajo. Tudi Trump se ne bi smel pogajati z iranskimi teroristi, oni namreć razumejo samo argument moči, vprašajte Putina, on ve, kako se tem rećem streže
nikhrast
28. 01. 2020 21.52
+26
Na TV News kanalih vsi govorijo "no go", še judovski komentatorji. Palestinci sploh niso sodelovali, nobeden od njih ni bil zraven, samo Izraelci so sodelovali.