Tujina

Trumpov tajni načrt za končanje vojne: Kijev bi moral odstopiti ozemlje

Washington, 08. 04. 2024 09.25 | Posodobljeno pred 24 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ameriški časnik Washington Post poroča, da naj bi Donald Trump v zasebnih pogovorih dejal, da bi lahko dosegel končanje vojne v Ukrajini, s tem ko bi prepričal Kijev, naj odstopi nekaj svojega ozemlja. Nekdanji ameriški predsednik naj bi omenjal Krim in Donbas, so povedali anonimni viri, ki so tem razpravljali s Trumpom ali njegovimi svetovalci.

The Washington Post poudarja, da bi bil takšen pristop dramatično drugačen od trenutne politike administracije Joeja Bidna, ki se zavzema za nadaljevanje pomoči Ukrajini v boju proti ruski invaziji. 

Donald Trump se je med kampanjo večkrat pohvalil, da bi lahko dosegel mirovni sporazum med Rusijo in Ukrajino v 24 urah, če bi bil izvoljen, še preden bi prevzel položaj. Hkrati pa je večkrat zavrnil govor o podrobnostih in načinu, kako bi dejansko dosegel končanje vojne. Zunanjepolitični analitiki, ki so naklonjeni Trumpu, poudarjajo kitajsko grožnjo in nujnost iskanja načinov za zmanjšanje odvisnosti Rusije od Kitajske na področju oboroževanja, industrije in gospodarstva. Prav tako se strinjajo z omejevanjem širitve Nata. 

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP

Zasebno naj bi Trump poudaril, da tako Rusija kot Ukrajina želita "ohraniti ugled in najti izhod" ter da naj bi bili ljudje v delih Ukrajine soglasni s tem, da postanejo del Rusije. Časnik poroča, da naj bi ga nekateri podporniki in sodelavci skušali prepričati o zmotnosti takšne strategije. "100 odstotkov svojega časa sem zapravil za pogovore s Trumpom o Ukrajini," je dejal senator Lindsey Graham. "Putin mora plačati in na koncu ne sme zmagati," je prepričan senator. "Zame boste končali to vojno tako, da boste zagotovili, da bo Ukrajina vstopila v Nato in EU," meni Graham, ki še dodaja, da Trump o tem ne govori veliko.

Emma Ashford, višja sodelavka Stimsonovega centra, nevladnega 'think tanka', meni, da gre za "grozen dogovor".  Po njenem mnenju bi izmenjava ozemlja za prekinitev ognja Ukrajino postavila v slabši položaj, brez zagotovil, da se Rusija v prihodnosti ne bi "ponovno oborožila in nadaljevala sovražnosti, kot je to že storila v preteklosti".

Biden je v svojem letnem govoru o stanju v državi dejal, da je "Putin na pohodu, napadel je Ukrajino in seje kaos po vsej Evropi in zunaj nje" in da se Ukrajina poskuša braniti. Predsednik je začrtal dolgoročni načrt podpore Ukrajini, ki naj bi letos okrepila svoje vojaške zmogljivosti, tako da bo naslednje leto v boljšem položaju za ofenzivo. Toda pomoč ZDA že peša, saj se predsednik predstavniškega doma Mike Johnson spopada z uporom republikanskih zagovornikov trde linije, ki se zavzemajo proti kakršnemu koli dodatnemu financiranju Ukrajine in zahtevajo njegovo odstavitev.

Trump naj bi po poročanju časnika 'od zunaj' pritiskal na kongresne republikance, naj se uprejo dodatni podpori Ukrajini, vrnitev v Belo hišo pa bi znatno povečala njegov vpliv. Evropski zavezniki si zdaj zaradi tega prizadevajo sami zagnati vojaško industrijo, da bi nadomestili izpad ameriške podpore. Analitiki se sicer strinjajo, da je ameriška pomoč ključna. 

Washington Post poudarja, da je Trump sicer nagnjen k  "zaupanju v lastne pogajalske sposobnosti in nepotrpežljivosti do običajnih diplomatskih protokolov". Trumpu je po pisanju časnika v osmih letih uspelo močno spremeniti usmeritev stranke, hkrati pa je skoparil s kritikami na račun ruskega predsednika Vladimirja Putina in ni pozval k izpustitvi Evana Gershkovicha, novinarja Wall Street Journala, ki je v Rusiji obtožen vohunjenja. 

Trump je sicer že leta 2019 pogojeval pomoč Ukrajini z odprtjem preiskave poslov družine Biden v Ukrajini, kar je kasneje privedlo do prvega poskusa ustavne obtožbe proti njemu. 

"Nerazložljiv in občudovanja vreden odnos nekdanjega predsednika do Putina, skupaj z njegovo sovražnostjo brez primere do Nata, Evrope ali Ukrajine, ne more vliti nobenega zaupanja v njegove odnose z Rusijo," meni Tom Donilon, nekdanji svetovalec predsednika Baracka Obame za nacionalno varnost. "Trumpovi komentarji, ki spodbujajo Rusijo, naj počne, kar hoče, z našimi evropskimi zavezniki, so med najbolj vznemirljivimi in nevarnimi izjavami kandidata glavne stranke za predsednika. Njegov položaj predstavlja jasno grožnjo varnosti ZDA in Evrope."

V svojih javnih obljubah o koncu vojne Trump ni razkrival podrobnosti o tem, kako se bo pogovarjal s Putinom in Volodimirjem Zelenskim. "Vsakemu bom povedal določene stvari, ki jih ne bi rekel preostalemu svetu, in zato vam ne morem povedati veliko več od tega," je dejal Trump v marčevskem intervjuju.

Jeremy Shapiro, vodja Washingtonske pisarne Evropskega sveta za zunanje odnose, je povedal, da bi poskus ločevanja Rusije od Kitajske, ki naj bi ga zagovarjal Trump, predvideval tudi ukinitev sankcij proti Moskvi. Shapiro ni želel komentirati podrobnosti pogovora, vendar je dejal, da se zdi, da Trumpov mirovni načrt za Ukrajino ni podroben. "Trumpovi ljudje menijo, da je eden izmed velikih grehov ukrajinske vojne in ruske politike, na splošno, potisniti Rusijo proti Kitajski in jo narediti še bolj odvisno od Kitajske," je dejal. Trumpov "temeljni pristop pri vseh stvareh je spraviti moške v sobo, da bi razpravljali," ne da bi nujno imeli podrobne načrte vnaprej, je še dejal Shapiro.

Macron, Putin in Zelenski na pogovorih leta 2019.
Macron, Putin in Zelenski na pogovorih leta 2019. FOTO: AP

Fiona Hill, višja sodelavka na inštitutu Brookings, nekaj časa Trumpova najvišja svetovalka za Rusijo, kasneje pa kritičarka njegove politike, je dejala, da Trump želi dogovor doseči na podlagi svoje osebne karizme. Trumpova ekipa "razmišlja o tem zelo zaprto, da je to le ukrajinsko-ruska stvar," je dejala Hillova. "O tem razmišljajo kot o ozemeljskem sporu, ne pa o celotni prihodnosti evropske varnosti in svetovnega reda v širšem smislu."

Tudi hipotetično določanje razmejitvene črte ne bi bilo tako preprosto, opozarja WP. Kremelj je septembra 2022 uradno najavil pripojitev štirih pokrajin južne in vzhodne Ukrajine, vendar ta območja presegajo trenutno stanje na fronti. Ker Kijev še vedno nadzoruje precejšen del tega ozemlja, bo vsak poskus rešitve vojne z ozemeljskimi koncesijami verjetno vključeval obsežno kupčkanje, razen če se obe strani preprosto strinjata, da zamrzneta frontne črte na podlagi trenutnega stanja. Ukrajina in evropski zavezniki bi se verjetno upirali Trumpovim prizadevanjem, da bi sklenil dogovor z Moskvo, je dejala Hillova. Dodala je, da imajo ZDA omejene vzvode za enostranski dogovor, ker bi smiselna omilitev sankcij temeljila na evropskem sodelovanju.

"Noben vzvod, ki ga imajo Združene države, verjetno ne bo prisilil ukrajinskega vodstva, da se vključi v proces, ki bi pomenil domači politični samomor," je dejal Michael Kofman, analitik pri Fundaciji Carnegie za svetovni mir. "In noben vzvod, ki ga imajo Združene države, ne more prisiliti Ukrajine, da odstopi ozemlje ali se vključi v te vrste koncesijo. To je situacija, ko bo druga stran, če ste pripravljeni podati dlan, zahtevala preostanek roke."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (617)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boskica
12. 04. 2024 17.18
Se pravi Biden je v zelo nevarni situaciji.Kaj če kdaj pridejo na dan posli njegovega sina v Ukrajini? Mislim,da še bo marsikajnorišlo na plano.Mogoče bo na koncu pravi preobrat v vsej zgodbi. Vsekakor Rusije nihče ne bo premagal.Tako da bodo pogajanja. Nevarna se mi v tej igri zdi Nemčija ki je gospodarsko na kolenih.Čeprav še to ne prizna in ne pokaže
Peklenšček
10. 04. 2024 11.50
+0
Lepo da taka rešitev pride na mizo po tem ko damo za obrambo Ukrajine že 1000 miljard € . Vrjetno bi za za denar tudi Rusija sama odkupila ozemlje od Ukrajine in jim to plačala z nafto in plinom. Toda kaj ko MIR ni tako dobičkonosen kot VOJNA.
Apostol1
10. 04. 2024 11.32
+4
Tipičen Trumpov populizem , samo , da je obratno od splošnega stališča. Toda kljub vsemu pa je v tej izjavi tista univerzalna resnica. Vojno se najhitreje konča tako ,da se nekdo preda . razlika je le v tem , da to ni vojna med Ukrajino in Rusijo pač pa med ZDA in Rusijo. Na plečih Ukrajincev z podkupljenimi Ukrajinskimi politiki z Zelenskim na čelu.
Emtisunce
09. 04. 2024 14.09
+2
Če je Ukrajina pametna bo počakala 100 miljardno pomoč neumnih Evropskih politikov, podpisala premirje in stopila na Rusko stran.
exeskim
10. 04. 2024 10.55
Problem je, ker večino denarja Ukri sploh ne vidijo. Gre direktno dobaviteljem.
cool1
09. 04. 2024 11.48
+4
Ukrajina je vse svoje ozemlje dobila od Rusije, in izgradila je to, kar je v državi tudi z velikim vplivom Rusije - n.pr. nuklearne elektrarne.... žal je to resnica, vprašanje je , kaj bo zdaj ?!
Žabec
09. 04. 2024 11.00
+8
Človeštvo skozi celotno zgodovino spreminja meje držav. Po razpadu Sovjetske zveze je na vzhodnih območjih Ukrajine ostalo večinsko rusko prebivalstvo, katerega je Ukrajina sistematično zapostavljala in uničevala, celo pobijala. Evropska zunanja politika je uspela v Ukrajini vzdrževati status quo, dokler se ni popolnoma posvetila grozečemu Brexitu in problem Rusov v Ukrajini pa politično umaknila z dnevnega reda. Da bo Putin svoje ljudi v Ukrajini zaščitil bi moral odobravati vsak, ki mu država kot entiteta nekaj pomeni, da je to naredil z vojno, pa bi tudi moral obsoditi vsak. Kakorkoli, spreminjanje meja držav je vedno posledica nesposobne politike in politika Ukrajine do Rusov v Ukrajini je glavni srž problema. Rešitev po letih medsebojnega pobijanja je edino v novi mejni črti in to bi moralo biti jasno vsakemu zemljanu. Trumpu to je in za to mu je potrebno čestitati.
mr.poper
09. 04. 2024 10.30
-1
Bo Tramp postavil Tower v Ukraini !
Sajeta5
09. 04. 2024 09.44
+1
Ni za verjet, ampak v t.i. demokratičnem zahodnem svetu ima Trump največ v glavi, ali pa je najmanj pogolten?
ROMELS
09. 04. 2024 09.33
-6
Trumpa bi bilo treba opozoriti, da Aljaska, ki je bila kupljena od Rusov, je še vedno v mislih Rusov. Nekega dne tudi ta pogodba ne bo več veljala in rusi, ko se bodo čutili dovolj močne, si jo bodo ponovno prilastili kot so si Krim. S silo si ustvarjen Ruski imperij lahko živi celo dlje od rimskega.
jutri_pa_res
09. 04. 2024 11.16
+2
Pogodba o kupoprodaji Aljaske nima časovnega roka, ampak je dokončna. To ni kakor Hong Kong na primer. Lahko pa se seveda vedno najde kakšen Putin, ki bi jo proglasil za nično, če bi se le počutil dovolj vojaško močnega (morda kdaj v paktu s Kitajsko?)...Tudi Krim na primer je bil do leta 2014 dokončno del Ukrajine...
ROMELS
09. 04. 2024 11.58
+1
Ko zavlada zakon moči, nobena pogodba več ne velja.
Night fly
09. 04. 2024 09.05
+0
Mnogi se sprasujejo zakaj je Ukrajina , kljub temu ,da je bila ena najvecjih vojaskih sil v evropskem prostoru in podprta z logistiko in neskoncnimi kolicinami orozja iz tujine ,sveta ,predvsem ZDA in Evrope , ta dvoboj z Rusijo izgubila . Sam niti nisem racunal ,da bi Rusijo nekdo premagal , ker je to nemogoce . To Ameri zelo dobro vedo oz .so vedeli in so kljub temu ustvarili pogoje (drzavni udar), in s tem povzrocili nestabilnost v Evropi , posledicno pa delno unicenje Ukrajine in oslabili tudi Rusijo ,ki pa se je zacuda pobrala , UE pa medtem zapadla v gospod . depresijo . Kdo je tu nor ,kdo je tisti ,ki nekomu drugemu odvzema pravico do zivljenja ? .......... od leta 2014 je to pravico odvzela nova ultradesna nac**** vlada ,ki je Rusom odvzela potne liste , jezik , cerkve spremenila v ukrajinsko verzijo pravosl .vere , odvzela penzije Rusom ,,,,,in tako naprej . Brez enega vzroka je ta nova oblast vpeljala genoc . elemente v ukraj . druzbo .
Zmaga Ukrajini ...
09. 04. 2024 09.33
+1
Spet en sam nacistični rusofilski bluz... In potem praviš, da je Ukrajina "dvoboj z moskovijo izgubila"? Pejt no to povedat ljudem, da ne bodo po nepotrebnem mislili, da je še vedno vojna. In mimogrede - za moskovijo nihče ni verjel, da bo razpadla, pa se je zgodilo natanko to - v samo 100 letih je TRIKRAT razpadla. In očitno bo tudi naprej neskončnokrat to storila. Dokler bodo obstajali taki uporabni idio_i, ki se jih da takole nafarbat in ki bodo s svojo maso in s svojo bebavostjo vsakič znova podpirali zločinske fašo nacije a la putler. In seveda nikomur od teh ne bo prebilo kakšen ogromen potencial izgublja ta država (ki se nikakor ne zmore otresti svoje gangsterske preteklosti). Pomembno je, da rusofilići krulite čez Ukrajince, čez Zelenskega, čez torbice Olene Zelenske,... reveži.
qwerty99
09. 04. 2024 12.05
+2
@night fly: nov dan, stara doza ruske propagande. Kako pa kaj študij? (samo retorično vprašanje)
Apostol1
10. 04. 2024 11.29
-1
Night fly.........Eden od komentarjev , ki je realistično napisan , glede na zgodovino Ukrajinskega nacionalizma uperjenega proti Rusiji in Rusom s pomočjo Amerike , ki je in bo vedno sejala razdor po svetu.➕➕👍
nono1234
09. 04. 2024 09.03
+9
Če se ves časa govori o vojni in ne o miru, potem pač vojna mora biti, sicer ni po planu. Moram nekaterim povedati, da je ta vojna še kako nekaterim v interesu. In komu? Tistim, ki zgubljajo ljudi in premoženje, zagotovo ne. V interesu je tistim, ki z varne distance opazujejo in na račun vojne krepijo svoje gospodarstvo ter vzdržujejo svojo armado. Tistim, ki vojno potrebujejo, ker v nasprotnem bi imeli na sto tisoče brezposelnih. Če se torej pojavi nekdo, ki ima predlog za končanje, je torej iz navedenih razlogov popljuvan. Vsi mi smrtniki si pa podajamo kost, ki so nam jo vrgli in se prepiramo o tem ali smo bolj za Ukrajino ali za Rusijo. Bog nam pomagaj pri taki kratkovidnosti.
Night fly
09. 04. 2024 08.55
+2
Zagovornike nasilnih prevzemov oblasti ,kot to pocno Ameri ze vrsto desetletij sprasujem , ali je tak nacin politike dovoljen samo njim in njihovim "varovancem- servilnezem " , ostali v svetu pa lahko samo nemo gledamo kako ena vojaska organizacija -NATO lahko pocne kar se ji zahoce . (Sloveija je tudi del Nata ,mar ne). Torej vsaj moralno odgovornost nosi tudi sama Slovenija .
qwerty99
09. 04. 2024 12.07
-1
exeskim
10. 04. 2024 10.59
-1
qw, Koliko pa ti pokasiraš za tole smetenje?
Night fly
09. 04. 2024 08.51
+3
Videti je , da kar nekaj piscev spodaj ni spremljalo dogajanja v obdobju po padcu berlinskega zidu in kasneje v sami Ukrajini . Sprasujem vas , kdo je tvorec drzav .udara v Kijevu 2014 , in kdo je bil eksekutor tega udara . Nadalje , zakaj se je novi rezim odlocil ,da bo z ozemlja Ukrajine nasilno pregnal celotno rusko avtohtono prebivalstvo , in to kar z nasiljem , z bombami in 8 letnim unicevanjem Donetskega bazena ,oz. vsega podrocja kjer zivijo Rusi stoletja . Zakaj so pobili vsaj 16 000 civilov do leta 2022 , ko se je drzava Rusija po neuspesnih poskusih o koncanju tega masakra in nasiljem Ukrajine odlocila , da temu naredi konec , ceprav je bila ta intervencija v zacetku zelo zelo mila .
BomberIzNordstrima
09. 04. 2024 09.10
-2
No da ne boš stalno istega vprašanja postavljal naj ti pač en odgovori. Državni udar je naredila pro Zahodna skupina oligarhov, dobila je moč, ker je vzhodna skupina tolk kradla, da je imel narod že počasi tega dosti. Rusko in Ukrajinsko avtohtono prebivalstvo je zanič argument, saj so Ukrajinci subskupina Rusov. In so oni sami Starorusi, imajo pa raje ime za svojo Krajino, Ukrajino, kot Rusija, ki se ima za svoje ima zahvaliti Vikingom in dobi vikinških vpadov. Sami Ukrajinci so Rusi, tako da je ta debata sploh nateg. 2014, Mesta kot Doneck, Harkov, tisti ki so metali Ukr zastave dol in obešali Ruske, vse to vedo tisti ki se spoznajo, da so bili ti ljudje iz Rusije, večinoma iz Moskve. Prišli delat nerede. Tisti vojaki, ki so vpadali, Wagner in plačanci, oni so se borili proti maloštevilnim, ukr nacionalistom. In pa tvoj največji nateg. SPREGLEDAL eno pomembno dejstvo. Rusija ne brani in rešuje Ukrajine pred nacizmom. Moskva KRADE ozemlje in nasilno poskuša izseliti ukrajince. Da je zemlja prazna. Torej vsi argumenti nimajo veljave, ker v resnici se gre za Etnocid, da ne omenim še kaj hujšega.
Masai_Mara
09. 04. 2024 08.01
+4
A tega cloveka se niso zaprli ?.. Amerika je velika, pa naj se on pokloni del svojega ozemlja, recimo staroselcem in raznim drugim kulturam,ki so jih unicili in izgnali..pa da ga vidimo junaka. S tujim je lahko biti darezljiv.
avgust.
08. 04. 2024 21.59
+10
Po dveh letih vojne, ogromnih stroških, ogromnih žrtvah in ogromnih zaslužkih preko luže bo dogovor enak, kot je bil na mizi po 14 dneh vojne. Bo zahod (NATO) odgovarjal za preprečitev dogovora ?
BomberIzNordstrima
08. 04. 2024 20.38
-1
To je odlično, Trump bo že na začetku ponujal in bo zaprepaden, ko bo od Rusov dobil odgovor NE!! Ker Rus noče le tega, kar je že delno imel. Hoče Celo Ukrajino! Odlično. Potem bo takoj šlo po vodi Trumpovo kot je šel njegov plan Izrael - Palestina po vodi -- vemo, kaj je sledilo....In kako so se Ameriške ambasade selile v Jeruzalem. Uff to boste Pro Putinkofili in pa tisti, ki želite smrt centralne in Zahodne Evrope...to pa boste penasti haha. Seveda če Trump sploh pride v Belo Hišo, oba sta že tolk v letih da nikol ne veš xD
tom74
09. 04. 2024 08.32
+2
dej ne bluzi, prvi je storpediral Boris britanski z ZDa v ozadju, zdaj je pa lohk drugače. Nismo vsi
24bata
08. 04. 2024 20.21
+9
Rusi pa naj vrnejo nemcem köningsberg današnji kaliningrad pa fincem kaj so jim vzel z vojno.Toliko o ruski politiki.
marre
08. 04. 2024 20.30
+8
Ah ne kje pa.. To kar so Rusi pokradl in okupiral, to je povsem normalno in pravilno.. Logika prokremeljskih praznoglavcev..
Misija1
08. 04. 2024 20.31
+8
Tako. Pa če gremo zelo daleč v preteklost, Rusija je bila še pred 500 leti 3 krat manjša, kot je danes. Ter pred 200 leti tretjino manjša, kot je danes. Večino so si vzeli od Kitajcev in Mongolov na vzhodu.
Kollerik
08. 04. 2024 20.42
+3
24bata, ko se enkrat začne prakticira o tem, kdo mora komu kaj ,,vrniti,, potem se ta praksa lahko razširi (ob primeru propada EU) tudi na druge države. In ugani, takratko bodo potegnili tisti najmanjše, najbolj šibki. Konkretno, makaroneki bi nam spet radi vzeli nikolizares njihovo Istro, pa huni nikoli zares njihovo Prekmurje itd. Eni mate možgane samo za scat!
BomberIzNordstrima
08. 04. 2024 21.03
-2
Je reku Kollerik nikoli zares njihovo Prekmurje. Mogoče res Huni a Magyari so meli Prekomurje v svoji oblasti ene 1000 let hehe. okej...ni važn. Pa ne da sem, da se jim vrne, ravno nasprotno
Kollerik
08. 04. 2024 21.33
+0
Bomberi, huni so se preselili na območje Evrope iz Kazahstana okoli leta 700 in nam vzeli Blatno jezero in še kaj. Nikoli zares njihovo!
Misija1
09. 04. 2024 08.26
+0
Ti Kollerik ti, pri Madžarih govoriš, da nikoli niso bili lastniki današnje zemlje. Pri Rusih pa mlatiš slamo, da je Krim od nekdaj njihov in da je tudi Ukrajina nekoč bila njihova. Rusija je še leta 1567 bila petino tega, kar je sedaj. Niti U od ukrajinskega ozemlja ni bilo pod Rusijo. In niti kanček od 70 procentov zemlje, ki je na vzhodu. V 450 letih si je Rusija na silo vzela več kot 5x ozemlja, kot ga je imela takrat. Velikost Rusije pred 450 leti je recimo bila na ravni današnje Nemčije. Samo v vednost kdo si je vzel in kako si je vzel. Fora je samo v tem, da so si jemali vsi narodi in vedno na silo. Rusija ni izjema in tega ne moreš spremeniti samo zato, ker ti pač diši Rusija, ne maraš pa američanov.
optimist11
09. 04. 2024 09.37
+3
Italjani in Hrvati pa naj vrnejo kar so nam pokradli po 2WK.
anatomija
08. 04. 2024 20.20
+5
Okrožnica v osnovni šoli Obvestilo Policijske postaje Spoštovani starši . S strani PP smo dobili klic v zvezi z dogodkom , ki se je pred nekaj dnevi zgodil na Finskem ( strelski pohod) . Dne 5.4.2024 smo na novičarskem spletnem portalu zaznali grožnjo , zapis pod vzdevkom "Slava Rusiji" , da se bo enak dogodek v sreo 10.4.2024 zgodil tudi na eni od Slovenskih osnovnih šol . Policijske postaje obveščajo vse Slovenske šole . Prosijo nas , da smo pozorni na dogajanje na šoli. Vsi učenci in zaposleni bodo vstopali le skozi glavni vhod . Stranski vhodi bodo zakljenjeni . Naprošamo vas , da ne zaženete panike. Otroci naj v sredo normalno pridejo v šolo . Predlagamo tudi pogovor z otrokom o dogajanju
kita 1111
08. 04. 2024 19.57
+0
Vlado se bo odločil kakšen kos Ukrajine mu bo zadostoval ,tu tudi Tramp ne bo imel prevelike besede
Zmaga Ukrajini ...
08. 04. 2024 20.24
-4
S putlerjem je itak konec, zato lahko on sanja o koruzi kolikor hoče. Realnost ga bo slej ko prej dohitela.
BomberIzNordstrima
08. 04. 2024 20.41
-3
HaHA da ne, Amerika sploh še ni začela nič od vojne v UKR. Ko oni začnejo bodo Rusi moral nehat jesti hrano in piti vodko, da bodo sploh imeli čas delat granate pa protizračne rakete,
mr.poper
09. 04. 2024 10.28
Sixten Malmerfelt
08. 04. 2024 19.56
-3
Trumpek bo uničil Kokainca!
marre
08. 04. 2024 20.21
+4
Očitno je teb že neki močnga uničlo tisto možganov kar si jih mel.. Izgubljen primer..
BomberIzNordstrima
08. 04. 2024 20.42
-1
Sixten jaz sem tud za Trumpa. Ker bo ponujal dele Ukrajine pa Rusi bodo proti. Potem bo pa na hard dajal orožje. To, da so se Ukrajinci obranili 2022 je Trumpova zasluga. On je prodajal Ukrajini to orožje, ja ja... Ne boš verjel. Ne Obama, Ne kdo drug, ravno tvoj Trumpek. Bomo videli kolk boš potem pljuval po njem, ker si vernik Putina in njegova ovca