Tujina

Trumpova ekipa se pripravlja na konec boja v decembru

Washington, 19. 11. 2020 18.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
11

Zavezniki ameriškega predsednika Donalda Trumpa se pripravljajo, da se bo njihov pravni boj glede volitev končal decembra, ko se bodo sestali elektorji in dokončno potrdili rezultat. Po informacijah iz Bele hiše naj bi Trumpa spodbujali k temu, da sprejme zaključek svojega predsedovanja in začne delati načrte za naprej. Elektorji bodo glasove potrjevali 14. decembra, inavguracija pa je 20. januarja.

Trumpa je v teh dneh videti predvsem na golfu.
Trumpa je v teh dneh videti predvsem na golfu. FOTO: AP

Čeprav pravna sredstva še vedno vlagajo, tisti, ki so blizu ameriškega predsednika, menda pa tudi Donald Trump sam, razumejo, da nimajo smisla, je za NBC News dejal višji uradnik administracije. 

Trump od dneva, ko so Joeja Bidna prepoznali kot novoizvoljenega predsednika, ni bil veliko na očeh javnosti, a precej aktiven je na družbenem omrežju Twitter, kjer še vedno dnevno zatrjuje, da je zmagal na volitvah oziroma da so bile te ukradene od demokratov, za to pa ne predloži nobenih dokazov. Rezultat tega je, da se prenos oblasti še ni uradno začel. 

Medtem ko se Bidnova ekipa trudi, da bi spodbudila mirno tranzicijo, se Trump in njegovo osebje še naprej obnašajo, kot da bodo v Beli hiši še naslednja štiri leta. Kljub temu se poraja vprašanje, kako dolgo bodo vztrajali: do inavguracije 20. januarja ali do elektorskega kolegija 14. decembra? 

Svetovalci Trumpa želijo prepričati, naj namesto priznanja poraza uporablja besedo "zaključek". Pri tem mu svetujejo, naj prizna, da bo od 20. januarja naprej v Beli hiši Biden, še vedno pa vztraja pri trditvah, da so rezultati volitev vprašljivi, hkrati pa naj naznani, da se bo za predsednika znova potegoval leta 2024.

Rudy Giuliani je tisti, ki Trumpa spodbuja k nadaljevanju pravnih bojev.
Rudy Giuliani je tisti, ki Trumpa spodbuja k nadaljevanju pravnih bojev. FOTO: AP

Zasebno nekateri republikanski senatorji že priznavajo Bidna kot naslednjega predsednika, a od njih se pričakuje, da molčijo do glasovanja v decembru. Četudi bo Trump s priznanjem rezultatov čakal do takrat, znotraj administracije mnogi upajo, da bo odobril seznanitev Bidnove ekipe z obveščevalnimi podatki, kar je sicer normalen del tranzicije. 

Mnogi ameriški mediji sicer poročajo, da so mnogi nekdanji in tudi zdajšnji člani Trumpove administracije sicer sami od sebe kontaktirali člane Bidnove tranzicijske ekipe in jim ponudili pomoč ter informacije. 

Vodja Trumpovega kabineta Mark Meadows naj bi bil eden izmed tistih bližje Trumpu, ki ga želijo prepričati, naj se sprijazni s tem, da bo 20. januarja odšel, medtem ko Rudy Giuliani, Trumpov osebni odvetnik, vztraja pri uporabi pravnih sredstev. Svetovalec kampanje ameriškega predsednika Jason Miller je napovedal, da nameravajo raziskati več kot 11.000 namigov, ki so jih dobili na spletni strani od državljanov glede kraje volitev. 

Vir iz Bele hiše je za NBC News še dejal, da upajo, da bo Trump do konca tedna potiho sprejel rezultate in dovolil začetek formalnega prenosa oblasti, a javnega naznanila ne pričakujejo še nekaj časa. 

Glede tega, kaj bo počel po tem, ko bo zapustil Belo hišo, pa neimenovan vir blizu njega pravi, da razmišlja o ustanovitvi lastnega medija oziroma o potencialnem partnerstvu z desnim medijem OANN ali spletno stranjo Newsmax. Videti je, da v zadnjih dneh tudi pogosto poobjavlja njihove tvite oziroma deli njihove informacije. "Želi zaslužiti, a bolj kot denar mu diši pozornost," je še dejal NBC-jev vir. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

reaf
20. 11. 2020 10.38
+3
A je Giuliany mlajši brat od tistga Matoza?
Uporabnik1996024
20. 11. 2020 10.15
+1
naj se 20 januarja razglasi za Cesarja (tvitko I) Biden pa postane njegov prime minister.
Covid 19
20. 11. 2020 08.22
+1
Tip me spominja na enega izmed župnikov v far cry 5..Samoizvoljeni general sekte..
muci007
20. 11. 2020 09.39
-2
Na včerajšnjem soočenju je tvoja politična opcija kozle streljala. Samo prazno nabijanje, brez konkretnih predlogov. Edino Bratuskova je izjavila, da če bi bili oni na oblasti, ne bi bistveno drugače ukrepali. Le komuniciranje bi izboljšali.
ivan z Doba
20. 11. 2020 10.49
+1
@mačk, Dvomim, da bi opozicija klobasala take traparije kot so jih ti vladni "strokovnjaki"! Poleg tega ne bi bilo vsesplošne kraje koritnikov pri nabavi zaščitnih sredstev, ki jih menda zopet primanjkuje. V pol leta ta vlada ni storila nič! V DSOjih ljudje množično umirajo (števila raje ne povedo), kocina se pa izgovarja na martinovanje! Razvrat med starostniki?! Komunikacija? Tole kar počne ivan ni komunikacija, to je twerkanje nebuloz. Podobno kot povodni konj, ko se prazni!
Nimasmisla
20. 11. 2020 08.05
-1
ukradene volitve in pika
Millady
19. 11. 2020 20.08
+2
Trump je verjetno že skapiral s kom ima opravka
WolfeWoof
19. 11. 2020 18.54
+7
Bojo se cmirli decembra ko zgubijo pa bodo spet kričali kako je negdo podturu vohune pa našundal sodnike proti njim.
Ban Jela?i?
19. 11. 2020 18.48
+2
Trump bo skupaj z Janšo lepo šel v zgodovino.
muci007
20. 11. 2020 09.39
-1
flojdi
19. 11. 2020 18.47
+1
. je tramp že igral golf s tigrom ? je zmagal...ali ne