Tujina

Trumpa na Floridi pričakali podporniki, Bidnu pustil sporočilo

Washington, 20. 01. 2021 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Neža Pušnik, Karmelina Husejnović
Komentarji
456

Donald Trump je po štirih letih predsedovanja zapustil Belo hišo. V svojem zadnjem nagovoru je dejal, da mu je bilo v veliko čast biti predsednik ZDA in podpornikom dejal, da se bo "vrnil v neki obliki". Prihodnji administraciji je zaželel veliko uspeha. Svojemu nasledniku pa je v skladu s tradicijo v Beli hiši pustil skrito sporočilo. Biden njegove vsebine še ni razkril, a je dejal, da mu je napisal "velikodušno pismo". PolitiFact pa je pobliže pogledal, koliko obljub iz volilne kampanje je Trump držal in ali je bilo njegovo predsedovanje res tako uspešno, kot trdi sam.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Trumpa na prisego ni bilo
    03:17
    Iz 24UR: Trumpa na prisego ni bilo
  • Donald Trump zapustil Belo hišo
    05:25
    Donald Trump zapustil Belo hišo

"Amerika ni prestrašen narod pohlevnih duš, ki potrebujejo zaščito pred tistimi, s katerimi se ne strinjamo," je v svojem zadnjem nagovoru dejal Donald Trump, ki se je že poslovil od Bele hiše. Še zadnjič je kot predsednik z južne trate v družbi prve dame Melanie Trump odšel ob 14.15 uri po našem času. 

Preden se je vkrcal na Marine One, je novinarjem dejal, da je Bela hiša najboljši dom na svetu. "Bila so štiri izjemna leta in dosegli smo veliko," je dejal. 

S helikopterjem Marine One je nato predsedniški par priletel na vojaško letališče Joint Base Andrews, kjer so ju ob izbrani glasbi pričakali družinski člani in množica podpornikov. V oporišču je sledilo krajše slavje in njegov poslovilni nagovor. Med drugim je dejal, da mu je bilo v čast služiti kot predsednik in da so za njim štiri neverjetna leta. 

Novi administraciji je zaželel srečo, čeprav v svojem nagovoru znova ni poimensko omenjal svojega naslednika. "Novi administraciji želim srečo in veliko uspeha. Mislim, da bodo zelo uspešni, imajo temelje za nekaj res neverjetnega," je dejal Trump.

K besedi je povabil tudi Melanio, ki jo je naslavljal z "draga" in dejal, da je ženska z veliko miline, lepote in dostojanstva. Melania je v kratkem nagovoru poudarila, da ji je bilo v veliko čast biti prva dama ZDA. "Bog vas vse blagoslovi, Bog blagoslovi vaše družine in Bog blagoslovi ta lep narod," je dodala.

Melania je poudarila, da ji je bilo v veliko čast biti prva dama ZDA
Melania je poudarila, da ji je bilo v veliko čast biti prva dama ZDA FOTO: AP

Trump se je zahvalil tudi svojim otrokom in njihovim partnerjem in dejal, da so zadnja štiri leta trdo garali. "Lahko živeli veliko lažje življenje," je dejal. 

Na koncu govora je dejal, da mu je bilo v veliko čast biti predsednik ZDA. Podpornikom, ki se jih je zbralo okoli 500, pa je dejal, da se bo vedno boril za njih in da bo "opazoval in poslušal". Obljubil pa je tudi, da se bo v neki obliki vrnil, kar so njegovi podporniki pospremili z ploskanjem in vzklikanjem."Imejte dobro življenje, kmalu se spet vidimo," je dodal.

Po kratkem poslovilnem nagovoru sta se z Melanio vkrcala na predsedniško letalo, ki je proti Floridi vzletelo ob spremljavi skladbe My Way legendarnega Franka Sinatre. S tem je nekako še zadnjič poslal sporočilo, da je bilo njegovo predsedovanje posebno in da se je stvari loteval "na svoj način". 

Medtem ko je v Kapitolu v Washingtonu potekala inavguracija novega ameriškega predsednika, sta se zakonca Trump že vozila v povorki proti svojemu posestvu v Mar-a-Lagu na Floridi. Prva dama Melania Trump se je na letalu preoblekla v dolgo pisano obleko. 

Ob cesti, po kateri se je vozila Trumpova povorka, so se zbrali Trumpovi podporniki, opremljeni z ameriškimi zastavami in transparenti z napisi "Dobrodošel doma" ali "Trump 2024". Zdaj že nekdanji predsednik jim je mahal iz vozila in jim namenil nekaj besed. 

Trump pozdravlja podpornike na Floridi
Trump pozdravlja podpornike na Floridi FOTO: AP

Med tistimi, ki so ga pričakali, je bilo tudi nekaj njegovih nasprotnikov s transparenti v podporo Bidnu. Eden je nosil plakat, ki je kazal proti Trumpu, na katerem je pisalo "Odpuščen si, ti zguba"

Trump ohranil tradicijo sporočila nasledniku

Trump, ki na položaju predsednika ZDA ni spoštoval cele vrste ameriških tradicij, je ob odhodu iz Bele hiše svojemu nasledniku Joeju Bidnu vendarle pustil skrito sporočilo, katerega vsebina pa še ni znana. 

Biden je v kratki izjavi ob predstavitvi prvih korakov odgovarjal tudi na vprašanja novinarjev glede Trupovega sporočila. "Napisal mi je zelo velikodušno pismo. Ker je zasebne narave o njegovi vsebini ne bom govoril, dokler ne govorim z njim (Trumpom)," je bil kratek Biden.  

Tradicijo je začel Ronald Reagan, ki je nasledniku Georgeu Bushu starejšemu zapustil risbo slona, ki je simbol republikanske stranke, pokritega s purani. Reagan je Bushu starejšemu napisal, naj se ne pusti puranom.

George Bush starejši je v sporočilu svojemu nasledniku Billu Clintonu zaželel veliko sreče in dodal, da se v nasprotju s splošnim prepričanjem v Ovalni pisarni ni nikoli počutil osamljenega.

Clintonovo pismo nasledniku Georgeu Bushu mlajšemu je bilo prav tako velikodušno, tako kot pismo Georgea Busha mlajšega Baracku Obami. Temu je nato pripadla čast, da nekaj napiše Trumpu, in Obama se je razpisal. Trumpu je čestital za izjemno tekmo, izpostavil pomen ameriškega vodstva v svetu, minljivost položaja predsednika ZDA, pomen spoštovanja institucij in tradicij ter pri tem omenil, da jih je treba ohraniti trdne.

Trump je v Ovalni pisarni pustil "velikodušno pismo" svojemu nasledniku
Trump je v Ovalni pisarni pustil "velikodušno pismo" svojemu nasledniku FOTO: AP

Trump zapletel predajo kod za izstrelitev jedrskih raket nasledniku

Ameriški mediji poročajo, da se je Amerika danes "igrala" z dvema jedrskima nogometnima žogama, kot pravijo aktovki, ki vsebuje kode, s katerimi lahko predsednik ZDA sproži jedrsko orožje. Trump je namreč svojega odnesel s seboj na Florido, kjer se je v trenutku prisege Joeja Bidna deaktiviral.

V Pentagonu so se znašli tako, da se je Trumpova jedrska žoga, ki je v bistvu neke vrste prenosni računalnik, avtomatično izključila opoldne po vzhodnoameriškem času. Kode za izstrelitev jedrskega orožja so na posebni kartici, ki ji pravijo "keks".

Ta je v aktovki in Trumpove ne bodo več veljale, avtomatično pa bodo začele veljati kode na kartici, ki jo bo Biden ob inavguraciji dobil v kongresu, kjer bo tudi vojaški častnik z novo aktovko in možnost "uničenja sveta" se bo s Trumpa prenesla na Bidna.

V torkovem nagovoru hvalil svoje dosežke

V včerajšnjem poslovilnem govoru pa je v ospredje postavil dejstvo, da ni začel nobene vojne in da je posvojil tršo politiko do Kitajske. Pohvalil se je tudi, da je znova obudil ameriško gospodarstvo, čeprav ga je upočasnila epidemija. "Boril sem težke bitke, najtežje boje, sprejel sem najtežje odločitve – ker ste me za to izvolili," je dejal.

V govoru ni niti z besedo omenil Joeja Bidna, medtem ko se napadu na Kapitol ni izognil. "Vsi Američani so bili zgroženi ob napadu na naš Kapitol. Politično nasilje je napad na vse, kar cenimo kot Američani. Tega ne moremo odobravati," je o tem dejal. 

"Zdaj, ko se pripravljam, da predam vodenje novi administraciji, hočem, da veste, da je gibanje, ki smo ga začeli, šele začetek," je dodal Trump in rekel, da je bilo služenje ameriškim ljudem ogromen privilegij. Sam sebe je oklical za 'avtsajderja', ki je kdaj zmagal na volitvah. "Dosegli smo več, kot je kdorkoli verjel, da je mogoče," je dejal o svojih štirih letih predsedovanja. 

Pariški podnebni sporazum je označil za nemogočega in umik od njega označil za enega svojih največjih dosežkov. Spomnimo, Biden načrtuje ponovno pridružitev že prvi dan svojega predsedovanja. 

"Obudili smo ameriško moč doma in ameriško vodstvo v tujini. Svet nas spet spoštuje. Ponovno smo postali suvereni, ko smo se postavili za Ameriko pri Združenih narodih," je nadaljeval in kot vrhunec svojega predsedovanja navedel izbris Islamske države in samooklicanega kalifa Abu Bakra al Bagdadija

Družina Trump
Družina Trump FOTO: AP

Zahvalil se je svoji "spektakularni prvi dami Melanii Trump za ljubezen in podporo", omenil pa je tudi vse svoje otroke in Ivankinega moža Jareda Kushnerja. Ni pozabil na Mika Pencea, čeprav se je njun odnos po volitvah poslabšal. 

Od ameriškega naroda se je poslovila tudi Ivanka Trump, ki je zapisala, da je ponosna, kaj je administracija dosegla. Dodala je, da je prišla v Washington, da bi se borila za ameriške družine, in da odhaja z občutkom, da ji je to uspelo. Zapisala je, da upa in verjame, da se bo Amerika premaknila naprej, tako da bodo prepoznali razlike in našli skupne točke, saj "lahko le tako ostanejo največji narod". 

Ob koncu sporočila je zapisala tudi: "Naj Bog da modrost, pogum in moč novoizvoljenemu predsedniku Josephu R. Bidnu, dr. Jill Biden, novoizvoljeni predsednici Kamali D. Harris, gospodu Douglasu Emhoffu in vsem vodjem, sodnikom, policistom in uradnikom, ki so v službi javnosti. Kot Američani moramo moliti za njihov uspeh." 

Trump po štirih letih z več kot pol neuresničenimi obljubami

Čeprav je Trump v svojem govoru zatrdil, da je njegova administracija "naredila vse, kar so obljubili, in še veliko več", je po PolitiFactu predsednik prelomil več kot polovico obljub, ki jih je dal Američanom. 

Spomnimo – Trump je med drugim obljubil, da bo zgradil zid na meji z Mehiko in jih prisilil, da za njega plačajo oni, da bo ukinil Obamacare, zmanjšal davke za vse in ponovno obudil gospodarstvo. PolitiFact je na podlagi 102 zaobljub, ki jih je med predsedniško kampanjo leta 2016 dal Trump, ugotovili, da je držal 24,51 odstotka oziroma 25 obljub, prelomil jih je 52,94 odstotka oziroma 54, pri 22,55 odstotka oziroma 23 obljubah pa je sprejel kompromis. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Omenili so tudi, da prejšnjemu predsedniku Baracku Obami ni uspelo končati vojne v Afganistanu ali zmanjšati stroškov zdravstvenega zavarovanja za družine. Po koncu dveh mandatov so sicer izmerili, da je držal približno polovico obljub, ostala polovica pa je bila razdeljena med neizpolnjenimi in tistimi, pri katerih je sprejel kompromis. 

Trump na primer ni zgradil zidu na meji z Mehiko – obnovili so približno 600 kilometrov že obstoječega zidu, le okoli 64 kilometrov zidu pa je povsem novega. Prav tako zanj niso plačali Mehičani. Bidnova administracija je že napovedala, da se gradnja ne bo nadaljevala. Prav tako ni razveljavil oziroma odpravil Obamacara – njegov trud se je končal leta 2017, ko so trije republikanski senatorji glasovali proti temu. 

Njegova obljuba, da bo vsako leto povečal gospodarstvo za štiri odstotke, je prav tako bila prelomljena – leta 2018 je bil vrhunec pri +2,9 odstotka. Obljubil je tudi, da bo znova obudil delovna mesta v proizvodnji. Številka je rasla prvi dve leti, potem pa je bila približno ista kot v zadnjih letih Obamove administracije. 

Z izvršnimi ukazi je sprejemal zelo opazne odločitve, piše PoliFact – poleg že omenjenega odstopa od podnebnega sporazuma je prepovedal oziroma zelo omejil potovanje iz pretežno muslimanskih držav. 

Zaslužni profesor politologije z univerze Purdue Bert Rockman sicer meni, da je gospodarstvo dovolj opazno raslo, da bi to Trumpu zagotovilo še drugo izvolitev, če ne bi udarila pandemija. Prepričan pa je, da bodo njegovi zadnji meseci in druga ustavna obtožba zasenčili njegove dosežke, v zgodovini pa zato ne bo zapisan kot uspešen predsednik. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (456)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

55bojan
21. 01. 2021 18.41
+2
ZDA razdeljene kot še nikoli.Polovica ZDA je trumpove dediščine ,sedanja administracija Biden-Obama -Haris ima tako razhajanja znotraj stranke,polovico prebivalcev ZDA je nasprotnikov in to kar so naredile predhodne leve demokracije na oblasti ,zunanji nasportniki (Kitajska,Rusija,srednji vzhod...)niso pozabili ,torej bo .................
nutijan
21. 01. 2021 14.45
-4
kramp je še pomilostiv same lopove hahahah s tem je tudi pokazal ,kašen človek je
nutijan
21. 01. 2021 14.44
-4
jaz upam da nikoli več ,takega tragokomika
puspan
21. 01. 2021 14.05
-4
Se govori, da Melanija Donalda ne ljubi več. Sevnica ji bo še kako prav prišla.
hotchilipoper
21. 01. 2021 09.54
+2
Tudi melanija je vesela da se rešila bele hiše
CRUSADER
21. 01. 2021 08.13
+5
TRUMP #legend !!
marko1310
21. 01. 2021 08.10
-3
Tramp,Belo hišo si za pusto kot podgana in prva dama koja dama, prva sponzoruša.
white31
20. 01. 2021 21.59
-2
Trampek odpuščen si!😂😂
dr.Fen0men
20. 01. 2021 21.40
+8
Ce ne bi bilo virusa bi trump zagotovo zmagal. Ce ne bi bilo virusa...nekam cudne misli me spreletavajo. Ce ne bi bilo virusa...
abmam
20. 01. 2021 21.36
+13
Čestitke najbolšemu predsedniku USA, do sedaj. g.Donaldu Trumpu
ŠpriCAR
20. 01. 2021 21.32
+0
Kaj govoris ko so pa slovenci grdo govorili o njej?
Franci Luzar
20. 01. 2021 21.32
-9
Sory, ampak v čast nam ni da J.J še vedno ni čestital novemu Predsedniku ZDA, upam da nam se to nebo obrestovalo?
Franci Luzar
20. 01. 2021 21.33
-3
ina5785
20. 01. 2021 21.28
-5
Dobil si dve kartonski škatli, več NE zaslužiš in odidi za vedno
Malin3
20. 01. 2021 21.27
-5
Levičaji danes ste uživali. Bo kaj koristi?
nikhrast
20. 01. 2021 21.34
Spalec
20. 01. 2021 21.25
+6
Janez se zmeraj caka da sodisce razveljavi volitve 😂
elam
20. 01. 2021 21.20
-4
Alojz69
20. 01. 2021 21.19
-3
Eni hocejo da jih Trump resi drugi hocejo da jih Melanija omen...ko vas pa JJ hoce resit in zdravit z cepivom ste pa proti...pa kaj sploh hocete narod
Franci Luzar
20. 01. 2021 21.39
+1
Samo mimo grede, Trump je od južno ameriških beguncev odvajal Otroke in Mela.... je to podpirala! potem se pa mi zgražamo ko, Kao Hrvati vračajo Begunce v Bosno in jih, kao včasih pretepejo? Dokazov sicer še ni nihče pokazal?
Alojz69
20. 01. 2021 21.49
+1
@Franci kaj naj zdaj jaz teb odgovorim? A je to vprassnje ali trditev ali sum?
asgard
20. 01. 2021 21.18
+1
Zdej se bo pa začelo... Boste videli :)
nikhrast
20. 01. 2021 21.36
-4
Nič ne bo, Biden ni Trump, ne bo začel hujskati narod.
marjanpapou
20. 01. 2021 21.17
+1
A to glasovnice nosijo da bo na Floridi štel naprej
lado-a1
20. 01. 2021 21.21
+1
tekač
20. 01. 2021 21.12
+2
Naj vrne slovensko državljanstvo in naj ostane tam kjer je.....
Franci Luzar
20. 01. 2021 21.40
+1