Tujina

Trumpovi odvetniki: Gre za neustavno politično maščevanje demokratov

Washington, 12. 02. 2021 21.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odvetniki nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa so v uvodu predstavitve obrambe na sojenju v ustavni obtožbi poudarili, da gre za neustavno politično maščevanje demokratov, ki se niso nikoli sprijaznili s Trumpovo legitimnostjo in so ga skušali odstaviti od samega začetka. Za predstavitev primera imajo na voljo 16 ur, vendar jih nameravajo izkoristiti veliko manj, tako da bi lahko senat že v soboto ali nedeljo glasoval o Trumpovi obsodbi.

Trumpovi odvetniki so ustavno obtožbo označili za neustavno politično maščevanje.
Trumpovi odvetniki so ustavno obtožbo označili za neustavno politično maščevanje. FOTO: AP

Odvetniki so najprej poudarili, da je nadaljevanje postopka v nasprotju z ustavo, ker Donald Trump ni več na položaju predsednika, nato pa so začeli prikazovati posnetke izjav demokratskih politikov, ki pozivajo k boju.

Demokratske upravitelje ustavne obtožbe, ki so tri dni predstavljali dokazno gradivo proti Trumpu in v četrtek zvečer pozvali k njegovi obsodbi, so obtožili prirejanja dokazov. Objavili naj bi namreč le dele posnetkov Trumpovih govorov. Enako so storili z izjavami demokratov in dodali: tako kot ni nič narobe z demokratskimi izjavami, ni nič narobe s Trumpovimi.

Spomnimo. Trump je že pred lanskimi novembrskimi volitvami trdil, da lahko izgubi le zaradi prevare. Po porazu proti demokratu Josephu Bidnu je še naprej trdil, da so bile volitve prevara.

Odvetnik Bruce Castor je najprej prikazal posnetke potrjevanja izida predsedniških volitev 2016, ki ga je vodil takratni podpredsednik ZDA Biden. Ta je gladko zavračal vse ugovore demokratov iz predstavniškega doma.

Pred štirimi leti je sicer Hillary Clinton po volitvah takoj poklicala Trumpa in mu čestitala za zmago. Kasneje je opozarjala, da je zmagal s pomočjo Rusije in FBI, vendar ni pozivala k boju za spremembo izida.

Trumpovi odvetniki imajo za predstavitev primera na voljo 16 ur, vendar jih nameravajo izkoristiti veliko manj, tako da bi lahko senat že v soboto ali nedeljo glasoval o Trumpovi obsodbi.

Trumpova odvetnika Bruce Castor in Michael van der Veen.
Trumpova odvetnika Bruce Castor in Michael van der Veen. FOTO: AP

Večina republikancev v senatu je odločena glasovati proti obsodbi, za katero sta potrebni dve tretjini glasov v 100-članskem senatu. Za obsodbo bi se moralo demokratom pridružiti 17 republikancev, vse pa kaže, da lahko računajo na morda največ šest glasov.

Trumpovi odvetniki morajo republikancem zagotoviti dovolj pravnega kritja za glasovanje proti obsodbi človeka, ki obvladuje veliko večino republikanskih volivcev. Ponujajo argument o neustavnosti ustavne obtožbe bivšega predsednika, čeprav je bila ta potrjena, ko je bil Trump še na položaju.

Ponujajo tudi argument, da je Trump z zavračanjem izida volitev le izkoriščal svojo ustavno pravico do svobode izražanja in da ni nikoli spodbujal podpornikov k napadu na kongres.

Odvetniki so Trumpove podpornike, ki so bili prepričani, da delajo po nalogu predsednika, in so verjeli, da lahko ustavijo formalno potrditev izida volitev, ker so to slišali od Trumpa, "razveselili" z ostro obsodbo in zahtevo, naj se jih kaznuje. Trdijo, da Trump ni imel nič pri tem.

"Ta vstaja za Trumpa ni padla z jasnega neba. To ni prvič, da je Trump podžgal drhal," pa je dejal upravitelj ustavne obtožbe, demokrat iz Marylanda Jamie Raskin

Ted Lieu iz Kalifornije je senatorje ob tem še posvaril, da bo Trump, če ne bo posledic, spet izvedel kaj podobnega. "Ni me strah, da znova kandidira in zmaga na volitvah. Strah me je, da volitve izgubi," je dejal. 

Senatorji lahko po obsodbi Trumpu prepovejo opravljanje javnih funkcij, za kar je potrebna navadna večina 51 senatorjev. Za ta namen že pripravljajo posebno resolucijo o izreku ukora s prepovedjo, vendar za zdaj ni zanesljivo, da bodo o tem tudi glasovali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
13. 02. 2021 13.20
-1
Sramota ameriških demokratov.... V vsej zgodovini ZDA menda ni bilo dveh propadlih ustavnih obtožb. Pelosijeva gre na smetišče zgodovine.
nikhrast
13. 02. 2021 15.52
-1
Kako naj gre Pelosi na smetišče zgodovine, bila je na novo izvoljena septembra. Na smetišče zgodovino gre Trump in njegov populizem, še v privatnem in biznis življenju bo imel probleme. Za življenje se pa borijo republikanci, se bo stranka poenotila, pa preživela ta kaos ki jim ga je povzročil Trump.
JApajaDAja
13. 02. 2021 11.35
+3
ta "demokratična" farsa se bo končala z oprostitvijo trumpa :-)
valovanje
13. 02. 2021 11.05
+0
Če se tako hudičevo bojijo da bi morebiti bil spet izvoljen in kako grozen da je... je zelo žalostno da imajo mnenje da je 75mio američanov tako groznih da bi ga (je) volilo. Saj je vendar očitno da so ga volili tudi zato ker nikakor nočejo zlobne hinavske demokrate na oblasti. Ja, pogledati se v ogledalo ni lahka reč. Ma T bi jih moral preganjat do nezavesti in obsodit za svašta ko je bil na obladti in manj govoričit pa bi blo, je pač bil predober. Hja lej.
valovanje
13. 02. 2021 10.56
+1
Demsi naj si sliko Hilarce obesijo na steno zraven Trumpove in naj se pomirijo. Ona bi šele bila patron. Najbrž bi jo folk že na grmadi skuru.
spiderx2020
13. 02. 2021 09.31
+1
to je navadna farsa, pri glasovanju v senatu to ne bo šlo skozi niti slučajno, gre za navadno maščevanje ubrisanih demokratov. zaradi vojnih zločinov bi morali soditi Billu Clintonu, Hillary in Obami, pa tudi Bidnu, ki je asistiral pri Obaminih vojnih zločinih, že zaradi tega Biden sploh ne bi smel kandidirati za predsednika.....
JApajaDAja
13. 02. 2021 11.33
+4
bidnu že vnaprej, za vse kar bo še uspel škoditi svetu!
Homo erektus
13. 02. 2021 08.48
+1
se ga bojijo kot hudič križa
felixkp
13. 02. 2021 08.27
+1
republikancem NIČ ne pomaga razumet...na vso moč branijo tega neuravnovešenega osebka......naj trumpa sedaj oprostijo in naj naslednjič zaneti hujšo in res pravo tragedijo.
Madžaroš
13. 02. 2021 08.32
-1
zakaj pa bi ga obsodili??? a ker tako pravijo tvoji zmedeni levicharji
Madžaroš
13. 02. 2021 08.08
-3
Levicharjem pač ni za zaupat..
Realni
12. 02. 2021 21.50
+0
Predstava za javnost.
medus
12. 02. 2021 21.33
-3
VAREN
12. 02. 2021 21.29
-2
Nesposobni odvetniki se branijo na tak način.
SEJBOBOL
12. 02. 2021 21.34
-2
VAREN
12. 02. 2021 21.39
+2