Tujina

Trumpovo maščevanje Twitterju

New York, 29. 05. 2020 05.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
143

Družbeno omrežje je že leta ventil Donalda Trumpa za sproščanje jeze, mazanje tekmecev, podžiganje volivcev in občasno razširjanje neresnic. Ko so v ponedeljek eni od objav dodali oznako, da je treba trditve predsednika ZDA preveriti, je iz Bele hiše hušknil val jeze. Predsednik je tako včeraj ukazal priškrnitev zaščite, ki tehnološke velikane odvezuje odgovornosti za objave uporabnikov.

Donald Trump s predsedniškim ukazom želi odpraviti zaščito tehnoloških velikanov.
Donald Trump s predsedniškim ukazom želi odpraviti zaščito tehnoloških velikanov. FOTO:

Osrednja točka predsedniškega ukaza je sekcija 230 v zakonu o komunikacijski spodobnosti iz 1996, v kateri je določeno, da tehnološka podjetja niso založniki vsebin, ki jih uporabniki objavljajo na njihovih platformah. Zaradi tega tudi niso pravno odgovorna zanje, kar v praksi pomeni, da Facebook ali Twitter ne moremo tožiti niti za tiste objave, ki morda kršijo zakonodajo. Čeprav jim ni treba uredniško preverjati milijone objav, pa jih sekcija hkrati pooblašča, da "v dobri veri" odstranijo ali omejijo objave, za katere menijo, da so "obscene, nespodobne, opolzke, pokvarjene, pretirano nasilne, napadalne ali drugače sporne".

Tehnološki velikani so pograbili predvsem prvi del sekcije, saj je pri nastajanju novih platform prevladala ekonomija pozornosti, ko negujejo in manipulirajo pozornost uporabnikov in jo prodajajo najboljšemu ponudniku. Tako kot formula "solze, sperma, kri" poganja klike na mnogih spletnih straneh, (politični) spopadi in draženja prinašajo viralnost na družbenih medijih. Z naraščanjem vpliva teh se stopnjujejo tudi kritike, da ne opravljajo klasične uredniške naloge bdenja nad vsebino, posebej sovražnim govorom in širjenjem neresnic. Toda pobude po večjem nadzoru se klešejo z opozorili, da brisanje sporočil in prepoved objavljana posegata v pravico do svobode govora.

Prvi Twitterjev trol

Oba velikana, Facebook in Twitter, že dolgo previdno tipata po tankem ledu, po eni strani trdita, da sta zasebni podjetji, ki dajeta uporabnikom možnost komuniciranja in nista odgovorni za vsebino, ki jo uporabniki ustvarjajo. Po drugi strani skušata val kritik zaradi spornih objav ublažiti z ukrepi, kot je Facebookov nadzorni svet, v katerem bo 40 neodvisnih članov bdelo nad posegi v objave uporabnikov. Twitter je nekoliko bolj odločen pri brisanju spornih čivkov, odrekli so se tudi prihodkom od političnega oglaševanja. Prav mešanje politike in družbenih medijev je najbolj eksplozivna zmes, previdni šef Facebooka Mark Zuckerberg je lani na zaslišanju pred kongresom dejal, da "ne bodo preverjali izjav politikov", saj razmislek o njih prepuščajo volivcem.

Šef Facebooka Mark Zuckerberg ne želi posegati v objave politikov, tudi če so povsem neresnične.
Šef Facebooka Mark Zuckerberg ne želi posegati v objave politikov, tudi če so povsem neresnične. FOTO: Kanal A

To je bil morda tudi odziv na stopnjevanje pritiska z ameriške desnice, da v tehnoloških velikanih prevladuje liberalen pogled na svet in da skušajo utišati predvsem konservativne glasove. Zuckerberg je tako na vrsti večerij z vplivnimi konservativci skušal ublažiti skrbi o posegih v svobodo govora. Tudi Bele hiše oziroma Trumpa ne skrbi objavljanje neresnic in nespodobnosti, saj je sam eden največjih proizvajalcev obeh. Še zdaleč ni prvi politik z receptom za demagoško zlorabo (družbenih) medijev, toda za pripadnika bejbibum generacije je izjemno spreten pri uporabi modernih oblik komuniciranja. Po besedah kolumnistke New York Timesa Kare Swisher je "najboljši Twitterjev trol v zgodovini, res je dober pri tem, kar počne, le da je večina tega nizkotna". 

Za Trumpa je Twitter izjemno orodje, bere ga 80 milijonov sledilcev, kar mu daje gorjačo, s katero hkrati vlada in vodi nenehno volilno kampanjo. Predsednik nima nikakršnega moralnega filtra med glavo in prsti na telefonu, svoje sledilce prepričuje, naj "ne verjamejo dokazom pred lastnimi očmi", ampak "dnevnim obrokom dezinformacij, mržnje in hujskanja", kot je predsedniško čivkanje označil John Cassidy iz New Yorkerja. Po njegovih besedah možnosti za ponovno izvolitev predsednika pet mesecev pred volitvami visijo na njegovi zmožnosti, da popravlja zgodovino, ustvarja diverzije in sramoti svoje politične nasprotnike ter kritike. Zato je bila odločitev Twitterja, da njegovim trditvam o volilnih prevarah doda opozorilo sledilcem, naj sami preverijo, kaj je res in kaj ne, toliko večji udarec zanj.

Pljuvanje v lastno skledo 

Odziv je še bolj pokazal različna pogleda šefa Facebooka in prvega moža Twitterja Jacka Dorseya na vlogo njunih platform. Zuckerberg se je na oznako Trumpovih tvitov odzval z besedami, da zasebna podjetja ne bi smela biti "razsodnik o resnici na spletu". Dorsey je odgovoril, da bodo "še naprej opozarjali na nepravilne in sporne informacije o volitvah po svetu" in "priznali ter sprejeli napake, ki smo jih naredili". Po njegovih besedah niso razsodniki o resnici, pač pa opozarjajo in dajejo dodatne informacije, tako da lahko uporabniki sami presodijo resničnost spornih izjav. Zuckerberg je morda tudi hotel preprečiti, kar je v četrtek priletelo iz Bele hiše. 

Prvi mož Twitterja Jack Dorsey pravi,  da bodo "še naprej opozarjali na nepravilne in sporne informacije o volitvah po svetu".
Prvi mož Twitterja Jack Dorsey pravi, da bodo "še naprej opozarjali na nepravilne in sporne informacije o volitvah po svetu". FOTO: Reuters

 

Predsedniški ukaz namreč spodbuja Zvezno komisijo za komunikacije, naj na novo določi pomen sekcije 230 in kako ta ščiti tehnološke velikane. Zvezna komisija za trgovino pa naj razmisli o ukrepih proti platformam, ki "omejujejo govor na način, neskladen z njihovimi javnimi zagotovili o takšnih praksah". Bela hiša je hkrati ustanovila nov svet, ki bo preučil obtožbe o cenzuri na podlagi političnih prepričanj, zvezne agencije pa bodo morale premisliti o vlaganju denarja v oglaševanje na družbenih medijih. Ni še čisto jasno, kakšne bodo posledice ukaza, saj se je mnogo pravnikov odzvalo, da predsednik nima pooblastil za spremembo razlage zakonodaje. 

Hkrati analitiki ugotavljajo, da bi uresničitev ukaza prisilila tehnološke velikane, naj začno bolj skrbno preverjati vsebine objav, kar bi pomenilo še več posegov v tiste, ki presegajo meje. Kar pomeni tudi Trumpove tvite. "Ironija je, da je Donald Trump velik koristnik sekcije 230, saj platforme brez imunosti, ki jo zagotavlja, ne bi tvegale pravne odgovornosti kot gostitelji njegovih laži, klevet in groženj," meni Kate Ruane, pravna svetovalka organizacije Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU). Celo voditelj Neil Cavuto, ki je očitno na konservativni in provladni televiziji Fox News prevzel vlogo glasu razuma, je dejal, da so predsednikove izjave, ko je med drugim omenjal celo možnost zaprtja Twitterja, šokantne. 

 

V Washingtonu se je nemudoma pojavil potujoči oglas, ki je Trumpa označil za lažnivca, ki skuša kaznovati opozorila o njegovih lažeh.
V Washingtonu se je nemudoma pojavil potujoči oglas, ki je Trumpa označil za lažnivca, ki skuša kaznovati opozorila o njegovih lažeh. FOTO: AP

Prevare kot izgovor za nižanje udeležbe

Cavuto je dejal, da sploh ni šlo za cenzuro, ampak preverjanje resničnosti izjave predsednika, ki je bila napačna. Trditev,  da "milijone ’ilegalcev’ oddaja volilne lističe, kar preprosto ne drži. Ne gre za dilemo levega ali desnega pogleda, gre za napačno dejstvo ... Nekateri so dejali za popolno laž," je opozoril. Trump kljub temu vztrajno širi lažen alarm o volilnih prevarah, ki naj bi se zgodile. Zadnje čase je osredotočen na glasovanje po pošti, ki ga mnoge zvezne države želijo razširiti zaradi previdnosti ob pandemiji koronavirusa. To po trditvah predsednika odpira vrata za hude volilne goljufije.

Te so njegova priljubljena tema vedno, ko zaostaja v anketah. Že pred štirimi leti je ves čas opozarjal nanje, po nepričakovani zmagi je obtožbe omenil samo še na tiste zvezne države, kjer je izgubil. Tako še vedno rad pove, da so pred štirimi leti v New Hampshire od drugod z avtobusi vozili ljudi, ki so glasovali proti njemu (ne drži). Kalifornija je po njegovem demokratska samo zaradi nedokumentiranih priseljencev, ki volijo, kljub temu da nimajo državljanstva (ne drži). Prevare naj bi bile tudi razlog, da je Hillary Clinton prepričljivo zmagala po številu oddanih glasovnic (podprlo jo je skoraj 2,9 milijona več Američanov). 

Trditve o prevarah naj bi bile le izgovor, s katerimi skušajo republikanci otežiti voljenje manjšinam in mladim.
Trditve o prevarah naj bi bile le izgovor, s katerimi skušajo republikanci otežiti voljenje manjšinam in mladim. FOTO: AP

Toda študije kažejo, da so volilne prevare v ZDA zelo redke, preiskave odkrivajo le posamične primere. V 2016 so našli štiri, pri čemer sta bili vsaj dve v korist republikanca. Celo posebna komisija Bele hiše, ki jo je Trump nastavil, da bi razkrila goljufije na voliščih, ni našla ničesar omemb vrednega, preden jo je predlani razpustil. Večjih poskusov goljufij skoraj ni, zadnjega so pred dvema letoma odkrili v Severni Karolini, ko je pomočnik republikanskega kandidata za kongres od volivcev zbiral glasovnice za glasovanje po pošti in jih pogosto izpolnil v korist kandidata. Analize so pokazale, da to najbrž ne bi vplivalo na končni rezultat, a so volitve vseeno razveljavili. 

Volilni strokovnjaki so soglasni, da je ameriški sistem nadzora dovolj dober, da prepreči poskuse množičnih prevar, ki bi lahko vplivali na rezultate. Največ možnosti zanje je res pri glasovanju po pošti, toda pet zveznih držav, kjer na ta način opravijo večino glasovanj, se sooča z zelo malo goljufijami. Med peterico je trdno republikanski Utah, toda predsednik ga nikoli ne omeni v svojih kritikah. Predvsem zaradi tega, ker ga v resnici volilne goljufije ne zanimajo. Te so predvsem del republikanske strategije, da čim bolj omejijo dostop volivcem do glasovalnih skrinjic. Večja udeležba namreč o pravilu nagradi demokrate, hkrati pa so posegi desnice usmerjeni predvsem na skupine, ki po tradiciji glasujejo proti njim.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gorazd Petek
29. 05. 2020 19.48
-7
Bravo Trump.lahko pa udari še z protikartelnem zakonom. Treba je vedeti ,da si skušajo levičarji na vsak način podrediti vsa družbena omrežja in izvajati cenzuro. Definitivno,kričanje ,da Predsednik ZDA nima teh in onih pooblastil so abotna predsednik ZDA ima pooblastilo ,da lahko takoj začne svetovno vojno-ne pa da nebi razgnal socialiste z družbenih platform,ki jih skušajo uzorpirati. Definitivno je treba omrežja stisniti,ali dovolijo svobodo govora brez cenzure alio pa ukrepi,seveda pa pod svobodo govora ne sodijo pozivi,k ubojem,nasilju,grožmje z nasiljem in nezakonitim dejanje.Ostalo mora biti prosto.
nightifly
29. 05. 2020 19.58
+3
petek ,,,,, ne mesati Trumpa z domobransko retoriko . Ne razumem zakaj se ekstr. desnicarji tako tesno stiskajo k Trumpu . On ni tisto kar vi pricakujete . Obrnite se na Orbana ,Salvinija , Casa Pound in ostale crne stranke Evrope.
Gorazd Petek
29. 05. 2020 20.47
-3
Glej če ti predstavljaš LMŠ,SD.Levico,SAB kot leve stranke in sebe kot levičarje= vseskupaj enako ruskim boljševikom in njih kulturi. Tko ,da skuliraj se.
Ate_ist
29. 05. 2020 21.01
+1
petak, kot razumem tvoje pisanje je pri nas tudi NSI če že ne skrajno leva pa vsaj leva stranka?
piamlakar
30. 05. 2020 17.39
+1
družbena omrežja so tudi za sproščanje jeze in nezadovoljstva ljudi, ki jih na drugi način ne morejo izraziti. To se zdaj zelo vidi v Sloveniji. Trump je pa Trump. .......
nikhrast
29. 05. 2020 16.48
-9
Fantje, da so zdaj "alternative facts" norma za vas, je pa neverjetno. Tako je s Trumpom in vso njegovo administracijo, ena laž za drugo, tako da ne vedo kaj je resnica. Od Lincolna do Trumpa vsaj 150 let, od velikega emancipatorja do patološkega lažnivca, to je pot republikanske stranke.
Zvezda3000
29. 05. 2020 18.28
+7
Ate_ist
29. 05. 2020 20.58
+2
nik kako kaj tvoji ukrajinski poljski in pribaltski prijatelji? letos niste mogli skupaj praznovati 131. rojstni dan ljubega dolfija
nikhrast
29. 05. 2020 21.55
+2
Fantje, tu v Kanadi smo kapitalisti, samo socialno smo pa liberalci. Za Trumpa se pa ne brigamo, tudi njega bodo Američani preživeli, smejimo se mu pa, za hec pa poskrbi.
Veles_zaš?itnik
01. 06. 2020 08.25
+3
Kako se Kanadčani ne brigate za Trumpa,..., samo ti si obseden s Trumpom,..., ne mine dan, da pod novicami o Trumpu ne izliješ svoje obsesije s Trumpom.
mikica247
29. 05. 2020 16.07
+7
Twiter bodite carji in zaprite temu bebcu račun s pojasnilom, da brišete trolske profile.
Amasakul
29. 05. 2020 15.41
+3
idite raje na kolo za zdravo telo ... vsak petek je organiziran. če pa ne pa si najdite muco za več večkratna srečanja, ne pozabit ljudje, smo samo 30000 dni na svetu.
nightifly
29. 05. 2020 14.27
+23
###########Družbeno omrežje je že leta ventil Donalda Trumpa za sproščanje jeze, mazanje tekmecev, podžiganje volivcev in občasno razširjanje neresnic. ########### Sebastijan Kopusar -novinar , sprasujem vas , kot pripadnik Levega pola (za takega me imajo prijatelji) , ce si upate napisati eno vas misel ,ki bo obsegala 180 ° lok ,ne samo 90°. Se bolje ,bi bilo vpogled v vaso novinarsko svobodo pisanja -torej 360 ° vpogled v dogajanja na tem svetu . Ce ze pisete subjektivno o Trumpu, vam jaz natrosim toliko objektivnih razlogov , na primer kaj je pocel dvojec Obama -Hilary , ali pa bush ml. , tako da se vam bodo orosile oci od pustosenja , ki so ga ti trije pustili za sebo .Pardon , 4 -stirje ,mirno lahko dodam se Billa clintona . Vsi stirje bi morali sedeti na zatoznih klopeh sodisc mednarodnih institucij za vse kar so spoceli in razsuli po svetu . Trum je proti tem mirovnik z oljcno vejico v roki . Res pa je , da ima retoriko , ki marsikoga razkuri , vazno pa je ,da ne mece bomb po svetu . Tako jaz vidim , rad pa bi videl ,da tudi vi napisete non-bias veduto vasega profesionalizma ..... ce je mozno .
Millady
29. 05. 2020 16.08
+7
nikhrast
29. 05. 2020 16.31
-3
Najprej odpri Settings, potem Time & Language, klikni na SLV. Aktiviraj tudi Spellcheck. Pa kakšna tabletka bi tudi pomagala.
Zvezda3000
29. 05. 2020 18.29
+4
nightifly
29. 05. 2020 13.23
+7
FAUSTOS1 29.05.2020, 12:12:04 -1 ORBAN IN TRUMP sta v srcu janeza ,ki ju neuspešno posnema,a ostajata v svojih nespametnih dejanjih vzor za vodjo sds./////////////// fausto , zaaaaaal i je , da vas dam tu kot ponesrecenega cloveka , ki je zgresil svoje poslanstvo . No , napisite SKUPNE tocke programa orbana in Trumpa , o jansi sploh ne bi govoril ,ker je irelevanten clovek .... orbana pa omenjam samo kot akterja ,primerjavo s Trumpom . Kar napisite vse sticne tocke .....me prav zanima .
nightifly
29. 05. 2020 13.07
+14
Skoraj va socialna omrezja , govorim o velikanih ,so nastala kot del neoliberalne platforme . Postala so tako velika ,mocna in bogata ,da enostavno Ze uravnavajo Vreme v drzavah ,celo v drzavi ,tako veliki kot je Amerika . Njihovi botri so neoliberalci ,ki se skrivajo za imenom Demokraticne stranke ,prakticno so si jo prisvojili . Demokraticnega je samo nekaj pamfletov ,ki so jih vsilili v statut u stranke . Ce pa pogledamo realno, so mega korporacije skoraj ze unicile majhne obrtnike ,male tovarne , male trgovine , tako da ,kaj je majhne obrtne iniciative so samo se specializirane delavnice in trgovine visoke mode in visoko cenovnih razredov . Vse ostalo je v rokah mega korporacij ,ki diktirajo celotno svetovno industrijo . In prav ta klika liberalcev , vpeljuje v gospodarstva posameznih drzav tehnologije in ekonomske prijeme ,ki na dolgi rok unicujejo vse pred seboj . Ljudje bodo postali resnicno samo hrana za topove in nic drugega .Izgubljamo celotno svojo identiteto . Stara dobra mescanska Prava demokracija se krci , izginja , izgublja svojo Identiteto in nazadnje bo umrla . Clovek bo postal samo stevilka .Kot v Dachauvu . Brezprava raj . Komandirali bodo socialni mediji , ki bodo nacrtno raztrgali ljudi s svobodno miselnostjo . Sodisca bodo postala irelevantna ,nihce jih ne bo niti spostoval ,ne njih ne sodb . Sodbe bodo na FB ,Twitterju in podobnih platformah ,,ki jih vedno bolj uporabljajo ljudje diskretnega livela lastnega zavedanja , mogoce bi rekel raje ,zelo nizke kulture. Ko se clovek zacne enkrat istovetiti z poplavo jeznih in unicujocih kritik glede neke osebe , je ta za vedno unicena . Morda celo usodna . In tudi zato v borbi proti megalomanstvu in nevarnosti teh socialnih omrezij kot clovek leve provenience stopam v korak s Trumpom . Nikoli ne bom dopustil ,da mi bo kdorkoli dopovedoval kaj moram storiti .
nightifly
29. 05. 2020 13.12
+19
Pa se to nisem prvic zapisal . Uradni podatek ameriskega novinarskega ceha - nekaj cez 90 % novinarjev v ZDA je registriranih v Demokratski stranki . In ker je tam jasno denar vladar ,si lahko mislite kaj lahko naredi manj kot 10 % ostalih novinarjev (svobodnih in republik.) v ameriskem medijskem prostoru . Izvolitev Trumpa je bil cisti cudez , cista zmaga ljudi ,ki so zaznali vso pokvarjenost Demokratske sfere , enormnost korupcije , nesposobnost Obame -pa tudi hipokrizijo ,ker je na veliko bombardiral oz. podpiral vse mogoce upornike in teroriste. A ni mogoce res ? Trojica prijateljev ,Clinton ,Bush ml. in Obama bi morali sedeti pred sodniki ze zdavnaj .
aljoteam
29. 05. 2020 12.25
+15
Proti cenzurise je vedno potrebno boriti. Vse skupaj je slo predalec in korporacije nikoli ne smejo imeti monopol nad resnico. Tako da pri tej stvari 100% podpiram Trumpa. In sploh ni vazno kaj je pisal in alije resnicno ali ne. Bistvo lezi drugje. Najhuje kar se lahko zgodi druzbi je da neka visja avtoriteta odloca katera resnica je prava in vse ostaleutisajo. Enoumje vedno pelje v totalitarizem.
Millady
29. 05. 2020 12.56
+11
Do tega pride, ko je korporacija nad državo (pa ne samo twitter, veliko je istih ali hujših)
Al83
29. 05. 2020 12.16
+10
Ja ko je postalo jasno, da levakom ni mar za zločine demokratov, tudi povprečnim Ameičanom ni bilo več mar za Trumpove nesramne Twite. Levaki so mislili, da bodo porauili Trumpa, če pade ekonomija, a se je izkazalo, da Američani ne krivijo Trumpa zaradi padca ekonomije, ampak je v njihovih očeh cela CORONA epizoda dokazala, da ima Trump prav kar se tiče Kitajske, tako da ni izgubil podpore ampak si jo je samo povečal. In od odprtja ekonomije v ZDA so delnice začele spet samo rast, ekonomija pa se jim pobira rekordno hitro, tako da so levi izgubili še ta argument. In Amerikanci vedo, da za razliko od levih karijernih politikov ni Trump samo nesramnež, ki noče držati jezika, ko bi bilo to politično pravilno, ampak je Trump nesramnež, ki dela za povprečnega Američana in proti globoki državi sistemu elit. In ker se ekonomija pobira, je na koncu dneva denar dober in standard ljudi raste, kar pa je za povprečnega državljana najbolj pomenbno. In tudi, če bi elitam uspelo kako odstraniti Trumpa, bodo ljudje izvolili pač naslednjega populista, ker imajo kleptomanskega sistema elit dovolj.In ta zna biti malo ali pa dosti hujši kot Trump. Ta zna biti bolj kot tisti diktator, ki se je spravil na 2% prebivalstva z majhnim kapicam, ki imajo 90% bogastva v ZDA in po Svetu. To pa vemo kam vodi, tako da bolj pametno, da kar obdržijo Trumpa.
konan65
29. 05. 2020 12.28
-1
Oprosti ampak ti si BE.AK!Ves svet se norčuje iz Tranpovih BEDARIJ,le BE.AKI tvoje sorte jim nasedajo.Povej,če si CORONO ZDRAVIL S ČISTILOM.Po napisanem sodeč si dovolj zme.an!!!!!!!
jured100
29. 05. 2020 12.36
+6
če bo tisti diktator zapru CNN, 24ur, washington post in druge ga takoj volim.
jured100
29. 05. 2020 12.36
+4
jured100
29. 05. 2020 12.42
+3
Merkel z njenim Willkommen, kar je naredilo več škode kot 1. svetovna vojna in Juncker z njegovim "Pobrali bomo 50 milijonov Afričanov do 2050". Hitler nas je poskušal iztrebiti in zamenjati z nemci, ti nas pa poskušajo samo zamenjati in iztrebiti po zamenjavi.
nightifly
29. 05. 2020 13.20
+6
konan ,, svetujem ,da vscasih preberete tudi kaj misli , kaj dela Trump . Strinjam se ,ima drugacno retoriko od vseh predsednikov ,toda vazno je ,kaj dela in kaksen program ima . Pa se nekaj ,,,, ste vi kdaj v zivljenju iz dneva v dan spremljal novice CNN ,CBS ,NBC in podobnih ? Ste jih , in koliko casa .Se vam zdi vse to demokracija ?
Al83
29. 05. 2020 13.22
-11
Yugo partija je iztrebila mnogo več Slovencev, kot jih je Hitler. Slovenski gozdovi so polni komunističnih grobišč in ne Nacističnih. Zadnja izjava glavnega Hitlerjevega koloboratorja v Sloveniji preden so ga ustrelili, pa je bila "Naj živi Slovenski narod". Edin razlog zakaj so Nemci napadli Jugoslavijo je bil Srbski komunistični kudetat nad vlado princa Pavla v Beogradu, ki je sodelovala z Hitlerjem oz. je podpisala, da se ne bo umešavala v njegove načrte.
nightifly
29. 05. 2020 14.55
+5
art. intel. ,,,,,, ne bom vas matral s tem kaj je kdo in zakaj rekel . Vi NAM napisite samo - zakaj je germanski narod ,skupaj s talij . napihnjencem napadel razkosal in okupiral slovensko zemljo ,narod . SAMOTO NAPISITE IN OBRAZLOZITE CE MORETE .
FAUSTOS1
29. 05. 2020 12.12
+5
ORBAN IN TRUMP sta v srcu janeza ,ki ju neuspešno posnema,a ostajata v svojih nespametnih dejanjih vzor za vodjo sds.
Mi Po
29. 05. 2020 12.30
-1
Kaj ti ne poveš, res si strokoven, direktno izza šanka!
dannyer
29. 05. 2020 11.59
+7
Pravilno Twiter je na nek način priznal da je dal FN na trampovo objavo mnenje analitika cnn ni kredibilen vir. Še posebej ob objavi nbcnewyorker o preiskavi zaradi volilne prevare in izguba 20%. izgublenih glasov to sedaj raziskuje tudi volilna komisija in fbi. sramotno poročanje naših medijev. trump ima prav in je spet zmagal maske so padle kerdibilnost medijev jesedaj pod-0
dannyer
29. 05. 2020 12.21
+3
V NY poteka FBI preiskava zaradi prevar na volitvah to je poročal nbcnew orker. tudi vodja komisije NAACP Zaradi ne ujemanja 20% glasov so izključili. eni naj bi volili za druge. nekateri niso mogli. v drugi državi pa so aretirali kurirja zaradi raztrganih glasov. Facebook nokavtiral twiter zaradi njihovega FN. mediji bi morali poraviti poročanje.
Strojan
29. 05. 2020 11.52
-2
Pismo....samo še Janša je bolj grd kot on ! Pa butast tudi..
Mi Po
29. 05. 2020 12.31
-1
Smradi levi
29. 05. 2020 11.51
+1
TRUMPu se vsak teden poveča število sledilcev za min. 100.000 … a vam to kej pomeni … tehtnica se nagiba na pošteno stran … folk dojema, da je ta moment … TRUMP edini dober za nijh …
Strojan
29. 05. 2020 11.55
+2
konan65
29. 05. 2020 12.32
+2
BOL.IK upam,da nimaš sledilcev,vsaj veliko ne.Ne verjamem,da je v Slovenijji veliko BEDA.OV tvojega kova!!!!!!!!!!!!!!
Smradi levi
29. 05. 2020 11.48
-7
Bo garda in vojska naredila red … sam pol ne bo od demokratičnih smradov ostalo nič ...
Nimasmisla
29. 05. 2020 11.47
+4
je kot otrok ki so mu vzeli igračo
proofreader
29. 05. 2020 11.33
+15
Moderatorji tega portala bi vsaj pol Trumpovih objav pobrisali.
Rožice cvetijo
29. 05. 2020 11.42
+5
crazy but true
29. 05. 2020 11.42
+11
Pa dvajsetkrat bi ga ze benali zaradi "sovraznega govora"..
proofreader
29. 05. 2020 11.30
-7
Danes je napovedal streljanje temnopoltih državljanov. Če bi to napisal kakšen drug predsednik, bi že zasedali združeni narodi.
Smradi levi
29. 05. 2020 11.46
+9
NE LAŽI !!! … napisal je naj streljajo na roparje trgovin … ni omenil črne barve ...
proofreader
29. 05. 2020 11.52
+2
Kollerik
29. 05. 2020 11.58
+2
Ne sme, on samo sledi in uboga... Zanj in za njemu podobne siromake razmišljajo v centrali ....
Al83
29. 05. 2020 11.26
+12
Danes so pri Twiterju še enkrat cenzuriali brez veze Trumpa. Ne vem ali mislijo, da so oni zakon dežele, ali pa imajo željo smrti. Verjetno jim ni jasno kako hitro lahko državni pravosodni inšpektorji uničijo privatno podjetje. Vrednost delnic Twiterja je začela padat že včeraj z Trumpovim podpisovanjem izvršilnih ukrepov. Zgleda, da je twiterju zadeva ideološkega pomena. Osebno teh socialnih bojevnikov ne prenesem in sem vesel, da se grejo ustreliti direktno v obraz. Ker na koncu dneva je Jack Dorsey samo direktor še enega podjetja in Trump predsednik največje pravosodne aparature na Svetu.
crazy but true
29. 05. 2020 11.44
-2
Ja, boj proti drzavi z upanjem na uspeh si lahko privosci samo kaksen narkokartel..
Al83
29. 05. 2020 11.51
-2
Boj proti državi? Prej boj za totaleristično levičarsko cenzuro. Boj proti principom na kateri je bila ta država ustanovljena. Boj proti svobodam za katere so ustanovitelji te države 1776 borili vojno proti največjem imperiju na svetu. Ja ne bo jim uspelo, ker Twiter nima niti moralne prednosti, niti podpore ljudstva, razen parih opranih SJW Karen in Khumarjev.
Smradi levi
29. 05. 2020 11.16
+8
Twitter pokleknu k zmatrana kura … še robot Zuckerberg je potegnu s TRUMPom … hehehe ...
felixkp
29. 05. 2020 11.02
-1
super...sedaj pa naj Twiter briše vsako Trumpovo lažno objavo..oz označi, da je objava lažna.
proofreader
29. 05. 2020 11.31
+7