Tujina

Tudi EU pušča Huaweiu odprta vrata pri 5G

Bruselj, 29. 01. 2020 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.F. / STA
Komentarji
11

 Evropska komisija je danes predstavila smernice članicam EU pri vzpostavljanju omrežij 5G. Pravila so stroga, a nobenemu ponudniku vrat ne zapirajo že vnaprej. Sodelovanje je Bruselj tako omogočil tudi kitajskemu telekomunikacijskemu podjetju Huawei, za katerega ZDA zaradi domnevnih varnostnih groženj pozivajo k blokadi.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v Evropski komisiji, bodo države članice telekomunikacijskim operaterjem, ki predstavljajo varnostno tveganje, lahko onemogočile dostop do ključnih delov infrastrukture 5G. Huaweia izrecno niso omenili.

Presoja je tako na posameznih članicah, ki pa jim Bruselj nalaga podrobno varnostno preverjanje potencialnih ponudnikov. Varna vzpostavitev omrežij 5G je po navedbah komisije ključnega pomena, saj varnost posameznih omrežij vpliva na varnost celotne EU.

Med bruseljskimi priporočili je tudi "izogibanje odvisnosti od enega ponudnika" in "odvisnosti od ponudnikov, ki predstavljajo visoko stopnjo tveganja". Huawei je "nepristranska" priporočila že pozdravil. "Ta nepristranski in na dejstvih temelječ pristop k varnosti pri 5G Evropi dovoljuje varnejše in hitrejše omrežje 5G," so sporočili iz družbe.

Kljub pritiskom ZDA nekatere države dopuščajo možnost sodelovanja s Huaweiem.
Kljub pritiskom ZDA nekatere države dopuščajo možnost sodelovanja s Huaweiem. FOTO: Shutterstock

Poudarili so, da so v Evropi prisotni skoraj 20 let, v tem času pa so med drugim dokazali svojo zavezanost varnosti in transparentnosti. Napovedali so, da si bodo še naprej prizadevali za tesno sodelovanje z vladami in drugimi pristojnimi.

Huawei in kitajska telekomunikacijska tehnologija nasploh sta se znašla pod plazom kritik administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ker naj bi po Trumpovih navedbah kitajski vladi omogočala prikrit dostop do podatkov uporabnikov omrežij 5G po svetu. Pri Huaweiu obtožbe ves čas odločno zanikajo.

Kljub temu so kritikam sledili tudi konkretni ukrepi, med drugim v obliki prepovedi sodelovanja s Huaweiem za ameriška telekomunikacijska podjetja. Trump je svoje grožnje naslovil tudi na tuje države, ki bodo po njegovih besedah v primeru sodelovanja s Huaweiem pri gradnji omrežij med drugim prikrajšane za sodelovanje z ZDA na obveščevalno-varnostnem področju. Tudi Slovenijo je Washington minuli teden pozval k premišljeni izbiri ponudnikov tehnologije 5G.

Kljub pritiskom ZDA nekatere države dopuščajo možnost sodelovanja s Huaweiem. Kot poudarjajo, bi bilo nepravično in diskriminatorno, če bi določenemu ponudniku vnaprej prepovedali sodelovati. Med državami, ki so Huaweiu nedavno prižgale zeleno luč, je tudi Velika Britanija. Ta je v torek sporočila, da bo kitajski velikan lahko sodeloval, vendar ne pri gradnji "občutljive" jedrne infrastrukture.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Misija1
30. 01. 2020 15.49
+3
Zagovorniki kitajcev in nihove tehnologije naj malce preberejo kaj sledi na Kitajskem. Nadzor ljudi v vseh možnih pogledih. Denarne kazni in blokiranje potnih listov za prekrškarje. Vse na cestah se bo snemalo in pošiljalo v centralo, kjer kraljujejo kitajski voditelji pod kvazi komunizmom - prej velekapitalizmom s pridihom komunizma. Danes niti ni več skrit namen, da kitajska želi v vseh mestih zgraditi cel sistem kamer in sistemov za prepoznavanje obrazov. Nihče na ulici več ne bo mogel narediti ničesar, brez da ga Veliki brat ne vidi, prepozna.
Mauzahecmauzares
29. 01. 2020 16.13
-6
Milijarde € dnevno bi izgubljala EU v globalnem poslu, ko ne bi odprla vrata najmodernejši digitalni tehnologiji..
Uporabnik113189
29. 01. 2020 20.13
+2
V kakšnem globalnem poslu, pri katerem ima EU možnost zaslužka v milijardah????? Neumnost..
antilevi?ar
29. 01. 2020 16.10
+1
En naš politik je izjavil, da 5G lahko dela tudi na 700MHZ. Ali to drži? Kolikor vem pri nas bo komaj potekalo cenkanje za frekvence. Ima kdo kje kak podatek.
antilevi?ar
29. 01. 2020 16.17
Da bo od dodelitve frekvenčnih spektrov do nadgradnje omrežja za celostno komercialno uporabo potrebno vsaj leto dni, pa odgovarja Telekom Slovenije, kjer se na uvedbo 5G aktivno pripravljajo že nekaj časa, tako da je velik del njihovega omrežja na nadgradnjo že pripravljen, navajajo. "Testiramo različno opremo ter njeno odzivnost in kompatibilnost na frekvencah 700 MHz in 3.5 GHz." (vir:Večer)
Bohinc246
29. 01. 2020 18.08
Tudi na 700MHz je možno, ampak so težave pri sosedih. Tako da na tej frekvenci še vsaj do leta 2022 ne bo nič (vsaj v krajih, ki so bod vplivom teh treh držav, torej ob meji)
jakec1575
29. 01. 2020 15.40
+7
ko en vohun drugemu ocita da vohuni. :) edino kar pomaga je 2g in zasebni vpn strezniki in veckratne kopije diskov doma. ukinitev socialnih omrezij. dolgo ne bo vec mogoce. je pa to pametno narediti za vase otroke. preden pride dobri državljan tudi v eu. v srbiji je ze.
Heretik1
29. 01. 2020 15.32
+7
Američanom gre v nos, ker s kitajsko tehnologijo ne bodo mogli vohuniti!
nikhrast
29. 01. 2020 15.58
-5
Malo si pomešal, brez Huawei tehnologije Kitajci ne bodo mogli vohuniti, Američani bodo pa že vohunili s svojo tehnologijo.
Shisui
29. 01. 2020 15.31
+12
Mah kar nekaj no. Če bi Apple patentiral 5G bi ga EU na veliko promovirala in v temle članku bi bili grafi, ki bi kazali kako neškodljiv je. Ampak ne, ker je iz Kitajske je pa cel hudič, skrajno nevarna tehnologija.
SVETTEL5
29. 01. 2020 16.25
-4
Bravo točno tako je Kitajci so 2 leti pred Ameriko v 5g