Tujina

Turbulentni svet stevardes mul: droge v spodnjem perilu ali ovite okoli trebuha

San Diego, 15. 01. 2023 20.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi posebne obravnave, ki so jo stevardese zaradi svoje službe deležne ob prečkanju varnostnih služb na letališčih, se večkrat zgodi, da pri kateri izmed njih ob naključnem in podrobnejšem pregledu najdejo prepovedane droge. Odvetnik, ki je v preteklosti že zastopal eno izmed ujetih stevardes pa je dejal, da je med njimi 'tihotapljenje mamil zelo običajno, a da jih aretirajo le redko'.

Kombinacija pogostih potovanj in manjšega oziroma skoraj ničnega nadzora na mejah se marsikateremu izmed njih namreč zdi mamljiva ponudba
Kombinacija pogostih potovanj in manjšega oziroma skoraj ničnega nadzora na mejah se marsikateremu izmed njih namreč zdi mamljiva ponudba FOTO:

Novembra lani so na podlagi tihotapljenja prepovedane droge v San Diegu prijeli 41-letno Tereso White. Med naključnim varnostnim pregledom so namreč v njenem kovčku našli približno kilogram fentanila, ki ga je skupaj prepeljati v Boston. "Imaš kartico podjetja, ki jo predložiš varnostni službi, pokažeš še osebno in greš mimo," je nadzor zaposlenih na letališčih opisala nekdanja stevardesa Mesa Airlines.

Občasno se varnostne službe odločijo za naključne preglede, kar pomeni, da morajo tudi stevardese in piloti čez standardni nadzorni postopek. Ravno tako so pri prej omenjeni Teresi našli približno kilogram in pol sintetičnega opiata, podobnega heroinu, fentanila. 

Kot je navedeno v tožbi okrožnega sodišča ZDA, je Whitova drogo ovila okoli svojega trebuha in jo zaščitila z lepilnim trakom. Ko so jo odpeljali v sobo za zaslišanje naj bi varnostnikom dejala, da gre za živosrebrov pas za hujšanje, ki se je zaradi prisotnosti kovine prikazal na zaslonu.

"Če bi imela Teresa drogo pospravljeno v kovčku in ne ovito okoli trebuha, bi se aretaciji po vsej verjetnosti izognila," je zadevo komentirala njena kolegica.
"Če bi imela Teresa drogo pospravljeno v kovčku in ne ovito okoli trebuha, bi se aretaciji po vsej verjetnosti izognila," je zadevo komentirala njena kolegica. FOTO: Shutterstock

Krivdo za posedovanje prepovedane droge je kasneje priznala trenutno čaka na obsodbo. Njena usoda naj bi bila znana 24. marca. Organi pregona primere tihotapljenja s strani delavcev na letalu imenuje 'privilegij stevardese' oziroma 'privilegij pilota'. 

Nanj se je v razlogih za tihotapljenje prepovedane droge sklicevala tudi Teresa, piše NY Times.

'Ena oseba je vsem uničila privilegije'

Kombinacija pogostih potovanj in manjšega oziroma skoraj ničnega nadzora na mejah se marsikateremu izmed njih namreč zdi mamljiva ponudba. Kot pravi odvetnik Dennis Ring, ki je v preteklosti že zastopal nekaj izmed osumljenih delavcev je tihotapljenje mamil s strani stevardes povsem običajno, a da jih aretirajo zelo redko. 

Aretacije stevardes so se kljub slabemu nadzoru dogajale že prej.
Aretacije stevardes so se kljub slabemu nadzoru dogajale že prej. FOTO: Shutterstock

"Če bi imela Teresa drogo pospravljeno v kovčku in ne ovito okoli trebuha, bi se aretaciji po vsej verjetnosti izognila," je zadevo komentirala njena kolegica. A odkritje tihotapljenja je mnoge stevardese huje zmotilo, je tudi dejala Mesa, saj da so naključne kontrole sedaj vse pogostejše. 

"Situacija moti vse. Ena oseba je vsem uničila privilegije, sedaj ni več vredno tvegati," je dejala druga stevardesa.

Pri 'lepotni kraljici' našli 32 kilogramov kokaina

Aretacije stevardes so se kljub slabemu nadzoru dogajale že prej. Pred leti, leta 2016, se je precej pisalo o pridržanju nekdanje lepotne kraljice, kasneje pa stevardese letalskega prevoznika JetBlue Marshe Gay Reynolds, ki je ob varnostnem pregledu z nog brcnila svoje čevlje z visoko peto, odvrgla torbe in pobegnila.

V odvrženih kovčkih in ročni prtljagi so našli kar 32 kilogramov kokaina. 

Nekako se ji je uspelo vkrcati v letalo proti New Yorku, po pristanku pa se je skrila v enemu izmed hotelov blizu letališča JFK. Kasneje se je predala oblastem. Pri sojenju so tožilci trdili, da je pri tihotapljenju droge z Jamajke sodelovala vsaj šestkrat, nato pa jo je sodnik obtožil na 14-letno zaporno kazen.

Tihotapljenje drog je pogosto tudi z zasebnimi letali.

Še eno leto pred aretacijo Marshe, so v Ameriki aretirali trgovca letalske družbe Caribbean Airlines Rohana Myersa, ki je drogo prenašal v perilu za oblikovanje postave s skritimi žepi. V njih je na sebi nosil sedem kilogramov kokaina.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blond James
17. 01. 2023 17.26
Koliko droge gre šele iz brnika ki je kitajsko lasti in cargo partner voks
ajdanakolesu
16. 01. 2023 10.51
+1
Ko človek bere, koliko ton droge dnevno potuje po svetu, me zmrazu. Kaj je že vsak tretji evropejec zadet ?
printerus
16. 01. 2023 12.05
+1
Dober komentar. Po moje imaš prav. Če samo generalno pogledaš, kako se folk obnaša in kakšne odločitve sprejemajo vodilni, kako se ljudje "nosijo" in pojavljajo in kako je vse brez nekih vrednot...glede na vse to bi rekel, da je sigurno vsak tretji na nečemu...
scipio
16. 01. 2023 08.24
+1
Jackie Brown...