Tujina

Turčija Grčijo obtožuje militarizacije egejskih otokov

Ankara/Atene, 27. 09. 2022 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Turčija je v ponedeljek na zagovor poklicala grškega veleposlanika v Ankari, Washingtonu pa je poslala protestno noto, v kateri je Grčijo obtožila, da je na otoka v Egejskem morju namestila ameriška oklepna vozila. Atene so potezo Turčije označile za "povsem neutemeljeno in nezdružljivo z mednarodnim pravom" ter Ankaro obtožile agresivnega vedenja.

Grčija in Turčija, obe članici Nata, se že dolgo prepirata glede morskih meja in pravic do raziskovanja in izkoriščanja naravnih bogastev v Egejskem in vzhodnem Sredozemskem morju. Do ponovne zaostritve razmer je ponovno prišlo konec minulega tedna, ko so turški varnostni viri delili zračne posnetke, na katerih naj bi bile prikazane ladje z oklepnimi vozili ameriške izdelave, ki so pristale na dveh grških otokih v Egejskem morju, Lezbosu in Samosu. Otoka se nahajata v neposredni bližini zahodne turške obale.

Grčija naj bi na otoka v Egejskem morju namestila ameriška oklepna vozila.
Grčija naj bi na otoka v Egejskem morju namestila ameriška oklepna vozila. FOTO: Profimedia

Turško zunanje ministrstvo je grškemu veleposlaniku sporočilo, da morajo Atene "prenehati s kršitvami" in spoštovati nevojaški status, ki je bil otokom dodeljen po mednarodnem pravu, navedbe turške tiskovne agencije Anadolu povzema AFP.

Ankara je prek veleposlaništva ZDA v Turčiji Washingtonu sporočila, da ameriško orožje ne sme biti uporabljeno v nasprotju z dogovorjenim statusom otokov. Medtem so Atene turške navedbe označile za "popolnoma neutemeljene in nezdružljive z mednarodnim pravom".

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je Grčijo že večkrat obtožil okupacije egejskih otokov, je zahodno sosedo ločeno obtožil uprizarjanja provokacij in igranja "nevarnih iger". Zagrozil je, da bi lahko turška vojska v Grčijo "prišla nenadoma" in da bo v sporu glede otokov branil turške interese z "vsemi razpoložljivimi sredstvi".

Grški premier Kiriakos Micotakis, ki je Erdoganu v preteklosti že večkrat neuspešno ponudil možnost dvostranskih pogovorov, se je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa mirno odzval na besede turškega predsednika. Dejal je, da Atene s Turki gojijo globoko prijateljstvo, vendar so glede suverenosti nad egejskimi otoki povedale svoje. Po njegovih besedah Grčija sicer ostaja mirna, a je vojska kljub temu pripravljena.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

predator999
27. 09. 2022 20.17
+1
Še v Natu se ne morejo poenotit 🤣
rdeča petokraka
27. 09. 2022 17.46
+1
Ali so se že odločili komu sankcije? Komu bomo pošiljali orožje?
Iniesta
27. 09. 2022 16.50
+1
Z Erdom se ne gre cesenj zobat …
Rains
27. 09. 2022 16.38
+5
Še tega se manjka, da Turčija začne drek delat. Če ni Srbija ali Rusija, je pa Turčija.
Korintos11
27. 09. 2022 16.38
+3
Grčija-Turčij, enako kot Ukrajina-Rusija., ne vemo pa še komu bomo poslali onih par tankov kateri so še ostali.
rdeča petokraka
27. 09. 2022 16.28
+0
Nova skrb za Biden-a ! Še malo pa UKR ne bo glavna tema !
crni jezdec
27. 09. 2022 16.27
+2
3 svetovna je na pragu in kdo je pobudnik spet jenkiji zblazneli samo orozje in vojna jim je v interesu