Tujina

Turčija grozi Siriji s povračilnimi ukrepi

Ankara/München, 15. 02. 2020 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Turčija je sirskemu predsedniku Bašarju al Asadu zagrozila s povračilnimi ukrepi, če bodo vladne sile v provinci Idlib nadaljevale napade na turško vojsko. Razmere na severozahodu Sirije se slabšajo, karte pa ima v rokah Rusija, ki podpira režim. V ponedeljek bo v Moskvo odpotovala turška delegacija, da bodo spregovorili o razmerah.

"Režim mora vedeti. Turčija tam ne bo imela meja, če se bodo nadaljevali takšni napadi na naše sile," je danes povedal podpredsednik Turčije Faut Oktay. To sporočilo so posredovali tudi Rusiji.

Turčija in Rusija sta se dogovorili, da bodo o razmerah spregovorili v začetku tedna v Moskvi. "Naša delegacija bo v ponedeljek odpotovala v Moskvo," je danes dejal turški zunanji minister Mevlüt Cavosoglu ob robu varnostne konference v Münchnu.

Že pred tem se je ruska delegacija mudila v Ankari. Če pogovori ne bodo obrodili sadov, je Ankara pripravljena ukrepati, saj so napadi sirskih sil po njihovem mnenju nesprejemljivi.

Ruska vojska je sicer turškim silam v Idlibu očitala, da širijo lažne informacije.
Ruska vojska je sicer turškim silam v Idlibu očitala, da širijo lažne informacije. FOTO: AP

Medtem je nemški zunanji minister Heiko Maas pozval Rusijo, naj se zavzame za konec spopadov v Idlibu, ki je še zadnja provinca pod nadzorom sirskih upornikov. "Res nas skrbi, da se bo tam razvila humanitarna kriza, če se ne bodo končali spopadi," je povedal po srečanju s Cavusoglujem in ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom.

Moskva bi morala izkoristiti svoj vpliv na sirsko vlado, da se konča vojaške operacije, je dodal Maas.

Ruska vojska turškim silam očita, da širijo lažne informacije

V nedeljo bosta o razmerah v Idlibu v Münchnu spregovorila Lavrov in Cavusoglu. Ruska vojska je sicer turškim silam v Idlibu očitala, da širijo lažne informacije. Po njihovem Ankara ni obveščena o realnih razmerah okoli zadnje utrdbe upornikov, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. To po njihovem mnenju še pripomore k zaostritvi razmer, predstavlja pa tudi grožnjo glede nenadnega odločanja, kar ni v interesu Rusije ali Turčije.

V zadnjih tednih se je zgodilo več spopadov med turškimi in sirskimi silami, ki so terjali tudi smrtne žrtve.
V zadnjih tednih se je zgodilo več spopadov med turškimi in sirskimi silami, ki so terjali tudi smrtne žrtve. FOTO: AP

V skladu z dogovorom z Rusijo iz leta 2018 je Turčija vzpostavila 12 vojaških opazovalnih točk v Idlibu s ciljem preprečitve obsežnega napada sirskih sil na provinco, ki je sicer od lanskega decembra v celoti obkoljena s sirskimi silami. V zadnjih tednih pa se je zgodilo več spopadov med turškimi in sirskimi silami, ki so terjali tudi smrtne žrtve.

Združeni narodi so nedavno opozorili na težek položaj več kot 800.000 razseljenih ljudi, ki so zbežali pred ofenzivo sirskih vladnih sil na severozahodu Sirije. Na območju je namreč hud mraz, kar še otežuje razmere za civiliste. Po ocenah ZN na območju Idliba živi približno tri milijone civilistov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User768643
16. 02. 2020 15.30
+13
Turčija naj se umakne na svoje ozemlje in neha podpirati upornike. Naj legitimna oblast nadaljuje s svojim delom in zagotovi suverenost nad svojim ozemljem. Sirija je bila popolnoma spodobna in uspešna država. Ampak nekoga je motilo, da se ni podrejala drugim.
nightifly
15. 02. 2020 16.51
+29
{{{{{{{{{{ Razmere na severozahodu Sirije se slabšajo, karte pa ima v rokah Rusija, ki podpira režim}}}}}}}}}} ...brez zamere , dragi-a novinar -ka , vprasal bi vas samo ,zakaj legitimno in legalno izvoljeno oblast (ter predsednika) imenujete ´´rezim´´ ,kar ponavadi pritice diktatorskim ain absolut. drzavam . Nekaj casa po 2. vojni so si take prostote privoscili tudi ´´rezimskimediji´´ na zahodu ,ko so drzavni sistem Jugoslavije imenovali rezim ,Tita pa -diktator . No ,to se je hitro koncalo , ker je imel Stari toliko jajc kot cel REZIM na zahodu . Stalinu je rekel NE ,tega pa cela ´´baje demokraticna´´UE ni znala zabrusiti Stalinu . Jaz nisem novinar ,toda vseeno bi bil previden kako naslavljate nekoga v tujini . Torej je slaba tudi Rusija ,ker podpira tak rezim ???? Mislim,da ruski ambasador ze posilja sifrirano ,ali pa tufi ne porocilo v Moskvo .
nightifly
15. 02. 2020 16.39
+26
Turcija je prestopila mejo in je v Siriji . Ves zaplet naj zdaj resita Evropa , ki drzi jajca zadaj in sedi na rokah ,ter Obama ,ki je 10 let nazaj zacel podpirati takoim. upornike in povzrocil obenem se eskalacijo ISIs ovcev . Kaksen absurd ,,,,da Evropa poziva Ruse naj naredijo konec temu . In to zato , kot pisejo nekateri casopisi v UE , da tudi v Libiji zacno evropske multinacionalke crpati nafto . Drugo jih tako ali tako ne briga . Nafto se da crpati tudi ,ce je vse naokoli sesuto in razbito . Ter mrtvo . Uboga evropa ,koliko napak je ze storila . Zdaj je celo ujetnica in talec Erdogana in nekih mesarjev v Libiji . Sramota.
nightifly
15. 02. 2020 16.43
+12
Kje so casi , ,ko je Broz narocil svojim podrejenim,naj poklicejo svoje vrstnike -podrejene v drzave ,ki crpajo nafto naj posljejo tankerje . Danes mora Slo nabavljati vse preko UE in ostalih mega-korporacij ,posiljati svoje vojake na bojna podrocja (kdo ve za cigave potrebe) in se uklanjati diktatu UE , NATU ,pa se komu . Ne vem ,ce je to kaksna suverenost .
jg57
15. 02. 2020 21.25
-1
V Jugi je neprestano primanjkovalo bencina. Stari je vse zelo slabo peljal, saj je vsa njegova dediščina šla v maloro.
Rade 74
18. 02. 2020 15.02
+1
jg57:seveda ga je primanjkovalo, vojska je na prvem mestu. Zato se nas pa ni nobeden upal niti grdo pogledati, kaj šele napasti. Danes pa imamo goriva na pretek, vojska pa krpa kraj z krajem. Če pride do sanja nas bodo varovala Natova letala, kaj pa kopno, kje je pahota?
Bastard666
15. 02. 2020 16.37
+37
naj kdo turkom pove da je idlib sirija in da so oni okupatorji in da se sirija ima vso pravico branit
puspan
15. 02. 2020 16.05
+25
Turčija se bo hudo opekla s svojo avanturo v Siriji.
VolkBrenin
15. 02. 2020 15.58
+23
turčija napade sirijo...zleze na njeno ozemlje...heiko mas pa v imenu nata / ne nemčije / torej v imenu usa / poziva rusijo naj se zavzame za konec spopadov v idlibu....Nič več asad mora odtiti ...blebeče pa se o sirskem režimu - tudi s strani turkov - erdi je ena ssma božja milost za turke , ki z režimom nima nič skupnega , ker bi rad bil sultan....V idlibu so isilovci iz cele sirije / kamor so jih skozi koridorje napotili vsakič , ko je SSA...zavzela nazaj nov teritorij pod kontrolo isilovcev / turčija , usa , izrael , saudska arabija jih še vedno podpirajo saj so njihov produkt...Če bi jih sirska vojska pospravila sproti...potem bi šele brali o " kloru " in pokoli civilistov...Problem ni enostaven...pobili jih niso iz zgoraj omenjenega rszloga ..erdogan zahteva od eu da svoje državljane , ki so v isilu sprejme nazaj...Lepo...peljite jih v usa , izrael in turčijo...." režimci " nata in ostali podprepniki....
Mauzahecmauzares
15. 02. 2020 15.39
+15
Ejejej.. u unmu konc pa ne bo gmira..
VolkBrenin
15. 02. 2020 15.45
+14
bo...počasi...samo da turki in usa preselijo/ izselijo svoje isilovce....
VolkBrenin
15. 02. 2020 15.59
+13
nekaj jih je erdogan že odpeljal v libijo...ampak to je malo , kolikor jih je še v idlibu....
LazniviZares
15. 02. 2020 15.38
-46
Dokler bo ruski terorist podpiral sirskega mesarja ne bo miru. Dva divjaka skupaj proti vsem..
mertseger
15. 02. 2020 15.35
+45
Turki v Idlibu podpirajo in zalagajo teroriste z orožjem. In to država ki je članica NATO
FolkloraS
15. 02. 2020 15.21
+43
Sirska vojska se bori proti teroristom, ki jih je podpiral zahod in Turčija, ki je razkrila vse karte! Kar beži pred sirsko vojsko so vsi, ki so se pred tem od leta 2011 umazali roke nad civilisti in sami državi Siriji! Teroristi pa zadržujejo tudi nekatere civiliste in se za njimi skrivajo!
deratizacija
15. 02. 2020 15.19
+27
No in kaj pravijo naši podrepniki?! Borut Pahor najbrž kolesari, Miro Cerar doji, drugi modro tiščijo glavo v pesek, tako, da bo potrebno počakati, kaj poreče blond Indijanec.
lluckyss
15. 02. 2020 15.05
+83
Najprej osnove dragi novinarji...Prvič, Rusija ne podpira nobenega režima ampak je bil Asad demokratično izvoljen in drugič, Sirija lahko napade kogarkoli, dokler je ta na njenem ozemlju brez njene privolitve. In v Siriji so s privolitvijo oblasti le Rusi...
FolkloraS
15. 02. 2020 15.18
+32
Bolfenk2
15. 02. 2020 15.00
+48
Idlib je zadnja enklava Islamske države ne pa zadnja enklava upornikov. Rusi in Asad to vedo in jih pridno bombardirajo.
Uporabnik1152447
15. 02. 2020 14.50
+59
A ni imel Miro en kup za povedati proti "orbanizaciji" Slovenije, zraven je pa izražal polno podporo Turčiji pri vstopanju v EU. Ali je bil to Šarko? Tisti, ki hoče zapreti meje svoje države, je grdi grdi Orban. Tisti, ki okupira sosednjo državo, pred 100 leti je pa izvajal hude zločine nad armenskimi kristjani, je pa oh in sploh dober človek in višek napredka. Ne vem pa, kdo je bil, ampak pomoje je bil Moralni Miro.
disorderliness
15. 02. 2020 15.43
+9
A ni pred 80 leti ti ti sosednja država napadla in okupirala naše Prekmurje in tam izvajala genocid nad Slovenskimi kristjani in Judi?
ahim1225
15. 02. 2020 14.50
-23
Zaradi mene lahko Turčija razbije Sirce samo, da k nam ne pridejo begunci.
jankomat
15. 02. 2020 14.49
+63
kako se svet obrača ---ahgresorji v sirij turki groziju lasniku ozemlja siriji,izraelci si prisvajajo in grozijo., američani se silijo povsod in vsem grozijo!