Tujina

Turčija se ne bo umaknila s položajev v sirskem Idlibu

Ankara, 29. 12. 2019 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
12

Turška vojska se ne bo umaknila z opazovalnih točk v sirski pokrajini Idlib, kjer režimske sile ob ruski podpori iz zraka stopnjujejo pritisk na upornike, je sporočil turški obrambni minister Hulusi Akar.

Opazovalne točke so bile vzpostavljene v skladu s septembrskim dogovorom iz leta 2018 med zaveznico sirskega režima Rusijo in Turčijo, ki podpira upornike.

Sirske vladne sile so v ponedeljek obkolile eno od 12 turških opazovalnih točk v Idlibu. Pred tem so v prizadevanjih za osvojitev zadnje uporniške trdnjave iz rok upornikov zavzele okoliška območja.

Turčija, ki jo skrbi morebiten nov val beguncev iz Idliba, si prizadeva za nov dogovor o prekinitvi ognja. V ta namen je v Moskvo poslala delegacijo.
Turčija, ki jo skrbi morebiten nov val beguncev iz Idliba, si prizadeva za nov dogovor o prekinitvi ognja. V ta namen je v Moskvo poslala delegacijo. FOTO: AP

'Nikakor ne bomo izpraznili opazovalnih točk'

"Spoštujemo dogovor z Rusijo in pričakujemo, da se bo Rusija držala dogovora," je danes sporočil Akar. "Nikakor ne bomo izpraznili tistih 12 opazovalnih točk, ne bomo odšli od tam," je zatrdil.

Turški minister je v soboto skupaj z najvišjimi poveljniki turške vojske obiskal pokrajino Hatay ob sirski meji, kjer je pregledal turške enote.

Turčija, ki jo skrbi morebiten nov val beguncev iz Idliba, si prizadeva za nov dogovor o prekinitvi ognja. V ta namen je v Moskvo poslala delegacijo.

Turčija se prav tako pripravlja na napotitev svojih enot v podporo mednarodno priznani vladi v Libiji v boju proti silam odpadniškega generala Kalife Haftarja.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v četrtek dejal, da se bo Ankara odzvala na poziv libijske vlade in da bo turški parlament o napotitvi sil glasoval januarja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tali?ni tom
29. 12. 2019 17.12
+13
sultana bi blo treba prizemljit pa turke tut! so jih enkrat srbi že nagarbali čeprav so jih zezal 500 let,pa jih bo treba spet! sedaj kenjajo v siriji,pa bi oni nekaj v libiji ,kaj je zdaj to? nato država odkrito agresorsko nastopa v soseednji suvereni državi,muti nekaj grčijo,rusom so frcl avijon skratka precej se igrajo neko "velesilo".jih bo treba spravit v njihove realne meje ne to kar sanjajo!
Mauzahecmauzares
29. 12. 2019 16.47
+5
Ko se pravoslavni srbski plačanci borijo za Ruse, se muslumanski Kosovarji in Bosanci za ZDA in Turčijo.
Animal_Pump
29. 12. 2019 15.02
+5
Isis se spet krepi...tole bo težko zatret.
Uporabnik113189
29. 12. 2019 14.39
+20
Ce bi spremljali dogodke.. bi videli da so vozili polne avtobuse isis-ovcev in njihovih družin ko so sklepali premirja na drugih področjih, kjer so bili stinjeni v obroč. Vse so vozili v Idlib. Tja so torej navozili vse skrajneže, ki so veselo preživeli pri sklepanju kopmpromisov, da ne bi bilo še več mrtvih po celi Siriji. To je bil tudi načrt s strani Turčije, da svoje "dobre" teroriste združi v tej pokrajini, ki si jo že od vsega začetka želi prilastiti.. Nekaj podobnega kot "izbeglice" v Istri, ko poznamo kako se je končalo.. Generali imajo pač daljnosežne načrte, ki jih v miru potem ni več možno "pokvariti". Ta pokrajina je za Sirijo praktično izgubljena, Sultan pa zopet širi svoje ozemlje.. Zadnje čase je to početje kar pogost pojav in mednarodna javnost niti OZN nič ne ikrepa razen nekaj momljanja s strani politike. Podobno se je dogajalo, ko je Hitler "priključeval" svoj Lebensraum, tudi takrat velesile niso imele odločnih in jasnih stališč. Ko so jih imele je bilo prepozno, edini izhod je bila vojna..
Uporabnik113189
29. 12. 2019 15.06
+13
Če so "dobri" teroristi tisti, ki bodo v Idlib-u ostali, kakšni so potem tisti begunci, ki jih Erdogan želi preseliti v Evropo in za katere je Turčija premajhna? Slabi muslimani? Neverniki? Kurdi? So med njimi pomešani pravoverni, ki bodo jutri pripravljali v EU volilno bazo za slutana? Vsekakor gre za precej skrbno izbrane primere ki so odveč s strani Turčije in jih je vsaj 3 milijone, s katerimi sultan noče imeti opravka. Pa še denar hoče v zameno..
Gregi82
29. 12. 2019 14.25
-12
Mater imas oprane mozgane
vinogradnik33
29. 12. 2019 13.55
-23
Turčija je pod pretvezo izkoristila državljansko vojno v Siriji in zasedla del njihovega teritorija ! Sirski režim pa ob pomoči Rusije še naprej pobija lasten narod in sproža begunske vale , ki postajajo neobvladljivi in nepredvidljivi !
patria
29. 12. 2019 13.38
+22
Torej, po vzoru najmočnejše vojaške sile lahko tudi Turki pridejo nepovabljeni v neko državo in tam ostanejo toliko časa kolikor hočejo.
marston
29. 12. 2019 13.14
+26
Erdogan je razširil svojo domovino.
crazy but true
29. 12. 2019 13.11
+33
Evo, tipicen primer kako smo mi na zahodu krivi za vse begunce in vojne.. cakaj, neki mi ne stima..
tali?ni tom
29. 12. 2019 14.29
+11
kar se iraka,sirije in libije tiče smo ,ioziroma so zahodne države , iključno pa francija,anglija,zda krive za te vojne tam in nemci ki se rinejo zraven za ta njihov wilkomen! o tem ni dvoma!
crazy but true
29. 12. 2019 14.32
+5
Ne pozabi se vojne v Bangladesu in Maroku.. caki.. ni vazno, krivi smo!