Tujina

Raziskovanje morskega dna v Sredozemlju zopet zaostrilo turško-grške odnose

Ankara, 14. 10. 2020 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.K.
Komentarji
6

Turška ladja Oruc Reis je znova začela raziskovati morsko dno v spornih delih vzhodnega Sredozemskega morja, so sporočile turške oblasti. Zaradi teh raziskav so se v zadnjih mesecih zaostrili odnosi med Grčijo in Turčijo. Naj konča provokacije, sta Turčijo pozvali tudi Nemčija in ZDA.

Turški minister za energetiko Fatih Dönmez je povedal, da je ladja že na območju, kjer bo do 22. oktobra iskala plin. "Testiranja so se začela v torek, danes pa dobivamo prve podatke," je dejal.

Ankara je že v nedeljo napovedala, da bo v vzhodno Sredozemlje znova poslala svojo ladjo za raziskovanje morskega dna, med drugim južno od grškega otoka Kastelorico. Grčija trdi, vode okoli  Kastelorica pripadajo le njej, a Turčija to zavrača in vztraja, da ima zaradi daljše obale večje pravice v vzhodnem Sredozemlju. To je sprožilo ostre odzive v Grčiji, naj konča provokacije, pa sta jo pozvali tudi Nemčija in ZDA.

Grško zunanje ministrstvo je v ponedeljek odločitev označilo za "veliko stopnjevanje napetosti in neposredno grožnjo miru in varnosti v regiji", poroča Euronews.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v parlamentu dejal, da bo Turčija Grčiji še naprej odgovarjala tako, kot si zasluži. "Grčiji in oblastem grškega dela Cipra, ki ne spoštujejo svojih obljub v okviru EU in Nata, bomo na terenu še naprej odgovarjali, tako kot si zaslužijo," je poudaril.

Zatrdil je, da se bo po remontu v vzhodno Sredozemlje vrnila tudi raziskovalna ladja Yavuz, ki je raziskave opravljala v bližini Cipra.

Turško iskanje nafte in plina zaostrilo odnose tako z Grčijo kot Ciprom

Ladjo Oruc Reis so turške oblasti na raziskovanje prvič poslale 10. avgusta. Misijo je nadaljevala kljub nasprotovanju Aten in Evropske unije.

Ladjo so nato prejšnji mesec sicer umaknili s spornega območja, kar je dalo upanje, da bosta Grčija in Turčija rešili spor po mirni poti. Erdogan je takrat dejal, da želi dati priložnost diplomaciji. Obenem pa so turške oblasti vztrajale, da je ladja na načrtovanem remontu in da se bo kmalu vrnila v vzhodno Sredozemsko morje.

Turške raziskave morskega dna v vzhodnem Sredozemlju, s katerimi želi Turčija najti nafto in plin, so zaostrile odnose tako z Grčijo kot Ciprom. Turška stran trdi, da raziskuje v svojem epikontinentalnem pasu, Grčija in Ciper pa, da posega v njuni izključni gospodarski coni.

Pasica koronavirus oktober
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klotilda H
15. 10. 2020 09.49
+3
SLABA IN DOBRA NOVICA: slaba zaradi spora in dobra, ker se vsi sklicujejo na OZN. tudi arbitražno sodišče za mejo med slo in hrvaško je inštitucija OZN. po končani presoji je odločba med drugim deponirana tudi na OZN sedežu v new yorku!
Walter Pravicek
14. 10. 2020 16.43
-1
Turke v luko Koper!Ali v okoljsko morsko dno!Bodo raziskali vino na dnu morja!
Uporabnik1095190
14. 10. 2020 16.26
+4
Turki bi se spet radi igrali Otomane. Zakaj se Turkom ne nabije kakšnih konkretnih sankcij?
tornadotex
14. 10. 2020 15.08
+6
Turek...sinonim za težave kjerkoli so...upajmo da jih nikoli ne spustijo vEU...
Razumnež
14. 10. 2020 14.46
+4
Najbolje bi naredili, če bi šli kot mi na arbitražno sodišče.... Tam menda vse rešijo.
KladivoSi
14. 10. 2020 19.40
+2