TUJINA

Musk odpustil že polovico zaposlenih na Twitterju, številni odšli sami

Kalifornija, 18.11.2022, 6:49 | Posodobljeno pred eno uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Dva od velikanov ameriškega tehnološkega sektorja, družbi Twitter in Amazon, se iz različnih razlogov soočata z zmanjševanjem delovne sile. Pri Amazonu so potrdili, da zaradi spremenjenih razmer v sektorju in trenutnega gospodarskega okolja začenjajo odpuščanja, v Twitterju pa v zmedi po prevzemu s strani Elona Muska prihaja do številnih odhodov. Twitter je zaposlenim poslal tudi sporočilo, da bodo njihove pisarne do ponedeljka, 21. novembra, zaprte.

V novem elektronskem sporočilu, ki so ga videli tudi pri BBC-ju, je med drugim navedena prošnja zaposlenim, naj še naprej spoštujejo politiko podjetja in se vzdržijo razpravljanja o zaupnih informacijah na družbenih omrežjih, z novinarji ali drugje. Zaposlene naj bi o začasnih potezah podjetja obvestili po elektronski pošti, onemogočili naj bi jim tudi dostop do službene izkaznice, poroča The New York Times. Twitter se s komentarjem še ni odzval. 

Novopečeni lastnik Twitterja, eden najbogatejših Zemljanov Musk, je takoj po zaključku 44 milijard dolarjev vrednega prevzema upravljavca istoimenskega družbenega omrežja, prek elektronskih sporočil izvedel množično odpuščanje, nato začel vabiti osebje nazaj, ko je ugotovil, da so za določene funkcije nepogrešljivi, zatem pa spet začel groziti z odpuščanji in celo stečajem podjetja. Skupaj je odpustil že polovico od 7500 zaposlenih, 700 jih je odšlo že v pričakovanju njegovega prevzema.

Musk je odpustil že polovico od 7500 zaposlenih, 700 jih je odšlo že v pričakovanju njegovega prevzema.
Musk je odpustil že polovico od 7500 zaposlenih, 700 jih je odšlo že v pričakovanju njegovega prevzema.FOTO: AP

Vmes je poslovne odločitve v javnosti preizkušal kar prek Twitterja in naletel na kritike in posmeh, obilo nejasnosti vlada glede njegove politike do sovražnega govora in ekstremizma na Twitterju oziroma glede usklajevanja sovražnega govora s svobodo govora.

Nazadnje je Musk zaposlene, ki jih še ni odpustil, postavil pred ultimat - bodisi naj se v celoti in brezpogojno predajo podjetju, tudi z dolgimi in intenzivnimi delovniki, ali pa odidejo. "Samo izjemno delo bo dobilo zadostno oceno," naj bi pisalo v notranji komunikaciji podjetja.

Pisarne Twitterja bodo do ponedeljka zaprte.
Pisarne Twitterja bodo do ponedeljka zaprte. FOTO: AP

V veliki zmedi številni zaposleni odhajajo kar sami. "Morda sem izjemna, nisem pa brezpogojna," je zapisala ena od zaposlenih, ki je k zapisu na Twitterju dodala ključnik #radimejsvojenekdanjedelovnomesto.

Podobna sporočila so delili številni drugi zaposleni, po poročanju ameriških medijev naj bi se za odhod odločilo več sto oseb. V javnosti se tako pojavlja vse več ugibanj, da se približuje konec Twitterja. Musk pa je kot odgovor kritikam tvitnil, da so pravkar dosegli nov rekord v uporabi Twitterja, čez nekaj minut je objavil še ikono črne zastave z lobanjo. 

Padec spletne prodaje po pandemiji, težave za Amazon, ki naj bi odpustil 10 tisoč zaposlenih

Precej bolj urejena je korporativna kultura v Amazonu, ki se je iz spletne trgovine razvil v tehnološkega velikana. A tudi to podjetje, katerega ustanovitelj in največji posamični lastnik je Muskov tekmec za najbogatejšega Zemljana Jeff Bezos, se je znašlo v ne najbolj spodbudnem položaju. Po izjemnih poslovnih rezultatih zaradi razmaha spletne trgovine in uporabe tehnologije v času pandemije covida-19, ko je na veliko zaposlovalo in praktično podvojilo število zaposlenih, mora zdaj zaradi umirjanja gospodarske dejavnosti in padca prodaje izvesti spremembe.

Amazon zaposluje 1,5 milijona ljudi.
Amazon zaposluje 1,5 milijona ljudi.FOTO: AP

Amazon je tako potrdil poročanje medijev, da je začel proces odpuščanja. "Gospodarstvo je v zapletenem položaju, v zadnjih letih pa smo intenzivno zaposlovali," je v internem sporočilu zaposlenim razloge pojasnil prvi mož Amazona Andy Jassy.

Po medijskem poročanju naj bi v podjetju odpustili okoli 10.000 zaposlenih, kar je sicer manj kot odstotek približno 1,5 milijona zaposlenih. Jassy te številke ni potrdil, je pa navedel, da se je proces zmanjševanja delovne sile začel in bo trajal še v 2023. Amazon je sicer letos že zmanjšal število začasno zaposlenih za okoli 80.000.

PREBERI ŠE
'Zaobljubite se novemu Twitterju, sicer boste ostali brez službe'

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.