Znanost in tehnologija

Twitter začel odstranjevati sporne medijske oznake in modre kljukice

San Francisco, 21. 04. 2023 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Družbeno omrežje Twitter, ki je zadnje pol leta v lasti milijarderja Elona Muska, je z računov različnih svetovnih medijskih organizacij odstranil sporne oznake, potem ko jih je več v minulih dneh na Twitterju zaprlo račune. Odstranjevati je začel tudi modre kljukice, namenjene izkazovanju pristnosti uporabnikov.

Z današnjim dnem so tako računi številnih velikih medijskih hiš iz zahodnih držav, Rusije in Kitajske ostale brez oznak, v skladu s katerimi so jih označevali za "z državo povezan medij" in "medij, ki ga financira vlada". Med drugim je oznaka, da so financirani s strani vlade, izginila z računov ameriškega nacionalnega javnega radia NPR, britanskega BBC in kanadskega CBC (Canadian Broadcasting Corporation).

Oznaka "medij, povezan s kitajsko državo", pa je izginila z računov kitajske uradne tiskovne agencije Šinhua (Xinhua) in novinarjev, ki pišejo za medije, ki jih podpira vlada. Medtem ko so ti računi tovrstne oznake prejeli že leta 2020, so jo nekateri mediji, kot sta NPR in CBC, dobili šele v začetku tega meseca.

Zaradi te odločitve sta oba prenehala uporabljati svoje račune na Twitterju, saj ta po njunih navedbah ne zaobjema njune dejanske strukture upravljanja. Elon Musk je v intervjuju za britanski BBC prejšnji teden pojasnil, da razmišljajo o spremembi oznake. "Naš cilj je biti čim bolj resničen in natančen," je obelodanil in dodal, da se mu manj sporna zdi sprememba oznake v "javno financiran" medij.

Twitter pa je prav tako začel tudi z odstranjevanjem plačljivih modrih kljukic, namenjenih izkazovanju pristnosti uporabnikov.

Twitter
Twitter FOTO: Shutterstock

Brez njih so ostali računi na tisoče posameznikov, vključno z zvezdniki, novinarji in vidnimi politiki. Med temi so se znašli ameriški pop zvezdnik Justin Bieber, političarka Hillary Clinton, soustanovitelj Microsofta Bill Gates in tudi papež Frančišek. Brez kljukice je ostal tudi nekdanji predsednik ZDA Donald Trump in zvezdnica resničnostne televizije Kim Kardashian.

Kljukice so bile do Muskovega prevzema konec oktobra brezplačne, a rezervirane zgolj za organizacije in javne osebnosti. Družbeno omrežje je nov sistem preverjanja identitete posameznikov nato zagnalo v začetku novembra, pri čemer so značko za preverjen račun prejeli vsi, ki so zanjo plačali naročnino osem dolarjev na mesec.

Potem ko so številni uporabniki platforme to izkoristili za vzpostavitev lažnih računov slavnih oseb, je bil Musk prisiljen sistem začasno ustaviti. Twitter je nato uvedel postopek, na podlagi katerega uporabnik kljukico prejme šele, ko je končano preverjanje dokazov pristnosti. Ob tem je še naprej ohranil tudi mesečna plačila zanjo.

Muskov prevzem Twitterja od lanskega oktobra sicer spremljajo številne burne poslovne odločitve, zaradi katerih naj bi podjetje letos utrpelo visoko izgubo prihodkov od oglaševanja. Po podatkih raziskovalnega podjetja Pathmatics je od Muskovega prevzema na platformi prenehalo oglaševati 14 od 30 najboljših oglaševalcev. Muskova prizadevanja za vzpostavitev plačljivih naročniških storitev pa naj ne bi "nadomestila izgubljenega prihodka od oglasov".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Na pol ovca
21. 04. 2023 19.33
+1
kako je Musk zatrolal zahodne medije torej msm, ko so lepil etiketo "državno financirano" ruskim in kitajskim medijem je bilo kul, ko je Elon uporabil ISTA MERILA za zahodne medije pa PANIKA !!
Eliza Dupre
21. 04. 2023 16.56
-2
Še malo, pa ga bo dokončno uničil...
Oilchecker
21. 04. 2023 16.39
+2
Družabna omrežja, največja napaka 21. stoletja.
vevse
21. 04. 2023 15.33
+4
🐕🚀🚀🚀🚀🌖
proofreader
21. 04. 2023 15.24
+1
Janez Janša je obdržal kljukico. Zaupanja vreden.
CyberWorm00000
21. 04. 2023 15.50
+0