Tujina

Uber v središču škandala zaradi izigravanja zakonodaje

New York, 11. 07. 2022 20.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tadej Grešovnik
Komentarji
3

Ameriški tehnološki velikan Uber znova s škandalom. Tokrat zaradi izigravanja zakonodaje in tajnega lobiranja pri najvplivnejših svetovnih voditeljih - med njimi naj bi bil tudi takrat gospodarski minister, danes pa francoski predsednik Macron. Tudi slovenska politika je želela odpreti vrata Uberju. Interese ameriškega podjetja je pred vstopom v politiko kot lobist zastopal do nedavnega minister za digitalizacijo Mark Boris Andrijanič. Ta se od nečednih poslov svojega nekdanjega delodajalca ograjuje.

Britanski Guardian razkriva 124 tisoč tajnih dokumentov in korespondenc, ki ameriški Uber postavljajo v središče novega škandala. Uber naj bi izigraval predpise, na nedovoljene načine lobiral pri vladah, v zakulisju pa celo neposredno dvoril vplivnim politikom. Med drugim tudi nekdanji nizozemski evrokomisarki Neli Krus in tedanjemu francoskemu ministru Emanuelu Macronu. Ta naj bi z nekaterimi spornimi potezami Uberju pomagal utrditi položaj na francoskem trgu.

"Lahko rečem, da so tudi mene ta razkritja šokirala, večina teh dokumentov se nanaša na Uberjeve začetke, ko me še ni bilo zraven. Tak način dela mi je absolutno tuj," je ob tem dejal Mark Boris Andrijanič, nekdanji predstavnik podjetja Uber in nekdanji minister za digitalizacijo.

Dokumenti razkrivajo dogajanje v petletnem obdobju, vse do leta 2017, ko je Uber vodil Travis Kalanick. Ta naj bi izkoriščal občasno nasilne proteste taksistov, s čimer naj bi se na drugi strani krepil ugled Uberja. Andrijanič še dodaja: "Sam sem veliko sodeloval z njegovim naslednikom, ki je v celoti spremenil kulturo podjetja."

Slovenska leva in desna politika si je v zadnjih letih v državo želela pripeljati Uber. Tudi s spremembo zakonodaje, a za to, zagotavlja nekdanji infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, ni zaslužen niti Andrijanič niti kdo drug od predstavnikov ameriškega podjetja. Mi smo pripravljali zakonodajo popolnoma sami, drži. Marka Borisa Andrijaniča jaz poznam še iz študentskih časov, sva v bistvu že od takrat sopotnika. Bil je zaposlen na Uberju, drži.  Ampak niso vplivali na našo zakonodajo, sicer ne bi bila tako regulirana."

Podjetje Uber
Podjetje Uber FOTO: AP

Prav zakonske omejitve, zahteve naj bi kljub novi zakonodaji, ki tovrstnim aplikacijam sicer omogoča vstop na Slovenski trg, ohladile interes Uberja. S podjetjem se je v Združenih državah pred leti pogovarjal tudi Cerarjev minister Koprivnikar, a konkretnega dogovora, zagotavlja, ni bilo.  

"Predvsem zaradi tega, ker Uber ni izpolnil zahtev, ki jih v naši zakonodaji prevozniki morajo izpolniti, da ne bi predstavljal nelojalne konkurence," doda Boris Koprivnikar, nekdanji minister za javno upravo.

Nespodobnih ponudb ni bilo. Sogovorniki, ki so nam v San Franciscu predstavili platformo, so bili korektni, še dodaja. "Nad poslovnimi praksami Uberja sicer nisem prav grozno navdušen, vendar moram priznati, da so vsi naši pogovori, ki smo jih takrat imeli - ti so potekali bolj o tehničnem sodelovanju - bili korektni, brez vsakršnih morda pritiskov, namigovanj ali kaj podobnega," še pravi Koprivnikar.

Tako imenovani zakon proti škodljivim ukrepom prejšnje oblasti, ki ga je pripravil inštitut 8. marec, bi lahko sicer kaj kmalu ponovno zaprl vrata tovrstnim aplikacijam.  Vrtovec temu oporeka: "Jaz temu nasprotujem zaradi tega, ker se vračamo korake nazaj, v nasprotju z digitalizacijo."

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer pa je jasen: "Sklical sem strokovno delovno skupino na to temo, da se poinformiramo, v kakšnih okoliščinah je prejšnje vodstvo zagovarjalo to rešitev."

Poslanci bodo o predlogu zakona, ki med drugim ukinja pravno podlago za vstop podjetja Uber, prvič razpravljali že jutri na odboru za notranje zadeve.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
11. 07. 2022 21.44
Vse za biznis. Če bo kriza, bomo podrli Irak in ga obnovili s svojimi firmami (Bechtel ... etc). Pardon, to smo že naredili. Sedaj bomo šli še v Libijo, Sirijo ... etc. 7 držav v 5 tih letih (General Wesley Clark). Tudi to se je že zgodilo, samo še Iran ni padel. Je pa padla Ukrajina, ki je verjetno nadomestnica Irana. (prepis telefonskega pogovora BBC, Nuland-Pyatt )
proofreader
11. 07. 2022 21.31
+1
Pri nas pa enake aktivnosti izvaja glavni taksist Jefim. Ali kdo raziskuje?
borjac
11. 07. 2022 21.25
+2
UBER je nesporno podkupoval ministre in razne člane vlad, ki so imeli moč odločanja, celo premiere, ali se še spomnite kateri minister Janševe vlade je z vsemi štirimi zagovarjal UBER in jim tudi zagotovil delovanje v Slovenije, to je bil poštenjak iz NSi minister VRTOVEC, vemo pa tudi to da se v Janševi vladi ni zgodilo nič brez ODOBRITVE JANEZA .