Tujina

Učitelj na eni od hrvaških šol fizično napadel dijaka

Zagreb, 21. 12. 2023 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Hrvaško pretresa škandal. Po družbenih omrežjih je zakrožil videoposnetek z ene izmed srednjih šol v Zagrebu, kjer sta se fizično spopadla učitelj in dijak. Primer dolgoletnega učitelja, ki se je znašel v težki življenjski situaciji in je napadel jezikavega dijaka, medtem ko je del razreda navijal in dogodek snemal z mobilnimi telefoni, je šokiral tudi najbolj izkušene pedagoge in odprl vrsto vprašanj.

Na posnetku, ki naj bi nastal 15. decembra na Strojni tehniški šoli Frana Bošnjakovića, je moč videti, kako učenec v razredu s telefonom v rokah pride do profesorja, ki sedi za svojo mizo, se mu močno približa in mu nekaj govori. Profesor ga poskuša odriniti od sebe, nato pa vstane in se spravi nanj. Prerivata se pred tablo, profesor, ki je naslonjen ob omaro, s police vzame predmet, z njim udari učenca, nato pa pade po tleh. Ko vstane, se prerivanje nadaljuje, dokler ju ne ločita dva druga učenca. Po nekaj sekundah se jima profesor izmakne, s police vzame še en predmet in še enkrat udari učenca. V tistem trenutku pristopi več učencev, ki ju spravijo narazen, in konflikt se umiri. Vse skupaj traja manj kot minuto. V incidentu nihče ni bil huje poškodovan, po poročanju hrvaških medijev pa sta bila lažje poškodovana dva 16-letnika.

"Policisti so 61-letnega profesorja pridržali, s kriminalistično preiskavo pa je bilo ugotovljeno, da je storil kaznivo dejanje poskusa hude telesne poškodbe zoper mladoletnega dijaka, kaznivo dejanje telesne poškodbe in dve kaznivi dejanji kršitve otrokovih pravic," so sporočili iz zagrebške policijske uprave.

Profesorja čaka odpoved delovnega razmerja in kazenski pregon, dijak pa po vsej verjetnosti ne bo sankcioniran.
Profesorja čaka odpoved delovnega razmerja in kazenski pregon, dijak pa po vsej verjetnosti ne bo sankcioniran. FOTO: Shutterstock

Čeprav policija alkohola v svoji izjavi ni omenila, je minister za izobraževanje Radovan Fuchs večkrat ponovil, da je bil profesor v tistem času pod vplivom alkohola. "Pijan učitelj seveda nima mesta na šoli in takšno dejanje je vsekakor zavržno. Šola je ravnala v skladu s postopki in pri tem ni naredila nobene napake. V sredo smo predlagali, da tja pošljemo krizno ekipo, ki bo še dodatno delala z otroki," je dejal. V to, kdo je koga prvi udaril in kaj je bil vzrok spora, se, pravi, ne želi spuščati.

Težka situacija učitelja

Skesani učitelj je priznal, da je ravnal narobe, zanika pa, da je bil pod vplivom alkohola. Po poročanju Jutarnjega lista je zaradi težke življenjske situacije že dlje časa v stiski in sploh ne bi smel biti na delovnem mestu. Pred kratkim naj bi mu namreč umrli kar štirje člani ožje družine – žena in trije bratje. 

"Vem, da moram prenehati s pivom. In vem, da se ne bi smel tako odzvati, ker sem jaz profesor, in zelo mi je žal. Zanikam pa, da sem bil pri pouku pod vplivom alkohola. Zgodilo je pri četrti uri. En učenec je v razredu vrtel glasbo, drugi je metal bunkice, ki jih je vzel z božičnega drevesa ... Eden je dvignil tri prste in mi rekel, da sem četniški vojvoda. Vprašal sem jih: 'Kdo vas je tako vzgojil!?' S police je padel predmet in zadel enega od njih. Nadaljevali so s provokacijami, eden mi je rekel: Pojdimo ven spit enega. Tistemu, ki je bil poškodovan, sem rekel, naj se umakne, nato pa sem ga odrinil in padla sva po tleh. Ostali dijaki pa so vse skupaj gledali in navijali," je opisal svojo plat zgodbe.

Dijaki stopili profesorju v bran: Prekipelo mu je zaradi nenehnih provokacij

Piše in govori se vse mogoče, pravijo dijaki. Prav zato so se nekateri odločili profesorja podpreti. Spregovorili so za Dnevnik Nove TV. "Tisti dijak je provokator, rad se norčuje iz profesorja, temu pa je prekipelo. Po mojem mnenju je učenec bolj kriv kot profesor, ker ga nima kaj provocirati, " je povedal eden od njih.

"Učenec ga je žalil, omenjal njegovo ženo – žena in trije bratje so mu umrli pred nekaj meseci – mu govoril, da je četnik ... In to je počel pogosto, ne samo med tisto uro," je dodal drugi.

"Dolgo je to počel in provociral, ne vem, zakaj. Mogoče je s tem dobil neko zadoščenje," je dejal tretji.

"Dober je kot profesor in kot človek, vidi se, da ni počil," je dejal četrti dijak. Na vprašanje novinarke Dnevnika Nove TV, ali je imel kdo težave s profesorjem, je odgovoril, da ne.

Učitelj ostal brez službe

Za nasilje ni opravičila, a prav tako ga ni za obnašanje učencev, poudarjajo hrvaški mediji. Ravnateljica šole pred kamero ni želela, je pa v kratki izjavi  sporočila, da bodo s profesorjem prekinili sodelovanje. "V omenjenem primeru je šola ravnala v skladu s protokoli, o dogodku smo obvestili vse pristojne institucije, tudi policijo, preiskava še poteka. Podrobnosti primera ne moremo razkrivati. Ostro obsojamo kakršne koli oblike nasilja, prav tako okoliščine ne upravičujejo dejanja. Zaradi navedenega smo sprožili postopek za odpoved delovnega razmerja z omenjenim učiteljem," je za Danas.hr povedala Bosiljka Galenić. Na vprašanje, ali bodo sankcionirani tudi dijaki, ni odgovorila. 

Ob vsem tem se postavlja vprašanje, ali bi vodstvo šole lahko preprečilo profesorjev agresiven izpad pri pouku, pa tudi neprimerno obnašanje posameznih dijakov, še posebej, če se je to dogajalo že prej. Zakaj učitelja, ki je zaradi težke življenjske situacije neuradno že nekaj časa v stiski, niso napotili na bolniško odsotnost oziroma na oceno delazmožnosti? Pa tudi to, zakaj je posnetek še vedno dostopen na spletu in v medijih? Ne gre namreč zgolj za posnetek nasilja, z njega so razvidni tudi obrazi mladoletnikov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (207)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Beopen
22. 12. 2023 08.03
+5
Nevzgojeni dijak je dobil, kar je iskal. Iskreno in brez zadržkov: Še premalo ga je. Sistem je pa itak v totalnem K..-cu, tako da nič čudnega, da je imel profesor dosti vsega. Če bi bilo šolstvo to, kar bi moralo biti, do tega nikoli ne bi prišlo, takšen dijak pa bi bil že zdavnaj izključen iz šole.
Pajo_36
21. 12. 2023 21.08
+4
Res smo naša generacija, ki smo videli kaj pomeni nasilje, vojna, razni nacionalizmi, homofobija itd... bli vzgajani, da je prepovedano se spravljat na sošolca, kaj šele na učitelja, ki je bog i batina. A vidš ti glih kako naša generacija vzgaja, samovšečne egoistične sončke, ki mislijo, da so oni in edini na svetu. In to se pozna povsod, v službah, biznisu, res ne moreš verjet, katastrofa. Pol so pa še naspidirani z red bulli pa primei, pa podobnimi ameriškimi strupi, sorry ampak ste nasilni, ker nikol niste videli kaj je to nasilje sploh, uno strah. Da sem jaz tale dijak, ma matka bi mene ošamarila, tako da bi mi še danes zvonilo v ušesih pr 40-ih!
Pajo_36
21. 12. 2023 21.11
+4
aja, pa še cela Gorenjska bi itak vedela, kako se obnašam, pa cela horda tetk iz Kašića in Zemunik Donjeg pri zadru. A sto posto bi me poslala z busom h kakšni, da čuvam ovce, pa naročila bi tetki, da nej kr tm mal čuvam k so še ostale kakšne mine. Hahahaha
odpisani zasedli vlado
21. 12. 2023 21.06
+7
In kaj je sedaj učitelj kriv mi ni jasno?Če bi mulec meni govoril take kot so opisali dijaki bi ga odpeljali z rešilnim ali pogrebnim vozilom iz šole.
Mihac27
22. 12. 2023 09.38
Že če bi mi živo ženo kaj omenjal, bi jih od mene fasal, da pa o pokojnici provocira je pa pod vsem nivojem. Takega dijaki mogoče izuči le izključitev iz šole. Verjamem pa, da bo kaznovan učitelj, dijak jo bo odnesel brez posledic.
Mihac27
22. 12. 2023 09.44
Nisem do konca prebral, vidim, da je učitelj že dobil odpoved. Dijak bo pa z odlično zaključil letnik na koncu, ker je tak priden fantek...
Betuul
21. 12. 2023 20.48
+7
Učitelj ni nič napadal! Mulcu je prisolil vzgojni ‘ bačn’ ! To kar bi moral mulec čez leta vzgoje dobit od staršev!
ZIPPO
21. 12. 2023 20.41
+8
A je bil ta dijak mogoče poklican pred tablo? Verjetno ne. Mobitel v roki dijaka med poukom? A sprehajanje po razredu med poukom je dovoljeno? Verjetno ne. In Evo rezultat. Učitelj bo brez službe, dijak pa ne bo sankcioniran? Dobro vam gre tole hrvaško šolstvo, in pri nas ni nič drugače. Zaradi demokracije in nekih pravic REDA NI!
1338go
21. 12. 2023 20.49
-3
son?ek11
21. 12. 2023 20.26
+14
To je ta permesivna vzgoja, ko se ti mulc popne na glavo!! Otrokom je potrebno postavljati meje, drugače dobimo narcisoidne psihopate
mrga123
21. 12. 2023 20.25
+1
Banda pukvarjena, mulca b blo treba zmetat pa pregarbat k psa. Kva ma mulc za zajeb...vat prfoksa k so mu 4 umrl duma. Ceb biu negou fotr gab direkt u pusvujitu fu...
bohinj je zakon
21. 12. 2023 20.17
+6
In kdo je poraženec? Učitelj. Dijak se bo zmazal.
son?ek11
21. 12. 2023 20.30
+6
Na koncu je vedno poraženec otrok in starši se tega ne zavedajo, ko mularijj pustijo vse . Takega čaka popravni dom, zapor, življenje na robu. Seveda , če pa je tak muc od bogatih staršev, mu bodo kupili diplomo in mulo se bo znašel v politiki. Tam imamo dosti narcisoidnih psihopatov
E.Nigma
21. 12. 2023 20.10
+9
Pred 30 leti si lahko dobil šop ključev glavo pa je bil mir.
viking76
21. 12. 2023 20.44
+2
Če si imel srečo je bila samo kreda 😁
zmerni pesimist
21. 12. 2023 20.08
+11
Mene je učitelj dal eno vzgojno okoli ušes pa sem atu povedal pa sem dobil še eno da si boš zapomnil je rekel samo to so bili drugi časi
Antena
21. 12. 2023 19.51
+20
Učitelju obvezno 13 plačo. Končno edini, ki se upa barediti red v razredu.
buco2222
21. 12. 2023 19.32
+22
bla bla bla,otroci rabijo strogi red discipline.pravilno je da učitelj pokaže da ni zajebancije z njim.
celjan2
21. 12. 2023 19.26
+18
kaj lahko potegnemo iz epiloga oziroma kaj bodo potegnili iz tega huliganski učenci. Da lahko brez strahu in posledic maltretirajo učitelje!
darinka darinka
21. 12. 2023 19.18
+8
Tudi verbalno nasilje je še vedno nasilje. Kam se ta svet pelje?
Betuul
21. 12. 2023 20.50
+3
50let nazaj generacije niso poznale verbalno nasilje in starše doma nekako poslušale
glavcaena
21. 12. 2023 19.03
+14
da bi ga vsaj orengi stuku, tudi v poduk vsem drugim
Koronavirusovec
21. 12. 2023 18.57
+4
Dam en primer iz svojih izkušenj kako v šolah fizično nasilje šteje vse in psihično nič. Ko smo po pouku igrali skupaj nogomet in sem po izvajanju prostega strela zadel učenca v obraz, se je ta pritožil psihologinji da sem ga ciljal namerno. Na koncu je on odnesel brez fizičnih posledic, medtem ko sem jaz dobil strah izvajanja strelov pri nogometu.
Coco Loco
21. 12. 2023 18.56
+2
Še dobro,da pri nas ni tako in so to samo novice iz tujine....😝
realist135
21. 12. 2023 18.55
+20
Se strinjam. Profesor si zasluži podporo in še nagrado ne pa da ga odpustijo!!! Mulca pa še dvakrat fino narezat pa bo miren ko jagnje. Vzgojna batina je najboljše zdravilo Tako se je to naredilo še ne tako dolgo nazaj- 25 do 30 let. Prevzetne mulce so hitro umirili tako učitelji kot ravnatelj. Če si kdo zasluži da izgubi službo je to ravnateljica ker ni ukrepala proti razvajenemu mulcu in zaščitila profesorja.
Betuul
21. 12. 2023 18.50
+15
Tako ja! Država mora delati dijakom v prid! Pol pa beremo iz cele yugoslavije o morilstvu in pretepanju dijakov! Nad lastnimi vrstniki ; učiteljev itd! Dotični profesor je ravnal popolnoma prav! Kaj se ma smrkovc med poukom šetat z mobitelom po razredu! Bolje bi bilo da bi profo poklical 112 pa spravu tega mulca v norišnico se šetat sem pa kje! Profesorja pri 61.letih pa ven iz priporne!
son?ek11
21. 12. 2023 18.45
+8
Ja, res profesor ni ravnal prav! Ampak ni čudno, da se ti ob nekaterih objestnežih strga film!! Rezultati permesivne 'vzgoje', ko se mulariji ne postavlja nobenih meja. Na koncu pa vedno kratko potegne otrok!!