Tujina

'Ugrabljena' dubajska princesa prijateljem pošiljala skrivna sporočila

Dubaj, 17. 02. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
60

Po odmevnem (neuspešnem) poskusu bega, ko so dubajsko princeso Latifo ujeli očetovi plačanci in jo vrnili k družini, je svet na ujetnico v 'zlati kletki' kar nekoliko pozabil. A hčerka dubajskega vladarja, enega najpremožnejših mož na svetu, se ni vdala. Iz vile z zapečatenimi okni, ki jo je 24 ur na dan varovala policija, je ves ta čas pošiljala skrivna sporočila. Vse do nedavnega, ko se je ugrabljena 35-letnica prenehala javljati. Redki prijatelji, ki jih ima, zdaj zaskrbljeni pozivajo javnost in celo Združene narode: Pomagajte nam najti in rešiti princeso.

 

Hči bogatega dubajskega vladarja, princesa Latifa bin Mohamed Al Maktoum, ki je leta 2018 poskušala pobegniti iz Združenih arabskih emiratov (ZAE), je prijateljem ves ta čas pošiljala skrivna video sporočila, v katerih očeta obtožuje, da jo ima za talko, in pravi, da se boji za svoje življenje.

V posnetkih, ki jih je pridobil BBC, princesa razlaga, kako so jo očetovi komandosi po tem, ko so jo ujeli na begu, najprej omamili s prepovedanimi drogami, nato pa jo odpeljali nazaj v pripor.

Latifin oče, šejk Mohamed bin Rašid Al Maktoum, je eden najbogatejših voditeljev držav na svetu, vladar Dubaja in podpredsednik Združenih arabskih emiratov. Skozi desetletja mu je uspelo zgraditi izjemno uspešno mesto, ki pa 'slovi' tudi po nestrpnosti. Številni zagovorniki človekovih pravic namreč že leta opozarjajo na sistem, ki kategorično diskriminira ženske.

Nedolgo nazaj pa je Latifa prenehala pošiljati sporočila. Njeni prijatelji zdaj pozivajo celo Združene narode (ZN), naj preverijo, kako je z njo. Dubajske oblasti so sicer že v preteklosti zatrdile, da je princesa na varnem in v oskrbi družine.

Komisarka priznava: Princesina družina me je pretentala

V dogajanje se je pred dobrima dvema letoma vmešala tudi nekdanja visoka komisarka za človekove pravice pri ZN Mary Robinson, ki pa je Latifo opisala kot "težavno mlado damo" ter "problematično in ranljivo dekle, ki potrebuje pomoč". Njene izjave so konec leta 2018 dvignile veliko prahu, kritiki pa so nekdanji irski predsednici celo očitali, da je postala robot oblasti ZAE.

A Robinsonova je zdaj obrnila ploščo – pravi, da jo je princesina družina "grozno pretentala", pridružila pa se je celo mednarodni pobudi, naj pristojni vendarle ugotovijo dejansko trenutno stanje Latife ter dejstvo, kje se ta sploh nahaja. "Še vedno sem zelo zaskrbljena za Latifo. Stvari so se premaknile, zato menim, da bi bilo to treba raziskati," nekdanja komisarka poziva k ukrepom.

Dubajska princesa Šejka Latifa bin Mohamed bin Rašid Al Maktoum je leta 2018 skušala pobegniti iz 'zlate kletke'. Neuspešno, med begom so jo namreč našli očetovi plačanci.
Dubajska princesa Šejka Latifa bin Mohamed bin Rašid Al Maktoum je leta 2018 skušala pobegniti iz 'zlate kletke'. Neuspešno, med begom so jo namreč našli očetovi plačanci. FOTO: Detained in Dubai

Danes 35-letna Latifa je videoposnetke skozi obdobje več mesecev snemala s telefonom, ki ji ga je na skrivaj uspelo dobiti. Sporočila so pričela prihajati približno leto dni po tem, ko so jo znova privedli nazaj v 'luksuzni zapor' v Dubaj. Snemala jih je v kopalnici, saj je ta, kot pravi, edina imela vrata, ki jih je lahko zaklenila.

V posnetkih podrobno opiše, kako so jo med poskusom bega našli očetovi plačanci. Pravi, da se je borila in brcala, medtem ko so jo vlekli s čolna, med tem pa celo ugriznila enega od dubajskih komandosov, ki je ob tem zakričal. Nato so jo stresli z električnim paralizatorjem in izgubila je zavest. Odnesli so jo do zasebnega letala, zbudila pa se je šele, ko je pristalo v Dubaju. Zatem so jo zaprli v vilo, ki je imela zapečatena in zagrnjena vsa okna in vrata. V njej je bila sama, brez dostopa do medicinske ali pravne pomoči, stavbo pa je ves čas varovala policija.

Latifin primer so medijem in javnosti razkrili njena tesna prijateljica Tiina Jauhiainen, bratranec po materini strani Marcus Essabri in princesin zagovornik David Haigh. Vsi trije so prav tako pobudniki kampanje Osvobodite Latifo. Pravijo, da je bila odločitev za to, da bodo razkrili njena sporočila, težka, a so to vendarle storili, ker jih skrbi za njeno varnost. Oni so bili tudi tisti, ki jim je uspelo vzpostaviti stik s prineso, ko je bila zaprta v dubajski vili.

Šejk Mohamed bin Rašid Al Maktoum ima v lasti vrsto podjetij, družb in multinacionalk, med drugim tudi takšno, ki se ukvarja s konjskimi dirkami. Pogosto se udeležuje večjih prireditev, kot je denimo Royal Ascot, kjer so ga leta 2019 videli v družbi kraljice Elizabete II.
Šejk Mohamed bin Rašid Al Maktoum ima v lasti vrsto podjetij, družb in multinacionalk, med drugim tudi takšno, ki se ukvarja s konjskimi dirkami. Pogosto se udeležuje večjih prireditev, kot je denimo Royal Ascot, kjer so ga leta 2019 videli v družbi kraljice Elizabete II. FOTO: AP

Princesina zgodba o 'luksuznem zaporu', poskusu bega, ujetju in pridržanju je v javnosti že v preteklosti sprožala polemike. Mnogi so namreč podvomili v njene izjave, a je za dodatno verodostojnost in zaskrbljenost svetovne javnosti nato 'poskrbela' še njena mačeha, jordanska princesa Haya bin Al Husein. Ta se je poleti 2019 s sinom in hčerko zatekla v London, kjer je zaprosila za politični azil. Tudi ona naj bi se bala, da jo bodo našli in na silo odpeljali nazaj k šejku.

Poskus bega s čolnom, ki pa je klavrno propadel

Latifa je od oblastnega očeta prvič poskušala pobegniti pri 16 letih. Neuspešno. Leta 2011 je nato navezala stik s francoskim poslovnežem Hervom Jaubertom in začelo se je večletno načrtovanje vnovičnega poskusa bega. Pomagala jima je tudi princesina dolgoletna prijateljica Jauhiainen, sprva njena instruktorica brazilske borilne veščine capoeira.

24. februarja 2018 sta se ženski nato z napihljivim čolnom in vodnim skuterjem odpravili do mednarodnih voda, kjer ju je z jahto, ki je plula pod zastavo ZDA, pričakal Jaubert.

Latifa je bila rešena. Tako je vsaj mislila. Že osem dni kasneje, pred obalo Indije, so ladjo dohiteli očetovi komandosi. Jauhiainen pravi, da so njo in Latifo številne dimne granate prisilile, da sta se skrili v kopalnici pod palubo, kjer pa so ju kljub vsem naporom našli in z orožjem prisilili, da se predata.

Jauhiainenovo in ostale člane posadke so za dva tedna pridržali v Dubaju, nato so jih izpustili na prostost. Latifo so vrnili k očetu, po zloglasnem srečanju z Robinsonovo pa javnost zanjo ni več slišala. Vse do zdaj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (60)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

walter2
17. 02. 2021 17.12
-4
Hahahahah uboga ni kaj!Smrklja je celo življenje imela vse,kar si je zaželela!Spala v zlati postelji,jedla z zlato žlico,še ta zadnjo so ji drugi brisali!Ker so jo razvajali ne ve,da v življenju ni nič zastonj,a ko je treba v določenih letih začeti kazati odgovornost do vseh bonitet pa je to zatiranje!Naj gre v svet ampak brez denarja in družinskih nazivov in si sama pribori,kar misli ,da ji pripada!
ni_mi_vse_eno
17. 02. 2021 17.11
+3
Združeni arabski emirati so velika proizvodnja teroristov. Samo analizirajte kje so bili teroristi pred napadom 911. 17 od 19 jih je bilo v ZAE. Izbire ni veliko v puščavi, ali si šejk, ali pa terorist. Bodimo pošteni in povejmo še, da ZDA brezpogojno podpirajo ZAE, zato smo tudi videli Al Kaida se vozi v Humvee ameriških vozilih, baje zato, ker so jih američani "pozabili". ZAE in Iran sta tudi veliki nasprotnici in Iran je trn v peti ZDA že od padca šaha (Reza Shah) in ugrabitvijo američanov, čeprav so vmes prodali orožje tudi Iranu (iran contra affair, Khomeini prišel do orožja s pomočjo ZDA)
ni_mi_vse_eno
17. 02. 2021 16.54
+0
Pri teh letih bi morala skrbeti za otroke in moža, se pa skriva pred fotrom kot najstnica.
Carpediem32
17. 02. 2021 13.38
+2
Ko sem napisala, da mu je pobegnila tudi žena Z dvema otrokoma, je moj komentar izginil. Ker sem napisala njeno ime? Da vidimo, princesa Haya.
zennn
17. 02. 2021 13.37
+5
Američanov to seveda ne moti, ker imajo Arabci v lasti preveč Amerike. Svojo demokracijo bojo izvažali samo v šibkejše države.
Ici
17. 02. 2021 13.07
+7
Ti isti Arabci hodijo po Evropi, nam vsiljujejo svojo kulturo in zahtevajo svoje pravice. V Evropi.
travc
17. 02. 2021 13.00
+12
Arabci so barbari ki bi se zdaj jahali kamele,ce ne bi imeli nafte.
podalpski
17. 02. 2021 14.20
+2
nebo dolgo, ko jih bodo v puščavi spet gledali v zadnjo otprtino in nič za pod zob saj jim vera ne dovoljuje delat sedaj je nafta a enkrat je zmanjka...
Crass
18. 02. 2021 11.47
+1
Če ne bi bilo arabcev, bi mi še vedno šteli z abakusom. Če ne bi bilo Evropejskega in Ameriškega vsiljevanja, muslimanstvo ne bi nikoli dobilo take oblike. Samo v razmislek. Pa da ne bo pomote, vrednote in pravila bodo taka kot jih bomo sami postavljali/dovolili postavljati. Ni nobene potrebe ali razloga, da dovolimo. Ampak s takim nespoštovanjem boš dosegel le kontraefekt. Ker razumevanja vsekakor nimaš! Zakaj bi ga potem pričakoval od drugih?
Crass
18. 02. 2021 11.48
+1
Glede nafte pa: Mi(zahod) smo osnovali sistem, ki sloni na nafti, jao, saj ga nam niso oni vsilili.
nutijan
17. 02. 2021 12.33
+6
predvidevam ,da je ni več ,saj se ve kaj tam naredijo ,če dela sramoto očetu ali družini ,ki se jim noče podrejati .....žalostno
Cvetko75
17. 02. 2021 11.51
+2
Ojoj, sam sem tudi ugrabljen - EU v rdečem, brez negativnega testa ne morem in ne smem nikamor... če pobegnem, me bodo zaprli v karanteno... 🤣🤣🤣
Marko Apšner
17. 02. 2021 10.54
+4
Jupi še več muslimanov v evropo uvozit bravo angela in njen zaveznik soroš pokvarjeni kot avstrijski kvargl
ivcekivcek
17. 02. 2021 11.38
-6
Ne pozabi ta ta ima privilegije ker ti tankas avto. Poprasevanje -ponudba ,zahodna trzna logika . se najbolj neumno je da za svoje probleme krivimo tisti procent muslimanov kar jih je . Od tega je 0,01 procent takih ki te vidi kot dobrega , edino kot mrtvega nevernika . To je in bo in je bilo . S tem nima Angelca lih veliko prav dosti.
Leviizgubljeni
17. 02. 2021 11.55
+0
Njej, ki je zrtev trpincenja, pa bi ze morali dat v Nemciji ali Feanciji azil, dostojno zivljenje in varnost. Pa sem podpornik trenutne vlade in proti migracijam. Ampak so izjeme!
DR.Fejsbuk
17. 02. 2021 10.33
+10
mislim, da je čas, da se nehamo vtikati v druge in doma pospravimo, kar se še da......
neverminder
17. 02. 2021 10.28
+0
Kje so ultra feministke, ki so pred dvema tednoma zlile ves svoj žolč nad Poljsko zaradi splava? Tudi pri nas so bile še kako glasne.
Think with your own head
17. 02. 2021 11.22
+14
"Neverminder" si klical feministke. Se ti kot feministka tudi javljam. Če že omenjaš splav. Pravica do splava je osebna odločitev vsake ženske. In noben drug ne moški se nima pravice vtikat v telo ženske in njene odločitve. Še manj pa neki šovinisti in pika. In od kje vam sploh ideja, da si jemljete pravico kaj bo ženska delala s svojo lastnino in to je njeno telo. Ženske nismo nikograršnja lastnina,da bi kdorkoli smel in upal sploh odločati o naših telesih.
Enota NAprej
17. 02. 2021 13.25
+2
mentorhercul
18. 02. 2021 08.46
-1
Leviizgubljeni
17. 02. 2021 10.08
+10
Resslovenka, nisi razumela in taki posplosevalci mi greste na bruhanje! Ne pisi bedarij! Razumeti je da imajo princeso Latifo ocetovi strazarji zaprto izlljucno zaradi grozovitega mucenja - z vec urnimi pretepanji in odrekanji hrane in vode. Imajo jo za lastno izzivljanje, kar oce tocno ve in se s tem strinja za kazen, ker bi ona rada svobodo! Zato bi Latifa rada usla. Ko se ji beg ponesreci, jo mlatijo tolko bolj in zato je tudi izgubila razum. Ko je bila na varnem samo nekaj casa, je od travm brez razloga zverinsko zacela kricati in zato so jo zarafi sramote spet zaprli in telesno mucili. Vse to je sama opisala v skoraj 1 uro trajajocem videu s vsemi opisi, kaj ji pocnejo. Kje zivite na luni, al nimate zdrave pameti, da ne vidite, kaj se dogaja. Psihicno in fizicno princesi ni vec pomoci, v vaeno drzavi bo morda trajno psihiatricno zdravljena do smrti, ce se bo sploh kdaj izvlekla in ce ne bo prrj naredila samomora, da se resi pred nacrtno torturo.
bananos
17. 02. 2021 11.11
+6
malo si narobe razumel tisti video. Tam je govorila o tem, kaj počnejo njeni sestri, ki je prav tako poskusila pobegniti in je ta video posnela pred pobegom, za slučaj, če jo ujamejo.
Leviizgubljeni
17. 02. 2021 09.53
+13
Irsko.sadisticno zanicljivo komisarko je potemtakem treba prav tko zapret, ji vzet vse clovekive pravice, tudi do zdravnika in jo tako kot Latifo svinjsko pretepat ob kruhu in vodi prekleto norico, kake norce imamo.vi v EU ??! Da zagovarja te islamske milijarderske posasti!
Pomemben petelin
17. 02. 2021 09.48
+5
Ko je še Kim UN bolj človeški.
Leviizgubljeni
17. 02. 2021 11.56
+2
BorisDBoris
17. 02. 2021 09.38
+8
UN ima pa res poštimane prioritete. Tut jaz sem rad igral Prince of Persia, kjer je bilo treba rešit princeso. Afrika pa je polna zasužnjenih in pohabljenih žensk ....
resslovenka
17. 02. 2021 09.34
-3
To je čisto en drug svet. Njihova mentaliteta se močno razlikuje od naše. Brez veze se utrujat s tem. Ženskam vladajo moški. In tu debate ni. 😎
aljoteam
17. 02. 2021 10.36
+13
Se ti hecas, potem je mentaliteda zahoda umori, izsiljevanje, podofilija? Namrec vse to je zelo razsirjeno po zahodnih elitah. Ko bi vedela kaksne vse svinjarije se zakopljejo in z madiji nikoli ne bi objavili... Mors vedet da elite povsod po svetu zivijo v lastnih mehurckih, in da so niihove vrednote in mentaliteta povsem drugacni od vrednot okolice, kjer zivijo in vladajo. Res dosti nesmiseln komentar.
Crass
17. 02. 2021 12.53
+2
Tu debate ni? Če bi vsi razmišljali tako, bi bilo tudi tukaj še vedno enako. Ženska suženj moškega. In vem, da trenutno zgleda drugače, ampak če ne bo debate, bo tudi tukaj spet tako. Jao.
dark horse
17. 02. 2021 09.30
-5
Šejka ahahahahahhahaha
OneEarth
17. 02. 2021 09.20
-2
Feminizem se tiho plazi tudi k njim, vozijo ze lahko kmalu jih bo lahko zvecer tud bolela glava. In ko se bo pri njih prva spomnila prijave nadlegovanja bo to pravi cunami dobro da imajo veliko denarja za odvetnike
aljoteam
17. 02. 2021 10.37
+1
RichPiana
17. 02. 2021 09.13
+3
Šejka? Od kdaj pa prevajamo imena v slovenščini? Fdv pa to.
ChickenLittle
17. 02. 2021 11.33
+7
Crass
17. 02. 2021 12.55
+3
Ojoj. In še pluse dobi. Šejka je popolnoma pravilno.
Crass
17. 02. 2021 12.56
+3