Tujina

Ugrabljeni misijonarji: Tiho smo bežali skozi trnje, vodile so nas zvezde

Port-au-Prince, 21. 12. 2021 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skupina 12 misijonarjev, ki jo je oktobra na Haitiju ugrabila kriminalna tolpa in zanjo zahtevala odkupnino, je znova svobodna. Iz krempljev ugrabiteljev jim je uspelo pobegniti ponoči, več ur so se prebijali skozi gosto grmičevje, polno trnja, in se orientirali s pomočjo zvezd. V skupini sta bila tudi desetmesečni dojenček in triletni otrok.

"Ko so začutili, da je pravi čas, so našli način, da odprejo vrata, ki so bila blokirana, tiho zapustijo kraj, kjer so jih zadrževali, in se odpravijo na pot," je na tiskovni konferenci v Ohiu povedal tiskovni predstavnik njihove cerkve Weston Showalter

Spomnimo. 17 misijonarjev in njihovih družin je bilo ugrabljenih, potem ko so na Haitiju obiskali sirotišnico. Kriminalna združba je za vsakega talca zahtevala milijon dolarjev (885.000 evrov) odkupnine. Pet talcev so izpustili, ostali so zdaj pobegnili sami. Primer je pritegnil mednarodno pozornost in osvetlil problem Haitija, ki postaja vse večji. 

V skupini zajetih misijonarjev so bili poročen par, 10-mesečni dojenček in otroci, stari 3, 14 in 15, poleg njih pa še štirje odrasli moški in dve ženski. Tolpa jim je priskrbela hrano in pitno vodo, pa tudi otroško formulo za dojenčka. A voda, s katero so se umivali, je bila kontaminirana, zaradi česar so se nekaterim ubežnikom okoli ugrizov komarjev vnele rane, poroča BBC.

Misijonarji so že na svobodi.
Misijonarji so že na svobodi. FOTO: AP

Ko so se pogumno odpravili na pot, so se morali izogibati številnim stražarjem in so hodili v smeri gore, pri čemer so jih vodila ozvezdja. "Prebijali so se skozi gozdove in goščavo ter si utirali pot skozi trnje," je opisal Showalter. Ves čas je skupina, vključno z otroki, molčala, dojenčka pa so zavili v oblačila, da bi ga zaščitili pred bodicami in trnji. "Dve uri smo hodili skozi gosto trnje. Ves čas smo bili na ozemlju tolp," je citiral enega od ubežnikov.

Ob zori so končno naleteli na nekoga, ki je imel pri sebi telefon, da so lahko poklicali na pomoč. Rešene misijonarje so z letalom ameriške obalne straže prepeljali na Florido. Večina se je že vrnila k svojim družinam.

Tiskovni predstavnik policije Gary Desrosiers je za tiskovno agencijo AFP povedal, da so več tednov potekala pogajanja med oblastmi in tolpo z imenom "400 Mazowo". Ta je dva člana zajete skupine izpustila novembra, tri pa v začetku decembra. Njihovih identitet ni razkril, prav tako ni jasno, ali je bila zanje plačana odkupnina. 

"Talci so se večkrat pogovarjali z vodjo tolpe, ga pogumno opominjali na boga in opozarjali na morebitno božjo sodbo, ki jih bo doletela, če bodo nadaljevali s takšnim početjem," je še dejal Showalter in dodal, da je skupina ves čas ujetništva molila.

Ugrabitve so sicer ena glavnih dejavnosti, s katerimi se financira kriminalna združba "400 Mazowo". Aprila so njeni člani ugrabili skupino katolikov, ki so jo kasneje izpustili, a tudi v tem primeru ni jasno, ali je bila plačana odkupnina. 

Haiti ima eno najvišjih stopenj ugrabitev na svetu, saj tolpe izkoriščajo neurejene pravne razmere v državi, da bi zaslužile s plačili odkupnin. Letošnje leto je bilo še posebej slabo, saj so do konca oktobra poročali o skoraj 800 ugrabitvah. Do porasta primerov je prišlo po julijskem umoru predsednika Jovenela Moïseja, ko se je med rivalskimi tolpami vnel boj za nadzor nad državo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pepe Bolcev
21. 12. 2021 14.16
+2
In kaj so delali na Haitiju???
User1538643
21. 12. 2021 14.04
Kdor Bogu ne dovoli k sebi, ga ne razume, in s njim ni, ta hodi v cerkev, je vernik, lahko postane misijonar, in svoja prepričanja vsiljuje drugim. Slavijo ga njegovi.
PujsTekaTeka
21. 12. 2021 12.21
+5
Verski fanatiki itak.
MladInPerspektiven
21. 12. 2021 11.46
+8
Mogoče so ugrabitelji dobil denar in so jim načrtno pustili, da pobegnejo. Koga farbajo takšna skupina neopažena pobegniti na tujem ozemlju hahahaha za lase privlečeno
Hhhh232
21. 12. 2021 11.34
+2
Zdaj pa malo počivat pa nazaj na Haiti ne Al pa v Somalijo na obisk ..pa spet jovo na novo..
Clausevitz
21. 12. 2021 11.30
+3
Najslabši ugrabitelji ever 😄
ArseneLupin
21. 12. 2021 11.01
+3
Bog pomagaj, ker se ve, na katerega boga so se obračali, se to piše z veliko začetnico! , ker je to osebno ime! Nisem fanatki , ampak, kar je pa prav je pa prav!
MladInPerspektiven
21. 12. 2021 11.29
+0
Se ve???? Kdo ga je videl? Ok o pravopisu pa nebi ..velja tudi za nekaj izmišljenega brez dokaza
guruguru
21. 12. 2021 11.32
+2
So si sami naredili sončeve solze... Dosti žalostno, da jih v tolikem času niso uspeli tako ali drugače rešiti! Država, Vatikan.... Nikomur ni za zaupati!
MladInPerspektiven
21. 12. 2021 10.48
+2
Zakaj pa je to potrebno, VSILJEVATI svojo vero drugim ...vedno ne bo take sreče. Kot za vojake, ki gredo v druge države mi tudi za take ni žal če jih BOG pokliče v svoje nebeško kraljestvo