Ujel zadnji let, da bi zaprosil svoje dekle na drugi strani sveta

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
U.V.
KOMENTARJI
60
Pandemija koronavirusa je zajela ves svet, države zapirajo svoje meje, številne letalske povezave so prekinjene. A to ni ustavilo Egipčana, ki je uspel ujeti zadnji let iz Kaira v Kanado, da bi za roko zaprosil svoje dekle.

V svojem prispevku za ameriški CNN Eihab Boraieopisuje, kako se je moral na hitro odločiti - ostati v Kairu s svojo družino ali ujeti let v Kanado, v Quebec, kjer živi njegovo dekle."Ko se je po svetu začela širiti pandemija, sva ugotovila, da bo kriza trajala dlje kot le nekaj tednov. In prav ta negotovost, distanca, me je spodbudila k naslednjemu koraku," piše.

Egipčanske oblasti so oznanile, da se bodo 19. marca zaprla letališča po državi - cene letalskih vozovnic pa so poskočile s 700 na preko 3000 ameriških dolarjev. Poleg tega je večina letov vsebovala prestop v državah, ki jih je izbruh koronavirusa močno prizadel. Mladi Egipčan tako opisuje, da je bila odločitev, da se odpravi v Kanado, težka, predvsem zaradi dejstva, da je za seboj v kriznih časih pustil svoje starše - oba sta že starejša od 60 let in tako spadata v rizično skupino. Zaradi potovanja po letališčih in na drugi konec sveta pa ga je skrbelo tudi za lastno zdravje.

"Odločil sem se, da bom tvegal ter se vpisal na čakalno listo EgyptAir za let v Toronto in upal na čudež. In neverjetno, nekaj ur pred zaprtjem letališča sem prejel klic, da imam rezerviran sedež na zadnjem letu v Kanado."

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Ko je hitel na letališče, pa mu je v oči padla zlatarna. "Nesmiselno je, da je prav ta trgovina ostala odprta, a zdelo se je, kot da vesolje ve, kaj v tem trenutku potrebujem. Prispel sem na letališče, objel svoja starša in upal, da to ni zadnjič, da ju vidim."

Letališče v Torontu je bilo skorajda prazno, varnostno osebje je vse potnike opozorilo, da morajo v samoizolacijo za 14 dni, na carini pa so preverjali morebitne simptome koronavirusa. Sedem ur je nato čakal na let v Quebec."V času potovanja iz Kaira do Quebeca je zaradi covida-19 umrlo več kot tisoč ljudi, število smrtnih žrtev po svetu pa je preseglo 10.000."

"Ko je prispelo moje dekle Francesca, sem se ji prikradel za hrbet, pokleknil na eno koleno in zaprosil."Opisuje, da je bila Francesca popolnoma presenečena, saj zgolj 48 ur pred tem nista niti vedela, kdaj se bosta ponovno videla. Rekla je da, "snela sva maski in zaroko potrdila s poljubom".