Tujina

Ukazi o evakuacijah zajemajo dve tretjini ozemlja Gaze, spopadi se nadaljujejo

Gaza, 06. 02. 2024 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.V.
Komentarji
0

Ukazi o evakuacijah, ki jih je doslej izdala izraelska vojska, zajemajo 246 kvadratnih kilometrov oziroma dve tretjini ozemlja Gaze, je v svojem najnovejšem poročilu zapisal urad ZN za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA). Proti jugu palestinske enklave sicer še vedno beži na deset tisoče ljudi.

Izraelska vojska je med obsežno ofenzivo v Gazi doslej izdala številne ukaze o evakuaciji za različna območja, ki so se počasi raztezala proti jugu palestinske enklave in na območja, ki so jih pred tem označili za varna za civiliste, poroča portal katarske televizije Al Jazeera.

Sedaj izraelski ukazi za evakuacijo skupno zajemajo že dve tretjini območja Gaze, kjer je pred začetkom spopadov med palestinskim gibanjem Hamas in Izraelom 7. oktobra živelo 1,78 milijona Palestincev oziroma približno 77 odstotkov celotnega prebivalstva Gaze. Proti jugu palestinske enklave sicer še vedno beži na deset tisoče ljudi, več kot polovica od 2,3 milijona prebivalcev Gaze pa je stisnjenih v mesto Rafa na skrajnem jugu enklave ob meji z Egiptom, je še sporočil urad ZN.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je v ponedeljek zvečer oznanil, da vojska namerava napredovati globlje v osrčje prenatrpanega mesta. Operacijam izraelskih sil v Rafi medtem nasprotuje sosednji Egipt, kjer se danes na obisku mudi ameriški državni sekretar Antony Blinken. Oblasti v Kairu skrbi, da bi Palestinci iz obupa začeli množično bežati čez mejo na Sinajski polotok, kar je za Egipt popolnoma nesprejemljivo.

Posebna poročevalka ZN za zasedena palestinska ozemlja Francesca Albanese je ob tem davi v objavi na omrežju X obsodila ponedeljkov napad izraelske vojske na konvoj agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) s humanitarno pomočjo, kar je označila za očitno kršitev mednarodnega humanitarnega prava. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izraelska vojska je medtem v ponedeljek na omrežju X sporočila, da se v zahodnem delu mesta Han Junis nadaljujejo spopadi, več palestinskih borcev naj bi pripadniki izraelskih sil ubili tudi v severnem delu Gaze. 

Skupno število Palestincev, ki so bili od 7. oktobra ubiti v ofenzivi izraelskih oboroženih sil v Gazi, po zadnjih podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje znaša 27.478, še 66.835 ljudi pa je ranjenih.

Vojna je obsežne predele te majhne enklave dobesedno zravnala z zemljo, veliko prebivalcev pa strada. Urad OCHA je navedel, da imajo razseljeni prebivalci na voljo le liter do dva vode na dan za pitje, kuhanje in umivanje, poroča AP.  Poleg tega se je znatno povečala kronična driska med otroki. 

Starši dojenčkov se še posebej težko spopadajo s situacijo zaradi pomanjkanja plenic ter nadomestnega mleka. Novopečene mamice so pojasnile, da morajo svoje otroke hraniti s trdo hrano že pri dveh mesecih, denimo s piškoti in mletim rižem, ker mleka preprosto ni na voljo.