Tujina

Ukradena umetnina skrita na podstrešju, stanovalcem se o tem ni sanjalo

L'Aquila, 11. 06. 2020 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Banksyjev grafit, poklon žrtvam najhujših terorističnih napadov v Franciji, se vrača tja, kamor sodi. Umetnino, ki so jo za zdaj še neznani storilci ukradli pred letom in pol, so našli v mestecu Tortoreto ob jadranski obali. Skrito je bilo na podstrešju neke hiše, ljudje, ki so tam prebivali, pa o zakladu niso vedeli nič. Prijeli so eno osebo, preiskava pa se nadaljuje.

Italijanske oblasti so javno predstavile znovba odkriti grafit britanskega uličnega umetnika Banksyja, ki so ga neznanci lani ukradli v Parizu. Gre za delo, s katerim se je poklonil 130 žrtvam terorističnega napada v Franciji novembra 2015. Naslikal ga je na enega od zasilnih izhodov na dvorani Bataclan, kjer so napadalci ubili 90 obiskovalcev koncerta. 

Trenutek, ko so odkrili ukradeno delo: 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lastnike dvorane so o najdbi že obvestili, je povedal Christophe Cengig s francoskega veleposlaništva v Italiji. "Delo pripada Bataclanu in celotni Franciji," je dejal na novinarski konferenci, na kateri so predstavili podrobnosti preiskave. Lastniki so "veseli, vznemirjeni", je dodal. K temu je gotovo prispevalo tudi dejstvo, da je umetnina nepoškodovana, na vratih manjka le kljuka. 

Umetnino so v sredo našli na podstrešju hiše v kraju Tortoreto ob jadranski obali, je povedal javni tožilec v L'Aquili Michele Renzo. Bila je dobro skrita, je dodal. Prebivalci omenjene hiše o zakladu na svojem podstrešju niso vedeli nič, očitno je imel dostop tja še nekdo, pa je razkril poveljnik lokalnih karabinjerjev Emanuele Pipola

Kako je delo prispelo v Italijo, še ni jasno, prav tako še iščejo morebitne vpletene. Za zdaj so prijeli enega človeka, Italijana, ki prebiva v Tortoretu. Preiskava, v kateri sodelujeta italijanska in francoska policija, se tako nadaljuje.  Vrata z grafitom so ukradli 26. januarja lani.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SEJBOBOL
11. 06. 2020 18.06
+2
Mam občutek da tud tole je bilo načrtovano kot uničenje slike deklice z balonom .... Vse za povečanje cene in ugleda ...