Tujina

'Ukrajina je napredovala, Rusija pa nazadovala, vse bolj je odvisna od Kitajske'

Bruselj, 29. 11. 2023 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rusija je zaradi vojne v Ukrajini šibkejša politično, vojaško in gospodarsko, pri tem pa je vse bolj odvisna od Kitajske, je po zasedanju Sveta Nato-Ukrajina povedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

"Ukrajina je prevladala kot suveren, demokratičen in neodvisen narod. To je velik dosežek, velika zmaga. Medtem ko je Ukrajina napredovala, je Rusija nazadovala. Zdaj je politično, vojaško in gospodarsko šibkejša," je povedal Stoltenberg po skupnem zasedanju zunanjih ministrov Nata in Ukrajine.

Politično Rusija po njegovih besedah izgublja vpliv v bližnji soseščini, in sicer ne samo v Ukrajini, ampak tudi na območjih Kavkaza in Srednje Azije. "Rusija pa je tudi vse bolj odvisna od Kitajske," je povedal. Pri tem je Stoltenberg navedel gospodarsko odvisnost Moskve od Pekinga, med drugim na področjih obrambne industrije ter izvoza energentov, ki jih ne more več izvažati v Evropo.

Na vojaškem področju je medtem Rusija izgubila pomemben del svojih konvencionalnih sil. Uničenih je bilo stotine letal in na tisoče tankov. Poleg tega je v spopadih na ruski strani umrlo več kot 300.000 ljudi, je še povedal.

"Obenem pa ne smemo podcenjevati Rusije," je poudaril generalni sekretar Nata. Pojasnil je, da je rusko gospodarstvo vojaško usmerjeno. Prav tako se niso spremenili ruski cilji v Ukrajini, kjer Moskva znova izvaja napade na energetsko infrastrukturo, da bi bili Ukrajinci čez zimo v temi in na hladnem, je še dejal.

V Bruslju je na drugi dan ministrskega srečanja zveze Nato potekalo prvo zasedanje Sveta Nato-Ukrajina na ravni zunanjih ministrov, na katerem je sodeloval ukrajinski minister Dmitro Kuleba. Na njem so določili delovni program Sveta za prihodnje leto, Kijevu pa so ministri zaveznic podali tudi smernice o prednostnih reformah, ki jih mora Ukrajina sprejeti, da bi se približala Natu.

Med temi so po Stoltenbergovih besedah boj proti korupciji, okrepitev vladavine prava ter zagotavljanje človekovih pravic in pravic manjšin. Ukrajina je sicer že uvedla konkretne spremembe, tako na področju boja proti korupciji kot tudi obveščevalnih dejavnosti in javnega naročanja obrambne opreme.

"Ukrajina je bližje Natu kot kdajkoli prej. Še naprej jo bomo podpirali na njeni poti k članstvu in pri njenem boju za svobodo," je povedal.

"Ukrajina se ne bo umaknila v boju proti Rusiji"

Na vrhu je spregovoril tudi ukrajinski zunanji minister Kuleba in dejal, da se kljub težavam na fronti in kljub jasnim znakom, da se zagotavljanje orožja in finančnih sredstev upočasnjuje, Ukrajina nikakor ne bo umaknila, piše Al Jazeera.

Antony Blinken in Dmitro Kuleba
Antony Blinken in Dmitro Kuleba FOTO: AP

"Moramo nadaljevati, še naprej se moramo boriti. Ne gre samo za varnost Ukrajine, ampak za varnost in zaščito celotnega evropskega prostora," je dejal Kuleba.

Njegova prošnja prihaja ravno sredi vse večjih strahov Ukrajine, da je Zahod utrujen od dolgotrajne vojne ter da se vsa pozornost in sredstva preusmerjajo na Bližnji vzhod, navaja Al Jazeera. ZDA, kot največje podpornice Ukrajine, so od začetka ruske invazije februarja 2022 poslale več kot 40 milijard dolarjev pomoči. Vendar pa ameriški kongres zadržuje še približno 60 milijard dolarjev dodatne pomoči. Prav tako čakajo še en 50-milijardni sveženj pomoči Evropske unije a ga ta ne more sprejeti zaradi nasprotovanja Madžarske.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (200)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Hellsrael
13. 12. 2023 10.08
-1
Rusija se se ogrela ni
dannyer
30. 11. 2023 21.39
+1
takšno propagando pa še ne vojaško so šli gor, ekonomija je ta kakak. in koliko vidimo rusi bolj ali manj zmagujejo in ne izgublajo. ???? kot da bi gledal drugi film.
sloki77
30. 11. 2023 19.43
-2
Vsak, ki ima malo pameti ve da z caa 300.000 vojaki ne moreš zavzeti ozemlja kot je Ukrajina. Namen Rusije je bil zastrašit Zelenskega,da naj odstopi od ideje da bo Ukrajina v NATU. Ali pa saj dobit pogajalca o tej temi. Ker če bi takrat zahod saj malo razumel Rusijo ,da noče imeti na meji NATO bi bil danes mir in tudi mi bi bolje živeli. Ker je bilo pa seveda v interesu zahoda da se vojna začne ,so Zelenskemu lepo natvezli pravljico o neomejeni pomoči. Sedaj se vidi, da takoj ko se je začela za nekatere bolj pomembna vojna kot njegova pa so ga dali na stranski tir. Cena topovskih izstrelkov 155mm se ja na zahodu potrojila. Zanimivo da so se Izraelci in Hamas lahko dogovorili o premirju pa čeprav samo za nekaj dni pa se oni sovražijo že 70 let. V Ukrajini pa o kakšnem premirju ne duha in sluha v skoraj 2 letih.
marre
30. 11. 2023 20.28
+1
Če je to problem, je NATO preko Baltskih držav in Poljske že bil na mejah Rusije.. Edino kar je v tem pogledu dosegu, je da ima še eno državo več v NATO in to je novih 1300 km meje z Finsko.. Vse drugo kar si pa napisal je pa totalna bedarija... Ne gre se v vojno, da bi "zastrašil" nekoga, karkoli naj bi že to pomenilo..
dannyer
30. 11. 2023 21.40
+0
pogajalec je jasno poveal zahteve rusije po tv. nevtralnost, zavarovati manjšino in jezik preprečili pa so UK boris johanson in ZDA. toliko o miru.
ramstein
30. 11. 2023 16.51
+2
Katastrofalno kako želijo sedaj prikazati ta krvavi spor kot uspeh! Ukrajina zmagovalka? Izgubila je 20% ozemlja in nekaj sto tisoč življenj, koliko bo travmatiziranih, razseljenih.... Ukrajini so pošiljali zastarelo orožje, ki je bilo za odpis za boj proti Rusiji in pričakovali, da jo bo premagala na bojišču!!?? Umivajo si roke...
Kaveljc
30. 11. 2023 13.49
+3
Pameten si, če verjameš tretjini novic, ki so objavljene na medmrežju, genialec pa si če uganeš, kateri tretjini.
periot22
29. 11. 2023 21.50
+3
Ravno obratno je pa kaj mislite da ne znamo poiskati resnice drugje!
marre
29. 11. 2023 21.44
-3
Dejstvo je, da je Rusija totalno odvisna od Kitajske, Kitajci si sami določajo po kakšni ceni bodo kupovali energente, imajo 10x večjo ekonomijo in 10x večjo prebivalstvo.. Rusija bo v vsakem pogledu v podrejenem položaju glede na Kitajsko, praktično tako kot je rekel Borelli, Kitajska poceni črpalka.. Kar se pa Ukrajine tiče, potrebno je narediti vse, da se Rusa izžene in dokončno izčrpa, ker dokler bo Ruski zločinski okupator tam, pač ne bo miru.. Ne glede koliko bo stalo in koliko opreme bo še potrebno.. To je majhna cena za plačat, napram tistemu kar se bo zgodilo, če Putler slučajno "zmaga" v Ukrajini..
Našvasan_zob
29. 11. 2023 21.52
+2
Prosim ne smeši se več... Dovolj je bilo prebiranja tvojih zablod... Ukrajina je fertik... Rusija je dobila vse kar je želela ( manjšinsko Rusko govoreče regije )... 20% Ukrajine je že ruske.. In to je to... Ostalo je lapanje v prazno in metanje mladih ukrajincev v flajšmašino... Ampak zato je temu nakokiranemu skandinavcu vseeno....
Našvasan_zob
29. 11. 2023 21.55
+2
In prosim prihrani nam s tem "izčrpavanjem Rusije"... -Rusija si je našla nove trge... Nove vire prihodkov... Našla je veliko diplomatsko podporo bloka držav, ki tvori BRICS... Samo še totalno oprani "zahodno medijski fanatik" verjame, da bo lahko izstradamo Rusijo.... Ampak kaj čmo, tudi nekaj takih vas je še ostalo..
marre
29. 11. 2023 21.57
-1
Hahahaha, da ti govoriš o smešenju.. A zato so prve dni napadli Kijev, ker so hotl okupirat vzhodne dele Ukrajine?? Pa daj lepo te prosim.. Vidim, da ti ne gre razmišljanje ampak vsaj probaj malo pogledat situacijo.. Za vsakega Ukrajinca gredo vsaj 3 Rusi v večna lovišča.. Vsi pa vemo, kdo meče vojsko direkt v smrt...
marre
29. 11. 2023 21.59
+1
Nihče ne govori o propadu.. Samo o tem, da si ne bo več mogla zmetat 200 milijard za vojno v Ukrajini.. Ta cilj je pa čisto lahko dosegljiv.. Samo sankcije je potrebno spoštovat, oziroma naredit vse, da se spoštujejo..
marko1310
30. 11. 2023 12.38
-1
Tak je, do zadnjeg Ukrajinca? Ni važno koliko bo mrtvih Ukrajincev,? to je majhna cena? Kako bistro razmišljanje!!
Našvasan_zob
29. 11. 2023 21.42
+4
Predvidevam, da bi tistih 5 papkhov, ki na tem forumu še lapajo kako bo Putin izgubil in kako Nato zmaguje vojno v kratkem spremenilo svoje nickname in začelo svoje zablode v novih temah... V glavnem pobje, delat se spravite, ker za vojno komentiranje niste kompetentni..
marre
29. 11. 2023 21.51
+1
Prvo definiraj zmago in poraz ene in druge strani.. Ne pametuj preveč prjatu, ker tud ti nimaš kej preveč pojma o "vojnem komentiranju".. Iz ust takšnih ekspertov že skoraj 2 leti poslušam, kako je Rusija že zmagala, Ukrajina ne obstaja več in samo što niso v Kijevu že.. Pa je od tega 3x0...
Našvasan_zob
29. 11. 2023 21.59
-2
Evo ti direktno definitam.... Putin je celih 8 let opozarjal, naj NACI Ukrajinske vojaške frakcije nehajo izvajat nasilje nad Rusko govorečim prebivalstvom vzhodnih Ukrajinskih regij....... Ker tega niso upoštevali je VSA TA OZEMLJA osvojil in bodo v kratkem na en ali drugi način pripojena Rusiji ... TO JE DEFINICIJA ZMAGE, kolega... Lahko pa še lapaš in bluziš dolgo v noč...
marre
30. 11. 2023 08.29
+3
Očitno veš ti več kot celo Putler.. Ker uradno je cilj še vedno neka izmišljena denacifikacija in demilitarizacija, karkoli naj bi to že pomenilo.. Ajaj pa ni neko smešno naključje, da so se te Ruske pravljice o nacistih in ubogi Ruski manjšini začele, takoj ko je iz oblasti odletel pro-kremeljski predsednik 2013? Prej ni bilo nobenih nacistov, potem pa je bla nacistična kr cela država.. Ok če za Ruse razumem, da pač terajo svojo narativo in neko svojo kvazi resnico, resnično ne razumem nekoga, ki to verjame in potem še širi naprej.. Dost primitiven morš bit, ali pa iz dna duše sovražt vse kar diši po zahodu..
marko1310
30. 11. 2023 12.50
-1
Ukrajina napredovala? Ukrajina pomladna protiofanziva(koje leto)? Ukrajina osvobodila 30% ozemlja?? Uničenih več tisoč Ruskih tankov( na neodvisni medijima gore sam ukrajinski??) Ukrajina prevladala kot suveren? 🤣neodvisen🤣? narod, pa Stoltenberg koga imate za norce, ljudstvo Ukrajine in celo sveta,? ali sebe?
Našvasan_zob
29. 11. 2023 21.38
+1
Komu ta nakokiran skandinavec laže??? DEJTVO, je da je po prejemu naših 113 milinard USD/EUR pomoči , tankov Leopard, raketnih sistemov Patriot in ostalega zahodnega orožja v svoji " tako zelo opevani kontra ofenzivi" nazaj osvojila samo 0,25 % izgubljenega ozemlja, ki bo DEFAKTO V KRATKEM RUSKO pa če vam je to všeč ali ne!.... Če malo spremljate zahodne medije je tudi največjim optimistom jasno, da je za zahod proxy vojna v Ukrajini izgubljena in se bo Putin moral "tolažit z 20% Ukrajinskega teritorija, ki bo v kratkem Rusko!... Vse kar zahod lahko še naredi je neke vrste "Risk management svojega kvazi ugleda" ,ki je itak pogorel do tal !..... EU + NATO sta zadnji 2 leti SRAMOTA BREZ PRIMERE in nista vredna dokončanja svojega mandata.....
marre
29. 11. 2023 21.48
+0
Daleč od tega, da bi imela ofenziva tak uspeh kot je bilo pričakovano.. Res je.. Prodrli so cca 17km, namesto 20km.. Je pa tudi res, da so napadal izjemno dobro minirane in utrjene položaje, ki so segali do nekaj km v globino in to brez prave zračne podpore.. Kaj takega ne bi naredila NOBENA NATO VOJSKA.. Kar se pa Rusov tiče, čeprav je njihov proračun za vojsko skoraj tolikšen kot Ukrajinski BDP, niso v zadjem letu vojne naredili NIČ.. Od septembra lani so iz 27% okupiranega teritorija prišli na 18%, njigova spomladanska ofenziva, razen žrtev ni prinensla nič, edini uspeh je zavzetje Bahmuta, pa še to je uspelo plačancem, potem ko so izgubili cca 50.000 ljudi samo v Bahmutu.. Tako, da če pogledaš iz tega vidika, so Ukrajinci več kot uspešni..
marre
29. 11. 2023 21.49
+4
rdeča petokraka
29. 11. 2023 21.01
+4
Odkar Rusi napredujejo, bodo novice iz Ukrajine samo še o vremenu, koliko je kje zapadlo snega.
Schnitzel
29. 11. 2023 20.19
+6
Same oslarije! Pa kaj mene briga koliko je nazadovala in od koga je ali ni odvisna Rusija! Mene skrbi, da je Evropa čedalje bolj odvisna Amerike in nazaduje. Ukrajina pa da je napredovala? Ta je pa tudi dobra! Vidimo mi kako lepo napreduje Ukrajina, pa kako je neodvisna. Kdaj se bodo tile politiki nehali norčevati iz nas!?
ivan res grozni
29. 11. 2023 20.44
-1
Prav obratno velja. Niste opazili, kako ZDA sledijo z ukrepi EU in ne obratno. In kako je EU izsililila od ZDA soglasje za prodajo F16.
Boskica
29. 11. 2023 19.46
+6
Pa dajte si že nalit čistega vina.Kako boš premagal državo z največjim Arsenalom jedrskega orožja??? To kaj je Rusija zasedla bo ostalo Rusko vse drugo je šov za javnost
ivan res grozni
29. 11. 2023 20.42
-5
Rusija ne bo mogla zasedenega zadržati. Zahod ne bo nikoli dopustil zmage Rusije, saj se zaveda, da bi po zmagi v Ukrajini šel Putin dalje. Ruski generali so se še pred porazi na fronti prepirali o tem, katera država naj sledi Ukrajini. Večina je za Baltik, nekateri bi šli kar nad Poljsko. Medvedjev tega sploh ne skriva
ivan res grozni
29. 11. 2023 20.45
-4
NATO bi z Rusijo hitro opravil vendar se noče, Celo rakete, ki jih daja Ukrajini imajo omejen doseg in prepoved uporabe na ruskem ozemlju.
Našvasan_zob
29. 11. 2023 21.44
+2
Ne bluzi... Ukrajina bo priznala poraz, zeleni bo končal na neki veji (verjetno, ga bo obesil Azov)... Rusija bo inštalirala novega voditelja Ukrajine, ki bo zastopal interese Rusije...In to bo to... Vse kar bo ostalo od te vojne , je da bodo 1x letno položili vence in čao... Amerika pa si bo našla nov teren za netit državljanske vojne - koruptnivnih politikov je kot plevela.
Boskica
29. 11. 2023 19.44
+5
Ni odvisna od Kitajske.Kitajska je Ruska zaveznica tako kot mi Ukrajinska:))
ivan res grozni
29. 11. 2023 20.48
-3
Postaja ruski vazal. Kitajska je, zaradi zahodnih sankcij, izsilila od Rusije polovične cene energentov in strateških rud. Ali pol cene ali nič!!! Če bi jo Kitajska zapustila, bi bila v nemogočem položaju,
Našvasan_zob
29. 11. 2023 21.46
+1
Razlagaj in tolaži se kakor hočeš... V času te vojne zablode se je oblikoval BRICS blok držav, ki ne šmirgla več zahodnjih imperialitov... Trgovali bodo med seboj in gradili skupno prosperiteto.... Amerika je PASSE...
odpisani zasedli vlado
29. 11. 2023 18.58
-6
Crknil od smeha kake nakladajo rusofili tukaj hahaha. Zelenski si bo kupoval nepremičnine jahte itd. če je ukrajina premagana?????Hahahahahahahaha Zelenski ni bedak,da ne bi vedel,če bi rusi zmagali,da ga bodo takoj ubili. Torej čemu bi si potem kupoval nepremičnine???Hahahaha daj speljite se z takim bluzenjem k vašemu golobu on vam bo celo verjel.Hehehe.
nestabilen
29. 11. 2023 19.03
+1
Ce si pismen pojdi na splet pa si to preberi.
ivan res grozni
29. 11. 2023 20.53
+1
Ruske objave o njegovih vilah in jahtah je BBC razkrinkal. Vse je laž. Lastniki so drugi, za Zelenskega ne vedo. Rusofile pa, zanimivo, ne zanima, kako je Putin prišel do premoženja vrednosti 200 milijard dolarjev, s čimer je najbogatejši na planetu.
Našvasan_zob
29. 11. 2023 21.48
-1
Zelenega bo obesil Azov.. Šteti so mu dnevi in on to ve... tolaži se samo še s koko, ki mu jo mi financiramo..
detect
29. 11. 2023 18.53
+2
Ukrajini ni uspelo premakniti svoje frontne črte v spopadih z Rusijo v zadnjem letu kljub precejšnji podpori Nata, je priznal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.
ivan res grozni
29. 11. 2023 20.55
+3
Vas to preseneča? Ste pričakovali, da bo Ukrajina, ki so jo ZDA leta 1994 jedrsko razorožile, premagala drugo najmočnejšo armado na planetu? Verjamete tudi, da lahko Mehika premaga ZDA.
Našvasan_zob
29. 11. 2023 21.49
-1
Črto so premaknili za 0,25% (ja prav si prebral... 1/4 od ENEGA procenta)... Kontraoperacije je totalna zabloda in ropanje našega denarja!... Osvojena ozemlja so tako rekoč že ruska...samo še formalnosti dorečejo in je fertik...
odpisani zasedli vlado
29. 11. 2023 18.47
-15
Če bi NATO dovolil Ukrajini,da napade rusijo kot so hoteli bi rusija bila že zdavnaj zradirana z zemeljske oble. Tako pa nažalost morajo ukrajinci braniti samo svoje položaje.Kljub vsemu pa so rusi že na kolenih saj jih Ukrajina tolče še bolj kot smo mi srbske agresorje ko so napadli slovenijo potem pa na kolenih jokali in cvilili..
Glavni_Baja
29. 11. 2023 18.57
+3
da si niso "veliki trije" razdelili milijarde, je vprašanje, če bi danes Bih, Hrvaška in naša deželica še obstajale :P
Angelica007
29. 11. 2023 18.59
-3
anatomija
29. 11. 2023 19.15
-2
Baja , da tvoja deželica še obstaja se lahko Srbi zahvalite samo NATO , da ste se mu tako zasmilili , ker ste se brezpogojno predali , ko je padlo ducat raket in brez , da bi tuji vojak stopil v tvojo strahopetno državico . To je edinstven primer v zgodovini
Glavni_Baja
29. 11. 2023 19.24
+1
@anatomija, deželica je bilo kot Slovenija mišljeno. kar se tiče nato in njenih nato slug, ja bilo je kar hudo, ampak folk se ni ustrašil raket :P
ivan res grozni
29. 11. 2023 20.58
+0
Če bi NATO dal Ukrajini svoje najmočnejše orožje, bi ta porazila rusko armado v Ukrajini. Tako pa jim, z izjemo Himarsov, ni dal nič sodobnega.
ivan res grozni
29. 11. 2023 20.59
+1
gr?arica
29. 11. 2023 21.27
+0
Ja saj je v Afganistanu bil komplet NATO z vsem svojim arzenalom pa so na na koncu po zmetanih stotinah miljardah bezali pred mopedisti. In ne prvic
MathewM
29. 11. 2023 18.44
+10
Zopet se eni neskončno bolj ukvarjajo z Rusijo kot z lastno državo oz. skupnostjo. Točno, kot naši politiki hočejo. Nebi bilo normalno, da vsaj nekdo od medijev povpraša gospoda, kje in koliko točno je URK letos napredovala, saj smo konec koncev davkoplačevalci vložili kar precejšnje zneske v to. Vprašanje, kako točno pomeni nenehna podpora UKR in posledično sovražnost do RU pripomore k naši kolektivni varnosti, saj naj bi NATO skrbel za našo varnost in interese, ne pa UKR, ki ne prispeva enega centa. Zakaj sploh je v našem interesu neskončna širitev NATA? Mislim, da je sicer na tem srečanju s strani tega gospoda bilo rečeno, da je UKR v zadnji veliki ofenzivi uspela prisvojiti celih 0.25% ozemlja, a se je zgleda izgubilo v prevodu.
ivan res grozni
29. 11. 2023 21.02
+1
Ko je Rusija okupirala Krim, Ukrajina še ni hotela v NATO.
gr?arica
29. 11. 2023 21.30
+1
Ivan blebeces bedarije. Takrat so se ukrajinci ze dogovarjali z americani , da jim dovolijo na Krimu vojasko bazo. Kako mislis da bi se odzvala ameeika ce bi rusi ali pa kitajci hoteli postaviti vojasko bazo v Mehiki.
MathewM
29. 11. 2023 21.57
+0
gr?arica; točno tako. Saj ni treba ugibat, saj smo imeli Kubansko krizo, ko smo bili najbližje nuklearnemu spopadu. Ljudje to pozabljajo.
Sixten Malmerfelt
29. 11. 2023 18.43
+4
rusi še vedno držijo linijo obrambe z ašovčiči (vojaška lopatka) pred nacukrajinci!
ivan res grozni
29. 11. 2023 21.03
+1
In s stotinami bombnikov, Ukrajina pa brez letalstva.
zhadum
29. 11. 2023 18.40
+4
HHAHAHAHHAHAHHAHHA
puspan
29. 11. 2023 18.40
+4