Tujina

Ukrajina na afriških tleh: specialne enote nad konvoje Wagnerja?

Kartum, 07. 11. 2023 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Se ena od epizod vojne v Ukrajini neposredno odvija tudi na afriških tleh? Novinarska analiza, ki jo je s pomočjo virov iz Kijeva opravil CNN, kaže, da so v operacije v Sudanu vpletene tako ukrajinske specialne enote kot pripadniki najemniške skupine Wagner. Najnovejši video posnetki naj bi razkrivali napad ukrajinskih specialnih sil v okolici prestolnice Kartum.

Napade naj bi izvedli z brezpilotnimi letali in kopenskimi enotami. Cilj naj bi bile uporniške sile, ki jih podpira Wagner, ugotavlja CNN v neodvisni preiskavi. Gre za pomembno ugotovitev, ki kaže na to, da se je vojna razširila – čeprav zaenkrat zgolj v obsegu manjših operacij – onkraj meja Ukrajine.

Ukrajinski vojaški vir je v pogovoru za CNN operacijo opisal kot delo "nesudanske vojske". Na vprašanje, ali za napadi stoji Kijev, je vir dejal le, da so "najverjetneje odgovorne ukrajinske posebne službe"

Posnetki prikazujejo vrsto napadov na uporniško skupino Rapid Support Forces (RSF), ki naj bi prejemala pomoč Wagnerja v boju proti sudanski vojski za nadzor nad državo. Gre za cilje v okolici mesta Omdurman, nedaleč od prestolnice Kartum, ki je postalo osrednja točka spopadov med vladnimi silami in uporniki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 CNN ni mogel neodvisno potrditi vpletenosti Ukrajine v niz napadov, vendar v analizi zaključuje, da ti razkrivajo taktike uporabe brezpilotnih letal, ki so značilne za ukrajinsko bojišče. 

Dva tipa komercialno dostopnih brezpilotnih letal, ki jih Ukrajinci pogosto uporabljajo, sta bila vpletena v najmanj osem napadov, pri čemer je bilo na krmilniku brezpilotnih letal vidno besedilo v ukrajinščini. Strokovnjaki pravijo, da so napadi z brezpilotnimi letali sila nenavadni v Sudanu in širši regiji.

Če za napadom res stojijo ukrajinske tajne in specialne službe, bi to lahko zaznamovalo dramatično in provokativno širjenje bojišča proti Moskvi, ocenjuje CNN. Ukrajina uradno ni prevzela odgovornosti za napade, ki jih prikazujejo posnetki. Po njihovi objavi je Andrij Jusov, predstavnik Glavnega obveščevalnega direktorata Ukrajine (GUR), za CNN dejal, da tega ne morejo ne potrditi ne zanikati. Na drugi strani je neimenovan vir iz vrha sudanske vojske dejal, da "ne vedo nič o ukrajinskih operacijah v državi" ter da ne verjamejo, da so poročila točna. Nad informacijo so presenečeni tudi ameriški uradniki, ki jih je CNN povprašal za komentar. 

Napadalci so verjetno uporabljali drone DJI MAVIC 3, ki so sicer komercialno dostopni, na fronti pa jih pogosto uporabljajo ukrajinske sile. Gre za drone s pogledom v prvi osebi (FPV – First person view), ki omogočajo upravljalcem drona, da si ogledajo operacijo z vidika brezpilotnega letala, pri čemer nosijo očala ali uporabljajo monitor za spremljanje prenosa v živo. Omenjeni brezpilotniki imajo doseg 30 kilometrov, v zraku pa lahko ostanejo 46 minut. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

CNN je geolociral mesta napadov manjšega obsega in kopensko operacijo, vidno na videoposnetkih z droni, vendar ni mogel neodvisno preveriti datuma, kdaj so bili videoposnetki posneti. Zdi se, da je več napadov potekalo na mostu Šambat, ki povezuje Omdurman in Kartum, v skladu z lokalnimi poročili o napadu na družbenih medijih z 8. septembra letos.

Do napadov je prišlo le dva dni po tem, ko je Wagner zagotovil prihod velikega konvoja z orožjem v Sudan. Sudanski uradnik je povedal, da je veliko število vozil, vključno s tovornjaki, prispelo iz Čada v al-Zurug 6. septembra. CNN je pridobil satelitske fotografije, ki prikazujejo več kot 100 vozil, vključno s številnimi tovornjaki. Dva čadska vojaška žvižgača sta za CNN povedala, da je konvoj potoval skozi Čad do Zuruga, kar bi lahko pomenilo širitev ruskega vplivnega območja v Afriki. To sedaj obsega Mali, Sudan, Srednjeafriško republiko in Libijo.

Wim Zwijnenburg, predstavnik nizozemske mirovne organizacije PAX, ki spremlja spopade na afriškem kontinentu, je dejal, da je bilo prvič, da so drone, ki jih je identificiral CNN, opazili v Afriki. "Takšne lebdeče brezpilotne letalnike (FPV) vidimo na afriški celini prvič doslej," je dejal Zwijnenburg, ki je specializiran za nastajajoče vojaške tehnologije, vključno z brezpilotnimi letali. "V zadnjem letu smo opazili porast uporabe tovrstnih brezpilotnih letal v Ukrajini."

Vloga ruske najemniške skupine v Sudanu sicer ni povsem jasna. Pred izbruhom upora pripadnikov RSF so podpirali vlado in jo oskrbovali z orožjem in vojaškimi svetovalci. V zadnjem času pa, kot kaže, podpirajo upornike. Rusija naj bi svoje afriške operacije oskrbovala preko mornariške in letalske baze v sirski Latakiji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou