Tujina

Ukrajina ob mejo z Belorusijo namešča protitankovske mine

Kijev, 08. 04. 2023 17.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ukrajina je sporočila, da bo na meji z Belorusijo okrepila svojo obrambo. Na polja, ceste in v gozdove so tako ukrajinski vojaki že začeli zakopavati protitankovske mine. Medtem so se na spletu pojavili novi domnevno zaupni ameriški dokumenti o Ukrajini.

Ukrajinske sile si ob mejah Rusijo in Belorusijo prizadevajo okrepiti svojo obrambo, je danes sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo. "V teku je širitev sistema ovir na območjih, ki mejijo na Rusijo in Belorusijo. Na tankovsko dostopnih območjih in verjetnih poteh sovražnika globoko v našo državo ustvarjamo protitanskovska minska polja na cestah, mostovih in v gozdovih," so zapisali. 

Generalpolkovnik Serhij Najev je dodal, da so njihove inženirske enote v zadnjih tednih na več deset polj namestile več kot 6000 protitankovskih min.  "Ukrajinski vojaki so delala 24 ur na dan, ne glede na vreme."

Belorusija in Rusija sta v času vojne v Ukrajini na eni izmed letalskih baz ob Minsku izvedli tudi več skupnih vojaških vaj.
Belorusija in Rusija sta v času vojne v Ukrajini na eni izmed letalskih baz ob Minsku izvedli tudi več skupnih vojaških vaj. FOTO: AP

Za obrambo tudi na meji s svojo severno sosedo so se odločili le nekaj dni po tem, ko se je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Moskva velja za največjega političnega in finančnega zaveznika Minska. Lukašenko je Putinu tudi omogočil, da je del invazije na Ukrajino, ki se je začela 24. februarja lani, sprožil iz Belorusije. Tudi ves čas vojne Belorusija moskovskim silam dovoljuje uporabo njihovih letalskih baz na jugu, tudi za nameščanje orožja. Vladimir Putin je sicer konec prejšnjega meseca dejal, da bo Rusija v Belorusiji začela nameščati tudi taktično jedrsko orožje.

Na spletu novi domnevno zaupni ameriški dokumenti o Ukrajini: 'Nočna mora'

Na spletu so se v petek pojavili novi domnevno zaupni ameriški vojaški dokumenti o Ukrajini, objavljeni pa so bili tudi dokumenti o Kitajski, Bližnjem vzhodu, vojaških razmerah v indo-pacifiški regiji in terorizmu. Dokumenti o Ukrajini so med drugim vsebovali podatke o stanju ukrajinske protizračne obrambe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju ameriških medijev, dokumenti dajejo videz, da izvirajo iz ameriške vojske in obveščevalnih služb. V Pentagonu so za časnik Wall Street Journal potrdili le, da domnevno uhajanje zaupnih podatkov preiskujejo, prav tako uhajanje zaupnih dokumentov preiskuje ameriška obveščevalna agencija Cia.

Že v četrtek so bili objavljeni dokumenti o domnevnih načrtih ukrajinske protiofenzive.
Že v četrtek so bili objavljeni dokumenti o domnevnih načrtih ukrajinske protiofenzive. FOTO: Telegram

Pentagon se je tako odzval že v četrtek, ko so bili na spletu objavljeni domnevni zaupni dokumenti o pripravah Ukrajine na protiofenzivo. Po poročanju časnika New York Times je neimenovan ameriški obveščevalni uradnik razkritja opisal kot "nočno moro".

Po mnenju strokovnjakov, ki jih navaja newyorški časnik, so sicer četrtkovi dokumenti delno avtentični, vendar so bili nekateri spremenjeni, da bi prikazali položaj Rusije v ugodnejši luči, zlasti z zmanjšanjem obsega njihovih izgub.

Za uhajanje zaupnih podatkov je po navedbah treh neimenovanih ameriških predstavnikov, ki jih navaja tiskovna agencija Reuters, verjetno odgovorna Rusija ali proruske skupine.

Na domnevno uhajanje zaupnih podatkov pa se je odzval tudi svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak, ki je pojasnil, da dokumenti vsebujejo "zelo veliko neresničnih podatkov," njihova objava na spletu pa je poskus Rusije, da bi zasejala dvom v uspeh ukrajinske protiofenzive. V Kremlju se na objavo domnevnih tajnih dokumentov še niso odzvali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja