Tujina

Ukrajina osvobodila več vasi na jugu države, Rusi zavzeli del Severodonecka

Kijev/Moskva, 07. 06. 2022 17.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Ukrajinske sile naj bi nedavno prevzele nadzor nad nekaterimi vasmi na meji med črnomorskima regijama Mikolajiv in Herson in ubranile več ruskih protinapadov. Medtem je ruski obrambni minister Šojgu dejal, da so ruske sile v celoti zavzele stanovanjska območja mesta Severodoneck in da nadzorujejo skoraj celoten Lugansk. Iz urada ukrajinske generalne državne tožilke pa so sporočili, da so od začetka invazije na Ukrajino ruske sile ubile več kot 260 otrok.

Ukrajinka v Kijevu
Ukrajinka v Kijevu FOTO: AP

Ukrajina, ki zaradi ruske premoči v zraku le redko uporablja lastne letalske enote, je danes izvedla več zračnih napadov na jugu države, je sporočil ukrajinski generalštab in dodal, da je Kijev prevzel nadzor nad nekaterimi vasmi na meji med črnomorskima regijama Mikolajev in Herson.

S helikopterji naj bi Ukrajina izvedla napade na ruske enote v regiji Herson, z letali pa na skladišča streliva v regiji Mikolajev. Tudi ruska protiofenziva v bližini naj bi bila neuspešna, kljub intenzivni artilerijski in letalski podpori, piše v poročilu ukrajinskega generalštaba.

Hkrati analitiki na ameriškem Inštitutu za vojne študije (ISW) menijo, da je Ukrajincem uspelo potisniti rusko ladjevje z obale Črnega morja za več kot sto kilometrov stran.

Na vzhodni fronti so glavni napori Rusije še vedno osredotočeni na mesto Severodoneck. Stanovanjska območja mesta so v celoti zavzele ruske enote, je povedal ruski obrambni minister Sergej Šojgu in dodal, da si ruska vojska še vedno prizadeva vzpostaviti nadzor nad industrijskim območjem mesta in najbližjimi naselji.

Ukrajinske sile na območju Donecka
Ukrajinske sile na območju Donecka FOTO: AP

Guverner regije Lugansk Sergej Hajdaj je na Telegramu zapisal, da v mestu Lisičansk poročajo o ranjenih, potem ko je rusko obstreljevanje prizadelo trg in šolo. Zapisal je tudi, da so dozdajšnji ruski napadi na območju Bahmuta bili odbiti, vendar opozarja, da se začenja nov ruski napad, poroča BBC.

Ruske sile trenutno napredujejo proti mestu Slovjansk, še enemu strateškemu cilju v regiji Donbas. Prav tako naj bi zavzele mesto Svjatihorsk, ki je bilo zadnja postojanka ukrajinskih enot na severnem bregu reke Severski Donec.

Ruski obrambni minister Šojgu je še povedal, da imajo v ujetništvu skoraj 6500 ukrajinskih vojakov, od tega se jih je 126 predalo v zadnjih dneh.

Medtem pa so bila trupla ukrajinskih borcev, ki so bili ubiti pri obrambi ključnega pristaniškega mesta Mariupolj v jeklarni Azovstal izročena Kijevu in njihovim družinam, so sporočile družine pripadnikov ukrajinskega nacionalističnega bataljona Azov.

V ponedeljek zvečer je sicer ukrajinski predsedniški svetovalec Oleksij Arestovič napovedal, da bo ta teden izjemno naporen za ukrajinske sile v Donbasu. V najslabšem primeru bi lahko bilo obkoljeno mesto Severodoneck in se začelo obleganje Slovjanska, je dejal.

Šojguj: Ruske sile nadzorujejo skoraj celoten Lugansk

Ruske sile nadzorujejo skoraj celotno vzhodno ukrajinsko regijo Lugansk, je danes dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Rusija je zavzela 97 odstotkov Luganska, je zatrdil na današnjem sestanku obrambnega ministrstva v Moskvi, ki ga je predvajala državna televizija.

Po besedah Šojguja so Rusi zavzeli 97 odstotkov ozemlja Luganska, je poročal britanski BBC. Ruske sile nadzorujejo tudi mesti Svjatohirsk in Liman ter še 15 vasi v sosednjem Donecku, je dodal. Območji Doneck in Lugansk tvorita Donbas na vzhodu Ukrajine, njuno zavzetje pa je bilo večkrat omenjeno kot glavni cilj ruske invazije.

Šojgu je pred tem tudi zatrdil, da Rusija nadzoruje vsa stanovanjska območja mesta Severodoneck in si sedaj prizadeva zavzeti ključno industrijsko območje mesta in okoliške vasi.

O tem, katera stran nadzoruje katero ozemlje, sicer obstajajo nasprotujoča si poročila, saj se spopadi za Severodoneck nadaljujejo, ob tem opozarja BBC.

V Svjatohirsku se nahaja tudi slovit leseni samostan, ki je bil pred dnevi tarča obstreljevanja in delno uničen v požaru, za kar sprti strani krivita ena drugo. Rusko obrambno ministrstvo je vnovič zavrnilo obtožbe Ukrajine, da so ruske sile obstreljevale samostan, ki je eno najpomembnejših svetišč ruskega pravoslavja.

Po besedah Šojguja je bilo v zadnjih desetih dneh uničenih tudi okoli 50 enot tuje vojaške opreme, vključno z oklepniki in havbicami. Teh informacij neodvisno ni bilo mogoče preveriti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Satelitski posnetki porušenega kraja Rubižne v bližini Severodonecka
Satelitski posnetki porušenega kraja Rubižne v bližini Severodonecka FOTO: AP

Ukrajinsko tožilstvo: Ruske sile v Ukrajini doslej ubile več kot 260 otrok

Od začetka invazije na Ukrajino so ruske sile ubile več kot 260 otrok, so danes sporočili iz urada ukrajinske generalne državne tožilke Irine Venediktove. Poškodovanih je bilo več kot 467 otrok, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Od začetka agresije je več kot 730 otrok utrpelo posledice ruske agresije, so sporočili v izjavi na Telegramu. Kljub temu urad generalne državne tožilke opozarja, da ti podatki niso dokončni, saj so številne preiskave še vedno v teku. Poleg tega je veliko območij, kjer trenutno potekajo spopadi, nedostopnih ali vsaj težko dostopnih za tovrstne preiskave.

Unicef ob tem opozarja, da se humanitarne potrebe v Ukrajini povečujejo vsako uro, ko se boji nadaljujejo, ter da bo posledice obsežne razselitve Ukrajincev, ki smo ji priča od začetka vojne, nosilo več prihodnjih generacij. Otroci, ki bežijo pred vojno v Ukrajini, so po njihovi oceni tudi bolj izpostavljeni nevarnosti trgovine z belim blagom in izkoriščanju nasploh, še navaja EFE.

Komisar Lenarčič v sredo in četrtek na obisku v Ukrajini

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič bo v sredo začel dvodnevni obisk v Ukrajini, kjer se bo med drugim sestal z več visokimi predstavniki Ukrajine. Namen obiska je dobiti dodaten vpogled v aktualne potrebe po pomoči v Ukrajini, navajajo viri pri komisiji.

Kot je razvidno s spletne strani Evropske komisije, se bo komisar iz Slovenije v Ukrajini mudil v sredo in četrtek. Med drugim se bo sestal tudi z več visokimi predstavniki Ukrajine.

Po navedbah virov pri komisiji se bo sestal še s predstavniki lokalnih oblasti in humanitarnih partnerjev EU, ki delujejo v državi.

Z obiskom želi po neuradnih informacijah STA pridobiti dodaten vpogled v aktualne potrebe po pomoči v Ukrajini in ugotoviti, kako še naprej in še bolj učinkovito dostavljati humanitarno pomoč Ukrajini in njenim prebivalcem.

Janez Lenarčič se odpravlja v Ukrajino, kjer si bo ogledal razmere na terenu
Janez Lenarčič se odpravlja v Ukrajino, kjer si bo ogledal razmere na terenu FOTO: Profimedia

EU Ukrajini, ki se že več kot tri mesece sooča z rusko agresijo, pomaga z vojaško, finančno in humanitarno pomočjo. Za projekte humanitarne pomoči civilistom v Ukrajini in Moldaviji je EU namenila 243 milijonov evrov. Še 330 milijonov evrov pa je namenila programu, ki je namenjen zagotavljanju osnovnih dobrin in storitev, kot so hrana, zdravstvena oskrba in izobraževanje.

Poleg tega prek evropskega mehanizma civilne zaščite EU usmerja pomoč posameznih držav članic Ukrajini in Moldaviji. Članice EU ter Norveška in Turčija so doslej prispevale več kot 30.000 ton pomoči, med drugim v obliki zdravil, hrane, električnih generatorjev in tudi mobilnih bolnišnic. Poleg tega so številne sprejele begunce iz Ukrajine, ki so zbežali pred rusko agresijo.

Ukrajino je sicer od začetka ruske invazije obiskalo že več predstavnikov EU, tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

V skupini prvih voditeljev držav članic, ki so se sredi marca odpravili v ukrajinsko prestolnico, pa je bil tudi tedanji slovenski premier Janez Janša.

Morawiecki naznanil obsežno pogodbo o prodaji orožja Ukrajini

Poljska je v procesu podpisa obsežne pogodbe o dobavi orožja Ukrajini. Gre za "eno največjih, če ne celo največjo pogodbo o izvozu orožja v zadnjih tridesetih letih", je dejal poljski premier Mateusz Morawiecki med današnjim obiskom orožarskega podjetja Huta Stalowa Wola na jugovzhodu države.

Poljsko orožje bo ključnega pomena za prizadevanja Ukrajine v boju proti ruskim okupatorjem, predvsem na območjih spopadov na vzhodu države, je dejal Morawiecki.

Del sredstev za financiranje nakupa orožja bo Ukrajina prejela od EU, del pa bo prispevala sama, je pojasnil poljski premier. Za kakšno vrsto orožja gre in v kakšnem obsegu, Morawiecki ni želel razkriti.

Ob objavi novice sta sicer skupaj z obrambnim ministrom Mariuszem Blaszczakom pozirala pred vrsto samohodnih havbic tipa krab, ki jih izdelujejo v podjetju Stalowa Wola.

V premierjevem uradu pa so ob tem na Twitterju objavili fotografijo havbice z njenimi lastnostmi. Največji doseg tega orožja je 40 kilometrov, v eni minuti pa lahko izstreli šestkrat.

Morawiecki je ob tem še dejal, da so samohodna havbica krab skupaj z raketami poljske proizvodnje piorun in jurišno puško grot med vrstami orožja, za prodajo katerega vlada največ zanimanja. "Prodamo jih, ker vemo, da so bistvenega pomena na sodobnem bojišču," je povedal.

Poljski poslovni dnevnik Dziennik Gazeta Prawna je pred dnevi poročal, da namerava Poljska Ukrajini prodati več kot 50 samohodnih havbic krab. Po poročanju časnika je pogodba vredna 655 milijonov evrov. Vlada teh informacij ni potrdila.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (363)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
09. 06. 2022 16.26
+2
Komentiram tukaj ker ne morem komentirati pod izjavo Zelenskega. Zelenski: "Usoda vzhodne Ukrajine povezana z bitko za Severodoneck", no Zelenski Rusi so zasedli Severodoneck, bitka je izgubljena, sedaj lahko greste v shoping, kot ta lepotička na fotografiji.
borjac
08. 06. 2022 16.08
+4
Še ena fotka trpeče Ukrajinke, ki gre v shoping sredi Kijeva, uboga revca, nekam čudna je ta vojna, na eni strani hodijo v shoping, pa na sladoled, pa na sprehode, Rusi stalno tolčejo po Kijevu, po drugi strani pa otroci Ukrajinskih revežev umirajo za domovino, ko bo vojna nekoč končana in nekoč bo končana, bodo ti borci z amputiranimi udi, in hudimi ranami, pa starši umrlih borcev zahtevali svojo pravico, vprašali bodo tega junaka Zelenskega zakaj so Ukrajinski bogataši dobesedno uživali življenje, medtem ko so oni umirali.
nightifly
08. 06. 2022 14.21
+3
Koncno se je oglasila tudi Mutti , in jasno ´´per obligo´´ okrcala Ruse in Putina za ta poseg v Ukr .......... toda ,danes bi ji rekel v obraz ,,,draga Angela , tudi ti si mesala dobro v kotlu pohlepa , v katerem se je odlocalo o zunanji politiki Nemcije in UE ,kateri je takt dajala prav Nemcija . Kako to ,da nihce ni videl umirati tisoce in tisoce civilov v donbasu in drugod .Kako to ,da hihce ni videl ,slisal Porosenka ,ki je kot predsednik na javnih shodih tuli ,da Rusi v Ukrajini ne smejo dobiti ne plac ,ne penzij ,ne dela ,ne sociale ,ne zdravstv . oskrbe ....nic ,ter da jih je treba anientirati - to pa veste kaj pomeni ---ali vsaj izgnati . To je govoril predsednik Ukrajine .........Zahod ???? Tiho .Vsi tiho ,tudi UE parlament -tiho , ZN -tiho . Skoraj 20 000 mrtvih Rusov v 8 letih -------zanemarljivo ,saj niso ljudje . Tako se se danes tretira Ruse ,razen ,ko ti pride v goste in pusti morje denarja , ti daje skoraj zastonj plin ,nafto ....etc . Je to Evropa ,ki se tako obnasa ? Seveda je . Toda Rusi morajo biti tiho ,samo hlapci so lahko .....mogoce pa tudine .
nightifly
08. 06. 2022 14.11
+2
Kakoekoli vsi majstri na TV -ekranih dandanes obracajo svoje besede je dejstvo samo eno - Ukrajina ,Azovci skupaj z Zelenskim gledajo dogajanje in se zavedajo ,da so ga usr....ali ze pred 24 .febr. letos . Vse bi dse dalo zrihtat na miren nacin , celo Donbas bi ostal v sestavi Ukrajine , ce ne bi bilo naci fanatikov in ZDA prizigalcev ognja zadaj , ki so to regijo v bistvu dali na zrtveni oltar za njihove potrebe in potrebe EVR . Unije . Ce se Zelenc v imenu Ukrajine hitro ne odloci o pogajanjih ,ne bo imel vec kaj iz-pogajati .
Korintos11
08. 06. 2022 09.25
+4
Mogoče EU in Ameri predlagajo da se pričnejo pogajati o miru ?
nightifly
08. 06. 2022 14.03
+1
Zdravo Kori ..... Ravno sem studiral kako bi te trofnil tu na forumu in predlagal zdaj v Juniju eno dobro turo v Dolomite , gor do avstr. meje ,prelaz Stelvio , pa desno proti Sloveniji in domov . To bi bila fantasticna tura ,ce je se nisi prevozil . Zate pa kar tudi dolga ,glede na kilometre .
nightifly
08. 06. 2022 14.07
+2
Kar pa se tice Ukr. , bogi revezi ,marsikaj so zakuhali ,pravzaprav so kuhali skupaj z Ameri ,Obamo ,ki je odobril 5 miliard $ za to operacijo -Maidan 2014 in preskrbel specialce ,orozje in vse podatke . To je zdaj e dokazljivo z vsemi podatki ,ki so prisli ven pred senatnim odborom ZDA . In ti bogi UKR . so danes samo se hlapci amer .in Evr. politike , ki mesari na vzhodu , zal pa so Rusi prevecc cakali , ce se spomnes sem ze leta nazaj pisal,da se cudim Putinovi mirnosti in potrpljenju . Ja , ves ,na koncu se tako dober Medved izgubi svojo mirnost .
MUNGATUMBA
08. 06. 2022 09.23
+1
Ukrajino so zapustili poplačani "begunci", kot če bi bivšo jugo zapustili Slovenci, fronta bi bila pa v Makedoniji
Walter Pravicek
08. 06. 2022 08.58
+4
Rusi so odpeljali AZOV bataljon pretežno tuji ljudje-a v sklopu ukrajinske vojske.Šaler,Zagrebčan trdi,da so se borili z"separatisti"v Donecku in Luganskem brez plače.Od leta 2014,ko so se tam hoteli odcepiti,ter je Amerika dajala v Kijev milijone v oblekah,orožju in strelivo za Ukrajinsko vojsko,ki kljub 44 milijonom ljudi ni bila dobro oborožena.Od česa pa so živeli?Se poročali z domačinkami ter imajo z temi ženskami otroke.Ena od poveljnika je prosila za pomoč katoliškega Papeža Franja.Druge pa v Turčiji.Ve se ,kaj je izživljanje nad civili,kraja,rop ali umori,ter bodo v Rusiji ti AZOVci sojeni.Menjave z ruskimi zajetimi vojaki ne bo.
Korintos11
08. 06. 2022 08.53
+5
Poljaki bodo Ukrajini prodali orožja za vrednost 655 milijonov Evrov. Tota Ukrajina je zelo dober posel za ene države in posameznike. Provizije tu so visoke, zato še ne pričakujte konec spopadov. Mi pa samo darujemo in darujemo, po drugi strani pa od Nemcev kupujemo.
MUNGATUMBA
08. 06. 2022 09.21
+0
Kdo torej financira in s čim toto vojno ?
nightifly
08. 06. 2022 14.12
+1
terran
12. 06. 2022 20.47
gr?arica
08. 06. 2022 08.46
+11
Ja po besedah Zelenskega rusi ze od vsega zacetka neuspesno napadajo, ukrajinci pa se uspesno " evakuirajo. In Ukrajina je vsaki dan malo manjsa.
trololo06
08. 06. 2022 08.51
+4
dober komentar haha :D no za ene, ki nimajo nbene zdrave sive celice je tako pisanje zadostno da verjamejo da ukrajinci zmagujejo in so par km od moskve :D
glavni Baja
08. 06. 2022 08.56
-1
Walter Pravicek
08. 06. 2022 09.04
+2
Ne le malo manjša tudi 44 milijonov ljudi več v Ukrajini ni.Bo potrebno štetje.Smešen komedijant trdi:ko zapuste Rusi Ukrajino,ter imamo vso zemljo nazaj,se pogajamo.KDAJ?A v isti čas žalostno de:Rusi so zasedli 20%našega ozemlja na vzhodu.Hoteli pa so le Dombas.Smo priča rušenja in vsega kar se v vojni dogaja,a take strahote so bili pred tem le v Siriji.V Bruslju pa:mi nočemo plina,mi nočemo nafte,mi nočemo premoga.Industrija odvisna od teh energentov pa bo zaprla vrata v tovarnah?Kdo pa bo dajal v kaso EU,če ne bo dela,zaslužka in miru med ljudmi?Bi se morali nekateri dati prevetriti.
StrikeOne III
08. 06. 2022 08.10
+11
Ameriški general Stephen Twittr trdi da so ukrajinci izgubili do 200.000 vojakov saj teh nikjer ni.
StrikeOne III
08. 06. 2022 08.11
+4
Walter Pravicek
08. 06. 2022 09.07
+3
So v skupnih grobovih ali v ujetništvu ali pobegnili v tujino.Ukrajinski vojaki namrreč.Ko"zagusti"je bolje bežati,če ni bilo plače,pravih oblačil ali obutve,hrane ter drugih še kako pomembnih reči za vojaka,starega okoli 18-19 let.
gizmohizmo
08. 06. 2022 08.08
+8
Napisal Paul Antonopoulos, neodvisni geopolitični analitik Berlinski projekt Ringtausch, v okviru katerega bo Nemčija državam oskrbovala sodobno orožje, če se odpovejo orožju nekdanjega vzhodnega bloka in ga pošljejo v Ukrajino, služi dobičku ne le Nemčiji, ampak tudi celotni zahodni obrambni industriji. Nemški pobudi so se že pridružile Poljska, Češka, Slovenija in Grčija. Nemški kancler Olaf Scholz in grški premier Kyriakos Mitsotakis sta se na srečanju 31. maja dogovorila o projektu. Zdaj sta obrambna ministra obeh držav dejavna v tem programu izmenjave orožja in sta dosegla tudi dogovor o, kot pravijo grški mediji, odprtju nemške tovarne orožja v severni Grčiji. Naložba naj bi bila vredna približno pol milijarde evrov.
Walter Pravicek
08. 06. 2022 09.17
+1
Gre za KALIBRE!Vse mora biti,kot zahteva NATO-v resnici pa industrija orožja in streliva.V Ameriki,ki bogati,ko se reveži koljejo.Sedaj Slovani.Francozi so čudovite avtomate Famas zamenjali za nemške pokalice HK 416.Odlične.
Brtoljo
08. 06. 2022 08.08
-13
Dobro jutro JNA in pravo slavni. Rusi okupirajo drzave okoli sebe, vi ste okupirali ta portal ,ki prav tako ni vas :)
Brtoljo
08. 06. 2022 08.08
-9
StrikeOne III
08. 06. 2022 08.12
+9
A si pokukal iz ameriske tazadnje da reces dobro jutro vsem ki nocejo tam stanovati? Si ze prejel 4 dozo da bos lahko naprej domoval v tistem prelepem ogromnem ameriskem okolju?
Brtoljo
08. 06. 2022 08.13
-8
O, kako lepi nick imas , a ga ne bi napisal v ruscini ???
StrikeOne III
08. 06. 2022 08.16
+8
Torej nisi prejel 4 doze ti ne šolani anticepilec? Hitro po 4 dozo da ne bos anticepilec kot mi kajti vi ste razgledani meee meee ;)
Brtoljo
08. 06. 2022 08.19
-9
Hvala za lepe zelje, sem kar vesel, da sem sploh se ziv, saj po vase bi vsi cepljeni ze zdavnaj sli v vecna lovisca
Walter Pravicek
08. 06. 2022 09.17
+3
Ajde idi po pomoč na Trstenjakovo,iščejo čistilce wc!
Think with your own head
08. 06. 2022 08.03
+13
Zanimivo en dan 24 ur dovoli komentiranje. Drugi dan pa ne. Kakor so razpoloženi.
COVID-19 ZA OVCE
08. 06. 2022 08.06
+7
think.. res je zanimivo.. mase ne moreš skozi potiskat.. 💪
Walter Pravicek
08. 06. 2022 09.19
+2
Ena oseba je milosti polna,drugi že jezen v službo prihaja.Koga bi ti rad?
Zmaga Ukrajini
07. 06. 2022 21.59
-12
Prej, ko se bodo Nemci zbudili, prej ko bo zahod poslal vso možno opremo Ukrajini, da se znebijo zajedavcev, prej bo vojne konec.
COVID-19 ZA OVCE
08. 06. 2022 08.06
+9
gr?arica
08. 06. 2022 08.52
+2
Zahod je ze osem let oborozeval in uril Ukrajinsko vojsko. Ravno tako je od zacetka ruske operacije poslal ogromne kolicine orozja in denarja. Vsakic Zelenski blebece , kako rabi samo se to in bo premagal ruse. Kot na primer tiste zloglasne super ameriske havbice, ki pa so jih rusi ceprav brez streliva in lacni ze reciklirali v staro zelezo. Torej rusi stalno neuspesno napadajo, ukrajinci pa se uspesno " evakuirajo. Se kasna dva meseca teh ukrajinskih " uspehov in Zelenski bo predsednik Kijevske knezevinice
Posteni
08. 06. 2022 09.25
-3
Rusom se bo kolcalo po evropi ko rikne okoreli diktator.. Zmaga pa hm... Jalova...
glavni Baja
08. 06. 2022 09.33
+0
koral45
07. 06. 2022 21.58
-15
Rusi so močni samo z rušenjem mest , ubijanjem civilistov in posiljevanjem. Taki heroji so bili tudi v naši bližini ne dolgo nazaj.
Zmaga Ukrajini
07. 06. 2022 21.59
-13
Tako je. Nobene razlike med hitlerjem in zločincem iz Kremlja!
gizmohizmo
08. 06. 2022 08.09
+6
Ukrajina je odpustila najvišjo uradnico, ker je širila obtožbe o ruskih vojnih zločinih –, ki jih nato ni uspela dokazati in je tako škodovala ugledu države. Varuhinja človekovih pravic Ljudmila Denisova je bila v nacionalnem parlamentu Ukrajine odstranjena s položaja zaradi širjenja »ponaredkov« o ruskih silah. Obtožena je neizpolnjevanja svojih dolžnosti in zlasti »širjenja nepreverjenih informacij o grozodejstvih, ki naj bi jih zagrešile ruske čete v Ukrajini.« Pri vsem skupaj je nenavadno to, da je bila Denisova glavna razpečevalka trditev o množičnih posilstvih, ki naj bi jih zagrešili ruski vojaki v Ukrajini.
August Landmesser
07. 06. 2022 21.57
+13
da ne bo laži o žitu...pristanišča in okoliša morja so napolnili ukrajinci sami z minami ...Rusija je v torek sporočila, da sta dve večji pristanišči na Azovskem morju, ki so ju zasedli njihove sile, pripravljeni na nadaljevanje dobave žita, vendar je Kremelj dejal, da mora Kijev najprej razminirati pristope do svojih pristanišč.....enako velja za vode pri Odesi ( azovsko morje je sicer preplitvo za resne ladje ) ...Od bližine Odese je več ukri min itak " odplavalo " proti Bosporju , ker jih tej ukri geniji sploh niso sidrali in so nametane neplansko ...brez kontrole
MODRI-MODRI
07. 06. 2022 21.53
+15
Hudoooo...vojska UA osvobodila nekaj vasi. Kar ne morem verjet. S kakšnimi nebulozami nas mediji filajo. To je nekaj takega kot novica, da je Slovenija dala gol Srbom, dobila pa jih je 4. Teh nekaj vasi, če so jih že osvobodili, jih bodo Rusi z lahkoto dobili nazaj. Pa še ta iz UA, kjer navajajo Ministrstvo za zunanje zadeve Ukrajine zahteva, da vodja Evropske komisije pritisne na evropske novinarje, ki so si drznili poročati o predaji nacistov "Azov" na način, ki je za Kijev neugoden. Kdo zdej vodi politiko v EU?
August Landmesser
07. 06. 2022 21.51
+18
Še dobro da je vrhovna rada Ukrajine. sama priznala kako ekstremno so lagali o zločinih Rusov in podobno ...glavna promotorka njihovih laži na zahodu je bila kar njihova ombudsmanka ...in so jo nagnali ker je toliko ekstremnih laži škodilo celo lažnivim zelencem ...
jakec1575
07. 06. 2022 21.46
-16
Rusija se gre idejo velike rusije ze 30 let. Cecenija. Zravnana. Gruzija oropana zemlje. Ukrajina oropana zemlje. Vse poteze velikosrbske ideje.
COVID-19 ZA OVCE
08. 06. 2022 08.09
+5
jakec.. poglej si danes čečenijo.. čista.. brez nasilja, na novo zgrajena.. tradicionalna.. v sožitju z rusijo.. pa očiščena terorizma.. ne na pamet! obstajajo informacije!
Ici
07. 06. 2022 21.45
+9
Vse za reklamo "ta pravi" strani, a ne?!