Tujina

Rakete na televizijski stolp v Kijevu, ZDA zapirajo zračni prostor za ruska letala

Kijev, 01. 03. 2022 05.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Tadeja Voščun, Urša Zupan, Mirko Vorkapić, Tina Hacler
Komentarji
4328

Za Ukrajinci je šesti dan ruske invazije. V prestolnici Kijev je bil v napadu zadet televizijski stolp. Ruske enote so vstopile v mesto Herson na jugu Ukrajine, nadaljevali so se tudi napadi na Harkov, kjer so nazadnje pristale tudi padalske enote. Ukrajinski uradniki so sporočili, da so med žrtvami v Harkovu, mestu z 1,4 milijona ljudi, tudi civilisti. Napad je bil tam izveden tudi na osrednji trg, kjer se nahaja tudi stavba lokalne vlade. Zvečer je padlo tudi po Žitomirju, kjer ima bazo ukrajinska zračna brigada, od tam prav tako poročajo o civilnih žrtvah. Zaradi napada na Ukrajino se Rusija sooča z naraščajočo mednarodno izolacijo, večurno pogajanje med obema stranema pa ni ustavilo spopadov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer sporočil, da se je pripravljen sestati z Vladimirjem Putinom. Protivojni protesti se medtem kljub številnim aretacijam nadaljujejo tudi v Rusiji, ameriški predsednik Joe Biden pa glede napotitve vojakov v Evropo sicer zagotavlja, da se ne bodo vmešali v spopad v Ukrajini.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER:  'Ukrajina ne pričakuje evropske pomoči v obliki vojakov'
    01:20
    Iz 24UR ZVEČER: 'Ukrajina ne pričakuje evropske pomoči v obliki vojakov'
  • Iz 24UR: Dogajanje v Lvovu
    02:30
    Iz 24UR: Dogajanje v Lvovu
  • Iz 24UR: Dogajanje v Ukrajini
    04:10
    Iz 24UR: Dogajanje v Ukrajini
  • Iz SVETA: Dogajanje v Lvivu
    01:40
    Iz SVETA: Dogajanje v Lvivu
  • Iz SVETA: Tudi Belorusija naj bi vstopila v vojno
    02:50
    Iz SVETA: Tudi Belorusija naj bi vstopila v vojno
  • Posledice napada na osrednjem trgu v Harkovu
    00:20
    Posledice napada na osrednjem trgu v Harkovu
  • Satelitski posnetki ruskega vojaškega konvoja, ki zavzema 64 kilometrov odsekov cest
    01:35
    Satelitski posnetki ruskega vojaškega konvoja, ki zavzema 64 kilometrov odsekov cest
  • Glasne eksplozije ponoči v Kijevu
    00:26
    Glasne eksplozije ponoči v Kijevu
  • Posnetki ognja v bližini Kijeva po letalskem napadu
    00:30
    Posnetki ognja v bližini Kijeva po letalskem napadu
  • Napadi na stanovanjsko območje Harkova
    00:45
    Napadi na stanovanjsko območje Harkova

Ruska invazija, največji napad na evropsko državo po drugi svetovni vojni, ni dosegla odločilnih pridobitev, na katere je računal Putin, trdijo Ukrajinci in nekateri zahodni strokovnjaki. Spet druge informacije pa kažejo, da ruska vojska na vseh frontah napreduje, ukrajinske sile na vzhodu države pa se nahajajo v vse bolj negotovem položaju.  Ruska vojska in proruski uporniki na vzhodu Ukrajine naj bi uspešno združili moči ter prevzeli nadzor v ključni regiji vzdolž Azovskega morja, je sporočil tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva v Moskvi Igor Konašenkov. Ukrajinska stran teh navedb zaenkrat ni potrdila.

So pa potrdili poročila, da so med poskusi zajetja Harkova v sredo v zgodnjih jutranjih urah v mestu pristale tudi ruske padalske enote. Po njihovih navedbah se je zračni napad zgodil začel tik zatem, ko so se v Harkovu oglasile sirene. 

 

Že v noči na torek so ruske enote začele napad na Herson, mesto med Nikolajevom in Novo Kahovko na jugu države, so dejali ukrajinski uradniki. BBC je poročal, da je bilo v bližini letališča Herson slišati močne eksplozije. Mestna uprava v Hersonu je na Facebooku zapisala, da so mesto obkolili ruski vojaki, a da jim ga ni uspelo zavzeti. Župan je še povedal, da je ruska vojska ob vhodih v mesto postavila kontrolne točke. "Težko je reči, kako se bodo razmere razvijale v prihodnosti," je zapisal župan Igor Kolihaje in dodal: "Herson je bil in ostaja ukrajinski! Naprošam vas, da ostanete mirni in preudarni. V času policijske ure ne hodite ven". 

Amaterski posnetki kažejo ruske premike v bližini železniške postaje, sredi noči pa so bila pred mestno hišo parkirana tudi vojaška vozila - šlo naj bi za ruska. Informacije o padcu mesta sicer še ni potrdila nobena izmed obeh vpletenih strani, CNN pa trdi, da je posnetke geolociral in potrdil njihovo pristnost.

Plameni so v torek zvečer zajeli tudi Žitomir, kjer je baza 95. Zračne brigade ukrajinske vojske.  Raketni izstrelki naj bi zadeli tudi hiše, pod ruševinami naj bi bili ujeti številni vojaki in tudi civilisti, poročajo o najmanj dveh smrtnih žrtvah. Mesto leži 140 kilometrov zahodno od Kijeva.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dve ruski tiskovni agenciji sta citirali rusko obrambno ministrstvo, ki je napovedalo, da bo napadlo lokacije ukrajinskih varnostnih služb in enot za posebne operacije v Kijevu. Po poročanju agencij, ki jih povzema Reuters, je njihov cilj preprečiti "informacijske napade" na Rusijo. Ljudi so pozvali, naj se umaknejo na varno. Kmalu zatem je sledilo raketiranje kijevskega televizijskega stolpa.

 Rusija svoja dejanja v Ukrajini imenuje "posebna operacija", o njih pa pravi, da niso namenjena zasedbi ozemlja, ampak uničenju njihovih vojaških zmogljivosti in odstranjevanju tistih, za katere meni, da so "nevarni nacionalisti".

Po zadnjih informacijah se proti prestolnici Kijevu vije dolga kolona ruskih tankov. Vesoljsko tehnološko podjetje Maxar Technology je z opazovanjem satelitskih posnetkov ugotovilo, da so navedbe, da je konvoj ruskih tankov in oklepnikov dolg približno 27 kilometrov, napačne, saj je še daljši. Poročajo o 64 kilometrov dolgi koloni. Konvoj sega od letališča Antonov, ki je 25 kilometrov oddaljeno od središča Kijeva, do kraja Pribirsk na severu. Kot je videti na posnetkih, so nekatera vojaška vozila v konvoju precej oddaljena drugo od drugega, medtem ko so vozila ponekod postavljena zelo blizu ali vzporedno. Ob poti konvoja je mogoče opaziti goreče hiše. Posnetki ameriške družbe kažejo tudi novo kopičenje ruskih sil – helikopterjev in kopenskih vozil – v Belorusiji okoli 30 kilometrov od meje z Ukrajino. 

Konvoj ruske vojske
Konvoj ruske vojske FOTO: AP

Ukrajinska vojska poroča, da ruske sile še naprej napadajo Kijev. "Razmere okoli Kijeva ostajajo napete," je na Facebooku opozoril generalštab oboroženih sil Ukrajine. "Čeprav sovražnik izgublja svoj ofenzivni potencial, še naprej meri na vojaške in civilne objekte," so zapisali. V objavi so še zapisali, da se Rusija "namerava pridružiti visoko usposobljenim vojaškim enotam Republike Belorusije" in tudi uporabljati beloruski zračni prostor za svoj vojaški zračni promet. 

Napad na Harkov

Mesto Harkov na severovzhodu Ukrajine pa je v ponedeljek postalo glavno bojišče v ruski invaziji na Ukrajino. Oleg Sinegubov, vodja lokalne uprave v Harkovu, je dejal, da so Rusi za tarčo izbrali naseljena stanovanjska območja. Ne razume, zakaj so napadli ravno tisto področje, saj ni tam nobene strateške infrastrukture ukrajinske vojske. V ruskih raketnih napadih na ukrajinsko mesto Harkov je bilo ubitih najmanj devet civilistov, pa je povedal župan Ihor Terehov. Župan je dejal, da so umrli tudi trije otroci. "Danes smo imeli zelo težak dan. Pokazal nam je, da to ni samo vojna to je pokol ukrajinskega ljudstva," je dejal. Terehov je še dodal, da so padli tudi štirje civilisti, ki so za kratek čas prišli iz svojih zavetišč, saj so šli po pitno vodo. Umrla je tudi družina, ki je zgorela v svojem avtomobilu. Ranjenih je bilo še 37 ljudi. Tudi mestna uprava Harkova je podala enako število žrtev in ponesrečencev. 

Obstreljevanje v Harkovu se je nadaljevalo tudi v torek. Zjutraj je ruska vojska izvedla silovit zračni napad na glavni trg v Harkovu, Trg svobode. Naj spomnimo, Harkov je drugo največje mesto v Ukrajini. Posnetek zračnega napada je zaokrožil na družbenih omrežjih. Oleg Sinegubov, vodja regionalne državne uprave Harkov, je dejal, da so Rusi zadeli stanovanjska naselja in mestno upravno stavbo. Dodal je, da mesto še naprej vztrajno branijo. 

V napadu je bilo ubitih najmanj 10 oseb, ranjenih pa je najmanj 20 ljudi, je sporočila ukrajinska državna služba za nujne primere. "Rusija vodi vojno v nasprotju z mednarodnim humanitarnim pravom. Ubija civiliste, uničuje civilno infrastrukturo. Glavna tarča Rusije so velika mesta, ki so zdaj prerešetana z njenimi raketami," je ob zadnjem napadu na Harkov sporočilo ukrajinsko ministrstvo za zunanje zadeve. Kasneje je tiskovni predstavnik indijskega zunanjega ministrtsva Arindam Bagchi na Twitterju potrdil, da je bil v jutranjem ruskem napadu na Harkov ubit študent iz Indije. 

Ruski viri sicer navajajo, da naj bi zloglasni bataljon Azov stavbo uporabljal za novačenje prostovoljcev in je zato postala tarča napadov. Obrambo v mestu naj bi po njihovih trditvah vodili prav pripadniki bataljona. Ta je tarča kritik, da širi neonacistično ideologijo. 

"Z globoko žalostjo potrjujemo, da je indijski študent danes zjutraj izgubil življenje v bombardiranju Harkova. Ministrstvo je v stiku z njegovo družino. Družini izračamo najgloblje sožalje," je zapisal. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je zjutraj opozoril, da Moskva "aktivno" napada mestna središča. Dodal je, da "izvajajo neposredne raketne in topniške napade na stanovanjska in vladna območja". "Cilj Rusije je jasen - množična panika, civilne žrtve, uničenje infrastrukture. Ukrajina se bori dostojanstveno."

Oglasil se je tudi Zelenski, ki je na Facebooku objavil nov videoposnetek, v katerem je komentiral današnji jutranji napad na Harkov. "Zlo, oboroženo z raketami, bombami in topništvom, je treba takoj ustaviti. Ekonomsko uničiti. Pokazati moramo, da se človeštvo zna zaščititi," je dejal. 

"Ruske sile so danes brutalno obstrelile Harkov. To je vojni zločin. Mirno mesto, mirni državljani. Brez vojaških objektov. To je namerno uničevanje ljudi," je dejal ukrajinski predsednik. Zaradi tega zločina bo zagotovo šel na Meddržavno sodišče. To je kršitev vseh konvencij. Nihče na svetu vam ne bo oprostil pobijanja miroljubnih Ukrajincev," je dodal.

Lukašenko okrepil enote na jugu Belorusije

Predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko je zjutraj državnim medijem povedal, da se njegove sile ne bodo pridružile ruskim vojakom pri invaziji na Ukrajino. Lukašenko, ki je tesen zaveznik Putina, je dejal, da "beloruska vojska ne sodeluje v vojaških akcijah in nikoli ni sodelovala". "To lahko dokažemo vsakomur. Še več, rusko vodstvo pri nas nikoli ni izpostavilo tega vprašanja - naše vpletenosti v oboroženi spopad. In v tej posebni operaciji v Ukrajini v prihodnosti ne nameravamo sodelovati. Obstaja ni potrebe po tem." V ponedeljek so se namreč pojavili strahovi, da bo Lukašenko poslal svoje vojaške sile, da se pridružijo napadu na Kijev.

Ukrajinski parlament pa je kasneje na Twitterju sporočil, da je beloruska vojska vstopila na ozemlje Ukrajine. "Beloruske enote so vstopile v regijo Černihiv. Informacijo je javnosti potrdil Vitalij Kirilov, tiskovni predstavnik Severnih teritorialnih obrambnih sil. Več podrobnosti sledi kasneje," je zapisano v izjavi.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa je sporočil, da je ameriški državni sekretar Antony Blinken ponudil več pomoči s sankcijami in orožjem. "V našem pogovoru je sekretar Blinken potrdil, da ostaja podpora ZDA Ukrajini neomajna," je Kuleba zapisal na Twitterju. "Poudaril sem, da Ukrajina hrepeni po miru, a dokler smo pod ruskim napadom, potrebujemo več sankcij in orožja. Sekretar mi je zagotovil oboje," je dodal. 

pasica vojna v Ukrajini

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

05.44

Rusiji hrbet obrnila tudi Boeing in ExxonMobil

Boeing in ExxonMobil sta zadnji v vse daljši vrsti podjetij, ki sta se odločili prekiniti poslovanje z Rusijo.

04.58

V Harkovu pristali tudi ruski padalci

Ukrajinska vojska je potrdila poročila, da so med poskusi zajetja Harkova v mestu pristale tudi ruske padalske enote. Po njihovih navedbah se je zračni napad zgodil začel tik zatem, ko so se v Harkovu, kjer je ura malo čez šesto zjutraj, oglasile sirene.

04.43

Teniška zvezdnica bo nagradni sklad podarila ukrajinski vojski

Ukrajinska teniška igralka Elina Svitolina je po zmagi na turnirju v Monterreyju v Mehiki dejala, da bo celotno denarno nagrado namenila ukrajinski vojski.

04.15

Mehika se ne bo pridružila sankcijam zoper Rusijo

Po Braziliji se je sankcijam zoper Rusijo odpovedala še Mehika, čeprav ima Rusija v Mehiki le za okrog 132 milijonov dolarjev naložb. "Želimo imeti dobre odnose z vsemi vladami sveta in želimo biti v položaju, da lahko govorimo z obema stranema v konfliktu," je poudaril predsednik Andres Manuel Lopez Obrador, ki pravi, da se bo Mehika držala svojega načela nevpletanja v mednarodne zadeve. Se pa je obregnil ob družbeno omrežje Twitter, ki ga obtožujejo, da odstranjuje sporočila v korist Rusije. Prepričan je, da ne moreš govoriti o svobodi, obenem pa omejevati svobodo izražanja.

04.09

Poklon ukrajinski veleposlanici

Biden je vmes pokazal tudi na ukrajinsko veleposlanico v ZDA, Oksana Markarovo, ki je sedela ob njegovi soprogi Jill: "Je pametna, močna in odločna," je dejal, ko je zagotovil, da Američani stojijo ob Ukrajincih. Makarovi so prisotni namenili glasen aplavz.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4328)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janez Francl
04. 03. 2022 18.14
Pa a nvas ni nič sram objavljat takšne naslove . Je kdo ostal pri vas še normalen ? ZDA zapirajo zračni prostor nad UA . UA pa zajedena v Rusijo z BR na S in Moldavijo na jugu . Rus ima S400 s katerim lahko zapre zračni prostor do Nemške, Češke, Mađarske meje , tiste vZSLO ,Balkana i Romunije ! Zdaj boste pa vi njim zapiral zraćni prostor !! S čim ali kom ? Mogoče s Q ?
asdfghjklqwertz
02. 03. 2022 18.26
+0
Edine destinacije rusov, kjer bodo kmalu lahko še samo potovali, so samo rusija, kitajska in severna koreja ... do srbije jim več ne bo uspelo priti, razen če si tunel skopajo do tja ...Putin si pri domačem ljudstvu kopa smrtno obsodbo ... Za enkrat še rusi niso dovolj informirani ... Počakajte še teden ali dva, ko bodo rusi začeli dojemati kdo in kaj je razlog, da ne bodo več mogli do denarja, da bodo imeli hrano parkrat dražjo, kot je zdaj itd ...
la-cucaracha
04. 03. 2022 14.53
no pa pojdi danes tankat da boš videl koga in proti komu so sankcije sploh namenjene
Janez Francl
04. 03. 2022 18.18
Slogan Čehov in Slovakov : Mi se nedamo al se predamo ! Romuni so pa navajeni na nevtralnost proti Rusiji ! Eden ne bo pisnil , ko bodo Rusi vozili ali leteli preko njih ! Eden !
Golob je car
02. 03. 2022 16.27
-1
Vedno bolj razmisljam, da bo koalicija Golob in SDS res dobra kombinacija.
ivan res grozni
02. 03. 2022 19.00
+1
borec91
02. 03. 2022 10.23
-5
glih vasim lazem je za verjet kaj
Janez Francl
04. 03. 2022 18.20
Ti borec , ki nasprotnika videl nisi , se zavedaj , da so tukaj gor tudi taki , ki so se zares tolkli s Četniki 1.5 leta . Pišam jaz na vse takšne 10 dnevne borce v opereti !
janezov uč
02. 03. 2022 10.00
+0
a sta janez pa matej že v Kijevu k se neki spomnim, da je blo rečen
borec91
02. 03. 2022 10.23
+1
la-cucaracha
04. 03. 2022 14.53
Janez Francl
04. 03. 2022 19.47
Naj mene pošljejo ! Vrnil se bom pa z Rusi !
mužik
02. 03. 2022 09.56
-3
za 2 dni pa boste pisali da stolp stoji in da oddaja normalno .
DEEP
02. 03. 2022 10.09
+3
Preveč gledate rtsrbojebatrijo, in laž postane resnica, vu prazni glavi!
Janez Francl
04. 03. 2022 18.23
Naj mene pošljejo ! Vrnil se bom pa z Rusi !
HujUkropiji
02. 03. 2022 09.47
-4
I ne zabudte!☝️Eto Mirovoja operacija!
Grunf TNT
02. 03. 2022 09.20
-4
Vze vzvode za preprečitev vojne, so imeli EU, NATO in Ukraina v svojih rokah, vendar so zavestno sli v to, kar se sedaj dogaja ker so dejali zelo malo možnosti na to, da bo Putin res napadel. Na koncu so ga prisilili v napad. V letih po podpisu sporazuma Minsk2 so enote Azov pobile 13000 civilistov od tega preko 300 otrok. Zahodni mediji so vse prosnje in klice na pomoč preslišali,pravzaprav niso hoteli slišati. Ukrainske oblasti oa nimajo nadzora nad temi azov skrajneži. Pozivanje na sporazum, na resitev konflikta, enostavno ni bilo odziva Ukraine in to zaradi poslusanja svetovalcev nata... Na koncu, ko je pa Rusija prevzela resevanje v svoje roke, pa jok in stok... Absolutno se ne strinjam z nobeno vojno, ampak tudi zival ko jo spraviš v kot, te bo napadla... Tukaj enostavno več ni bilo izbire.. Pa pozabimo tukaj Rusijo in Ukraino... Cilj vsega je EU, katero je še bolj treba izčrpati in podrediti ZDA in Angliji.. Anglosaxonci so enistavno bolani nad nadzorom... Dokler se jih ne rešimo, imamo to kar pač imamo...
zdrava.pamet
02. 03. 2022 09.49
+3
nihče ne more nikogar prisiliti da napade. Putin je navaden agresor, išče izgovore. Rusi so pobili preveč ukrajincev, zato tu ne bo nikoli miru,
ivan res grozni
02. 03. 2022 19.05
-1
razmišljate kot osnovnošolec, na pamet, brez potrebnega poznavanja problema. Putina ni nihče silil v napad. Samo njegova psihična motenost in sanje o obnovi Sovjetske zveze. Do ruske zasedbe Krima Ukrajina ni razmišljala o NATU. Krim je vse spremenil. V ustavi je imela zapisano nevtralnost in prepoved tujih vojakov in oporišč na svojem ozemlju. Pred tremi leti je oddala vlogo za NATo vendar ZDA že tri leta nasprotujejo njenemu vstopu.
la-cucaracha
04. 03. 2022 14.56
+0
Ti nisi čist ZDRAVA PAMEt, prav je napisal Grunf nimam kaj za dodati razen mogoče druge cifre UMORJENIH civilistov iz strani Ukrajincev...govori se celo do 38.000...Umorili familije in pokradli premoženje
jps28
02. 03. 2022 08.58
-8
Biden se zaveda, če pade Ukrajina, se zamenja Zelenjski, bosta z sinom Hunterjem ob miljarde.
HujUkropiji
02. 03. 2022 09.49
+2
In, da Ukrajinci so bili na konec najštevilčnejši v Krasnoj Armii.
janezov uč
02. 03. 2022 09.55
+6
mužik
02. 03. 2022 09.55
-6
jps28............ ne vem zakaj ti štepajo minuse ,če je pa res.
nikhrast
02. 03. 2022 16.30
jpsy, povej še kaj o Trumpu, tako bi še bolj nasmejali.
ivan res grozni
02. 03. 2022 19.08
-1
Ničesar vam ni jasno, a ne? Vi verjamete, da je normalen nekdo, ki celo 500 let nevtralni Švedski grozi z jedrskim orožjem, če bo pomagala Ukrajini.
la-cucaracha
04. 03. 2022 14.58
Janez Francl
04. 03. 2022 18.31
A veš zakaj ? Zato ker so bili zajeti z Nemci in jim dali potem na izbiro SMRT ali PRVE BOJNE VRSTE !! Za kazen so bili topovsko meso , kot so bili topovsko meso Srbi , simpatizerji četnikov ali pa oni sami na Sremski fronti ! Zato se tudi niso već imenovali Partizani ampak JA ! Komndiri odelkov partizanski komandirji s šmajserjem v roki in kdo se je obrnil je dobil šus in tako do Trsta ! In če slišite od Srbov , da so oni osvobajal YU imajo prav ,ampak na smrt obsojeni kolaboranti Nemcev , tega pa ne boste slišal !
SnowmanR
02. 03. 2022 08.37
-7
MAESTRALNO NAPREDOVANJE RUSKE VOJSKE. ZDAJ BO KONČNO UKRAJINA OČIŠČENA NEONACISTOV (TRIDENT, AZOV, UPA, UMA, UNSO, MD) GREMO RUSIJA 🇷🇺🇷🇺🇷🇺
janezov uč
02. 03. 2022 09.56
+4
šef, težave z zdravili al so mamile mal premočne?
ivan res grozni
02. 03. 2022 19.10
-2
In vi verjamete, da bodo ruski nacisti denacificirali Ukrajino? Putin se je, enako kot Janša, prelevil iz fanatičnega komunista v skrajnega desničarja. Danes izdatno finančno podpira vso evropsko skrajno desnico, celo nemško neonacistično AfD.
Janez Francl
04. 03. 2022 18.32
INŠTITUT 1.APRIL
02. 03. 2022 08.34
-5
ta senilni butec naj si doma zapira zračni prostor in naj ne vtika nos tam kjer se ga ne tiče
ivan res grozni
02. 03. 2022 19.12
-2
Raje imate motenega kriminalca? Biden se nikamor ne vtika, samo psihopat Putin. Prvi v zgodovini, ki grozi državam z jedrskim orožjem.
la-cucaracha
04. 03. 2022 14.59
+1
Hirošima , Nagasaki to je bil tudi Putin ???
intelektor
02. 03. 2022 08.28
+10
🤔 Treba si je naliti ciste vode, zato bom ponovil, tudi za ceno, ce bo morda moj komentar izbrisan se preden bo razsvetlil! Torej, sem zaveden Slovenec, ljubim svojo domovino, lepote narave v njej, svoj jezik, kulturo, umetnost(itn.) ter sem navdahnjen z obcudovanjem, da smo obstali, kot taksni, ozemeljsko majhni in stevilcno sibki, a hkrati neizmerno bogati z vsem predhodno nastetim. Rad imam vse prebivalce nase Slovenije, ne glede na njihove korenine, ki so spostljivi do drzave in sodrzavljanov v/s kateri/mi zivijo po lastni izbiri/volji, zato sem se najbolj kriticen do slabih=nestrpnih, dvolicnih, nepostenih, nepravicnih Slovencev, ki zivijo med nami, saj sam pri sebi vsakemu priseljencu najprej dam moznost, da se ustali, ipd., ker ljudi tudi globalno delim le na dobre in slabe. Npr. politiki niso drzava, ampak so samo ljudje, ki jo vodite/mo in so izbrani od (v/n)as, ki jih izvolite/mo. "Mimogrede", Janez Jansa, kot tudi Zoran Jankovic sta vzorcna primera(razlicni ideologiji;navidezno), kaksni politiki so tudi slabi ljudje=primitivizen, prostastvo, aroganca, cinizen, licemerje, oholost/nadutost, nepotizem, klientelizem, koruptivnost, kaznovanost, ceprav so mnoge obtozbe/obsodbe/sodbe proti njima padle v zastaranje/a(tudi razna nerazumna izlocanja kljucnih dokazov, nenavadne procesne napake, neobicajna "pozabljivost" tozilstva glede rokov, itd.), kar tudi svoje pove o nasem sistemu ... o njegovi neucinkovitosti in mocno dvomljivi verodostojnosti nasploh. Nasa mentaliteta nam zal se ne dopusca kaj drugega. Seveda nista edina in taksni ljudje bi morali oditi vsaj v 'pozabo', ne pa da jih ljudje znova in znova dvigujejo na 'pedestal'. Nisem desnicar, niti levicar(tragikomicno je, ko ljudje slepo sledijo samo eni opciji ali se huje, enoumju enega cloveka/ideologa/vzornika in nimajo lastnih stalisc, ki bi mu kdaj tudi nasprotovala, ipd.). Kar sledi nima veze z nacionalizmom, ker preziram vsako morebitno radikalizacijo nacionalne pripadnosti(pri sebi in drugih) in tudi drog ne uzivam. Sem samosvoj in ne prikimavam nikomur oz. nobeni ideologiji, religiji, rasi, itd., zato ker za razliko od vecine, desne ali leve, nisem t.i. ovca(ravno ovce se z medsebojnim patoloskim projeciranjem najpogosteje obkladajo s tem nazivom), saj zmeraj sproti razmisljam s svojo glavo in se preudarno odlocam po lastni vesti. Temu zame v politiki ni mesta. Skozi cas sem zavrnil ze nekaj predlogov in ponudb za clanstvo/a(na liste in v stranke), s kratko in jasno obrazlozitvijo, da to ne bo slo, saj bi povsod postal tezava/problem ze od znotraj(pogosto nasprotujem idejam levih ali desnih in redko pristanem na sredini). Pomeni, da bi zame bila smoterna le vodstvena vloga, kar pa spet ne bi zneslo, saj ne bi prenesel ljudi, ki bi mi credno sledili, niti me taksne funkcije ne zanimajo, ker bi morda postal tiran nad tirani ... slednje bi pa bila moja zrusitev samega vase. Nekateri brez ponosa, casti, dostojanstva in doslednosti ne zmoremo ziveti, zato mislim, da samomor ni karakterna sibkost, ampak je mocna in pravicna odlocitev do samega sebe. (naj Vladimir Vladimirovič Putin razmisli o tem in bo se blizje Adolf-u Hitler-ju) Tisti, ki verjamete v Boga, katerega koli ze, bi bilo dobro, da ga nosite v sebi in ne, da nanj gledate zunaj sebe, ker samo tako se boste sposobni vesti in ravnati po njegovih nacelih/vrednotah, ki so sicer plemenito zapisana. Vecina vernikov oz. poboznih ljudi tega ne dozivlja tako, zato je se toliko vec gorja na svetu, saj zloraba ideologij, religij, ipd. povzroca najbolj izprijene rezultate za clovestvo in svet v celoti. V.V.Putin-a in taksno Rusijo lahko pri nas zagovarjajo in podpirajo samo tisti, ki imajo razne hujse zamere in tudi upravicene obtozbe do ZDA, NATO-a, EU, ipd. ( ... ❗ ... tudi sam sodim med ostre kritike Zahoda, a v tej vojni Putina nikakor ne podpiram ... ❗ ... ) Kdo, kateri, kaksni so to? To so predvsem k nam priseljeni Srbi(NE VSI‼️) ali njihovi potomci, ni vazno koleno oz. generacija, ki zar
intelektor
02. 03. 2022 08.29
+15
*Kdo, kateri, kaksni so to? To so predvsem k nam priseljeni Srbi(NE VSI‼️) ali njihovi potomci, ni vazno koleno oz. generacija, ki zaradi NATO-vih napadov v 90-tih(itd.), zdaj to privoscijo Ukrajini, ki NI kriva, kar se je takrat dogajalo "njim".! Menim, da takrat kaj drugega ni bilo za pricakovati in/ali za narediti, da bi se zaustavila morija v bivsi 'Jugi', saj so Srbi(njihove vodje) v nedogled in znova ter znova manipulirali in izigravali pripravljenost, da bi se spopadi koncali po mirni poti. T.i. ovce so povsod in za vse(tudi za ze zdavnaj izgubljeno Kosovo/prebivalstvo%) brezglavo podpirale Slobodan-a Milosevic-a in pozneje ter tudi v sedanjosti imajo doticni vojne zlocince za heroje, kot je to ze omenjeni protagonist in njegove oprode. Nastejem le nekaj najhujsih, ki so imeli najvecji vpliv: Radovan Karadzic, Radko Mladic, dr.Vojislav Seselj, tudi barbarski rabelj Arkan ... itn. In ker nisem 'crno-beli' ali 'rdeci', dodajam se Franjo-a Tuđman-a iz tistih casov.! Hrvaska na celu s slednjim nacionalistom in ozemeljskim nenasitnezem, je bila Sloveniji bolj neprijateljska, kot takratni srbski nacionalizem. Hrvaska se ni drzala obrambnega sporazuma, ki ga je sklenila s Slovenijo o medsebojni pomoci, ko je JLA napadla Slovenijo. Vseeno je Slovenija pomagala Hrvaski v njeni domovinski vojni in pozneje tudi kljucno v ozivitvi njenega gospodarstva(turizem je njihova glavna panoga), ko se nihce od drugih ni hotel v Istro in Dalmacijo. Itn. Takrat sem, kot clovekoljub in eden redkih Slovencev, moralno in eticno, podprl ljudi, ki niso veroizpovedi ali kulture, kateri pripadam(sem krscen, a nisem vernik) in to so bili t.i. 'Bosnjaki' oz. muslimani ... (moj pozdrav za Sarajevo in Sarajlije, ki so me se pred takratno vojno z njihovo miroljubnostjo, prijateljsko/gostoljubno drzo prepricali, da sama razlika v veri/kulturi ni razlog za sovraznost, itd.), ... krvavo teptani od Srbov in Hrvatov, vse do poskusov iztrebitve(srbski zlocini proti clovestvu + genocid = Srebrenica, itd. Zavpili boste in se vprasali: "Kaj pa Potocari, itd.⁉️" "Kaj pa Nevihta, itd⁉️" Slehrne zlocine in/ali nepravilnosti je treba ustrezno obsoditi in nikakor ne enih (o/u)pravicevati z drugimi, ker v nasprotnem s tem poveste najvec o sebi👎🙄👇‼️ Srbi "ovcarstvo" zelo dobro poznajo ... (tudi Hrvati
intelektor
02. 03. 2022 08.32
+15
*Sam se tudi s povracilnim napadom na Rusijo ne bi strinjal, saj v njej zivi mnogo ljudi, ki nasprotuje vojni in sedanjemu rezimu(veljaku in samodrzcu) v njej. Vladimir Vladimirovič Putin(ZSSR) = Slobodan Milosevic(Velika Srbija)‼️ Pozor, ruskemu pacientu se priklanjajo tudi Slovenci in drugi, ki pa jih ne bom posebej opisoval in nasteval, ker nisem psihiater, niti osnovnosolski ucitelj ali (pre)vzgojitelj. Seveda, zdaj se boste vsuli raznobarvni, ki se boste prepoznali v tem sestavku in prav je tako, ker s tem mi pritrdite vsaj tisto, kar sem napisal v uvodu in krepko cezenj, ce ze ne do konca, na kar bom ponosen, kot clovek, saj mi s tem priznate suverenost razmisljanja(razlicni aspekti), karakternost, humane vrednote in kredibilnost, kajne. Ne jezite se name in ne skrbite, morda me bo kaznoval vas (pod)prijatelj Aleksander Lukasenko, ce bom se kdaj sel izobrazevat njihovo stroko na svojem podrocju. Ocitno ta moj enkraten in kratek obisk ter delo, ki sem ga tam opravil, ni prislo do avtokrata oz. diktatorja. Vsekakor so pa Belorusinje prelepe zenske, brez posplosevanja in resnicno mi jih je zal, kot tudi vseh prebivalcev njihove drzave, ki si zelijo kaj spremeniti. Hvala za pozornost in srecno.! 🍀 Epilog: Moja razumska in custvena PODPORA gre UKRAJINI🇺🇦 ter vsem MANJSINAM v njej, zato STOP🛑 the WAR👊✊ ‼️ 🤛❣️🤜 ‼️ 🇸🇮
SnowmanR
02. 03. 2022 08.33
-13
Podpiraš neonaciste v Ukrajini, zato vam bo Putin lepo očistil Ukrajino...
mužik
02. 03. 2022 08.47
-11
intelektor............... daj ne nabijaj po portalu in ne piši romanov ,ker nas tvoje mnenje ne zanima , vsaka zgodba ima dve plati . mediji pa nam itak lažejo ,da se kar kadi .
glavni Baja
02. 03. 2022 09.28
-7
ti maš sam s sabo probleme @intelektor 🤪
mužik
02. 03. 2022 09.58
-6
glavni Baja............. ta nabija po portalu da se kar kadi ,kdo le prebere njegove norije .
Cene Urban?i?
02. 03. 2022 10.04
+6
Globoko spoštovanje za tvoje mnenje in voljo ter čas, ki si ga vložil, da si nam ga predstavil! Podpišem.
mužik
02. 03. 2022 10.12
-5
Cene Urban?i?. še eden ki ne vidi meter pred sabo
DEEP
02. 03. 2022 10.16
-1
Verjamem da boš ti in tebi podobni tudi končali kot putin zvani Kalimero!!
asdfghjklqwertz
02. 03. 2022 18.29
+0
Najbolj grozno je, da po podatkih RS v sloveniji živi že čez 2000 ruskih državljanov ...
Janez Francl
04. 03. 2022 18.44
Škoda ti da sploh kaj napisati . Vtikaš se v stvari , ki jih ne poznaš in situacija in razlogi za vojno so tebi Španska vas ! Si predstavljaš s kakšno ostudnostjo gledam , jaz 33 % Avstrijec in to ne po državljanstvu ampak krvi vse ki se prodajate za počene groše Zahodu in nimate JAJC ! Enkrat je nacizem šel čez te kraje in nikoli več ! Zato RUSIJA in Putin zredirajte v UA vse , kar samo diši na Azov , za dobrobit Evrope !
Mckina
02. 03. 2022 08.22
-9
Končno bo PUTIN izkoreninil FAŠIZEM..
janezov uč
02. 03. 2022 10.02
+3
detect
02. 03. 2022 08.06
-9
Ko je NATO izvajal krvavo vojaško operacijo proti Beogradu brez odobritve Varnostnega sveta ZN,so uporabili letalstvo in rakete neposredno v središču Evrope. Nenehno bombardiranje mirnih mest in vitalne infrastrukture je trajalo več tednov. Na ta dejstva se moramo spomniti, čeprav se nekateri zahodni kolegi teh dogodkov ne spominjajo radi.
intelektor
02. 03. 2022 08.14
+7
To pomeni, da zato zdaj Rusi lahko bombandirajo Ukrajino in ti to zato odobravas? Kaj s taksnimi komentarji doticni poveste o sebi?
detect
02. 03. 2022 08.18
-12
eh,vidiš ker ne zastopiš,nato in amerika sta dve največje grožnje za evropo.
Janez Francl
04. 03. 2022 18.52
Leta 1991 , 27.06 sem se po telefonu pogovarjal s službojočim v komandi PVO BG in mu dejal , da naj se ne čudi , ko bodo začele rakete leteti na Srbijo . No letele so čez 8 let , jaz sem računal , da jih bo NATO tolkel že , ko se bo razvila velika vojna na Balkanu , potem ko obkolili Sarajevo , no pa so jih fasal za Kosovo. Srbijo je bilo potrebno bombandirati , če nič drugega , da so videli kako so bombandirali vse po bIvši SFRJ .
Macuro Kosalamo
01. 03. 2022 21.59
+5
Rusi so nesposobni česarkoli resnega, raketi nista zadeli stolpa, ta še vedno stoji in oddaja, ampak židovski spomenik, druga židovsko pokopališče iz WW2 tam zraven. (Ha ha potem, ko Putin že mesec dni predvaja partizanske filme WW2 po vseh TV. Bu.mb.ar.) Drugače področje zbombajo od daleč nato vstop prepustijo čečenskim muslimanskim koljačem. Po novem so Čečeni tudi na tankih -- zadnji ruski koloni so Ukrajinci obrnili cestne table in so se retardirani paprikarji izgubili v gozdu, nato seveda dobili po tačkah.
malaudras
01. 03. 2022 21.59
-3
Raketiranje upravne stavbe v Harkovu, v kateri je Slovenski konzulat verjetno ni bilo naključje. Janša je zelo glasen in mislim, da je dobil opozorilo s petimi smrtnimi žrtvami vred. Putin je trenutno ranjena zver, strahotno nevarna ranjena zver. Pazimo na glave, molk je zlato.
DAEMONIUM
01. 03. 2022 21.59
-4
Skoda, skoda ampak tukaj so vsi krivi, tako zahod ko v Zenevi ni jemal Putina resno glede opozoril, da pac Ukraina ne more v NATO kot tudi politiki Ukrajine ki niso znali oceniti kaj pomeni da so Rusi zaradi teh idej o natu ze utisali Moldavijo, Gruzijo, Osetijo in se povrhu jim vzeli ze krim, doneck ter lugansko pokrajino ter povrhu vsega se naivno verjeli da jih bo zaspani Joe vojasko zascitil. In rezultat bo taksen da bo Ukraina preseksna po reki Dnjepar po dolzini na pol na vzhodni ruski dela in na zahodni del brez dostopa do crnega morja, neuporaben kadaver!
LokoCoko
01. 03. 2022 21.59
-10
Putin vas ima rad...
P1800
01. 03. 2022 21.59
-7
Kot se zdi po medijh je noriRus fasal sankcije od 1/2 sveta Eu, Jenkiji,Kanada,J. Koreja,Japonska,Kenguruji in kdo še? hmm, ko seštejem je to nekaj več kot od 15% prebivalstva sveta
janezov uč
02. 03. 2022 09.59
+4
šef, dej še enkrat mal vrž na papir no, da ne klaftraš ke u tri....
Janez Francl
04. 03. 2022 18.56
Indija in Kitajska . 2.5 miljardi , pa ti seštevaj , če se ti da !
Skunk Works
01. 03. 2022 21.59
-7
Za prepir sta potrebna dva...In že dolgo ni veljal ta pregovor tako trdno, kot za tole krizo..Pravzaprav je skoraj še bolj krivda na ukrajinski strani, na Zelenskem....Lahko bi se komot ognili vojni, če bi pristali na nevtralnost, in zaščitili ruske manjšine....Potem vojne ne bi bilo....Tako pa so zelenskega ščuvali američani, da je razjezil ruskega medveda, nastradal pa je sedaj njegov narod in vsa evropa še gospodarsko zraven, če ne bo še kaj hujšega...Ne verjamem, da je možno sploh kaj drugega kot nevtralnost Ukrajine....Rusija je velesila, ki jo zahod že 30 let nateguje z obljubami o neširitvi Nata....ampak Ukrajina se zajeda v mehki trebuh Rusije...Saj ni mogla dovoliti natovih baz na dvorišču Moskve, vsaj jaz to tako razumem..Kot Američani ruskih raket na Kubi ne....Pa ne zagovarjam Rusov, bog ne daj. In ne razumem te evforije vse evrope in vedno večje podpore in skoraj že vojaškega vmešavanja v ukrajinski konflikt......A so se evropski politiki naveličali miru?....Je bilo 75 let miru preveč?...ne vem, upam samo da vedo kaj delajo,... molim, da res vedo....