Tujina

Biden ob morebitnem napadu na Ukrajino Rusiji zagrozil z 'ogromnimi posledicami'

Washington, Kijev, 25. 01. 2022 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Račič, STA, T.V.
Komentarji
819

Po večkratnih razpravah o zaostrovanju razmer med Ukrajino in Rusijo je predsednik ZDA Joe Biden napovedal "ogromne sankcije proti Rusiji", če bo napadla Ukrajino. S prstom je zažugal tudi ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Biden pa je po kriznih pogovorih z evropskimi voditelji o odvračanju Rusije od napada na Ukrajino razglasil "popolno enotnost" med zavezniki. Pentagon je medtem sporočil, da je zaradi ukrajinske krize v pripravljenosti 8500 ameriških vojakov. V Kijevu pa se urijo prostovoljci.

Več videovsebin
  • Ukrajinci pripravljajo teritorialno obrambo prostovoljcev
    01:01
    Ukrajinci pripravljajo teritorialno obrambo prostovoljcev
  • Svetovni voditelji napovedali 'hude posledice' ob nadaljnji agresiji Rusije
    01:12
    Svetovni voditelji napovedali 'hude posledice' ob nadaljnji agresiji Rusije

Ameriški predsednik Joe Biden je po dolgem dnevu razprav o razvoju razmer v Ukrajini dejal, da če bi Rusija napadla Ukrajino, bi "bila to največja invazija po drugi svetovni vojni". "To bi spremenilo svet."

Biden je dodal, da če bi prišlo do invazije bi to za Rusijo pomenilo "ogromne posledice" in opozoril je, da bi se ameriške enote lahko kmalu premaknile. Dodal je, da bo razmislil tudi o osebnih sankcijah proti Putinu. 

"Imel sem zelo dober sestanek – popolno soglasje z vsemi evropskimi voditelji," je pa dejal kmalu po končani videokonferenci z zavezniškimi voditelji iz Evrope in Nata, ki je trajala slabo uro in pol. Da so se "voditelji strinjali o pomembnosti mednarodne enotnosti ob vse večji sovražnosti Rusije", so sporočili tudi iz kabineta britanskega premierja Borisa Johnsona.

Nemški kancler Olaf Scholz je dejal, da je"Rusija tista, ki se mora lotiti vidne deeskalacije" razmer. Scholz je poudaril, da je položaj na ukrajinsko-ruski meji, kjer je Rusija namestila svojo vojsko, zahteven."Tam so nameščeni številni vojaki, zato je nujno, da se naredi vse, da se položaj razvije v drugačno smer, kot trenutno občasno obstaja bojazen," je poudaril."Zato od Rusije pričakujemo jasne korake, ki bodo prispevali k umiritvi razmer. Vsi se strinjamo, da bo vojaška agresija imela hude posledice," je dodal. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je medtem opozoril na "hude posledice", če bo prišlo do "kakršne koli nadaljnje agresije" Rusije proti Ukrajini.

Videokonference so se udeležili tudi voditelji Francije, Italije, Poljske in Evropske unije.
Videokonference so se udeležili tudi voditelji Francije, Italije, Poljske in Evropske unije. FOTO: AP

Francoska vlada je napovedala, da se bodo predstavniki Rusije in Ukrajine v sredo sestali v Parizu na pogovorih s predstavniki Francije in Nemčije, da bi poskušali najti rešitev ukrajinske krize. Ob tem so v Parizu izpostavili, da francoski predsednik Emmanuel Macron meni, da obstaja prostor za diplomacijo in umiritev razmer. "Če bo prišlo do napada, pa bo odgovor in (Rusija) bo plačala zelo visoko ceno," je poudaril.

Tako kot Scholz je pozval k umiritvi napetosti ter poudaril enotnost Francije in Nemčije v zvezi z dogajanjem na ukrajinsko-ruski meji. "Pripravljamo skupen odziv v primeru agresije," je povedal in dodal, da so zahodne sile "povsem enotne". Francoski predsednik je obenem vztrajal, da se mora dialog z Rusijo nadaljevati. Napovedal je, da bo v petek po telefonu govoril z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov je v Moskvi danes v odzivu dejal, da so ta dejanja le še dodatno okrepila že tako napeto vzdušje. "Združene države stopnjujejo napetosti," je dejal in dodal, da z veliko zaskrbljenostjo spremljajo dejanja ZDA.

8500 ameriških vojakov "v povišani pripravljenosti", v Ukrajini se urijo prostovoljci

Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby je medtem v Washingtonu dejal, da je do 8500 ameriških vojakov v "povišani pripravljenosti" na morebitno napotitev, da bi okrepili kakršno koli aktivacijo Natove sile za hitro posredovanje (NRF) v regiji. To po njegovih besedah pomeni, da bodo vojaki na odhod pripravljeni že v petih in ne desetih dneh. 

Kirby je po poročanju ameriških medijev dejal še, da je vse pripravljeno, da pripravljenost NRF poveča na (vseh) 40.000 vojakov, "če bi bilo to potrebno".

Natove sile za hitro posredovanje (NRF) so mednarodne vojaške sile s 40.000 člani, katerih namen je hitro posredovanje na kriznih žariščih po svetu v najkrajšem možnem času. Sestavljene so iz kopenskih, zračnih in pomorskih sil ter sil za posebne operacije.

Gre za "ponovno zagotovilo našim zaveznikom v Natu", je dejal Kirby. "To pošilja zelo jasen signal (ruskemu predsedniku Vladimirju, op. a.) Putinu, da jemljemo svoje odgovornosti do Nata resno," je dodal. Nato je že sporočil, da pošilja letala in ladje za krepitev obrambe vzhodne Evrope in v povezavi s tem opozoril na nedavno mobilizacijo Danske, Španije in Nizozemske. Da Ukrajinci že mesece pripravljajo teritorialno obrambo prostovoljcev, pa poroča BBC. Usposabljajo se za morebitno obrambo Kijeva. Objavili so pogovor z eno od članic, 50-letno zdravnico Marto Yuzkiv. "Seveda sem zaskrbljena. Sem miroljubna ženska, nočem, da bi se začela vojna. Toda če se bo, moramo na to biti pripravljena," je dejala.

Andrej Volkov, svetovalec za IT v Kijevu, je situacijo označil za "nevarno". "Situacija je izredno napeta, mislim, da bi se lahko kaj zgodilo," je dejal in dodal, da v njegovi ekipi pripravljajo "načrte ukrepov ob nepredvidljivih dogodkih".

Kot smo že poročali, je zunanje ministrstvo ZDA družinam zaposlenih na ameriškem veleposlaništvu v Kijevu naročilo, naj zaradi naraščajočih napetosti v regiji zapustijo državo. Za evakuacijo osebja se je odločila tudi Velika Britanija. Francoske oblasti pa so svojim državljanom svetovale, naj preložijo nenujna potovanja v Ukrajino. Svojim diplomatom in njihovim sorodnikom bosta pri umiku iz Ukrajine pomagali tudi Nemčija in Avstralija, slednja je k umiku pozvala tudi druge Avstralce v državi.

Ukrajina preprečila napade kriminalne skupine, podprte od Rusije

Ukrajinske oblasti pa so danes sporočile, da so nevtralizirale kriminalno skupino, ki naj bi pripravljala vrsto napadov v obmejnih regijah države. Kriminalno skupino naj bi po navedbah Kijeva financirana in koordinirala Moskva. Rusija naj bi preko kriminalne skupine koordinirala napade na obmejna območja Ukrajine. Cilj napadov je bil od znotraj destabilizirati nekdanjo sovjetsko republiko.

Skupina je pripravljala vrsto oboroženih napadov na mestno infrastrukturo, je v izjavi sporočila ukrajinska varnostna služba SBU in dodala, da so skupino koordinirale ruske posebne službe. Napetosti med Rusijo in Zahodom so se v zadnjih mesecih okrepile zaradi ruskega kopičenja sil ob meji z Ukrajino, kar naj bi nakazovalo na morebitne priprave na rusko invazijo. Več krogov pogovorov med Rusijo in Zahodom doslej ni uspelo zmanjšati napetosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (819)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jogi
27. 01. 2022 19.12
+2
Predlog :ameriške baze v EU zapreti! ZDA vojsko pregnati v Ameriko, Rusijo pa sprejeti v EU! Najprej pa EU države izstopiti iz gnilega Nata. Sedaj je EU okupirana!!!
Rains
26. 01. 2022 20.23
-1
Tole se lahko konča na dva načina: ali se bodo rusi posral, ali bodo pa tepeni. Meni sta oba scenarija všeč.
dioporco
28. 01. 2022 13.46
+3
Rusija ukrijaino zradira v 4 urah da je na mapi crna luknja..to ni interes rusije.rusija samo ne dovoli da ukrajina se pridruzi pokvarjenim americanom.vsaka zdrava pamet vidi kdo je tukaj okupator koliko je oddaljena rusija od ukrajine koliko pa amerika??? In kdo zdaj dela koflikte?oprane mozgane imas Rains
Rains
26. 01. 2022 20.18
-1
NATO je zamudil ker ni Ukrajine takoj priključil. Tako jo hoče pa zdaj rusija okupirat in se ona razširit na zahod.
spaceair
26. 01. 2022 14.47
+0
tako ja groziti rusiji da nam dvignejo cene plina še bolj!
Wolfman
26. 01. 2022 14.36
+1
Ne morem verjeti da tako podlo ZDA grozijo mogočni Rusiji in Putinu, kateri želi v miru in diplomatsko urediti zadeve z Ukrajino! Pa to ni res kaj ta straina želi narediti ostalemu mirnemu svetu! Pa kaj vam še ni jasno...! ZDA so danes glavni krivec za več kot 20 državljanskih vojn ki še potekajo povsod po svetu!
Rains
26. 01. 2022 20.20
+0
Haha rusija želi v miru urediti zadeve z Ukrajino, tako da jim najprej okupirajo Krim, par let kasneje pa spet pošljejo vojsko na meje? Haha pa koga imaš ti za norca s tvojimi zablojenimi izjavami?
janez Kovač 1
27. 01. 2022 15.00
+2
Krim je bil Ruski,pa ga je ukrajincem naklonjen predsednik podaril ukrajini,sedaj pa so ga vzeli nazaj
Rde?a pesa in hren
26. 01. 2022 13.19
+2
Gospod ima težave z razumevanjem sveta. Takoj, ko bo prošlo do konflikat, ki ga podpirata ene in druge strani na cenoTRETJEGA, Ukrajine, potme bo prišlo do posledic ZA OBE STRANIg Bajden. Za obe strani. Nisem predsednik ampak človk ki malo razumno razmišlja in se ne skriva 10 nadstropij pod zemljo. ZA OBE STRANI, ponavljam. Ne bo zmagovalca, vsi boste in bomo poraženci.
Nanuk
26. 01. 2022 09.35
+3
Amerika umetno ustvarja napetost in zvesti Evropski hlapci ji sledijo ! na koncu bo pa Evropa dobila batine od enih in drugih !
*Violate*
25. 01. 2022 21.59
+4
A lahko tega senilnega fasista ze odstavte? Res, kaksen predsednik je on sploh? Ugotavljam, da je bil Trump zanj gospod. Konec koncev pa Amerikani ostante na svojem kontinentu; cist povsod se pletate zraven, cist povsod in kjer koli ste zraven, za seboj pustite bedo. Kaksno vezo mate vi z Ukrajino in Rusijo? Mene samo zanima, a se kdo kdaj vpleta iz nasga kontinenta v ZDA zadeve? Al pa k majo konflikte z juzno Am., a kdo na tem koncu skoci in igra posrednika? Noben jih ne klice, a zmeraj so zraven.
r-r
25. 01. 2022 21.59
+2
Putin je prepameten za vse te zda in EU predsednike
S K E L E T O R
25. 01. 2022 21.55
+2
malaudras
25. 01. 2022 21.53
+3
Smešno je spremljati to bedarijo... nič ne bo iz tega.
User905768
25. 01. 2022 21.50
+1
Ja,ja kar bojte se Rusov💪
piu
25. 01. 2022 21.49
+1
nič posebnega.............sam Ruska nafta je cenejša
tinkob
25. 01. 2022 21.48
+1
Prihaja
25. 01. 2022 21.47
+1
Torej priznati da je kovid gonja ena velika prevara ali pa napasti Rusijo...
St. Gallen
25. 01. 2022 21.45
+3
rusi vedo, da je biden sibki clen . ze tu so v prednosti.
Ivar The Boneless
25. 01. 2022 21.43
+3
Se sploh spomnil ne bo jutri 🤣
Defragment
25. 01. 2022 21.42
+0
Restrikcije ne bodo šle Rusom, ampak EU. EU bo čez noč postala energetsko odvisna od Amijev. Cena za energente bo nižja? Ja pa jade.
Sig3
25. 01. 2022 21.39
+6
Ta Biden je res smesn, kaj lahko Amerika in Nato naredi Rusiji... nic, ker Rusija je povezana tudi s Kitajsko. Americani bi lahko ze enkrat nehali kuhat sranje vsepovsod.
Animal_Pump
25. 01. 2022 21.55
Na Kitajce se ne bi zanašal...oni so zahrbtneži...ti hitro zabijejo nož v hrbet, če bodo imeli korist od tega. Rusi naj ostanejo tam kjer so...in naj ne napadajo. Obramba države jim gre odlično od rok..vedno je šla. Če so pa koga napadli...so pa potegnili kratko.
borjac
25. 01. 2022 21.36
+4
Biden ob morebitnem napadu na Ukrajino Rusiji zagrozil z 'ogromnimi posledicami', zelo hrabro, kot tisti šmrkavec, ki je vrgel kamen razbil okno in potem zbežal, s šibo so jih pa fasali tisti, ki so bili z njim, saj si menda ne domišljate, da bodo posledice samo za Rusijo, posledice bodo predvsem za Evropske države, medtem ko se bodo rušile hiše, stanovanja po Evropskih mestih, tudi Ruskih, bodo Američani pili jutranjo kavo in računali koliko so zaslužili na borzi, in koliko Evropskih firm bodo pokupili za drobiž, kajti ko je vojna cene firm padajo, AMPAK mislim da so se Američani rahlo ušteli, kajti tisti trenutek ko bodo Američani sprožili vojno v Evropi in pripeljali tudi vojake v Ukrajino, tisti trenutek bodo Kitajci napadli Tajsko, uničili njihove sile in vodstvo, ter popeljali nazaj v objem ene mogočne Kitajske, kaj pa ZDA, kako bodo razporedili sile, kajti tu ne govorimo o Iraku ali Libiji, tu govorimo o dveh velesilah, pa tudi z kakšnimi uspehi se Američani nimajo za pohvaliti, nedolgo nazaj so praktično spodnjih gatah zbežali pred Afganistanskimi opankarji.
gozdar1
25. 01. 2022 21.41
+0
Kdo pa bo po tvoje napadel evropske države. Sicer je tudi ukrajina evropska država ampak, kaj dlje pa putinu vseeno ne nese, ker postanejo vloge vseeno previsoke. Katere vojake so pripeljali v ukrajino, ruske? Zakaj bi kitajsvi napadali tajsko? A je to spet kaka alternativna verzija zogodovine?
janez Kovač 1
27. 01. 2022 15.02
+1
Z kako pravico pa Amerikanci vtikujejo nos v Rusjo,oni so na svojem ozemlju,Nato pa dela sranje povsod po svetu!