Tujina

Proruski separatisti naj bi obkolili Lisičansk, Kijev njihove navedbe zanika

Kijev, 02. 07. 2022 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K., STA, M.P.
Komentarji
0

Proruski separatisti v Ukrajini so po navedbah ruskih virov sporočili, da so "popolnoma obkolili" ključno mesto Lisičansk. Ukrajinska vojska po drugi strani trdi, da mesto ni obkoljeno ter da v njem še vedno potekajo spopadi. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem spregovoril o ruskem raketnem napadu na stanovanjski blok v regiji Odesa, v katerem je v petek umrlo najmanj 21 ljudi. Meni, da ni bil nesreča, temveč da je do tega prišlo namerno. Ob tem Kijev Rusijo obtožuje še, da je na Kačji otok odvrgla fosforjeve bombe.

"Ljudska milica v Lugansku in ruske sile so danes zasedle zadnje strateške položaje, kar nam omogoča potrditev dejstva, da je Lisičansk popolnoma obkoljen," je za rusko tiskovno agencijo Tass povedal tiskovni predstavnik separatističnih sil Andrej Maročko.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"V okolici Lisičanska divjajo spopadi. Na srečo mesto ni obkoljeno in je pod nadzorom ukrajinske vojske," pa je medtem za ukrajinsko televizijo povedal tiskovni predstavnik ukrajinske nacionalne garde Ruslan Mužičuk in tako zanikal izjavo predstavnika separatističnih sil v Lugansku. Je pa regionalni guverner priznal, da Rusi obstreljujejo mesto iz različnih smeri.

Britansko ministrstvo za obrambo je v zadnjih obveščevalnih podatkih sporočilo, da ruske sile "še naprej dosegajo manjši napredek" okoli mesta. Zavzetje mesta bi sicer Rusom omogočilo, da bi prodrli še globlje v vzhodno regijo Donbas, ki je postala glavni fokus njihove ofenzive. Na drugi strani reke Severski Donec so Rusi prejšnji teden zavzeli bližnje mesto Severodoneck.

Tank pred mestom Lisičansk
Tank pred mestom Lisičansk FOTO: Profimedia

Ukrajinski generalštab je sicer pred tem že sporočil , da so ukrajinske enote uspešno odbile ruski napad na tovarno v bližini Lisičanska, medtem ko so bili ukrajinski vojaški položaji v petek podvrženi močnemu ruskemu obstreljevanju vzdolž celotne frontne črte na vzhodu in jugu Ukrajine.

Ob tem je tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov sporočil, da so ruske sile uničile dve skladišči orožja v bližini mesta Mikolajiv na jugu države, eno skladišče orožja pa naj bi uničili tudi na vzhodu v bližini mesta Harkov.

Uporaba prepovedanega kasetnega streliva?

Ukrajinski predsednik je napad v regiji Odesa označil za teroristično dejanje in dejal, da je bila uporabljena raketa, namenjena napadom na vojaške ladje. Po zadnjih podatkih je v napadu umrlo 21 ljudi, še 40 pa jih je bilo ranjenih. Žal se število smrtnih žrtev povečuje, je dejal Zelenski. "Šlo je za povsem navadno stanovanjsko stavbo, v kateri je živelo približno 160 ljudi," je dejal v video sporočilu v petek zvečer.

Po besedah Zelenskega je Rusija od začetka vojne na Ukrajino izstrelila več kot 3000 raket. Dvanajst ruskih raket je "samo v eni noči in enem jutru" zadelo tudi južno mesto Mikolajiv, je dejal Zelenski in izrazil sožalje prijateljem in družinam žrtev.

Rusko obstreljevanje ukrajinskih položajev na vzhodni fronti
Rusko obstreljevanje ukrajinskih položajev na vzhodni fronti FOTO: AP

Ukrajinski uradniki so Rusijo medtem obtožili, da je v napadih na mesto Slovjansk na vzhodu države uporabila kasetno strelivo. Kasetne rakete in bombe v zraku nad ciljem eksplodirajo in sprostijo veliko manjših eksplozivnih naprav. Njihova uporaba je v skladu z mednarodno konvencijo nezakonita.

"Nočni napadi so zadeli civilna območja, kjer ni vojaških objektov," je župan mesta Slovjansk Vadim Ljah zapisal v sporočilu na Telegramu. Po njegovih besedah so bili ubiti štirje ljudje, sedem jih je bilo ranjenih.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa je Rusijo obtožil, da vodi vojno proti civilistom. Kuleba je ob tem zahodne države ponovno pozval k dobavi težkega orožja, da bi "rešili ukrajinska življenja". Iz ZDA so ravno v petek sporočili, da pripravljajo nov paket vojaške pomoči Ukrajini v vrednosti 820 milijonov dolarjev, vključno z naprednimi obrambnimi sistemi in radarji. 

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov pa je medtem sporočil, da je naftna rafinerija v ukrajinskem mestu Lisičansk, kjer so v zadnjih dneh potekali hudi boji, zdaj v rokah ruskih vojakov in proruskih separatistov. Ukrajinska stran je v petek sicer navedla, da se spopadi na tem območju nadaljujejo.

Ukrajina Moskvo obtožuje, da je na Kačji otok odvrgla fosforjeve bombe

Dan po tem, ko so se ruske enote umaknile s Kačjega otoka v Črnem morju, je Ukrajina Moskvo obtožila tudi tega, da je na strateško pomembno ukrajinsko vojaško oporišče odvrgla fosforne bombe. Dva poleta bojnih letal Su-30, ki so odvrgla fosforne bombe, sta bila nad otokom izvedena iz smeri ruskega Krimskega polotoka, je v petek na družbenem omrežju Telegram zapisal vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Valerij Zalužni.

Kačji otok
Kačji otok FOTO: Profimedia

Moskva sicer ni komentirala ukrajinskih obtožb, prav tako pa tudi ne obtožb o streljanju na stanovanjske stavbe s prepovedanim kasetnim strelivom.

Ruska vojska je v četrtek umaknila svoje sile iz Kačjega otoka, kar je Moskva opisala kot "gesto dobre volje", Kijev pa je umik ruskih sil z otoka, ki so ga sicer zavzele drugi dan vojne, označil za ukrajinsko zmago.

Kačji otok leži približno 35 kilometrov od delte reke Donave in je bil kot ukrajinska obmejna postojanka že pred začetkom vojne definiran kot vojaško območje z omejenimi možnostmi gibanja.

Lukašenko obtožil Ukrajino izstreljevanja raket na Belorusijo

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je sporočil, da je beloruska vojska sestrelila rakete, ki so bile po njegovih besedah izstreljene iz Ukrajine nad Belorusijo. "Provocirajo nas. Povedati vam moram, da je pred približno tremi dnevi Ukrajina poskušala napasti vojaške cilje v Belorusiji. Hvala bogu so naši protiletalski sistemi Pantsir prestregli vse rakete, ki so jih izstrelile ukrajinske sile," je dejal Lukašenko.

Do obtožb s strani Lukašenka prihaja po tem, ko so se v zadnjem času začela pojavljati ugibanja, da se Minsk vse bolj vpleta v konflikt med Kijevom in Moskvo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1