Tujina

Ukrajina: v Irpinu ubit ameriški novinar

Irpin, 13. 03. 2022 14.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tadeja Voščun, STA
Komentarji
0

Ukrajinski parlament je na svojem kanalu na Telegramu objavil, da je v Irpinu pri Kijevu umrl ameriški novinar. Kasneje je načelnik kijevske policije Andrij Nebitov potrdil, da gre za 51-letnega Brenta Renauda. Dva njegova sodelavca, Američan in Ukrajinec, pa sta ranjena. Na nadzorni točki naj bi snemali ukrajinske begunce, nanje pa naj bi streljale ruske sile.

Kijevska policija je sporočila, da je bil novinar ubit zunaj glavnega mesta, kasneje se je izkazalo, da gre za mesto severozahodno od Kijeva v Irpinu. Renaud je bil sodelavec ameriškega časnika New York Times, od koder pa so sporočili, da ga v Ukrajino niso napotili oni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Renaud in njegov neimenovani ameriški kolega sta snemala na nadzorni točki. Z njima je bil po zadnjih podatkih tudi sodelavec iz Ukrajine, ko so jih presenetili streli. Po navedbah ukrajinskih virov, naj bi streljali Rusi, a francoska tiskovna agencija AFP dodaja, da za zdaj še ni potrjeno, kdo je odgovoren. Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, je 51-letnega Renauda naboj zadel v vrat in je bil na mestu mrtev. Ranjena sodelavca pa so po navedbah odpeljali v bolnišnico.

Sprva so iz Irpina sicer poročali o enem ranjenem novinarju, pozneje pa je načelnik kijevske policije Andrij Nebitov na Twitterju zapisal, da sta bila ranjena dva tuja novinarja. Oba so odpeljali v bolnišnico. 

Nebitov, šef kijevske policije je na svojem Facebook profilu delil novinarsko izkaznico padlega novinarja in njegov ameriški potni list.

"Okupatorji pobijajo celo novinarje mednarodnih medijev, ki skušajo prikazati resnico o grozodejstvih ruskih vojakov v Ukrajini," je zapisal in dodal: "Poklic novinarja seveda vključuje tveganje, a ameriški državljan Brent Renaud je plačal s svojim življenjem, ko je poskušal razkriti zahrbtnost, krutost in neusmiljenost agresorja."

51-letni Renaud je bil najbolj znan po produkciji humanitarnih zgodb s konfliktnih območij. Novinarsko delo je opravljal že več kot dve desetletji. 

Na smrt novinarja so se odzvale ZDA. Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je sporočil, da bodo ZDA Rusiji naložile "ustrezne sankcije". 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3