Tujina

Ukrajina napadla sedež ruske mornarice na Krimu

Sevastopol, 22. 09. 2023 12.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.V., STA, T.H.
Komentarji
0

Ukrajinska vojska je prevzela odgovornost za napad na sedež ruske črnomorske flote na polotoku Krim, ki je pod ruskim nadzorom. Ukrajinske rakete so po navedbah tamkajšnjih proruskih oblasti zadele sedež ruske mornarice. Polotok je medtem prizadel tudi obsežen kibernetski napad. V Ukrajini pa tudi danes ni mirno, ukrajinski premier Denis Šmigal je očital Rusiji, da je pred zimo znova zagnala sistematsko kampanjo zračnih napadov na ukrajinsko energetsko infrastrukturo. V novem ruskem raketnem napadu na Ukrajino je bila v mestu Kremenčuk ubita ena oseba, še 15 pa je bilo ranjenih, so sporočile lokalne oblasti.

"Ukrajinske obrambne sile so 22. septembra okoli 12. ure (11. ure po srednjeevropskem času) izvedle uspešen napad na sedež poveljstva ruske črnomorske flote v začasno okupiranem Sevastopolu," je na Telegramu zapisala ukrajinska vojska.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na družbenih omrežjih je zaokrožil tudi nazoren posnetek trenutka, ko druga raketa zadane sedež ruske mornarice na Krimu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

O ukrajinskem raketnem napadu na Krim je danes prvi poročal guverner Sevastopola Mihail Razvožajev, ki ga je nastavila Moskva. Pojasnil je, da so ukrajinske rakete zadele sedež ruske mornarice, delci raket pa naj bi padli blizu gledališča. Na kraj napada naj bi že prispeli reševalci in gasilci, ki so po njegovih navedbah izvajali vse ukrepe, da bi požar čim prej pogasili.

Dim nad Sevastopolom
Dim nad Sevastopolom FOTO: AP

Moskva medtem trdi, da je nad Krimom sestrelila pet raket, po napadu pa pogreša enega vojaka.

Razvožajev je prav tako posvaril pred morebitnimi novimi ukrajinskimi raketnimi napadi.

Svetovalec proruskega guvernerja Krima Sergeja Aksjonova pa je opozoril, da je polotok danes prizadel tudi obsežen kibernetski napad, ki je ohromil delovanje interneta. Poudaril je, da si vse pristojne službe sedaj prizadevajo za odpravo te kibernetske grožnje.

Sevastopol, kjer je sedež ukrajinske črnomorske flote, je eno največjih mest na Krimskem polotoku, ki si ga je leta 2014 nezakonito priključila Rusija.

Zjutraj pa je rusko obrambno ministrstvo poročalo še o prestrezanju ukrajinskih raket in dveh brezpilotnih letal blizu zahodne obale Krima.

Okrepili naj bi se napadi na energetsko infrastrukturo

V novem ruskem raketnem napadu na Ukrajino pa je bila danes v mestu Kremenčuk ubita ena oseba, še 15 pa je bilo ranjenih, so sporočile lokalne oblasti. Tarča ruskega napada naj bi bila civilna infrastruktura, na kraj napada pa so že prispeli reševalci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ena oseba je umrla, 15 pa je bilo ranjenih, med njimi je tudi otrok," je povedal guverner osrednje ukrajinske regije Poltava Dmitro Lunin. Pojasnil je, da so ruske rakete zadele civilno infrastrukturo, zračni obrambi pa je uspelo sestreliti eno raketo. Na kraj napada so medtem že prispeli reševalci.

Mesto Kremenčuk je bil že v sredo tarča ruskih napadov z brezpilotnimi letalniki, ki so poškodovali tamkajšnjo rafinerijo nafte.

Kremenčuk je industrijsko mesto, predelava nafte pa je pomembna gospodarska panoga. Zaradi strateškega pomena sta bila mesto in rafinerija med rusko agresijo že večkrat tarča obstreljevanja. Najbolj odmeven napad na mesto se je zgodil lani poleti, ko raketa zadela nakupovalno središče in ubila več kot 20 civilistov.

Ukrajinski premier Denis Šmigal je na gospodarskem forumu v Kijevu ocenil, da so se začeli napadi na energetsko infrastrukturo pred sezono gretja. "To vidimo v prvih napadih na regionalne električne postaje v zadnjih dveh tednih," je dodal. Opazili pa so tudi napade na druge objekte, povezane z energetiko.

"Smo precej bolje pripravljeni in močnejši kot lani. Zagotovo pa bo zima težka," je še povedal premier.

Ruske sile so lani pozimi pogosto izvajale napade na ukrajinsko energetsko omrežje, zaradi česar je bilo več milijonov ljudi tudi dlje časa brez elektrike, ogrevanja in vode. Letos pa se je Ukrajina pripravila na podobne napade in okrepila zračno obrambo tudi ob podpori Zahoda.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou