Ukrajina

'Pekel v Mariupolu': Jeklarno Azovstal zapustila prva stoterica civilistov

Mariupol , 01. 05. 2022 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan, STA, M.P.
Komentarji
0

Jeklarno Azovstal v Mariupolu je uspelo zapustiti prvim civilistom, med katerimi je tudi več otrok. Kot je sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, je jeklarno uspešno zapustila prva stoterica ljudi. Gre za prvo skupino, ki je odšla iz obsežnega industrijskega kompleksa, odkar je aprila ruska vojska okrog njega sklenila obroč. Napotili naj bi se proti mestu Zaporožje, približno 225 kilometrov proti severozahodu. Po besedah mariupolskega župana pa prebivalci, ki so uspeli pobegniti, pripovedujejo o "peklu, ki je v Mariupolu". Rusija medtem nadaljuje ofenzivo tudi drugod po Ukrajini, najhuje je na vzhodu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred več kot tednom dni, po tem, ko je sporočil, da je Mariupol padel, svojim vojakom naročil: "Blokirajte to industrijsko območje, da niti muha ne bo mogla iti skozi." A danes je ruska tiskovna agencija Tass poročala, da je 25 civilistov v soboto popoldne uspelo zapustiti tovarno Azovstal, vključno s šestimi otroki, mlajšimi od 14 let.

Pozneje je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da sta jeklarno zapustili že dve skupini civilistov – ko se je znočilo, je odšla še skupina 21 ljudi. Prejeli naj bi hrano, nastanitev in zdravstveno oskrbo, navedbe Moskve povzema britanski BBC.

Nove podatke pa je zdaj sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Na spletu je namreč zapisal, da je jeklarno uspela zapustiti prva skupin stotih civilistov. Kot je dejal, naj bi v ponedeljek prispeli v Zaporožje, kjer se bodo srečali z njimi. "Hvaležen sem naši ekipi, ki pri evakuaciji civilistov sodelujejo z Združenimi narodi," je dejal.

Evakuacija iz Mariupola
Evakuacija iz Mariupola FOTO: Profimedia

"Po vrveh iz ruševin spravljamo civiliste, predvsem starejše, ženske in otroke," je med tekom evakuacije dejal namestnik poveljnika ukrajinskega bataljona Azov Svjatoslav Palamar. Po njegovih besedah so bili civilisti "premeščeni na primerno mesto". Napotili naj bi se proti mestu Zaporožje, približno 225 kilometrov proti severozahodu, kjer je bil ustanovljen evakuacijski center.

Rusija je sicer sporočila, da so bili civilisti evakuirani tudi na območja, ki so pod njihovim nadzorom. Rusko obrambno ministrstvo je namreč sporočilo, da je okoli 80 civilistov zapustilo oblegano jeklarno in jih odpeljali v Bezimenne, vas na ozemlju, ki je pod nadzorom Rusov. Zagotavljajo jim zdravstveno oskrbo in potrebščine, so sporočili. Kot poročajo ruski mediji, je ministrstvo še dejalo, da so bili civilisti, ki so želeli oditi na območja pod nadzorom Ukrajine, "predani predstavnikom ZN in Mednarodnega odbora Rdečega križa".

V kompleksu, še edinem delu mesta v ukrajinskih rokah, naj bi se poleg ukrajinskih vojakov v izjemno slabih razmerah nahajalo še okoli tisoč civilistov. Predhodni poskusi njihove evakuacije so bili neuspešni.

Evakuacijo so potrdili tako v Združenih narodih kot tudi pri mednarodni organizaciji Rdeči Križ. "Rdeči Križ potrjuje, da v sodelovanju z ZN in obema državama v konfliktu poteka operacija varne evakuacije," je dejal tiskovni predstavnik organizacije. Kot so še sporočili, podrobnosti ne smejo deliti, saj bi lahko to ogrozilo varnost civilistov. 

V jeklarni Azovstal naj bi bilo še okoli tisoč civilistov.
V jeklarni Azovstal naj bi bilo še okoli tisoč civilistov. FOTO: AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v video sporočilu v soboto zvečer zatrdil, da Kijev dela vse, da bi zagotovil izvedbo evakuacije iz Mariupola.

Župan Mariupola Vadim Bojčhenko je za BBC povedal, da so tam ljudje "na meji med življenjem in smrtjo". "[Ljudje] čakajo, molijo za rešitev ... Težko je reči, koliko dni ali ur imamo, da rešimo njihova življenja."

Po ocenah naj bi se število prebivalcev od začetnih 450.000 od vojne zmanjšalo na le okoli 100.000. Kot trdi župan, je bilo od začetka invazije ubitih približno 20.000 ljudi. A ker telefonsko omrežje v večini mesta ne deluje, je informacije težko neodvisno preveriti. "Meščani, ki so zapustili mesto, pravijo, da pekel obstaja in da je v Mariupolu," je dejal Bojčenko.

Satelitski posnetki uničenja na območju jeklarne Azovstal
Satelitski posnetki uničenja na območju jeklarne Azovstal FOTO: AP

Mariupol je sicer v veliki meri uničen. Najnovejši satelitski posnetki zasebnega ameriškega podjetja Maxar, posneti v petek, prikazujejo obsežno uničenje v mestu, vključno z jeklarno Azovstal.

Dokončen padec mesta v ruske roke bi pripomogel k načrtom ruske vojske, da zavzame celoten jug Ukrajine, kar bi ji omogočilo povezave med proruskimi separatističnimi območji na vzhodu s Krimom, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

V Rusiji v bližini ukrajinske meje zagorel vojaški objekt

V ruskem vojaškem objektu v Belgorodu blizu meje z Ukrajino je izbruhnil požar, v katerem je bila ranjena ena oseba, je sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov, a pri tem ni navedel vzroka požara. "Na meji treh občin, Borisova, Belgoroda in mestnega okrožja Jakovlevski, je v enem od objektov obrambnega ministrstva izbruhnil požar," je na Telegramu sporočil guverner regije Belgrod in kasneje dodal, da so na kraj dogodka že prispele reševalne službe.

Medtem pa je guverner obmejne regije Kurske Roman Starovojt sporočil, da se je zrušil tudi del železniškega mostu, po katerem je vozil tovorni promet, vendar pri tem ni bilo žrtev.

"Šlo je za sabotažo, uveden je bil kazenski postopek. Verjamem, da bodo organi, pristojni za preiskavo zadevo rešili," je dodal, ne da bi navedel krivca in obljubil, da bo dodatne informacije posredoval pozneje.

Vojaški cilji v Rusiji blizu ukrajinske meje so bili v zadnjih tednih večkrat tarča obstreljevanj. V začetku aprila je v Belgorodu zgorelo skladišče nafte, za kar je Rusija obtožila Ukrajino, ki pa napada ni potrdila.

Rusija in Ukrajina potrdili nove vojaške napade

Ruske oblasti so danes potrdile nove napade na vzhodu in jugu Ukrajine, v katerih naj bi bilo uničenih več bojnih letal in protiletalskih raketnih sistemov S-300. "V regiji Zaporožje so bili uničeni protiletalski raketni sistemi S-300, v regiji Harkov pa sta bila sestreljena dva ukrajinska bombnika Su-24m," je dejal tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Potrdil je tudi napad na letališče v črnomorski metropoli Odesi, kjer naj bi bila glede na ruske trditve v obstreljevanju uničena vzletno-pristajalna steza in hangar, v katerem je bilo shranjeno orožje, dobavljeno iz Evrope in ZDA.

Moskva je namreč v zadnjih tednih svojo ofenzivo osredotočila zlasti na jug in vzhod Ukrajine, ki sta deloma že pod nadzorom ruskih sil.

Pod ruskim nadzorom je med drugim že nekaj časa tudi mesto Herson, kjer si po mnenju britanskih obveščevalcev ruske oblasti prizadevajo uvesti rubelj kot uradno valuto. S tem naj bi nameravali dolgoročno uveljaviti močan politični in gospodarski vpliv v mestu. "Trajni nadzor nad Hersonom in njegovimi prometnimi povezavami bo povečal zmožnost Rusije, da okrepi svoje napredovanje proti severu in zahodu, ter izboljšal varnost ruskega nadzora nad Krimom," je navedeno v poročilu, ki ga je objavilo britansko obrambno ministrstvo.

Medtem pa so ukrajinske oblasti danes sporočile, da so z raketami večkrat napadle Kačji otok v Črnem morju, ki leži približno 35 kilometrov od ukrajinske obale in so ga že konec februarja zavzele ruske sile. Uničenih naj bi bilo več sistemov zračne obrambe in komunikacijska enota, je sporočilo poveljstvo ukrajinske vojske. Prav tako naj bi bilo v napadih ubitih 42 ruskih vojakov, česar pa zaenkrat še ni mogoče neodvisno preveriti. Po navedbah Kijeva ima obalni obrambni sistem Neptun, s katerim so obstreljevali otok, rakete z dometom do 280 kilometrov. Sredi aprila naj bi bila s temi raketami potopljena tudi ruska bojna ladja Moskva.

Britanski analitiki: Rusija se sooča z velikimi izzivi

Tiskovni predstavnik ukrajinskega obrambnega ministrstva Oleksandr Motuzjanik je sicer po poročanju BBC-ja dejal, da ruske čete postopoma povečujejo intenzivnost svoje ofenzive na vzhodu Ukrajine hkrati v vseh smereh. Moskva je pred tedni umaknila svoje vojake iz regij okoli prestolnice Kijeva, da bi jih prerazporedila na vzhod Ukrajine. "Obstajajo znaki, da se agresor pripravlja na še večjo aktivacijo vojaških akcij," je opozoril.

Zahodni uradniki medtem ocenjujejo, da se Moskva na vzhodu Ukrajine sooča z velikimi izzivi. Britansko ministrstvo za obrambo je v soboto sporočilo, da je bila Rusija zaradi neuspešnega napredovanja prisiljena združiti izčrpane enote, številni vojaki pa verjetno trpijo zaradi nizke morale. 

Zelenski je ponoči zatrdil, da je bilo v dveh mesecih vojne v Ukrajini ubitih že okrog 23.000 ruskih vojakov. Uničenih naj bi bilo tudi več kot tisoč tankov in skoraj 2500 vojaških vozil. Ruskim vojakom je položil na srce, naj si rešijo življenje. "Bolje, da preživite v Rusiji kot umrete na naši zemlji," je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3