Ukrajina

Zgodba 22-letne Olge, ki je iz Ukrajine v visoki nosečnosti pribežala v Slovenijo

Radenci, 04. 04. 2022 17.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Barbara Bašič
Komentarji
0

Pred grozotami vojne je v Slovenijo pribežala tudi 22-letna Olga. Visoko noseča je tri dni potovala do poljske meje, kjer jo je pričakala njena teta in odpeljala v Radence. Olga je pred enim tednom rodila zdravega fantka Danila, nato pa sta za njo prišla ves stres in zaskrbljenost, kako je z njeno družino v Ukrajini, zato je njeno zgodbo pripovedovala njena teta Ljudmila.

22-letna Olga je v Slovenijo prišla šestega marca. Tri dni je sama, visoko noseča iz rojstnega Krivoj Roga potovala do poljske meje. Tam jo je pričakala teta Ljudmila, ki se še danes s solzami v očeh spominja dne, ko ni vedela, ali bo nečakinjo našla ali ne. "Ko sem prišla na mejo, se mi zdi, da sem videla pol milijona ubogih žensk z otroki ... Bili so ubogi, v takem stanju, prestrašeni, jokali so vsi, mene je bilo strah, potem smo komaj našli Olgo, iskali smo jo dve uri na meji," je dejala Ljudmila.

Malo pred vojno se je Olga poročila s svojo srednješolsko ljubeznijo, njen mož je voznik tovornjaka, v Ukrajini sta imela lepo življenje, pripoveduje njena teta. A vojna je spremenila vse: "Vsako bombardiranje, vsaka eksplozija ... Seveda ji pišejo preko družbenih omrežij in ona spremlja stanje v državi, saj ne more preko sebe, ker želi biti na tekočem, kaj je s starši, kaj je z babico, dedkom, kaj je z možem in to njo pretresa."  

Olgina teta Ljudmila
Olgina teta Ljudmila FOTO:

V tem stresu je 28. marca v ptujski porodnišnici Olga rodila zdravega fantka Danila. Včeraj sta prišla iz porodnišnice, zdaj, ko bi morala preživljati najlepše trenutke družinskega življenja, pa je njena družina razbita. "Nemočna sem, ko ona joče, malo jo potolažim, a kako naj pomagam. Zavedam se, da jo boli, ker tudi mene boli, ker imam tam celo družino. Ne morem nadomestiti mame, ne morem nadomestiti moža, dam toliko ljubezni, kot je imam," pravi njena teta. 

Pri tem pa ni sama, saj pomagajo celotna občina Radenci, Rdeči križ ter številna društva in dobri ljudje. Mlada mamica Olga pa si od vsega na svetu najbolj želi, da se vojna konča in da se skupaj s sinkom lahko vrne v svojo domovino, v svojo Ukrajino.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja