Ukrajina

64 izčrpanih delavcev je končno lahko zapustilo nuklearko v Černobilu

Černobil, 21. 03. 2022 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
0

Po treh tednih ruskega nadzora je 64 ukrajinskih delavcev, ki so delali brez premora, končno lahko zapustilo jedrsko elektrarno v Černobilu in odšlo domov, so sporočili iz Mednarodne agencije za jedrsko energijo. Na strani elektrarne na Facebooku so zapisali, da so opravili rotacijo osebja, delavce, ki so odšli, pa so zamenjali "drugi zaposleni – prostovoljci". Kdaj bodo lahko odšli tudi ostali, ni znano.

Od 24. februarja, ko so ruske sile prevzele nadzor nad jedrsko elektrarno v Černobilu, je bilo v njej ujetih približno 300 ljudi, vključno s tehniki, varnostniki in drugimi zaposlenimi. Okoli sto ukrajinskih tehnikov je ves ta čas skrbelo za varnost. 

V nedeljo, 600 ur po zajetju, pa so ruske sile 64 tehnikom končno dovolile oditi. Kot so zapisali v objavi na Facebooku, kjer so javnost tudi sicer občasno obveščali o razmerah v elektrarni, je bilo med tistimi, ki so lahko odšli, 50 izmenskih delavcev, nadomestilo pa jih je 46 prostovoljcev. Zapisali so še, da so zaposleni v objektu ves čas junaško opravljali svoje dolžnosti in vzdrževali ustrezno raven varnosti. 

Ni pa znano, kdaj, če sploh, bodo odhod dovolili tudi drugim. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je sporočil, da je to, da se je nekaj osebja v Černobilu zamenjalo in se vrnilo k svojim družinam, pozitiven razvoj dogodkov, čeprav do njega prihaja veliko prepozno. "Svoje zahtevne delovne naloge so opravljali v izjemno stresnih okoliščinah ob prisotnosti tujih vojaških sil in brez ustreznega počitka. Tam so bili veliko predolgo. Zaslužijo si naše polno spoštovanje in občudovanje. Iskreno upam, da se bo tudi preostalo osebje lahko kmalu zamenjalo," je dejal v izjavi, objavljeni v nedeljo zvečer. 

IAEA je sicer že tedne pozivala ruske sile, naj delavcem dovoli rotacijo, kot razlog pa navedla varnostne pomisleke, ki so se pojavljali zaradi izčrpanega osebja, ki je delalo v izjemno stresnih okoliščinah.

Jedrska elektrarna v Černobilu
Jedrska elektrarna v Černobilu FOTO: AP

Spomnimo 

Rusija je takoj po napadu na Ukrajino 24. februarja zasedla območje nuklearke v Černobilu, kjer se je leta 1986 zgodila najhujša jedrska nesreča doslej. Zakaj so ruske sile zavzele območje z uničenim reaktorjem, ni znano. Ta je sicer prekrit z betonsko-kovinskim sarkofagom in ga je treba stalno nadzorovati ter spremljati stopnjo radioaktivnosti. 

Elektrarna je vmes zaradi škode, ki so jo na električnih vodih povzročile ruske bombe, večkrat ostala brez oskrbe z elektriko. IAEA je ob tem sporočila, da začasna prekinitev oskrbe z električno energijo, s pomočjo katere v Černobilu med drugim ohlajajo izrabljeno jedrsko gorivo, ne predstavlja večjega varnostnega tveganja, saj elektriko na lokaciji zagotavljajo dizelski generatorji za izredne razmere. Nato so v Černobil prispeli uslužbenci ruskega jedrskega regulatorja Rosatoma, ki naj bi v sodelovanju z IAEA pomagali zagotoviti varno delovanje jedrske elektrarne. Ruska stran je ob tem zatrdila, da nuklearko še naprej nadzoruje ukrajinsko osebje.

Pomoč ukrajinskim sirotam
Pomoč ukrajinskim sirotam FOTO: POP TV
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou